Ljubljana en Bled in Slovenië met Karst en Koper

Bled in Slovenië is een plaatje in het water, door velen gezien, maar heeft u het al bezocht ?

Slovenië vakantie, ooit over nagedacht, voor de meesten is de naam nieuw, maar zijn de namen van de steden overbekend, immers, Ankaran Portorož Postojna , Bled , Ljubljana , Maribor : ‘t is een goeie reden om Slovenie te bezoeken en vakantie te vieren.


Aanbiedingen

Slovenie is een van de opvolger- staten van het vroegere Joegoslavie, in Midden-Europa aan de zuidrand van de Alpen, begrensd door Oostenrijk in het noorden, Italië en de Adriatische Zee in het westen, Kroatie in het zuiden en oosten en Hongarije in het noordoosten.

Klein ( ongeveer half zo groot als Nederland ), dichtbebost en bergachtig : in het noorden de Karawanken, de Kamniker Alpen en de Julische Alpen, waar in het nationale park Triglav gelijk ook de hoogste berg te vinden is, inderdaad, de Triglav, 2864 meter hoog.

Het oosten van het land is vlak, overgaand in de Pannonische laagvlakte van Hongarije, terwijl in het zuid-westen en zuiden middelgebergte en heuvellandschappen te vinden zijn, die dan weer overgaan in de Dinarische Alpen.
Voor een snel idee : bij benadering de helft van Nederland ( 17 milj.inwoners ) qua oppervlak , waar Slovenië een bevolkingsdichtheid kent van 2 miljoen. Hier vind je nog “levensruimte” (..) al moet je wel bedenken, dat er in de bergen minder ‘ruimte’ voorhanden is, economisch gezien.

Het huidige Slovenie behoorde eeuwenlang tot Oostenrijk, een deel van de Slovenen leefde in de Krain, Karinthië, Stiermarken, Primorska en de omgeving van Triëst. In 1918 werd Slovenie deel van de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven, naderhand deel van Joegoslavië per 10 augustus 1945.
Sedert 1990 is de naam gewijzigd in “Republiek Slovenie“, na de Tiendaagse Oorlog , beëindigd door het Akkoord van Brioni, is Slovenie onafhankelijk geworden in 1991, maar sedert 1 mei 2004 wel weer toegetreden tot de Europese Unie en lid van de NAVO.
En zeker in het voordeel van de toeristen per 1 januari 2007 ook toegetreden tot de Eurozone, dus geen valuta problemen meer, tenminste….. voor de toeristen.

Collectie foto’s van de Sloweense Kust en Strand tot aan de Karawanken

Collectie foto’s van Sloveense Kust en Strand tot aan de Karawanken voor een globaal overzicht van deze vakantie bestemming :

 

Slovenië

Alpen en het Triglav Nationaal Park

Linksboven voor de kijker, wanneer je “boven de kaart hangt”, vinden we het Triglav Nationaal Park, echt wel omdat de natuur natuurlijk op fraai staat! Triglav omdat het park vernoemd is naar de Triglav piek die met 2863 meter de lucht staat te wijzen, en deel uitmaakt van de Julijske Alpen. En daarboven, en voor wat betreft de zuidkant van Oostenrijk hebben we het enorme bergmassief “de Karawanken”. In m’n leven al vele bergen gezien, een hoop steen ? Toch niet, elk bergmassief, wanneer je ertussen staat, in de kloven, op de passen, de bergweiden, de pieken, door de omgeving hebben ze alle een eigen karakter en een eigen sfeer vooral. Misschien dat dat aan de mens ligt, gevoelig voor taal, type bergbewoners, planten, heb dat wel steeds zo aangevoeld. De Karawanken zijn een absoluut en “grondige” reden om ook Slovenie te bezoeken.

Ruim boven Ljubljana vinden we de Kamniške Alpen en rechts daarvan wordt het allemaal wat vriendelijker, zachter, glooiender, groener, kortom de Pohorje regio genoemd naar de Pohorje berg (1347 m.) en de Maribor regio. Dat wil niet zeggen dat er plotseling laagland ontstaat, het blijft de Balkan met pieken van rond de 1000 tot 1200 meter hoog. In het Noorden van de Pohorje vinden we de rivier de Drava, in het oosten de Sutla, Vanaf Celje maar vooral ook vanuit de noordwest strook via de hoofdstad naar Zagreb ( Kroatië) de Sava, en nog een menigte kleinere rivieren, normaal voor dit landschap.

Overigens de Pohorje en de Maribor regio is een bekend sport gebied ondermeer voor mountainbike, ski, snowboard aktiviteiten.

Ljubljana of in het Duits Laibach

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenie, telt ruim 300.000 inwoners en ligt aan de rivier de Ljubljanica. De bekendste bouwwerken zijn de drie bruggen en het kasteel Ljubljanski Grad.
Ljubljana heeft een eigen luchthaven: Ljubljana Brnik en spoorverbindingen met München en Venetië .

Drakenbrug of 'Zmajski Most' over de Ljubljanica of Laibach in Ljubljana Slovenië
De brug draagt op de 4 hoeken een dergelijke ‘bewaker’

de Draak van Ljubljana

De Ljubljana draak pronkt op het wapen van de stad Ljubljana en wordt afgebeeld op de Draken Brug welke brug van 1901 dateert.
De gemeentewebsite verklaart de draak enerzijds met de verwijzing naar de legende van Jason en de Argonauten, die op hun tochten bij een moeras bij Ljubljana dit monster tegen zouden zijn gekomen, waarbij Jason het monster heeft overwonnen.
Zelf zijn ze al niet al te zeer overtuigd van deze verklaring, hebben als tweede verklaring de verwijzing naar Sint George, patroonheilige die verbeeld met de draak, de oude religies heeft verslagen op Castle Hill. [ sint Joris (George) van Cappadocië, leefde van 270 tot het jaar 303 na Chr. ]. De enige plek waar deze Joris figuur wordt genoemd is de oude ‘Legenda Aurea’, waar ook de meeste achtergronden van Sinterklaas vandaan komen. Vermoedelijk is de slang overal een ‘verpersoonlijking’ van het kwaad als tegenhanger van het ‘goede’.
En als derde verklaring de verwijzing naar de Slavische mythologie met draak = Slavische god Veles, tegenstander van de dondergod Perun, zoals Donar de dondergod van de Scandinaviers was.

De draak heeft analoge tegenhangers in bijv. Wenen, Klagenfurt, Brno etc.

zie bij interesse ook onze pagina’s
[1] over Limburg en Moresnet en is het symbool op de Valkenburg pagina op het kasteel te zien;

[2] Bodensee met Stein am Rhein over St Joris

 

Ljubljana of “Emona” in Slovenië

 

Ljubljena Ljubljana

In de tijd van de Romeinse overheersing werd de nederzetting op de plek van het huidige Ljubljana “Emona” genoemd, maar de nederzetting kreeg nadien alles over zich heen, net als de omgeving, dus als “bezoekers” kunnen we noemen de Barbaren, de Hunnen onder leiding van Attila, de Slaven. De vroegere tijden waren niet echt rustige tijden, de goede en slechte tijden wisselden elkaar af.

Ljubljana als naam werd voor het eerst op papier tussen 1112 en 1125 teruggevonden , het bestaan als stad eigenlijk pas in de 13e eeuw, toen het de hoofdstad van de provincie werd. De stad speelde zelfs een belangrijke rol ten tijde van Napoleon toen, tussen 1809 en 1813, het de hoofdstad werd van de Illyrische provincies, die zich uitstrekten tot Dubrovnik.

Ontwikkeling van Ljubljana

De bouw van de Wenen-Triëst-spoorweg halverwege de 19e eeuw, die Ljubljana met de wereld verbond, bleek een beslissende faktor voor de verdere ontwikkeling van de stad Ljubljana. Na de Tweede Wereldoorlog werd Ljubljana de hoofdstad van Slovenië.

Advent in Ljubljana

De Kerstman ziet er hier ‘iets’ anders uit, de strekking en het spontane van de kinderen blijven wereldwijd hetzelfde. Ook in Ljubljana in Slovenië.

Bled, eiland , kerk, en kasteel , bezienswaardig

Bled in Slovenië

Bled, een niet eens zo grote stad, niet eens een lange naam, en toch is deze stad in Slovenie met ruim 11.000 inwoners, gelegen in de Julische Alpen, vrij algemeen bekend geworden dank zij het toerisme. Fraai gelegen aan het meer, is Bled overigens ook de zomerresidentie geweest van het vroegere Joegoslavische staatshoofd: veldmaarschalk Tito, die afgezien van de minder prettige effecten van zijn bewind toch ook gezien kan worden als iemand die een vorm van rust in de Balkan heeft gebracht.

Bled ligt oostelijk van Kransjka Gora, net onder de grens met Oostenrijk, zeg maar nivo Villach / Klagenfurt.
Historisch heette deze regio : de Krain , tegenwoordig : Gorenjska.

Lipica

Lippizaner paarden / schimmels uit Lippica het huidige Slovenie

Lipica , is dat een Sloveense stad van betekenis ? Is maar hoe je het bekijkt, in ieder geval van historische belang, en in tweede geval van het belang van paardenliefhebbers !
De Lippizaner is een warmbloed paardenras dat van oorsprong hier vandaan komt. De Lippizaner paarden zijn vaak schimmel – wit, met een beetje een aflopende neus en zijn goed te trainen voor bijvoorbeeld sprongen en kunsten tbv gevechtstechniek.

En Lippizaner ben je niet zomaar : de opleiding van een Lipizzaner duurt ongeveer 6-7 jaar , bijna een academische studie…….

en eigenlijk is er iets paradoxaals aan de hand : in de natuur wordt doorgaans de witte kleur als negatief beschouwd, immers valt te veel op, te kwetsbaar. In enkele gevallen weet een schimmel zich “op te werken” tot leider van de groep, zelfs Sinterklaas en Sint Maarten kunnen er niet zonder, en veel militaire leiders zie je doorgaans op een schimmel rijden…… een apart beestje, nog steeds een gewaardeerd paard in de Spaanse rijschool te Wenen ( Oostenrijk ).
Lipica ligt bijna tegen de grens van Italië aan, ter hoogte van Triest, zuidwest Slovenië dus.

Karst achter de kust, Skocjan , en kalk

Karst achter de kust, Skocjan , en kalk en waar hebben we het dan over : water en een ketel ? Kalkaanslag. Weten we toch ? Achter de Kuststrook van Slovenië ligt de Karst, waar kalksteen is ontstaan door neerslag. Bovengronds en ondergronds, met name ondergronds zijn er de grotten, men zegt wel 8 duizend stuks. De grotten van Skocjan zijn wereldbekend en zeker het bezoeken waard. Met de term karst wordt in feite alle verschijnselen bedoeld, waar kalksteen oplost in water.

Postojna

Postojna (voorheen in het Duits : Adelsberg genoemd) is niet al te groot, maar vooral bekend geworden van de immens grote grotten van Postojnska Jama, onder Ljubljana, west van Zagreb, noordoost van Triest.
De gezamenlijke lengte van die grotten – voorzover ontdekt – bedraagt ca 23 kilometer.
Kasteel Predjamski bij Postojna in Slovenië, destijds eigendom van ridder Erasmus Predjamski

Op ca 9 km van Postojna ligt het Kasteel Predjamski Grad waaronder zich ook een groot net van grotten zich uitstrekt. Gegeven het Kobenzl familiewapen van de eigenaren dateert het kasteel van ca 1583 met erachter een nog ouder gebouw, het “originele grot – kasteel”, mogelijk rond 1200 . Het Kasteel Predjamski is een symbool van onverzettelijkheid van de eigenzinnige en vooral opstandige ridder Erazem Predjamski.

Deze website geeft informatie over Kasteel Predjamski èn de grotten van Postojna

En nog steeds worden de tot de verbeelding sprekende legendes over ridder Erazem Lueger van Kasteel Predjamski in Postojna, Slovenie als Middeleeuwse Feesten in juli herhaald, of de ondeugd van destijds nu een soort Robin Hood zou zijn geweest of gewoon een crimi roofridder, het plezier is er niet minder om. Ook een robbertje meevechten ?

Op ca 3 ½ km van Postojna bevinden zich de grotten van Pivka en Crna Jama met uitzicht op de ondergrondse rivierloop de Pivka.

  1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

    Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
  2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

    Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
    Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
  3. Trivago

    » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
  4. Vakantie Discounter

    » bij voorbeeld : .
    Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

Maribor

Maribor (Marburg an der Drau) is gelegen aan de Drava, daar waar deze de Alpen verlaat. De tweede stad van Slovenië in het historische Stiermarken (Oostenrijks Steiermark en Sloveens: Štajerska). De grenzen liepen in de oudtijd ietsjes anders, dus toen was het hele Stiermarken Oostenrijks gebied, dus ook Maribor. De stad kreeg in 1204 marktrechten, in 1254 stadsrechten, in 1532 en 1683 enige hinder van Turkse belegeringen, en de burcht Maribor ging in 1784 verloren en dus uit beeld.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam Zuid- Stiermarken bij Joegoslavië, Maribor inbegrepen. Sinds 1991 is Maribor de tweede stad in het land. Bezienswaardig is het stadskasteel van 1483, het stadhuis en natuurlijk de Mariazuil, het symbool van de stad, de herinnering aan de pestepidemie van 1680, ook wel de pest-zuil. Heeft gelukkig geen invloed gehad op de wijnbouw, Maribor is daardoor een wijnbouwcentrum van naam geworden, of zou dat veroorzaakt zijn door de bisschopszetel ? Is wel een aartsbisdom tegenwoordig, kan natuurlijk geheel gescheiden tot ontwikkeling zijn gekomen.

Route naar Slovenie

Afstanden, wat moet je je hierbij voorstellen, met een routeplanner en de gegevens van : villach, at (at= Oostenrijk ) naar Portoroz, si ….. kom je er achter dat dat een route is van 213 km , vergt ca. 2:20 uur. Maar let op : bergrijden vergt méér tijd dan polderland! Daarbij, je kunt natuurlijk ook een pretroute nemen vanaf Kufstein, Kitzbuhel, Lienz, Udine (It) , Triest etc., maar net wat een ieder van vakantie vindt. In de breedte : van Ankaran » Maribor is bijv. 234 km en vergt ook ca 2:20 uur rijtijd met dezelfde opmerking.

Langs de golf van Triest snoept Italië een aardig stuk van de kuststrook af van Slovenië, immers, tot aan Triest, of beter de grensplaats Muggia, is het Italiaans grondgebied. Maar dan komt ook Slovenië aan de beurt met een goeie 50 kilometer :

Koper, het Griekse antieke Aegida of Justinopolis

en dus Koper genoemd naar het middeleeuwse Caput Histriae ofwel Capodistria en 1 van de drie havensteden van Slovenië.

De Grieken noemden de stad Aegida, de Romeinen Capris of Caprea. ( Denk in dit verband ook even aan het eiland Cyprus met dezelfde herkomst van koper ). Havenstad maar ook militaire haven. Het kustwatertje heet dan ook de Baai van Koper. In de 6e eeuw echter ontving Koper de naam Justinopolis, als eerbetoon aan de Byzantijnse keizer Justinus II, waar de Langobarden een eind aan maakten en verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de naam Koper. Binnen het gebied van Koper, vinden we ook nog de bekende plaats : Ankaran .

Izola

Isola of Izola lijkt op het Italiaanse woord voor eiland, wat het was voordat het in feite een schiereiland werd met oudtijds de door de Romeinen aangelegde haven Haliaetum.

Piran

Piran (inderdaad, betekent vuur, denk aan piromaan) of Pirano ligt aan de Baai van Piran, en is de 3e van het trio havensteden van Slovenië. Er is een jachthaven en een luchthaven. In de oude mediterrane binnenstad zien we de Venetiaanse historie terug, de nauwe steegjes, Venetiaanse huizenbouw zoals het Benečanka, een openlucht museum, het plein Tartinjev trg ofwel het Piazza Tartini, en de Sint Petruskerk.

Binnen de gemeente Piran, vinden we dan:
Portorož ofwel “haven van de rozen” betekent, toeristische kustplaats met casino, jachthaven en internationale luchthaven wel mooi de derde van Slovenië, bij de grens met Kroatië.Denk hierbij aan de blauwe zee, de heuvelachtige groene achtergrond en het bruisende strandleven en u heeft 50 kilometer vakantiegenot, is dat wat of is dat ?!

 

 

top pagina

 

Slovenie, ingekneld tussen anderen, deel van anderen, maar met een hoogst interessante cultuur, ‘t is een goeie reden voor een Slovenie vakantie.

Klik hier voor : de kaart / Plattegrond van Slovenië

 

 

top pagina