De bar, de restaurantjes en de kleinere winkeltjes

En dan hebben we het over de Prenzlauer Berg. Een hippe wijk met de Kastanienallee, de Sredzkistrasse, de Kollwitzstrasse de moeite zeker waard om even ‘in te schieten’.

De winkels en shoppen

Winkelen, ja, dat gebeurt hier ook op metropool formaat. Met 3 en een half miljoen inwoners heb je in directe zin een kooplustig publiek. Daarnaast als hoofdstad trek je vanuit heel Duitsland publiek aan. De stad is ook in het kader van de Stedentrips ‘ontdekt’.

Grote winkelconcentraties vinden we dan bijvoorbeeld aan de Kurfürstendamm, de fashion-scene in de regio van de Fasanenstraße en de de Friedrichstraße, het KaDeWe ofwel het Kaufhaus des Westens oostelijk van de ‘Kudamm’ . Bekend is natuurlijk ook de Potsdamer Platz, de Hackesche Höfe ( hofjes met kleine gezellige boetiekjes ) en de Oranienburgerstrasse ( vroegere Joodse wijk ) in het stadsdeel ‘Mitte’ / Centrum . En natuurlijk aan het einde van het jaar de Berlijnse kerstmarkten.

Kaufhaus des Westens KaDeWe

Kaufhaus des Westens (afgekort tot KaDeWe) is een Duits warenhuis in het centrum van de hoofdstad Berlijn. Weliswaar westelijk van het oude centrum, vandaar ‘Westens’. Het bevindt zich in de Tauentzienstraße in het stadsdeel Schöneberg, dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche.
Wethouder voor handel Adolf Jandorf vroeg in 1905 offerte aan architekt Johann Schaudt, en 2 jaar later op 27 maart 1907 was de realisatie van dit warenhuis een feit. Toen : 20.000 vierkante meter verkoop-oppervlakte verdeeld over 5 verdiepingen.

KaDeWe ondergronds te benaderen

Het KaDeWe is gevestigd aan de Tauentzienstr. 21-24. En met opzet of niet. Er is daar een station WittenbergPlatz gerealiseerd voor de ondergrondse de U bahn, en dat is wel zo handig.
Toch is er aan de overkant van de Tauentzienstrasse ook een parkeergarage voorzien met 700 parkeerplaatsen in de Passauerstrasse.  Met nog 300 plaatsen in het gebouw ernaast, kunt u via een overgang van gebouw tot gebouw makkelijk oversteken.
Voor wie minder bekend is in Berlijn : men neme de ondergrondse.

de AlexanderPlatz in stadsdeel Mitte

De Alexanderplatz ( naar Tsaar Alexander I ) is een plein en verkeersknooppunt in het stadsdeel Mitte. Vormt met de fontein op het plein een bekende ontmoetingsplaats. Ook hier winkels, met name het warenhuis Kaufhof en het nieuwe winkelcentrum Alexa.

Het uitgaansleven

Berlijnse theater, is muziek, zoals een Parijs, een Londen, dus wereldklasse. Uitgaansstad van Europa. Denk dan aan de Oranienburger Straße – Hackescher Markt, Kurfürstendamm , Kollwitzplatz , Friedrichshain. Jaarlijks zijn de Internationale filmdagen in februari.

De Kurfürstendamm winkelboulevard ook : Keurvorstendam en in het kort: Ku’damm

De befaamde Kudamm Kurfurstendamm in Berlijn Centrum met de Gedachtniskirche
Aan de Kurfürstendamm dus ook het ‘kunstwerk Berlijn’. Vanuit elke positie is het alsof er telkens een geheel ander beeld ontstaat. Een andere methode voor een perpetuum mobile in hartje centrum Berlijn. Bouwopdracht in 1875 door Keizer Wilhelm I.

De Kurfürstendamm of Keurvorstendam is de grootste winkelboulevard in Charlottenburg. In feite ooit de weg van het Slot Charlottenburg naar het Jachtslot in het Grunewald, aangelegd in de 16e eeuw. Eerst in de regeringsperiode van kanselier Otto von Bismarck is er iets moois uit gegroeid. Het beeld was een vergelijkbare allee ten opzichte van de Parijse Champs Elysées. Maar ook nog mooier dan de bestaande Berlijnse Unter den Linden.

Kleinere winkels maar ook interessant

Blikvanger daarbij is overigens nog wel de Keizer Wilhelm Gedächtniskirche aan het einde van de Kurfürstendamm. Horeca gelegenheden : langs de Kurfürstendamm en de zijstraten daarvan. De Fasanenstraße, de Meinekestraße, de Bleibtreustraße, en de Wielandstraße zijn veel café’s en eethuizen/restaurants gevestigd, plus hotels en pensions.

Andere interessante winkelstraten. Regio Prenzlauerberg, Charlottenburg, Berlin Mitte ofwel centrum, Steglitz, Spandau etc. Oh ja, niet te vergeten de Hackese Höfe aan de Oranienburgerstrasse.

Het vluchtverkeer

Naar aantallen vliegbewegingen ( de term komt van de luchthavenwereld ) is Tegel in het noordwesten het grootste vliegveld, Schönefeld is in opkomst met als werknaam Berlin Brandenburg International (BBI). Die andere bekende, befaamde eigenlijk, Tempelhof, is sedert 2008 niet meer actief.

Berlin als vorstelijk centrum

Natuurlijk kent Duitsland vele vorsten en vorstendommen, toch springen er een paar uit boven het maaiveld :
– de Keurvorst van Brandenburg-Pruisen die in de 17e eeuw de stad toch meer op de kaart zette
– de Pruisische koning Friedrich Wilhelm I en diens zoon Frederik de Grote hebben veel aan deze stad ‘verspijkerd’.

De Berlijner kathedraal of de Berliner Dom

de Berliner Dom Kathedraal op het museum-eiland in de Spree, centrum Berlijn
Gezichtsbepalend met de groene koepels is de Berliner Dom zeker.
De kathedraal is de Berliner Dom uitgevoerd in de barokke stijl in opdracht van keizer Wilhelm II rond 1900. De Berliner Dom is gebouwd op het museumeiland in de Spree. De eerste kerk op die plek dateerde van 1465, voor de Hohenzollern dynastie (crypte van de familie).

De volgende was een kathedraal rond 1745, totdat deze Domkerk er kwam. Een beetje een protest tegen de St. Pieter te Rome. Denk aan het Heilig Roomse Rijk met Duitse keizers en invloed in Rome.
In 1894 en 1905 herbouwd. Ten gevolge van de beschadigingen gedurende WO II gereconstrueerd in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. Bekend is het Sauerorgel in de kerk. De Berliner Dom is 117 bij 73 meter groot.

Het Nederlands Paleis ofwel Niederländisches Palais

Het Nederlands Paleis in Berlijn van Koning Willem I
Het Nederlands Paleis / Niederländisches Palais, jawel, Neerlands trots. Was destijds gelegen aan de befaamde Unter den Linden allee 11 in Berlijn. Hier woonde koning Willem I met zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen voordat hij aangezocht werd als koning van Nederland. Maar ook nà zijn abdicatie, alleen toen samen met zijn tweede vrouw Henriëtte d’Oultremont de Wégimont. Het paleis is redelijk, qua muren dan en grotendeels, herbouwd in 1967, uit WO II gekomen. Is Duits Overheidsbezit en onder de naam Gouverneurshaus (Civiele Rechtspraak) aan de huidige Rathausstraße 19, stadsdeel Mitte. Deels is het nu in gebruik bij de Humboldt-Universiteit van Berlijn. Zie foto rechtsboven.

Dierentuinen

Zo heb je 1 stad, dan een splitsing in Oost en West, en heb je 2 Berlijnen. Dan gaan we samen, en dan heb je ineens 3 dierentuinen.
De ultieme vorm van celdeling. Toch ?

Ten gevolge van de splitsing kon het ene stadsdeel niet meer bij het andere komen. Daar moest men dus een nieuwe oplossing vinden en voerde dat op 2 juli 1955 uit. Dat nu weer opheffen is ook weer zoiets.

Zoo Berlin in Charlottenburg

De Zoo Berlin in stadsdeel Charlottenburg is een van de oudste dierentuinen ter wereld. Is 35 hectare groot, en zegt men de soortenrijkste ter wereld te zijn.
Er dus wordt er nu nauw samengewerkt met het in Oost-Berlijn gelegen Tierpark Friedrichsfelde in stadsdeel stadsdeel Lichtenberg.
En zijn er 3 adressen:
[1] Zoo Berlin Hardenbergplatz 8
[2] Zoo aquarium Budapester Straße 32
[3] Tierpark Berlin-Friedrichsfelde GmbH Am Tierpark 125

Botanischer Garten Berlin | Botanische tuin in Berlijn

Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem kortweg Botanischer Garten Berlijn. De botanische tuin is met 43 hectare en circa 22.000 plantensoorten wellicht de grootste en belangrijkste botanische tuin ter wereld.
De tuinen zijn tussen 1879 en 1910 in Berlin-Lichterfelde en Berlin-Dahlem aangelegd.

Musea in Berlijn

vakantie tips Berlijn :
Een greep uit het totale aanbod:

 1. Het Museum für Naturkunde is een natuurhistorisch museum .
 2. Jüdisches Museum Berlin.
 3. Deutsches Technikmuseum Berlin werd in 1982, onder de naam Museum für Verkehr und Technikgeopend.
 4. Het DDR Museum in Berlijn werd op 15 juli 2006 geopend. Het museum geeft een beeld van het dagelijks leven in de Duitse Democratische Republiek en bevindt zich in de nabijheid van de Berliner Dom aan de oever van de Spree.
 5. Het Haus der Kulturen der Welt in Berlijn is Duitslands nationale expositiecentrum voor moderne niet-Europese kunst. In de expositieruimte worden kunsttentoonstellingen, concerten dans en theatervoorstellingen en lezingen gehouden over niet-Europese kunst.
 6. Het Museumsinsel is een eiland in de rivier de Spree, midden in de stad Berlijn, waar zich vijf musea bevinden. Dit zijn:
  • Alte Nationalgalerie
  • Altes Museum
  • Bode-Museum
  • Neues Museum
  • Pergamonmuseum

   

 7. Het Hamburger Bahnhof is een voormalig spoorwegstation in Berlijn dat tegenwoordig is ingericht als museum voor hedendaagse kunst
 8. Topographie des Terrors is een tentoonstelling in Berlijn over de nazi-misdaden, gevestigd aan de Stresemanstrasse.

Pfaueninsel of Pauweneiland

Pauweneiland of Pfaueninsel ligt in de Wannsee, prachtig aangelegd park en een paleisje bij de stadsrand met Potsdam en Brandenburg.
Schloss Pfaueninsel in Berlijn Slot Pauwen eiland
Het voormalige Kaninchenwerder of konijneneiland is in 1793 aangekocht door Frederik Willem II, koning van Pruisen. Hij gaf de opdracht om een romantisch paleisje op het eiland te bouwen en daar past ook geen konijnenbal bij, dus werd de naam : Schloss Pfaueninsel. De koning had ook al wel een bestemming op het oog. Zijn maîtresse Wilhelmine Encke de latere gravin van Lichtenau. Bijzonder is dan weer wel – persoonlijk had ik het niet verwacht – dat het paleis werd gebouwd van hout met een gevel in de vorm van een middeleeuwse kasteelruïne. Bijzondere smaak.
Het paleis is geplaatst op de westelijke eilandpunt. En dat is dan weer wel positief opvallend. Is zichtbaar vanuit het Marmerpaleis van de heerser in kwestie. Orde en controle moet er zijn!

Tot heden is het paleis met het 18de- en 19de-eeuwse meubilair in de zomermaanden voor publiek geopend. Het eiland is bereikbaar met een vaste veerbootverbinding over de Havel.

Maarten Luther en z’n 95 stellingen aan de Kerkdeur van Wittenberg

Voor het geval u interesse heeft op een afstand van 111 km van Berlijn :
Klik hier voor : het verhaal van Maarten Luther in 1517 als overlay over deze pagina en de stellingen aan kerkdeur van Schloss Wittenberg.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina

terug naar de hoofdpagina over Noord Duitsland

vakantie-trips.nl over Berlijn , von Kopenick en hotels.