Potsdam – Sanssouci =’zorgeloos of zonder zorg’

 

Potsdam – Sanssouci

Op 18 januari 1871 riep Otto von Bismarck het Duitse Rijk uit met Berlijn als hoofdstad. Na het einde van de eerste wereldoorlog werd in 1918 hier de republiek uitgeroepen. Na het grijpen van de macht door de Nationaal-socialisten in 1933 werd Berlijn de hoofdstad van het derde Rijk.

Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz is een van de bekendste pleinen in hartje Berlijn en genoemd naar het nabijgelegen Potsdam. De Potsdamer Platz dateert al van 1838. Toen werd er net buiten de stadsmuren een station aangelegd voor de eerste spoorlijn van Berlijn naar Potsdam.
Omdat een groot deel van het plein op toenmalige terrein van Oost-Berlijn lag kwam de herbouw niet stand. Met de de afbraak van de Muur in 1989 kwam er weer hoop en telt het plein volkomen mee in de vaart der volkeren. Met eronder een station voor de ondergrondse en voor een aansluiting op het spoorwegnet.
Potsdamer Platz is ook het nieuwe Berlijn met het Sony-Center, Daimler-Chrysler Quartier, de BahnTower met Deutsche Bahn HK, het Beisheim-Center en veel meer.

Daarbij is de Potsdamer Platz ook trekpleister gegeven theaters, filmhuizen en bioscopen, kortom het uitgaansleven van Potsdam en omstreken.

De talen van Berlijn

 

De taal is Duits denkt u dan ? Het zal je gezegd zijn. Eigenlijk hetzelfde als elke metropool : Vlaams, Frans, Jiddisch, het keurige Hoogduits en Nederduits. Jiddisch in Berlijn ? Natuurlijk, de oude Joodse wijk in de wijk Mitte of Centrum is deels herbouwd. De Joodse Synagoge met Moorse details is herbouwd. De Joodse Gemeenschap telt weer iets van 12/13.000 mensen. En dus ook Vlamingen en Fransen, en Nederlanders. Immers aangetrokken door de nieuwe stijl van ondernemen in Berlijn. Berlijn en Duitsland is “groei”. Daar gebeurt het en daar moet je bij zijn.

Keizer Wilhelm II Gedachtniskirche, de herinnering van Berlijn

Daar staat ie nog steeds, aan de Breitscheidplatz, begin van de Kurfürstendamm, de Gedächtniskirche, de herinneringskerk van slechts een deel van de kerktoren. Dateert niettemin van 1895, opdrachtgever keizer Wilhelm II. Herinnering tegelijkertijd aan veel aspecten. Inmiddels omgeven door veel van wat er nu anders uit ziet. Een beeld van, en hoort bij Berlijn Centrum. En er is een website van de Gedächtniskirche.

Slot Charlottenburg

Sophie Charlotte is de naamgeefster van dit Slot in Berlijn westelijk van het Centrum
Slot Charlottenburg , grootste paleis in Berlijn, ligt in het stadsdeel Charlottenburg. en gelegen in het stadsdeel Charlottenburg. Slot Charlottenburg stamt uit de Pruisische vorstenperiode. Gebouwd tussen 1695 en 1699 in opdracht van Sophie Charlotte van Brunswijk-Lüneburg. Echtgenote van keurvorst en koning van Pruisen Frederik III. lees hier méér over Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen het huidige familiehoofd van de Hohenzollern, verbonden met Pruisen. Met video over de Hohenzollernburcht en een video met een interview met de Prins van Pruisen.

Het grote slotpark is (her-) opgebouwd aan de hand van Versailles. Slot Charlottenburg wordt van tijd tot tijd gebruikt voor representatieve doeleinden. Zo is een werkkamer voor de Bondspresident gereserveerd. Zie ook deze website over de Charlottenburg en meer.

Het Checkpoint Charlie van Berlijn

Checkpoint Charlie de befaamde controlepost in Berlijn op de grens van de Amerikaanse en Russische sector. Bij een doorgang in de Berlijnse Muur in de Friedrichstraße. En de Berlijnse Muur was de nogal harde grens tussen West Duitsland en Oost Duitsland.

De controleposten kregen een naam op basis van het Navo-spellings-alfabet :
Checkpoint Alpha de grensovergang bij Helmstedt. Checkpoint Bravo nabij Dreilinden, de grens tussen Potsdam en West-Berlijn. En dan dus Checkpoint Charlie de enige controlepost waar buitenlanders over de weg Oost-Berlijn konden binnenkomen.

Berlijn en John F. Kennedy

Diezelfde Muur, waar oud president John F. Kennedy (1917 tot 22-11-1963) riep “Ich bin ein Berliner”. Hij was populair, Kennedy. Maar het was niet genoeg, toen met die speech op 26 juni 1963. Oud president en vroeger filmacteur Ronald Reagan, riep in 1987 met gevoel voor dramatiek over de muur. Namelijk “Mr. Gorbachov, tear down this wall!”. En naar de geschiedenis leert, heeft deze acteur en President, succes bereikt.

Checkpoint Charlie werd gesloopt in 1990 en wat rest zijn resten en een kopie van het oorspronkelijke wachthuisje.
En natuurlijk het Museum Haus am Checkpoint Charlie, met beelden en voorwerpen rond vluchtpogingen van Oost naar West.

De cultuur van Berlijn

De boulevard ‘Onder de Linden’  is dé naam van Berlijn, de boulevard die je gezien moet hebben, zelf bezocht. Hier staan imposante bouwwerken. De Oude Bibliotheek, de Nieuwe Wacht, het Arsenaal, de Staatsopera, de Gendarme-markt en de Brandenburger Poort.

De nieuwe ‘grootheden’ moet je ook gezien hebben zoals de nieuwe Rijksdag met de imposant glazen koepel. Een ontwerp van Sir Norman Foster met als visie ‘daglicht bereikbaar tot ver onderin in het gebouw’. Alleen ten koste van andere nuttige ruimte. Bij bezoek wel even tevoren reserveren.

De Rijksdag, Reichstag, democratisch centrum

Berlijn Rijksdag in Noord Duitsland
Rijksdag of Reichstag : het oude en nieuwe gebouw voor het Duitse Parlement. De moderne glazen koepel is toegankelijk voor het publiek en symboliseert de openheid van de democratie.

Het parlementsgebouw van Duitsland ligt aan de ‘Platz der Republik‘. De huidige Rijksdag is een combinatie van oude en moderne architectuur, zie vorige allinea. De koepel is middels een trap aan de binnenkant te beklimmen en entree is gratis.

Marinus van der Lubbe en de Rijksdag

De Rijksdag werd in 1933 in brand gestoken waarvoor de Nederlander Marinus van der Lubbe verantwoordelijk werd gehouden. Maar was aanleiding om de noodtoestand in het land uit te roepen en de absolute macht te grijpen met de bekende gevolgen. Historische grond om dan dat hypermoderne gebouw te bezichtigen. Die transparantie was er destijds niet. Of de visuele transparantie ook garant staat voor feitelijke, zullen we in de geschiedenisboeken van de toekomst lezen. Dit is wel het Centrum van Duitsland, van de leider van Duitsland anno 2012 : bundeskanzlerin Frau Merkel. En momenteel wel de machtigste politiek leider van Europa.


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

top pagina

terug naar de hoofdpagina over Noord Duitsland

Op de volgende pagina gaan we verder over winkels, winkelen en horeca