de MEERwaarde van MEER vakantie en stedentrip

Is de waarde van een vakantie in geld uit te drukken ? Kijkend naar vergelijkingsites als Google, Bing, Zoover, Tripadvisor etc zou je zeggen, het kan niet anders. Maar zoek je de laagste prijs uit, wat heb je dan ? Niet méér dan de laagste prijs van dat ene moment. En wat heb je dan gekocht ? Zoals een liedje van jaren her : “Is that all there is ?
Heb je die brouwerij in Gent niet gezien, joh ? Heb je die boottocht in Gent niet gemaakt , dan ? Heb je ……

direct naar de VAKANTIE WAARDE vergelijking


Reizen, van plaats tot plaats gaan, voortdurend onderweg : vanouds de zigeuners

Reizen en voortdurend onderweg, van oudsher zijn dat de zigeuners waarvan de twee stammen, stromingen ons vooral bekend zijn : de Roma en de Sinti.En instrumenten zijn er vele, typerend : klein want dat vervoert makkelijker, dus de viool, een soort klavecimbel en / of een kleine piano, soms de contrabas en vaak ook een vorm van accordeon. Zouden we hen om raad moeten vragen over de waarde ,de meerwaarde van vakantie ?

Kan, alleen is en was het voor hen niet alleen rondtrekken als vrijblijvende vakantie, ze leefden en werkten overal waar ze hun woning, vaak een woonwagen , konden parkeren. Soms waren ze gewenst, soms ook niet. Maar dat reizen deden ze al eeuwen.
Niet altijd : nog onlangs trad een telg uit de befaamde familie van Tata ( = vader ) Mirando op in de televisie-wedstrijd “Bloed – Zweet en Tranen omtrent het Nederlandse levenslied. Roma Weiss Mirando, in het dagelijks leven vioolleraar, maar wil zich ook met zijn stem laten gelden en woont ‘gewoon’ in Den Haag. Werd door de jury gewaardeerd, kijk maar :


video beelden van Roma Weiss Mirando sr  in Bloed, Zweet en Tranen

En natuurlijk door! Alleen kan aan het eind van de rit er slechts één met de hoofdprijs van door gaan, en was een ander (..)


Maar omdat wij – niet zigeuners – voor ons plezier en tijdelijk op vakantie gaan moeten we toch andere maatstaven aanhouden voor de waarde, of de meerwaarde van onze vakantie.


video beelden van Martin Buitenhuis die zingt over: Onderweg

Martin Buitenhuis in een andere rol dan als zanger van de band Van Dik Hout, en met ook onderweg net iets anders als vakantie.De waarde of méérwaarde van het soort vakantie

NB gegevens zijn natuurlijk een tijdopname, niets is zo veranderlijk als de vakantie-branche.

Sneukelen in Vlaanderen is even het uitgangspunt.
Een weekendje in één van de Belgische steden! Heeft u wel eens gesneukeld in een van de Belgische steden? Nee? Dan heeft u beslist iets gemist! Sneukelen is Vlaams voor ‘snoepen’, ‘smikkelen’. En dan gaan we zoeken op 1 hotel in de regio van Gent : Ibis Gent Sint Baafs Kathedraal ofwel hartje Gent.

Even kort voor de bocht een mooie opstelling 3 dagen, 2 nachten per persoon:

Kras € 149                       touroperator
de Jong Intra € 116          touroperator
Pharos € 109                   touroperator
Traveltroef € 106.40        touroperator
Hotels.nl € 90                   hotel vergelijkings website
Booking.com € 90             hotel vergelijkings website

Stelling : U krast Kras direct als duurste weg, terwijl de hotel vergelijkings websites als “goedkoopste” uit de bus zouden kunnen komen, waar of niet waar ? Gaat toch om hetzelfde hotel ?
Of kan er iets zijn – met eventuele méérwaarde op de waarde van de vakantie – waardoor de balans anders uitvalt en dan moeten we even iets meer specificeren.

Méérwaarde van de waarde van de vakantie of stedentrip

U komt met de auto, die wilt u in die buurt in de parkeergarage hebben , ok, à raison van € 15 per nacht zonder garantie dat er plaats is, de volgende parkeergarage is op 5 minuten afstand. 2 nachten à € 15 = € 30.- en komen de beide hotel-websites op een niveau van elk € 120.= en de andere 3 Traveltroef, de Jong Intra en Pharos ook € 30 hoger. Is ineens de financiele afstand tot Kras niet meer zó groot.

Daarbij, Kras biedt inclusief een treinkaartje retour. Toegegeven, persoonlijk pak ik ook graag de auto maar in het centrum van Gent en een auto …… voor een stedentrip is dan de trein toch wel gaaf. Heb het uitgerekend, met vertrek op 22 februari 2014 en terug op 24 februari 2014 ( analoog op de becijferingen van het hotel ) vraagt NS HiSpeed vanaf Station Centraal Utrecht tot Gent – Sint Pieters, retourprijs van € 80.80 . Woon je in Zeeland: Zeeuws Vlaanderen dan ga je dat nièt doen, daarentegen woon je in Pieterburen Noord-Groningen, ben je wellicht méér kwijt. Daarom is het ook altijd individueel verschillend.
En uitgaande van het feit dat ook een eigen auto geld kost, en pas bij 2 + ½ personen  , minder kost dan de trein, afgezien van parkeren ………

Nog méér meerwaarde op vakantie en stedentrip

Hebben de touroperators nog wat meer in petto ? We gaan het rijtje even af :

Kras biedt aan : België Gent Weekendje weg Stedentrip Gent – Ibis Gent Sint Baafs Kathedraal

Treinreis België naar Gent met treinticket en verblijf in dit hotel
€ 149
Bij dit arrangement is per persoon een 2e klas retourticket vanaf elk station in Nederland naar Gent Centraal inbegrepen! Vanaf het station Gent kunt u gemakkelijk overstappen op diverse manieren van het openbaar vervoer om bij uw hotel te komen.

Arrangement Kras Inclusief:

  • 3 dagen (2 nachten) verblijf in Ibis Gent Sint Baafs Kathedraal in een kamer zoals beschreven
  • 2x ontbijtbuffet
  • 1x boottocht door Gent
  • 1x boekje ‘Gent in the pocket’ (per boeking)
  • 1x stadsmap (per boeking)
  • 1x flesje water
  • 1x zoetigheidje
  • per persoon een 2e klas meerdaags treinticket vanaf elk station in Nederland naar Gent Centraal v.v. Niet geldig in de Thalys.

reserveringskosten € 19,50 per boeking (verplicht)
bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen (verplicht) Geldt ook voor de andere aanbiedingen.
toeristenbelasting € 2,50 per persoon per nacht (verplicht namelijk zijdens de Gemeente Gent, ter plaatse te betalen) Geldt ook voor de andere aanbiedingen.

Zou je per auto willen gaan en gebruik maken van de parkeergarage vergt dat ca € 15 a 16.- per nacht
Maar je komt in dit geval per trein : je loopt in ca. 2 minuten naar de halte Gent St. Pietersstation Perron 2 en neemt de tram (nr. 1) in de richting van Gent Flanders Expo – Wondelgem Industrieweg. Je stapt uit bij de halte Gent Korenmarkt Perron 5. Vanaf hier is het nog ca. 3 minuten lopen naar het hotel.

Hotels.nl zelfde hotel

kamerprijs voor dezelfde periode € 93 maar bij aanbieding € 76 per kamer per nacht is 152 voor 2 nachten + 28 ontbijt = 180 ./. 2 personen = € 90.=
EIGEN VERVOER

Booking.com zelfde hotel

kamerprijs voor dezelfde periode € 147 + 14 * 2 = ontbijt = per kamer per nacht, totaal 175 terug naar per persoon € 87.50
EIGEN VERVOER

traveltroef: uitgangspunt is eigen vervoer en beschouwt het aanbod via de Jong Intra in deze als de goedkoopste.

€ 106.40 hoort bij boeking door 2 personen en prijs per persoon, loopt dan via De Jong Intra.
inclusief ontbijt en exclusief € 17.50 boekingskosten en calamiteitenfonds-bijdrage.
EIGEN VERVOER

Rechtstreeks bij De Jong Intra:

de Jong Intra € 116, inclusief ontbijt, exclusief € 17.50 boekingskosten en calamiteitenfonds-bijdrage.
Er geldt een Leonidas bon (1 per boeking) t.w.v. € 10.=
EIGEN VERVOER

Pharos biedt 3 dagen en 2 nachten 3-d Smularrangement Gent

€ 109 pppn,
EIGEN VERVOER
exclusief € 20 reserveringskosten en bijdrage calamiteitenfonds.
Inbegrepen:

2x overnachting met ontbijtbuffet
1x drankje in de bar
plattegrond van Gent
bezoek aan de stadsbrouwerij en een typisch Gents gerecht

Dan hebben in feite alleen Kras en Pharos méér in het aanbod dan de andere aanbieders, en vooral – want dat was mijn uitgangspunt – méér om iets te doen in de zin van een culinaire vakantie of een culinaire stedentrip, wat dan ook.
Pharos zoekt het dan in een excursie aan de Stadsbrouwerij en een typisch Gents gerecht ( wat en hoe staat er even niet bij ), terwijl Kras heeft gedacht aan een boottocht door Gent, best zinvol in deze al oude stad, een toelichtend boekje, en de rest kan mij persoonlijk niet zo boeien maar weer wel de inbegrepen treinreis, want dat scheelt financieel een slok op een borrel.

Neem je de trein, bespaar je zeg € 80 en daalt de kostprijs van € 149 naar € 69. Is dat wat of is dat wat. Kan geen los hotel tegenop. De duurste wordt de goedkoopste !!
Zie verder deze pagina over Gent en de sint Baaf, en het Sint Baaf Kathedraal hotel

Ook dat is de waarde van een vakantie, zo zou je eigenlijk elke reis moeten bekijken. En, dat wil ik zeker duidelijk benadrukken, per vakantiebestemming kan bovenstaand verhaal weer héél anders komen te liggen. In vakantieland staat en valt heel veel met onderlinge afspraken , welke periode, welke partners, wie heeft de beste lokale kennis van zaken en meer van dat soort.

Als vroeger reisleider op midden Europa is me dat niet vreemd, waren afspraken maken met de lokale ondernemers voor tips trips eten bezoeken excursies zaken om het je gasten naar de zin | uniek te maken. En aan de hand van het bovenstaande mag – lijkt me – het duidelijk zijn dat je dat niet altijd in een goedkoopste tabel kunt onderbrengen.
Niet voor niets probeer ik op de pagina’s van deze website duidelijk te maken dat er méér in een stad of land is, dan alleen het hotel, pension, bungalow, vakantiehuis, camping etc.
Tegelijkertijd : de zoek-websites zoals Google, Bing, Beslist, Zoover, Vergelijk, veiling etc kunnen dat onmogelijk in kaart brengen en word je als vakantie-zoeker op het volstrekt verkeerde been gezet.

gaat om de toegevoegde waarde van je vakantie


top pagina