Drenthe Vakantie provincie , van de zomerse bossen en zandduinen tot de kniepertjes van de jaarwisseling. K3 zorgt voor de sfeer. Dan weet u dat binnenland gelijk staat aan buitenland. En andersom, u hoeft er niet ver voor te rijden.

Pagina navigatie provincie Drenthe

onderwerp navigatie deze pagina

Vakantie Drenthe is vakantie Assen, is oude cultuur en nieuwe cultuur in een nieuw museum en bij mooi weer vooral terrasjes pakken in het oude en het nieuwe winkelcentrum

Drenthe wingewest of vakantie – gewest ?

Drenthe grenst in het noorden en oosten aan de provincie Groningen. In het oosten aan Duitsland. In het zuiden aan de provincie Overijssel. En in het westen aan de provincie Friesland. De hoofdstad is Assen ( Assen of vroeger Hassen ) en bestaat historisch aantoonbaar al behoorlijk lang. In 2009 : 750 jaar en heeft sedert 13 maart 1809 stadsrechten met 600 (..) inwoners. Dat zijn er in 2009 ca. 66.000. Is het méér dan hunebedden, schapen en heide ?

Historie van Drenthe of Drente.

De historie geeft een document uit 820 waarin wordt gesproken van “Pago Treanth”, wat staat voor “gewest Drenthe”. Eerst rond 1024 wordt over Drenthe als graafschap gesproken. Door de hoge ligging is het evenals andere oostelijk provincies wel ouder dan de westelijke. Immers, die westelijke provincies hebben langere tijd onder water gestaan / gelegen.

Dus blijkt de oude bewoning uit de aanwezigheid van 52 hunebedden. Hunebed museum in Borger. In dat museum zijn de functie en de ouderdom te achterhalen.

de externe betrekkingen van Drenthe

In historische tijden behoorde de stad Groningen nog wel tot het graafschap Drenthe. Letterlijk aan de andere kant hoorde Coevorden er juist nièt toe. Geografisch toch wat vreemd wanneer je kijkt naar de juist “hoge” verbinding van Groningen tot Coevorden via de Hondsrug.

Ook aan de westzijde, de Stellingwerven zoals Oost- en West Stellingwerf, tegenwoordig in Friesland. Maar behoorden oorspronkelijk ook tot Drenthe. Qua taal is dat nog steeds te merken. Ook in Friesland ” horen de Stellingwervers er niet echt bij”, althans volgens taalkenners. Maar laten we wel wezen, nog in onze tijden is ” landjepik” nog immer een beproefde hobby.

De invloed van de Bisschop

voormalig gemeentehuis van Sleen op de wandelroute van het PieterPad
In 1046 werd het graafschap gegund aan bisschop Bernold van Utrecht. In 1227 versloeg een legertje van Drentse boeren onder leiding van Rudolf van Coevorden het ruiterleger van de bisschop in de Slag bij Ane. En wel door de paarden een moeras in te lokken. Niettemin het jaar daarop herstelde de nieuwe bisschop zijn gezag over de Drenten. Dat Ane ligt iets oostelijk van Slagharen en iets ten zuiden van Coevorden. En vermoedelijk zal de slag iets meer bij Coevorden zijn geweest. En is het dorp Ane ( mogelijk afgeleid van St. Anna ) met dank aan de monniken / nonnen iets verder weg gesticht. Waarom, omdat de soldaten vooral in het moeras ten onder gingen en dat is geen beste plek om te wonen.

Drenthe van wingewest tot provincie

Pas bij de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden werd de situatie van wingewest naar volwaardige provincie geregeld. Hoewel ……..
méér over Coevorden leest u hier

Nog iets van de historie wordt jaarlijks in klederdracht èn op basis van historisch materiaal in Anloo op de Hondsrug (N.O.Drenthe) nagespeeld met de jaarlijkse etstoel. Een etstoel was de middeleeuwse rechtspraak door de Drentse ‘etten’ zeg maar notabelen.

landschap van Drenthe

Ruwweg is de provincie Drenthe een soort ronde tafelberg. westelijk aan de grens met Friesland, laag land en zelfs moerassig. Aan de oostkant met Groningen en Duitsland eveneens laag land met moeras. Weliswaar een aantal meters boven NAP; de Hondsrug daarentegen geeft een vrij egale hoogte van 10 tot plaatselijk 32 meter boven NAP (bij Emmen). Aardig te zien wanneer men vanaf Wildervank etc. richting Gieten en Borger rijdt.

Drenthe van boven

Bekijk de compilatie van de mooiste luchtshots van Drenthe.

De Hondsrug in het noordoosten van Drenthe, heeft weinig te maken met de rug van een hond. Als naam kom je de Hondsrug ook in Duitsland tegen als Hundsrück. En betekent eigenlijk weinig méér dan verhoogd gebied tussen moerassen / veengebieden. De verhoging is de rug, Hunds of Honds staat voor moeras , net als Moor / Morast.

de bronnen / bezittingen van Drenthe

Net als Groningen is de provincie Drenthe rijk aan bodemschatten. Het beetje gas is er vrijwel uit, zij het dat er velden zijn die voor tijdelijke opslag geschikt worden gemaakt. Maar – wie leert het noodgedwongen niet op school – : bij Schoonebeek e.o. werd tot voor kort aardolie gewonnen. Denk dan aan het ja-knikker symbool. In beide gevallen is het de Drenten tussen de vingers door gelopen…..

gelukkig, de hunebedden zijn gebleven, symbool voor toerisme !

wegen en snelwegen door Drenthe

De autoweg (100 km weg met groene zone-streep) N381 geeft een vrij rechte verbinding tussen het Friese Drachten en het Drentse Emmen. En vandaar Duitsland in.

De auto-snelwegen ( 4-baans) verbinden Meppel met Emmen, en eveneens van daaruit Duitsland in. Maar ook vanaf Meppel via Hoogeveen naar Assen. Vandaar uit naar Groningen met een kruispunt verder naar noord. Links naar wederom Drachten, rechts naar Nieuweschans en dus Duitsland.

Vanaf Assen gaat er nog een 100 km ( de N33 )weg via Gieten naar Veendam, waarmee de hoek via Groningen wordt afgesneden. Inmiddels uitgebreid als snelweg, eveneens op korte termijn in groot onderhoud de 100 km weg van De Punt via Zuidlaren etc.  Deze N34 voert langs de oostgrens via Emmen, Coevorden tot aan Almelo.

Middendoor de provincie? Er zijn wat secondaire wegen. Maar in feite is Drenthe, liggend op het Drents Plateau, een grote pannenkoek. Waarbij de krenten ( de steden / dorpen ) naar de buitenrand zijn afgedwaald. Dat zie je dus in het wegennet terug. Elk nadeel heeft z’n voordeel. Het centrale deel blijft behouden voor natuur en dus ook voor recreatie en vakantie.

De belangrijkste waterwegen / kanalen in Drenthe:

Drentse Bartje at geen brune bonen, maar staat wel voor het Drents museum, goed vakantiedoel !

  1. Drentsche Hoofdvaart van Meppel via Smilde naar Assen
  2. Noord-Willemskanaal van Assen naar Groningen
  3. Hoogeveensche Vaart van Meppel naar Hoogeveen
  4. en inderdaad het verlengde : Verlengde Hoogeveensche Vaart van Hoogeveen naar Emmen
  5. Oranjekanaal van Smilde naar Emmen

de 12 gemeenten van Drenthe:

De gemeentes en zwembaden van de provincie treft u aan in de klikbare pdfgemeentes en zwembaden van Drenthe, die als een overlay over deze pagina heen wordt weergegeven.

Belangwekkend in Assen qua smaak

Assen Uitdag en Preuvenement: Zaterdag 26 Augustus en zondag 27 Augustus 2017 Gouverneurstuin 11:00 tot 22:00
De Gouverneurstuin is het culturele hart van Kolkend Assen. In de tuin vindt de Assense Uitdag plaats en het Preuvenement.
Culturele organisaties presenteren hun programma voor het nieuwe seizoen en Asser restaurants lichten een tipje van de sluier op van culinair Assen.
Assen kent een redelijke diversiteit aan eetculturen. De afgelopen jaren bewezen talrijke restaurants dat je in Assen goed en gezellig uit eten kunt.

vakantietips : 1

Speelstad Oranje in West Drenthe Oranje 8 Oranje

Vakantiepark + speelstad Oranje van Hennie vd Most Slagharen : vast bedrag pp onbeperkt eten, drinken, genieten. NU <b>10% vroegboekkorting op een herfstvakantie arrangement!</b> incl. zwem sauna ijsbaan Assen!! Speelstad Oranje in West Drenthe Oranje 8 Oranje
Vakantiepark + speelstad Oranje van Hennie vd Most Slagharen : vast bedrag pp onbeperkt eten, drinken, genieten. NU 10% vroegboekkorting op een herfstvakantie arrangement! incl. zwem sauna ijsbaan Assen!!

vakantietips : 2

Dierenpark Emmen Zuidoost Drenthe

Een combinatie van vaak grote groepen dieren, mooie beplanting en spannende exposities maakt van Dierenpark Emmen een unieke vakantiedag in Emmen Centrum en Dierenpark Emmen Es. Dierenpark Emmen Zuidoost Drenthe
Een combinatie van vaak grote groepen dieren, mooie beplanting en spannende exposities maakt van Dierenpark Emmen een unieke vakantiedag in Emmen Centrum en Dierenpark Emmen Es.

vakantietips : 3

Planetron Cinedome Dwingeloo Drenthe West

Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m², het grootste projectiescherm van Noord Nederland, worden duizelingwekkende voorstellingen getoond. Enn: grote K'nex-modellen. Plus : Elektrisch skateboarden Planetron Cinedome Dwingeloo Drenthe West
Op een groot koepelvormig projectiescherm van 350 m², het grootste projectiescherm van Noord Nederland, worden duizelingwekkende voorstellingen getoond. Enn: grote K'nex-modellen. Plus : Elektrisch skateboarden

vakantietips : 4

Verkeerspark Assen Attractiepark naast TT Circuit De Haar 1

behalve de levensechte trapauto's zijn er ook spannende karts, jeeps, bootjes, een stoomtrein en de monorail. Even iets anders doen? megaspeelkasteel, op de springkussens of klim- en speeltoestellen. Verkeerspark Assen Attractiepark naast TT Circuit De Haar 1
behalve de levensechte trapauto's zijn er ook spannende karts, jeeps, bootjes, een stoomtrein en de monorail. Even iets anders doen? megaspeelkasteel, op de springkussens of klim- en speeltoestellen.

vakantietips : 5

Rijk der Kabouters

een leuk kabouterbos en een speeltuin met veilige speelattributen geschikt voor  een leuk uitje voor peuters en kinderen tot ongeveer 8 jaar :  Gieterstraat 20 9463 PX Eext Rijk der Kabouters
een leuk kabouterbos en een speeltuin met veilige speelattributen geschikt voor een leuk uitje voor peuters en kinderen tot ongeveer 8 jaar : Gieterstraat 20 9463 PX Eext

vakantietips : 6

Sprookjeshof Zuidlaren

Buitenspeeltuin, overdekte kabouter klauter kasteel en natuurlijk ook een sprookjespark en kinderboerderij en als dat nog niet genoeg is kunnen jullie ook nog een rondvaart maken over het Zuidlaardermeer. Sprookjeshof Zuidlaren
Buitenspeeltuin, overdekte kabouter klauter kasteel en natuurlijk ook een sprookjespark en kinderboerderij en als dat nog niet genoeg is kunnen jullie ook nog een rondvaart maken over het Zuidlaardermeer.

vakantietips : 7

Drouwenerzand Pretpark

Break Dance Happy Sailor Hunebed8baan Piratenboot Ezelbaan Apekooi Botsauto's Sky Glider Wild West Swing Authentieke Caroussel Disney Airport Spinning Coaster Para Jump Oldtimerbaan Speeltoestellen Pony rijden Twister Drouwenerzand Pretpark
Break Dance Happy Sailor Hunebed8baan Piratenboot Ezelbaan Apekooi Botsauto's Sky Glider Wild West Swing Authentieke Caroussel Disney Airport Spinning Coaster Para Jump Oldtimerbaan Speeltoestellen Pony rijden Twister

vakantietips : 8

Boomkroonpad tussen Borger Gieten Rolde Hondsrug

Buitencentrum Het Boomkroonpad, tocht door de worteltunnel, als een eekhoorn door de toppen van de bomen, spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos, hutten bouwen, broodjes bakken, speurtocht door het woud Boomkroonpad tussen Borger Gieten Rolde Hondsrug
Buitencentrum Het Boomkroonpad, tocht door de worteltunnel, als een eekhoorn door de toppen van de bomen, spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos, hutten bouwen, broodjes bakken, speurtocht door het woud

vakantietips : 9

hunebedcentrum Borger Hondsrug Oost Drenthe

Bronnegerstraat 12 Borger staat informatie over de hunebedden, Geopark de Hondsrug en het goud van Drenthe hunebedcentrum Borger Hondsrug Oost Drenthe
Bronnegerstraat 12 Borger staat informatie over de hunebedden, Geopark de Hondsrug en het goud van Drenthe

vakantietips : 10

Familiepark Nienoord Leek Noordwest Drenthe

Nienoord, borg vol verhalen en Pretpark : begint bij 1525 en jonker Wigbold, hij bouwt de Nije Oord, het grootste landhuis van Noord-Nederland. Met schelpengrot en een legende over een nieuwsgierig dienstmeisje Familiepark Nienoord Leek Noordwest Drenthe
Nienoord, borg vol verhalen en Pretpark : begint bij 1525 en jonker Wigbold, hij bouwt de Nije Oord, het grootste landhuis van Noord-Nederland. Met schelpengrot en een legende over een nieuwsgierig dienstmeisje

vakantietips : 11

Orvelte heden en verleden van Drenthe - midden

prachtige, rietgedekte Saksische boerderijen, oude ambachten, oude werktuigen, proeverijen, workshops EN de tijd van NU : de appel met een hapje eruit, een onvervalst Apple-museum, na Rome en Moskou ! Orvelte heden en verleden van Drenthe - midden
prachtige, rietgedekte Saksische boerderijen, oude ambachten, oude werktuigen, proeverijen, workshops EN de tijd van NU : de appel met een hapje eruit, een onvervalst Apple-museum, na Rome en Moskou !

vakantietips : 12

Havezate Mensinge in Roden Drenthe

Havezate Mensinge - tot 1985 bewoond - dateert van 1381 en van oorsprong het leengoed van de bisschop van Utrecht. Nu is het een uniek museum: alle vertrekken zijn toegankelijk Havezate Mensinge in Roden Drenthe
Havezate Mensinge - tot 1985 bewoond - dateert van 1381 en van oorsprong het leengoed van de bisschop van Utrecht. Nu is het een uniek museum: alle vertrekken zijn toegankelijk

vakantietips : 13

Schloss Dankern net over de grens bij Haren Emsland

In Haren Emsland Dld ligt het oude kasteel Schloss Dankern (1680) met Dankern-Meer en vakantiepark Schloss Dankern met recreatiepark en (watersport-)meer, prijzen op de website. Grens Rutenbrock of Zwartemeer. Schloss Dankern net over de grens bij Haren Emsland
In Haren Emsland Dld ligt het oude kasteel Schloss Dankern (1680) met Dankern-Meer en vakantiepark Schloss Dankern met recreatiepark en (watersport-)meer, prijzen op de website. Grens Rutenbrock of Zwartemeer.

vakantietips : 14

Centrum Beeldende Kunst Emmen Drenthe

educatie, onderhoud en beheer van het gemeentelijk kunstbezit, de kunstuitleen en advisering met betrekking tot kunst in de openbare ruimte, naast organisatie van workshops en andere exposities Centrum Beeldende Kunst Emmen Drenthe
educatie, onderhoud en beheer van het gemeentelijk kunstbezit, de kunstuitleen en advisering met betrekking tot kunst in de openbare ruimte, naast organisatie van workshops en andere exposities

vakantietips : 15

Museum Vledder met o.a. Valse Kunst

Wat is het verschil tussen een vervalsing en een kopie? Hoe worden de mensen belazerd? Hoe zorg je dat jij niet opgelicht wordt? Deskundige rondleiders vertellen het allemaal, met een knipoog. Museum Vledder met o.a. Valse Kunst
Wat is het verschil tussen een vervalsing en een kopie? Hoe worden de mensen belazerd? Hoe zorg je dat jij niet opgelicht wordt? Deskundige rondleiders vertellen het allemaal, met een knipoog.

vakantietips : 16

Groen Uit Nu in Dwingeloo Drenthe

Drenthe wordt een beleving met Flyboarden, Segway rijden, een tour op de Trikke, Picknick fietsen, Bamboestieken, GPS spellen, Boogschieten, Bikesteppen, Kickbicken, Klootschieten, Disc-golven, Bosgolf en Skatey Groen Uit Nu in Dwingeloo Drenthe
Drenthe wordt een beleving met Flyboarden, Segway rijden, een tour op de Trikke, Picknick fietsen, Bamboestieken, GPS spellen, Boogschieten, Bikesteppen, Kickbicken, Klootschieten, Disc-golven, Bosgolf en Skatey

vakantietips : 17

Vogelpark Ruinen Drenthe

vogelpark Ruinen heeft als doelstelling informatie te geven over het houden en huisvesten van vogels, er zijn aanzienlijk meer vogels te zien dan je denkt, da's mooi ! Vogelpark Ruinen Drenthe
vogelpark Ruinen heeft als doelstelling informatie te geven over het houden en huisvesten van vogels, er zijn aanzienlijk meer vogels te zien dan je denkt, da's mooi !

vakantietips : 18

Glasmuseum Veenhuizen Drenthe

Het Museum biedt u een blik in de fascinerende wereld van Glas, sinds de ontdekking ± 1500 jaar vC, varierend van 7e eeuws gebruiksglas tot de moderne glastechnieken en glaskunst uit diverse delen van de wereld. Glasmuseum Veenhuizen Drenthe
Het Museum biedt u een blik in de fascinerende wereld van Glas, sinds de ontdekking ± 1500 jaar vC, varierend van 7e eeuws gebruiksglas tot de moderne glastechnieken en glaskunst uit diverse delen van de wereld.

vakantietips : 19

Gevangenis Museum Veenhuizen Drenthe

Een dagje gevangenismuseum is beslist geen straf! Het Gevangenismuseum toont in historisch detentiedorp Veenhuizen de geschiedenis van strafrecht en strafuitvoering in Nederland op een VRIJE wijze. Gevangenis Museum Veenhuizen Drenthe
Een dagje gevangenismuseum is beslist geen straf! Het Gevangenismuseum toont in historisch detentiedorp Veenhuizen de geschiedenis van strafrecht en strafuitvoering in Nederland op een VRIJE wijze.

vakantietips : 20

Sport Landgoed Swartemeer in Zwartemeer Drenthe

Feest bouwen: van buggy rijden tot paintball en van golf tot lekker even op het buitenterras zitten met een heerlijk drankje. Ook ’s avonds is er veel te doen met een DJ, beatboxer en een Afrikaanse danseres. Sport Landgoed Swartemeer in Zwartemeer Drenthe
Feest bouwen: van buggy rijden tot paintball en van golf tot lekker even op het buitenterras zitten met een heerlijk drankje. Ook ’s avonds is er veel te doen met een DJ, beatboxer en een Afrikaanse danseres.

vakantietips : 21

Plopsaland bij Coevorden Drenthe

Bezoek het Plopsa pretpark en ontmoet je helden: K3, Bumba, Kabouter Plop, Mega Mindy, Amika, Plan je schoolreizen of vier je verjaardagsfeestje en communie of lentefeest in Plopsaland Plopsaland bij Coevorden Drenthe
Bezoek het Plopsa pretpark en ontmoet je helden: K3, Bumba, Kabouter Plop, Mega Mindy, Amika, Plan je schoolreizen of vier je verjaardagsfeestje en communie of lentefeest in Plopsaland

vakantietips : 22

Zippa Zebra FunJungle Hoogeveen

Vermaak je in de luchtkussens, glijbanen, tokkelbanen, slingertouwen, apenkooi, klimtoestellen, schietkooi,fietscircuit, scootercircuit, disco, griezel in het spookhuis Of een rodelbaan van 15 meter Zippa Zebra FunJungle Hoogeveen
Vermaak je in de luchtkussens, glijbanen, tokkelbanen, slingertouwen, apenkooi, klimtoestellen, schietkooi,fietscircuit, scootercircuit, disco, griezel in het spookhuis Of een rodelbaan van 15 meter

vakantietips : 23

Met de Solex er op uit in Ruinen Drenthe

Een Solex toertocht duurt ongeveer 2½ uur (incl. korte pauze) bij een rit van ca 30 kilometer lang. Met de Solex er op uit in Ruinen Drenthe
Een Solex toertocht duurt ongeveer 2½ uur (incl. korte pauze) bij een rit van ca 30 kilometer lang.

vakantietips : 24

Van Gogh museum Veenoord Drenthe

Bezoek het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt! Van Gogh en zijn leven in Drenthe. Van Gogh museum Veenoord Drenthe
Bezoek het enige, voor publiek toegankelijke, huis in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt! Van Gogh en zijn leven in Drenthe.

vakantietips : 25

Kinder speelparadijs Coevorden

Het Cowboy & Indianen Speelreservaat.Ben jij klaar voor het grote avontuur in het Wilde Westen? Kom dan als een pijl uit een boog naar het Speelreservaat. Kinder speelparadijs Coevorden
Het Cowboy & Indianen Speelreservaat.Ben jij klaar voor het grote avontuur in het Wilde Westen? Kom dan als een pijl uit een boog naar het Speelreservaat.

vakantietips : 26

Streek en handkarren museum De Wemme Zuidwolde

Buurtschap Wemmenhove : beeldenexpositie verhuren handkarren edeltingieterij 'Tin-Art' collectie van tinnen sieraden en voorwerpen, en officiële trouwlocatie van de gemeente De Wolden Streek en handkarren museum De Wemme Zuidwolde
Buurtschap Wemmenhove : beeldenexpositie verhuren handkarren edeltingieterij 'Tin-Art' collectie van tinnen sieraden en voorwerpen, en officiële trouwlocatie van de gemeente De Wolden

vakantietips : 27

Stedelijk Museum Coevorden Drenthe

De eerste heeren van Coevorden waren burggraven, aangesteld door de bisschop van Utrecht, maar soms begrepen ze elkaar niet. Die historie van Coevorden en nog veel meer treft u aan in dit Stedelijk museum. Stedelijk Museum Coevorden Drenthe
De eerste heeren van Coevorden waren burggraven, aangesteld door de bisschop van Utrecht, maar soms begrepen ze elkaar niet. Die historie van Coevorden en nog veel meer treft u aan in dit Stedelijk museum.

vakantietips : 28

Klimpark Outdoor Grolloo

Klimpark rond De Kleine Moere met 6 parkoersen van 2 - 10 meter hoog, 76 hindernissen en 725 meter kabelbaan. Uitdaging, plezier, avontuur en een gegarandeerde adrenalinekick wachten op jou. Klimpark Outdoor Grolloo
Klimpark rond De Kleine Moere met 6 parkoersen van 2 - 10 meter hoog, 76 hindernissen en 725 meter kabelbaan. Uitdaging, plezier, avontuur en een gegarandeerde adrenalinekick wachten op jou.

vakantietips : 29

FunBugxter Army Tours Pesse Drenthe

ArmyTours met een hoog fun gehalte omdat deze worden gereden met ex-legerjeeps en u de mogelijkheid geeft om dit verkleed als een echte soldaat te beleven. Zit niet comfortabel maar rijd als een speer ! FunBugxter Army Tours Pesse Drenthe
ArmyTours met een hoog fun gehalte omdat deze worden gereden met ex-legerjeeps en u de mogelijkheid geeft om dit verkleed als een echte soldaat te beleven. Zit niet comfortabel maar rijd als een speer !

vakantietips : 30

Indoor Karting Hoogeveen Drenthe

Wat zit erin : Lasergame Arena TheDark Planet Meest unieke indoor race Spectaculair circuit Computergestuurde tijdwaarneming Superkarts Horeca ruimte die van boven uitkijkt op het circuit Indoor Karting Hoogeveen Drenthe
Wat zit erin : Lasergame Arena TheDark Planet Meest unieke indoor race Spectaculair circuit Computergestuurde tijdwaarneming Superkarts Horeca ruimte die van boven uitkijkt op het circuit

vakantietips : 31

Appelbergen in Glimmen in Groningen grens Drenthe

Paviljoen en bos Appèlbergen ligt aan het Pieterpad van Pieterburen naar de Sint Pietersberg, Appèl wijst ook terug naar de troepen van Bommen Berend in 1672, strat. punt van Groningen naar Coevorden. Appelbergen in Glimmen in Groningen grens Drenthe
Paviljoen en bos Appèlbergen ligt aan het Pieterpad van Pieterburen naar de Sint Pietersberg, Appèl wijst ook terug naar de troepen van Bommen Berend in 1672, strat. punt van Groningen naar Coevorden.

vakantietips : 32

Koloniehof van Frederiksoord in Drenthe

Museum de Koloniehof in Frederiksoord vertelt het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht om de armoede begin negentiende eeuw te bestrijden. Men bracht werk, huisvesting, scholing en zorg Koloniehof van Frederiksoord in Drenthe
Museum de Koloniehof in Frederiksoord vertelt het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht om de armoede begin negentiende eeuw te bestrijden. Men bracht werk, huisvesting, scholing en zorg

vakantietips : 33

Museum Buitenplaats in Eelde Drenthe

De Buitenplaats toont en verzamelt figuratieve kunst van na 1945 met de nadruk op in Nederland woonachtige kunstenaars. De tentoonstellingen vinden zowel in het museumpaviljoen als in de museumtuin plaats. Museum Buitenplaats in Eelde Drenthe
De Buitenplaats toont en verzamelt figuratieve kunst van na 1945 met de nadruk op in Nederland woonachtige kunstenaars. De tentoonstellingen vinden zowel in het museumpaviljoen als in de museumtuin plaats.

vakantietips : 34

Kasteel Coevorden w.i. Hotel De Vlijt

Het kasteel stamt uit de elfde eeuw als motte. De leenheren gedroegen zich al snel als zzp 'ers dus ruzie met de Bisschop. In 1395 bepaalt Bisschop Frederik van Blankenheim bemoeit zich ermee, zie onze Eifel Dld pagina Kasteel Coevorden w.i. Hotel De Vlijt
Het kasteel stamt uit de elfde eeuw als motte. De leenheren gedroegen zich al snel als zzp 'ers dus ruzie met de Bisschop. In 1395 bepaalt Bisschop Frederik van Blankenheim bemoeit zich ermee, zie onze Eifel Dld pagina

vakantietips : 35

Drukkerij Museum in Meppel Drenthe

Vanaf de eerste communicatie - tekens via het schrift en ons huidige alfabet tot en het machinezetten in de jaren 50 van de 20e eeuw. De basis van de drukkunst staat hier zwart op wit. Drukkerij Museum in Meppel Drenthe
Vanaf de eerste communicatie - tekens via het schrift en ons huidige alfabet tot en het machinezetten in de jaren 50 van de 20e eeuw. De basis van de drukkunst staat hier zwart op wit.

vakantietips : 36

Drents Museum in Assen Drenthe

Van archeologie tot hedendaags realisme, van unieke Neanderthalervondsten en het meisje van Yde, een  zogenoemde Balzaal, waar u in de sferen komt van de periode rond 1900.Plus een Prenten- en boekenkabinet Drents Museum in Assen Drenthe
Van archeologie tot hedendaags realisme, van unieke Neanderthalervondsten en het meisje van Yde, een zogenoemde Balzaal, waar u in de sferen komt van de periode rond 1900.Plus een Prenten- en boekenkabinet

vakantietips : 37

Pinetum Ter Borgh tussen Anloo en Eext Drenthe

Aangeplant bos, hoofdzakelijk lariks, fijnspar, grove den en beuk, met lanen van voornamelijk Amerikaanse eik en afgewisseld met vennen en heidevelden. Pinetum Ter Borgh tussen Anloo en Eext Drenthe
Aangeplant bos, hoofdzakelijk lariks, fijnspar, grove den en beuk, met lanen van voornamelijk Amerikaanse eik en afgewisseld met vennen en heidevelden.

vakantietips : 38

Magnus Kerk in Anloo Drenthe Etstoel

Kerk uit de 11e eeuw is vernoemd naar Magnus, heilig verklaarde bisschop van Trani (Italië). Op de derde zaterdag van augustus, houdt de middeleeuwse Etstoel zitting (Drents 'Gerechtshof') Magnus Kerk in Anloo Drenthe Etstoel
Kerk uit de 11e eeuw is vernoemd naar Magnus, heilig verklaarde bisschop van Trani (Italië). Op de derde zaterdag van augustus, houdt de middeleeuwse Etstoel zitting (Drents 'Gerechtshof')

vakantietips : 39

TT circuit van Assen

TT (Tourist Trophy) van Assen op de laatste zaterdag in juni. Alle Grand Prix klassen komen hier aan bod, begeleid door kermis, drie dagen durend TT Festival en de beroemde TT Nacht. Andere races komen ook voor. TT circuit van Assen
TT (Tourist Trophy) van Assen op de laatste zaterdag in juni. Alle Grand Prix klassen komen hier aan bod, begeleid door kermis, drie dagen durend TT Festival en de beroemde TT Nacht. Andere races komen ook voor.

vakantietips : 40

Veenpark Museumpark bij Emmen Drenthe

In het Veenpark in Barger-Compascuum, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Met een natuurlijk hoogveengebied met turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er ook. Veenpark Museumpark bij Emmen Drenthe
In het Veenpark in Barger-Compascuum, komt de Drentse veenhistorie tot leven. Met een natuurlijk hoogveengebied met turfafgraving. De bakker, de kruidenier, de klompenmaker en de turfsteker zijn er ook.

vakantietips : 41

Sivo Dansfestival in Odoorn Drenthe 1e week augustus

In het Drentse Odoorn zullen ca twintig dansgroepen hun dansen, muziek en kostuums tonen, een belevenis voor het gehele gezin waar je kunt kijken, luisteren en proeven van culturen uit alle werelddelen. Sivo Dansfestival in Odoorn Drenthe 1e week augustus
In het Drentse Odoorn zullen ca twintig dansgroepen hun dansen, muziek en kostuums tonen, een belevenis voor het gehele gezin waar je kunt kijken, luisteren en proeven van culturen uit alle werelddelen.

vakantietips : 42

Exloo Folklore en Schaapscheerdersfeest

Schaapscheerdersfeest zaterdag voor Pinksteren, Op de Kloeten Folklorefeest 3e zondag in juli : een wervelend programma van wat nog echt oud Drents is met Klederdracht en volksdansen, oude ambachten en muziek Exloo Folklore en Schaapscheerdersfeest
Schaapscheerdersfeest zaterdag voor Pinksteren, Op de Kloeten Folklorefeest 3e zondag in juli : een wervelend programma van wat nog echt oud Drents is met Klederdracht en volksdansen, oude ambachten en muziek

vakantietips : 43

landgoed Overcinge Havelte Drenthe

Huis Overcinge van 1313, tussen bos en weiland, een 17e eeuwse havezate als landgoed. Met name bekend van de families Linthorst Homan en Kymmell. Landgoed wordt verhuurd voor huwelijk, vergadering, recepties. landgoed Overcinge Havelte Drenthe
Huis Overcinge van 1313, tussen bos en weiland, een 17e eeuwse havezate als landgoed. Met name bekend van de families Linthorst Homan en Kymmell. Landgoed wordt verhuurd voor huwelijk, vergadering, recepties.

vakantietips : 44

Sleen - Festival Zoete Verleidingen

in augustus jrl taartbakwedstrijd en méér dan 70 zorgvuldig geselecteerde stands bieden de allerlekkerste taarten, bakbenodigdheden, prachtige serviezen etc Sleen - Festival Zoete Verleidingen
in augustus jrl taartbakwedstrijd en méér dan 70 zorgvuldig geselecteerde stands bieden de allerlekkerste taarten, bakbenodigdheden, prachtige serviezen etcklooster Sancta Maria de Campe ( Maria in Campis ) of heel kort : Mariënkamp

In 1258 werd het nonnenklooster Sancta Maria de Campe ( Maria in Campis ) of in het heel kort :  verplaatst van Coevorden (“iuxta Covordiam”) naar wat in onze tijd het centrum van Assen is en toentertijd de “omgeving” van het huidige dorp Deurze. Dit klooster is voor Drenthe van groot belang geweest, vooral waar het gaat om structureren, ontwikkelen van gemeenschappen.

Onder meer hebben ze dat gedaan in de streek rondom Smilde, Hoogersmilde, Hijkersmilde etc, waar de streek “Cloosterveen” (zuidwest van Assen, ca. 14 km.) zich bevond / bevind en waarnaar de huidige nieuwbouw – alleen ten westen van Assen – Kloosterveen is vernoemd. Het grootste deel van de toen gegraven singels, is later gedempt, weliswaar herkenbaar in huidige straatnamen , maar gelukkig, wat ooit gedempt is kan weer opengelegd worden en dat gebeurt in Assen dan ook.

Geld en politiek

Politiek beleid heeft iets van elastiek : geld moet rollen, desnoods twee kanten uit.
Het klooster daarentegen werd in 1602 opgeheven, het hoofdgebouw in gebruik genomen als vergaderplek voor onder meer het College van Gedeputeerden, een zeldzaam voorbeeld van recycling in overheidskringen.

Lodewijk Napoleon heeft een gunstige invloed op het Nederland van diens jaren gehad, maar ook hij ontkwam niet aan een zekere logica : hij koos Assen als zomerresidentie, maar dan moet het natuurlijk wel een zekere standing hebben en dus werd de plaats in 1807 een gemeente en in 1809 een stad. In 1814 werd Assen bovendien ook nog eens de hoofdstad van de provincie Drenthe.

TT circuit van Assen

Nog een sterke actie van het Tourist Trophy circuit van Assen voor veel motoren, iets minder auto’s maar zelfs ook vrachtauto’s.
TT Assen 2016 Valentino Rossi rijdt ook al door de lucht
Met 46 meter breed en 37 meter hoog was deze ballon in 2016 dé publieksfavoriet bij het ballonvaart festival bij de TT Assen.


Vakantie Drenthe, bossen, zandduinen, speelsteden, kniepertjes, vakantiehuizen, Ellert en Brammert, K3 en dan weet je zeker dat Drenthe een wingewest moet zijn, vakantie wingewest dan wel. Zoekt u een vakantiegebied waar èn ouders èn kinderen vakantie hebben, zoek dan niet verder.


top pagina