de Friezenberg in het natuurreservaat de Borkeld en het Elsenerveld in hetSalland

De Borkeld, Elsenerveld en de Friezenberg zuidoost van Holten, zuidwest van Rijssen

Daar doorkruist de snelweg A1 de mooie natuur, met zuidelijk er van natuurgebied De Borkeld en het Elsenerveld. Wordt begrensd door een aantal kleinere plaatsen zoals bij de Entervennen : Elsen en Schoolbuurt , Markelo, Achterhoek met de heuvels (bergen) Apenberg en ….. de Friezenberg van 40.2 meter hoog in het natuur-reservaat Friezenberg. Ligt aan het fietspad ‘de oude Rijsense Weg’ met oostelijk daarvan het Groninger Esch en -veld.

De Friezenberg : Friezen + berg hier ?

U kent vast nog wel de Frankische Keizer Karel de Grote ? Zijn rijk reikte vanaf de (noord-) Frans – Vlaamse kust tot in Duitsland, eh wel dankzij de nodige oorlogen. In die tijd maakte hij zich ook schuldig aan gedwongen volksverhuizingen (deportaties) zoals met de Saksen. Die dwong hij te verhuizen tot in Duitsland en onderweg op de Veluwe zijn daar nog resten van te vinden zoals bij het dorp Drie.
de Friezenberg onder Holten en Rijssen maar boven Markelo

Het kan heel goed zijn, dat tezamen met de Saksen ook enige stammen van de Friezen ofwel Fresones of Frisi meegetrokken zijn over de Veluwe, met als gevolg de namen van de Friezenberg en Vriezenveen. Sommigen kunnen dan “linksaf” geslagen zijn en in het huidige Friesland terecht zijn gekomen. Hoewel toen zeker niet hoger dan de lijn Leeuwarden – Groningen, was namelijk vooral water.
We praten dan over de periode ca 800 na Chr. Misschien vind u wel sporen tijdens uw vakantie. Stel dat.

Adembenemend uitzicht vanaf de Friezenberg bij Markelo

 

Adembenemend uitzicht vanaf de Friezenberg bij Markelo

40 m. boven NAP op de grens van Else en Herike bij Markelo. De grafheuvels zijn zelfs duizenden jaren geleden aangelegd. Dit uitgestrekte natuurgebied De Borkeld is van Staatsbosbeheer.

Vanaf bijvoorbeeld vakantiepark de Lindenberg Holten-zuidoost per fiets de N755 of nabij gelegen fietspaden richting het Markelose Restaurant “in de kop’ren smorre” is een goed idee voor een gezonde tocht en de omgeving van de Friezenberg en de Borkeld annex Elsenerveld.

Klik hier voor : het wandel en fiets gebied de Borkeld – Elsenerveld – Friezenberg met ‘aardhistorischemonumenten’ plus schapen en heide etc.

En pak je vanuit Rijssen de Markelose weg, overgaand in de Rijssenseweg bij Elsen, passeer je kort na Rijssen het Hollands Schwarzwald (..) en vervolgens Klein Zwitserland (..) met bijbehorende wandelroutes. Buig je dan iets af, verder zuid, richting voormalig conferentie-oord Diependaal, kom je ook bij de Friezenberg en het Elsener veld.

Zou je meer oostwaarts gaan richting Markelo kom je in de vochtige buurt, immers het Elsener Broek, waar broek meestal een betekenis heeft van vocht, wateropvang, polder.

Lezenswaardig over wandelen in Den Borkeld en rondom de Friezenberg even op deze wandelwebsite kijken.

opm.: vakantiepark de Lindenberg vind u bij optie 1 in het overzicht :


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Vakantiepark de Lindenberg bij Holten en De Holterberg

de Holterberg op de grens van Twente en Salland. Rust, Sfeer en Ruimte
top pagina

vakantie-trips.nl over vakantiepark Twenhaarsveld in Holten bij de Holterberg in Overijssel, op rij overigens met de Lemelerberg en de Hellendoornseberg: 3 van de 5 ‘bergen’ van de Sallandse Heuvelrug. Met Deventer, Zutphen en Apeldoorn bijna op loop afstand met 7-mijls laarzen, maar iig met winkelen, attractieparken, cultuur en volop natuur.