vakantie tips en entertainment

reisbestemmingen » méér vakantie voor je geld

Oost Nederland

Picardt Autoroute Drenthe Emsland Ootmarsum

Johan Picardt ( desnoods met cc ) 1600 - 1670, ooit afkomstig van het Duitse Nordhorn, predikant te Egmond, Rolde en Coevorden, met als meest onschuldige verhalen die over de Witte Wieven
Picardt Autoroute Drenthe vakantie Coevorden Emsland Ootmarsum. In de omliggende vakantieverblijven zijn massa’s voorzieningen voor kindervakantie, en vakantie voor u? Vakantie kost al genoeg, kinderen kosten al genoeg en zelf kost u ook een beetje. Dus hier een trip tip voor uzelf.


Aanbiedingen

Autoroute Picardt vanaf Coevorden het Emsland in en terug via Ootmarsum

Werp eens een blik op de kaart met hoogteverschillen, dan zal u iets opvallen. Naast de pannenkoek met krenten die Drenthe heet, aan de ronding ( de plek waar de steden en dorpen liggen zijn dan de krenten ) is een hoogte. Een verhoogde rug in het landschap die zich uitstrekt van net onder de stad Groningen tot aan Coevorden. Een veilige hoogte – de Hondsrug -, om tussen de vroegere moerassen door handel te kunnen drijven. De economie te bevorderen, het land te besturen en oorlogstroepen te verplaatsen. Bij de meeste van die eigenschappen hoorden vaak ook de monniken en nonnen. Dus in de contreien van de provincie Groningen alswel de stad Coevorden, treft u de nodige kloosters, of wat er van over is, aan. In die zin was het kasteel Coevorden Drenthe lange tijd een spin in het toenmalige netwerk van wegen en belangen.

klik hier voor onze pagina over Coevorden

Picardt en het nederlands – duitse pareltje : Dr. Picardt route Drenthe

Laten we er dan even van uitgaan dat u met de auto komt naar Coevorden en omstreken. Weliswaar niet recent, maar nog immer het ondernemen waard. Dat is dan de Picardt autoroute volgen, die de 17e eeuwse Dr Picardt al de moeite waard vond. Dat zo zijnde, heeft niettemin de Anwb de route de naam van Dr. Picardt route gegeven. Als zoon van een calvinistische predikant aan het hof van de graaf van Bentheim, en aan het eind van zijn carrière teruggekeerd in de contreien van Coevorden en Dalen als historicus en archeologisch speurneus, mag Picardt enige kennis omtrent die omgeving wel worden gegund. Bad Bentheim vinden we terug iets zuidoostelijk van Ootmarsum aan Nederlandse kant en iets zuidelijk van Nordhorn aan de Duitse kant, tegelijkertijd de zuidkant van de Dr. Picardt route.

De kaart Pickardt route in pdf vorm


Deze pdf is via het menu van dit kader downloadbaar èn door het zoomen met + en – naar wens groter en kleiner te maken ( automatisch zoomen 100 of 150% etc.). Bron : Google, levering en idee van Gerrit.

Het Emserland begrensd door de Ems in Duitsland verbonden met Drenthe en Overijssel

De oostelijke begrenzing is eigenlijk het Emserland aan Duitse zijde, naamgegeven door de rivier de Ems, ontspringt in Duitsland zuidoostelijk van Osnabrück zo tussen Bielefeld en Lippstadt, waar ook de rivier de Lippe haar oorsprong vindt en wijlen Prins Bernhard zijn voorouders Lippe – Biesterfeld . Daar dus de bron, en dan omhoog ruw langs de grens en dan uitmondend bij, ja zeker, Emden aan de Dollart hoewel aan Duitse zijde beter : de Ems. Niet onjuist om dan van het Emserland of Emsland te spreken.

Even buiten de Picardtroute om : Meppen 18 km over de grens tussen Ems en Hase in het Duitse Emsland is een bezoek best wel waard al was het maar om een stukje geluk te scoren.

Het Emsland, de Hernhutters en Neugnadenfeld

De Dr. Picardt route wordt zo’n 155 km en terug, gegeven, maar pak 1 wegopbreking en je kan exacte feiten onderschoffelen, is maar een richtlijn. Persoonlijk zou ik dan vanuit Coevorden Drenthe de weg nemen via de olieroute, dus Schoonebeek en Nieuw Schoonebeek, om dan om te buigen via Duitsland op de grens van het Emsland naar Neugnadenfeld in Duitsland. Bijzonder ? Jawel, wanneer u zich bedenkt dat hier enige ontwikkeling – activiteiten liggen die toegerekend mogen worden aan de evangelische broedergemeente van de Hernhutters opgericht door Nikolaus von Zinzendorf , ook wel de Moravische Broeders. Zeker bekend van zendingswerk in Suriname, maar in de 18e eeuw hebben ze zich gevestigd op slot Zeist in Zeist , Utrecht, Nederland. Kom je allemaal tegen vanuit de Drenthe vakantie 😉

Lage, Ootmarsum en Vasse delen van de autoroute


Beelden van Lage aan de rivier de Dinkel

Vanuit Neugnadenfeld oostelijk van Uelsen naar Lage, aan de rivier de Dinkel in het Graafschap Bentheim in Nedersaksen. De officiële naam Herrlichkeit Lage verwijst naar de tijd tussen ca 1648 en 1803, toen de gemeente een eigen staatje vormde, de Herrlichkeit = Heerlijkheid Lage. Er is nòg een ruïne van de plaatselijke burcht van Lage dateert van ca 1183 en tot ruine gekomen in 1626.

Daarna verlaten we Duitsland weer om te toeren in de richting van “de Siepelstad” : van het Nederlandse Ootmarsum (Dinkelland), zeker een goed rustpunt, al zou dat ook in de volgende plaats kunnen, Vasse : de Parel van Twente.


Sfeermarkt Vasse

De jaarlijkse sfeermarkt in Vasse op de route van Pickardt, een hechte maar ook actieve gemeenschap.


Toegegeven het is al weer enkele jaren geleden, maar heb daar in het heuvelland toch voortreffelijk mogen genieten van de franse keuken. ( de Witte Hoeve op de Picardt route, vanuit Ootmarsum noordwest de Vasserweg op naar Vasse ). Gewoon onbevangen van het land genieten en uitproberen maar, dat is vakantie op de Picardt route.


MOLEN VAN FRANS en WATERMOLEN VASSE – MANDER

De Molen van Frans is in 1744 als papiermolen gebouwd. Later is hij verbouwd tot korenmolen. In de molen wordt nog steeds gemalen. Maar ook kunt u in deze molen terecht voor informatie over de molen en de flora en fauna in het omliggende landschap. De molen wordt omringd door het prachtige landschap van het Dal van de Mosbeek. Sinds 1963 is de molen bij Vasse eigendom van de stichting Landschap Overijssel.


Klik hier voor onze pagina over Ootmarsum

Autoroute Picardt via de Overijselse Vecht – Duitse Vechte


Tubbergen en Dinkelland in de spotlight!

Dinkelland en Tubbergen in de spotlight! Het programma RTL Woontips besteedt aandacht aan Dinkelland en Tubbergen als aantrekkelijke gemeenten om in te wonen met volop aanbod aan nieuwbouwmogelijkheden.


De uren vorderen, terug Duitsland in en oostelijk langs Itterbeck ( verwijst naar de beek de Itter ) naar de Duitse rivier de Vechte ( wat we in Nederland kennen als de Overijsselse Vecht ), langs Diffelen om dan via het Nederlandse Ane, de Boswachterij van Hardenberg terug te keren in de contreien van het Kasteel van Coevorden.

3 landen vakantie Nederland (Drenthe en Overijssel) en Duitsland ( Emserland)

De Dr. Picardt route : Nederland Drenthe – Duitsland Emsland – Nederland Overijssel Twente , eigenlijk een 3-landen tocht. Met heel veel rustpunten onderweg om te bekijken, te onderzoeken, van de route af te wijken met wegen van Ootmarsum naar Vasse, en Vasse naar Tubbergen; of van Oud Ootmarsum naar VlamPijp ( jawel ! ) en dan naar de Galgenberg en de Manderheideinformatie beschikbaar of de wegen rond de boswachterij Hardenberg. En zo kunnen we nog wel doorgaan.

Emlichheim (hoogduits) in het nedersaksisch : Emmelkamp.

En waar rijden we dan omheen : Emlichheim in Nedersaksen, landkreis Grafschaft Bentheim. Met ruim 7.000 inwoners, een samengevoegde gemeente met Emlichheim, Hoogstede, Laar en Ringe.

Wat bindt is de rivier de Vechte, onze Vecht.

Wat smeert is de olie die noordelijk van Emlichheim met “ja-knikkers” uit de bodem omhoog wordt gedolven.

Gegeven de oude banden kun je hier en daar nog steeds in het Nederlands met elkaar praten, ….. en winkelen. En naar men zegt, er zijn vele fietsroutes.

Tijd om te zorgen voor de overnachting.

We hebben een overzichtje voor u :

 1. vakantie bungalows of vakantiehuizen aan de Pickardtroute

  in noord-oost route | Emsland, zoals
  – Emmen Parc Sandur
  – Dalen bij Emmen Parc De Huttenheugte
  – Villaparc Schoonhovenseland bij Hollandscheveld ( tussen Hoogeveen en Coevorden (noord-west)

 2. vakantie hotels aan de Pickardtroute

  in noord-oost route | Emsland, zoals
  – Nieuw Amsterdam vlakbij Emmen Hotel Van der Valk
  – Emmen Fletcher Hotel
  – Emmen Hotel ten Cate
  – en heel knus tussen Ommen en Hardenberg : Diffelen (zuidwest punt van de route tekening op de pdf kaart ) Hotel Boerderij De Gloepe
  Al zijn er ook diverse hotels in en rond Ootmarsum ( zuid oostpunt van de route )


 

Suggestie voor aansluitende trips :
Bentheim graafschap bad burcht en kuuroord
Culinaire vakantie LandhuisHotel en Restaurant de Bloemenbeek


opmerking : deze pagina is vice versa een aanvulling op het ebook over de Picardt route, vullen elkaar dus aan.


top pagina

18 Comments

 1. Rudi

  Natuurlijk de dr pickardroute zojuist verzonden 😉

 2. kim zurcher

  Ik zou ook graag de dr pickardroute ontvangen, als u die nog heeft?

 3. Rudi

  En zojuist toegezonden, veel plezier er mee !

 4. hans

  gaarne zou ik de dr picard route ontvangen,

 5. Rudi

  Is verzonden. Veel vakantie plezier gewenst !

 6. ben van rooijen

  Goedenmiddag vanuit Dalen
  kunt u mij de Picard route toezenden ?
  met vriendelijke groet,
  Ben

 7. Rudi

  Heb je vanochtend per mail de route toegezonden 😉
  Veel plezier er mee !!

 8. J.H. van Dronkelaar

  Graag zou ik de beschrijving van de Dr. Picardt route ontvangen

 9. Rudi

  Hallo Wim , dank voor je bezoek.
  De route is van oorsprong uiteraard Dr Picardt, maar door de ANWB opnieuw leven ingeblazen en gepubliceerd in het Beste Boek voor de Weg. Tenminste, jaren geleden stond ie er nog. De gouden combinatie, die de meeste mensen nog steeds zoeken, is die met de bewegwijzering. En ook al staan er soms nog restanten van bordjes, dàt systeem is niet meer te onderhouden vanwege menstekort, geldtekort etc.
  En voor de één is de route te kort, voor de ander te lang.

  Dus heb ik een aangepaste versie in pdf vorm uitgebracht, alleen mag ik die niet zomaar aan Jan en Alleman toesturen; vind de Overheid niet goed.
  In de rechterkolom staat “vakantie tips ontvangen”, aanvraag voor nieuwsbrief en wat dan ook. Vul die in, bevestig de controle-email, en pas dàn mag ik die pdf toesturen, wanneer je daar prijs op stelt. En kun je de kever in 😉

 10. Wim Ellenkamp

  Leuk om weer eens aan de Picardt route herinnerd te worden, Kever huren en rijden maar…..hoe kwam ik ook alweer aan de kaart?

 11. Rudi

  Na aanmelding op de vakantie tips – anders mag ik niet zomaar bezoekers iets sturen – is de versie 2016 van de Picardtroute verzonden. Veel plezier !!

 12. Louis

  Ik wil graag met mijn vader van 81 de picardt route rijden
  Helemaal om dat nu in de herfst het er het mooiste uitziet
  Helaas kan ik de route niet downloaden, en een ouderwetse kaart bestaat al jaren niet meer
  Hóe kom ik nu aan een kaart van de picardt route??
  Wie kan me daar bij helpen
  De ANWB stuurt me naar deze site
  En heeft zelf ook geen andwoord hier op

 13. ellen westendorp

  Ook ik zou dolgraag de route picardt willen ontvangen. Mijn ouders hebben hem vroeger samen gereden en ik zou hem morgen met haar rijden vanaf hardenberg. U zou mijn 82 jarige moeder en mij een enorm plezier doen als u de routebeschrijving zou kunnen mailen..

 14. Rudi

  Middels aanmelding vakantietips vanavond nog geregeld 😉

 15. Rudi

  mevrouw, meneer Heetebrij, Welkom,
  Heb zojuist na uw vakantietips – aanmelding de Picardt ebook/pdf route aan u verzonden en wens u er veel plezier mee. Inmiddels zijn er al zo’n 15 route beschrijvingen op ebook/pdf als aanvulling op de website pagina’s verschenen, dus we kunnen even voort ( nog 400 pagina’s te gaan ) 😉 .

 16. heetebrij

  graag zou ik de gratis picardt pdf-x route van u ontvangen. bijvoorbaat hartelijk dank

 17. Rudi

  Welkom meneer Pas,

  Ik begrijp dat u graag een beschrijving van de Picardt route zou willen hebben. Ik heb voor u een weergave van de pagina in pdf vorm aangemaakt en aangevuld met de plaatsnamen op de route in het rood met enkele andere suggesties in een andere kleur.
  Het voordeel is dat u een pdf exemplaar gewoon in de browser kunt aanklikken en lezen in elke zichtgrootte die u wilt, u kunt deze pdf met daarin 3 leesbare A4 pagina’s, meestal ook openen op een draagbaar tablet of ( minder geschikt vind ik persoonlijk ) op een kleinere smartphone.
  🙂

  Ik kan u echter niet zomaar alles sturen, dat mag tegenwoordig niet meer. Daarom wil ik u vragen om in de rechterkolom van de website – pagina bij “Aanmelding voordeel tips van vakantie-trips.nl” uw gegevens in te vullen ? U krijgt dan een mail met een verzoek om op de link te klikken ter controle dat u dat echt wilt. En kan ik u daarna deze Picardt route-x.pdf toezenden via de email.

  Wie dit leest en ook deze Picardt route-x.pdf gratis wil ontvangen, zelfde methode kiezen en in een mailtje separaat, welk onderwerp u wilt ontvangen.

 18. pas

  Route beschijving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén


Contact via het webformulier halverwege de pagina rechts
top pagina
Google