Überlinger See als deel van de Bodensee bij Konstanz

Überlinger See als deel van de Bodensee bij Konstanz vinden we aan de westkant boven, een soort vinger die iets naar boven wijst. Halverwege ligt dan ook de plaats Überlingen, de naamgever van dat watertje, maar overigens gewoon Bodensee.
Het Duitse Boden betekent eigenlijk gewoon ‘grond’. Maar we kennen ook de Bodanrück als berg-rug tussen Radolfzell aan de Bodensee en Konstanz, met een grote verscheidenheid aan plantengroei en daarmee een ideaal gebied voor bijen en imkers.

Bijna aan het eind is de plaats Ludwigshafen, analoog het Ludwigshafen bij Mannheim, verwijzend naar Lodewijk (Ludwig) I Koning van Beieren.
En helemaal aan het eind de plaats Bodman.

Bodman, Bodanrück en de Bodensee

Klik hier voor : de herleiding van Bodman, Bodanrück en Bodensee , weergave plaatwerk over de pagina heen.

Bodman aan de Bodensee met paalwoningen

Dat verwacht je niet direct, maar in de plaats Bodman aan de Bodensee zijn paalwoningen gevonden uit de steen- en bronstijd.
En in de 9e eeuw stond hier een zogenaamde Kaiserpfalz van de Karolingers ( denk aan Karel de Grote ) die in gebruik moet zijn geweest van Lodewijk de Duitser alswel Karel de Dikke.

Gezamenlijk initiatief van Bodman en Ludwigshafen, gestoeld op fierheid over natuur en toeristische aantrekkelijkheid, is er een website gemaakt.

Niettemin, het kan onmogelijk ontkent worden, spelen de Graven – of voorheen de Heren – van Bodman een belangrijke rol in de omgeving, vooral in de bedrijfsvoering van hun bezit. Ook zij – de Graaf von und zu Bodman dus – komen er qua website rond voor uit.
Hebben ook 2 onderkomens, eigenlijk 3, maar dat is als doorzonwoning, type ruïne, niet iets om mee voor de dag te komen : de Alt-Bodman van 1309, op de Frauenberg.

de woningen van de Graven von und zu Bodman
De linkse van de 2 woningen, Schloss Espasingen, staat in een wijk van het vlakbij gelegen Stockach en heeft dienst gedaan van de 16e eeuw tot in de 17e eeuw, de rechtse van de 2 : Schloss Bodman dateert van 1757 al is de huidige situatie van 1831 en de uitbreiding van 1907. Nog immer privé bezit.

Bodman beleven, de plaats en de omgeving

Bodman beleven, de plaats en de omgeving wordt qua beeld de aandacht getrokken door de St. Peter und Paul kerk en het nieuwe Schloss Bodman in Biedermeier stijl door een mooi park omgeven, separaat met de wijngaard voor mooie wijnen.

De Bisonhof op de Bodanrück oberhalb von Bodman is een bezoek zeker waard. De oeverpromenade in Bodman trouwens ook, evenals de kunst van kunstenaar Peter Lenk.

De Maria – schlucht

Vanuit dáár is het 7 kilometer wandelen naar het ‘Naturdenkmal Marienschlucht’ anno 2018 even niet meer bereikbaar tot zeker in 2020, te gevaarlijk. Vernoemd naar Gräfin Maria von Bodman. Vanaf Langenrain een prachtig ( en redelijk beveiligd ) toegankelijk pad, maar wel steil. Geheel ongevaarlijk is het niet, althans bij de “Teufelstisches”, bij de duiveltafels, en is begeleiding nodig.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Klik hier voor : kaart / Plattegrond van de Bodensee met de eilanden Mainau, Reichenau, Werd en de Rijn

terug naar de Vorarlberg Oostenrijk pagina

terug naar de zuid Duitsland pagina

terug naar Zwitserland pagina

terug naar Bentheim pagina Overijssel waar het gaat over Ootmarsum = Otmarsheim

terug naar Frans Vlaanderen pagina België waar het gaat over Sint Omaars = Otmar

 

top pagina

 

vakantie-trips.nl over Konstanz Duitsland Zwitserland en Bodensee.