vakantie bezienswaardigheden

 

Duinenzathe Appelscha vakantie Attractiepark

Duinenzathe Appelscha Attractiepark is een overzichtelijk en sensationeel park in Friesland vol spannende attracties en theater. Gezellig voor het hele gezin, familiedag, personeelsfeest of ander spetterend evenement! Idee voor een vakantie.

Planetarium te Franeker. Uniek in de wereld

Eise Eisinga van Dronrijp was wolkammer, verwierf ook kennis van sterrenkunde, maakte in zijn woonkamer het zonnestelsel na en bewees dat de verwachte planeetsamenstand in 1774 geen onheil zou brengen.

Wouda gemaal in Lemmer

Het Woudagemaal is gebouwd van 1913 tot 1920 en is een monument op stoom om het peil van het Friese oppervlaktewater te beheersen. Zelfs nu wordt het in piekgevallen nog steeds gebruikt.

Fries Museum in hoofdstad Leeuwarden

Van het zwaard (lengte: 2.13m,br:50cm,gewicht:6.6kg) van Grutte Pier en de bustehouder van Mata Hari tot de schilderijen van Alma Tadema en Gerrit Benner.

Sneekweek in Sneek

De xx’e Sneekweek zal worden gehouden doorgaans in augustus 20xx

Skutsjesilen

Skutsjesilen in Friesland, een wedstrijd van platbodems doorgaans van 2e helft van juli tot in de eerste week van augustus.

Ballonfeesten in Joure

Een feest van grote ballonnen, tot en met in de lucht drijvende luchtkastelen, bierflesjes, sinds 1991 een groot feest.

Stania State in Oenkerk no v Leeuwarden

Stania State dateert in principe van de 16e eeuw, herbouwd in 1843, sedert de vorige eeuw congrescentrum en theeschenkerij, met een prachtig park / landgoed eromheen.

Botanische Kruidhof kwekerij te Buitenpost

Botanische tuin De Kruidhof sedert 1930 als proeftuin voor groenten en fruit. Later richt de proeftuin zich meer op het kweken van kruiden. Met steun van De Rijksuniversiteit Groningen een begrip in de wereld.

Bonifatiuskapel in Dokkum

in Dokkum een bedevaartskapel, een park met kruiswegstaties , en een bron bezoeken. Ook staat er een standbeeld van hem.

Tichelaar Makkumer aardewerk in Makkum

1572 de aardewerkfabriek is al bekend in de wereld, rond 1670 naar gebruiksaardewerk en sinds 1890 legt Koninklijke Tichelaar Makkum zich toe op ambachtelijk sieraardewerk. Genoeg reden om te kijken.

Workumer aardewerk Koch Workum

1572 de aardewerkfabriek is al bekend in de wereld, rond 1670 naar gebruiksaardewerk en sinds 1890 legt Koninklijke Tichelaar Makkum zich toe op ambachtelijk sieraardewerk. Genoeg reden om te kijken bij Pandje 13 – Merk 13 . Het typische bruine Workumer aardewerk werd versierd met witte kleislib, het letteren of ringeloren. Omstreeks 1800 waren er meer dan 17 bedrijfjes in Workum = Pottenbakkersstad.

Museum Hindeloopen Hylpen

Hindeloopen een stad van zeevaarders, schilderwerk, klederdracht, oudheden en nieuwigheden, hebben ze een interessant museum voor.

Poptaslot of Heringa State bij Marssum Leeuwarden

Rond 1512 door de familie Heringa als stins gesticht, door vererving in het bezit van het adellijke geslacht Van Eysinga, in 1687 gekocht door advokaat Dr. Popta. Heel bezienswaardig.

Epemastate

Epemastate in Ysbrechtum, families: Burmania, Rengers, Epe Oedsma, vanaf 1983 is de state opengesteld voor het publiek door het echtpaar van Eysinga, nog altijd op afspraak toegankelijk voor het publiek.

Fiskershuske bij Peazens en Moddergat

Garnalenfabriek van 1924 draaide na 1940 steeds minder goed, goed bedoeld, verkeerde stek, en sedert 2004 na restauratie een bezoekerscentrum voor wat het was en wat de schippers deden met mooie schepen.

Klooster Claercamp Rinsumageest

Het museum naar aanleiding van het klooster Claercamp van de cisterciënzer monniken rond deze plek, van ca 1165 tot 1580 en niet te klein gebouwd, in de weekenden geopend voor publiek.

Eernewoude Earnewald nationaal park de alde feanen

In het hart van de provincie, in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten, ligt het bijna 4.000 ha grote laagveenmoeras De Alde Feanen : vaar-, wandel-, kano- en fietsroutes.

Kokelhus fan Jan en Sjut in Earnewald

In Eernewoude is het museum ‘It Kokelhus fan Jan en Sjut’ van 1777, sinds 1957 als oudheidkamer te bezichtigen; tot 1955 woonden hier Jan en Sjut, nooit hadden ze zoveel mensen over de vloer.

Mummies van Wiuwert – Britswert in Friesland

In de kerk van Wiuwert bevinden zich in de grafkelder 4 mummies. De kerk is daarom een toeristische trekpleister. De mummies herinneren ons aan de rijke historie van de Walta’s en de Labadisten.

Vlechtmuseum Noordwolde Friesland

Het Vlechtmuseum heeft traditioneel als eigentijds vlechtwerk, met het bekende mandwerk en meubilair ook sieraden, kunstnijverheid, gebruiksvoorwerpen, designobjecten, verpakkingen en gebruiksvoorwerpen.

princessehof keramiekmuseum Leeuwarden

In het 18de-eeuwse stadspaleis (Princessehof) van Maria Louise (Maaike Meu) van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau, is de mooiste keramiek verzameld van art nouveau, Chinees porselein tot Picasso.

Museum Joure

Werkplaatsen met producten van klokkenmaker, kopergieter, koperslager, goud- en zilversmid. In de eerste fabriek van DE is de koffie- thee- en tabakscollectie te zien. Met prachtige tuin en authentieke kades.

Klif van Oudemirdum Gaasterland Friesland

Het Oudemirdumerklif ligt pal aan het Friese deel van het IJsselmeer en doet met haar zes meter hoge klif on-Nederlands aan. In de stijle oeverwanden nestelen sinds een aantal jaren oeverzwaluwen.

Rode Klif bij Warns z.o. van Staveren

De Slag bij Warns wordt elk jaar herdacht op de laatste zaterdag van september(..) er staat een grote zwerfkei met de tekst “leaver dea as slaef” (liever dood dan slaaf).

Sint Annaparochie St. Anne Friesland Het Bildt

Met de achthoekige Van Harenskerk, de koperen deuren geschonken door de Zweedse koning, Karel XI. Het orgel van Johannes Radeker. Hier trouwden Rembrandt van Rijn met Saskia van Uylenburgh.

Doniastate Stiens een grote kinderboerderij

Kinderboerderij met 6 hectare terrein paradijs voor groot en klein. Een heus kabouterbos met allerlei spelletjes en opdrachten. De kabouters in de stijl van Rien Poortvliet. En heel veel dieren.

Oudheidkamer in Wolvega Friesland

Oudheidkamer Weststellingwerf in de voormalige ambtswoning van 1925, met oa een kruidenierswinkel uit de ‘goede oude tijd’, traditionele mode, afbeeldingen van vergane glorie, woonkamer van 1920 etc.

Kameleon Terherne Friesland

Avontureneiland, Touwslingeren, polsstokspringen over de sloot, van de kabelbaan, laarshengelen in de poedelpoel, bottelen van Heppie water, kan jij de schoenen strikken? Dan valt er van alles te beleven.

Eerste Friese Schaatsmuseum – Hindeloopen

Vanaf 1981 opgebouwd en uitgebouwd inclusief memoria van de Elfstedentocht, de tocht der tochten op de schaats.

Toankamer ’t Ponthús

In het ponthús wordt de roemruchte geschiedenis van Stavoren weer tot leven gebracht. De toankamer (= tentoonstelling) bevindt zich in 2 pandjes die gebouwd zijn als dienstwoningen voor de Rederij, die jaren lang de roemruchte (trein)pontverbinding onderhield tussen Stavoren en Enkhuizen.

Méér Fries van de Friese zanggroep De Kast

 

De Kast – In Nije Dei , in ’t Fries

Makkelijk te volgen , dat Fries , toch ?

 

U zoekt het liever wat hoger op, wat noordelijker, op een eiland ?

zie de pagina over Wadden eilanden en Zuid


Vakantie Suggesties


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Lees ook de pagina over
Joris verkoopt Frieslân

Ondertussen, laat u inspireren door onderstaand lied over de strijdvaardigheid van Friese cultuur.

Immers, de test die Pier had verzonnen, en die de ander moest uit kunnen spreken :
bûter, brea en griene tsiis, hwa dat net sizze kin is gjin oprjuchte Fries”.

en dat vertaald, wordt :
boter, brood en groene kaas, wie dat niet na kan zeggen is geen rechtgeaarde Fries”.
Niet goed uit te spreken ? exit. Maar wees gerust, de huidige bewoners van Friese land zijn ièts minder extreem geworden…….

Pittige tekst in de Friese taal gezongen</h3 >Een ‘heftige song’ uit het jaar 2000 in het Fries cq de Friese taal, gezongen door De Kast, Rients Gratama, Maaike Schuurman

Boerebûterfeart Nei Omsk

Duidelijk geïnspireerd op het liedje ‘de dodenrit met de trojka door de sneeuw op weg naar Omsk’ van Drs. P uit 1974. Cabaretesk vertaald naar een dolle boter – rit. Gedwongen export van boter naar Rusland wat toentertijd nog in EEG sferen aan de orde was.

Allemaal klankkleuren van Friesland ……… vakantie land.


Tips en ervaringen ? Meld het hieronder.


top pagina