Praag of Praha ligt aan de Moldau ( Vltava ).
praag, de moldau en de karelsbrug, natuur, cultuur, muziek en vakantie komen hier samen (foto van fam.Verwijs-2009)

De rivier waar de componist Smetana door geïnspireerd werd. En gelegen op heuvels, maar gegeven het strategisch belang komt dat vaker voor.

onderwerp navigatie deze pagina

Praag Vakantie Aanbiedingen

Wandelen door Praag in videobeelden

Wandelen door deze prachtige stad Prague of Praha in videobeelden

In 880 werd hier een burcht gesticht door hertog Bořivoj of Borivoj van de dynastie der Premysliden.
Ten tijde van de 10e eeuw werden de funderingen gelegd van de burcht Vyšehrad. En in 1172 werd de eerste stenen brug gebouwd over de Moldau : de Judith – brug. Deze verloor tijdens overstromingen zijn of haar functie wegens instorting.

De Karelsbrug

de oude synagoge in Praag ( foto fam. Verwijs - 2009 )

In 1357 gaf Karel IV opdracht om de eerste vaste brug over de Moldau te bouwen. Dit werd de beroemde Karelsbrug (Karluv Most).
Maar wie was Karel IV dan ?
Karel IV ( geboren in Praag 1316 – leefde tot 1378) was keizer van het Heilige Roomse Rijk van 1346 tot 1378. Dat was dan dus best wel belangrijk.

Karel of Vaclav of Wenceslaus

De herkomst van Karel IV.
Karel was een zoon van Jan de Blinde, koning van Bohemen. Tevens kleinzoon van Hendrik, toenmalig Roomse ( Heilige Roomse Rijk ) keizer.
Als geboortenaam kreeg Karel de naam Wenceslaus ofwel Václav , symbool van het Boheemse volk.

Wenceslaus / Karel IV werd opgevoed in Parijs. Hij ontving bij zijn katholieke vormsel de naam Karel en trouwde met Blanca van Valois, halfzuster van de Franse koning.
Het tekent de vorstelijke situatie in Europa van toen, waar Frankrijk en dus ook Bohemen een rol van betekenis hebben gespeeld.
In 1346 werd Karel IV gekozen tot Duits koning, naderhand ook graaf van Luxemburg. Vervolgens Koning van Italië en ultiem : Duits keizer en in 1355 Rooms Keizer.

De Gouden Bul van het Heilige Roomse Rijk

Hij was natuurlijk ook Koning van Bohemen, maar ook Koning van Bourgondië, en dat laatste is toch een eind lopen vanaf Praag.
Heel belangrijk : in 1356 vaardigde hij de Gouden Bul uit die de manier van uitverkiezing regelde van de keizer van het Heilige Roomse Rijk door de zeven Duitse keurvorsten.
Praag in Tsjechie , als vakantie of als stedentrip wat op zich ook een vakantie is
Hij gaf ondertussen nog de aanzet tot stichting van de Universiteit van Praag in 1348, liet de burcht Hradcany uit de negende eeuw geheel verbouwen, de St. Vituskathedraal afbouwen, de Wenceslaskroon smeden en de stad vergroten door de aanleg van de huidige Nieuwe Stad. En dus ook de Karelsbrug.
En van het een komt het ander, van Karel naar Wenceslaus……

Wie was dan Wenceslaus de Heilige of Vaclav ?

Wenceslaus I van ca. 905 tot vermoedelijk 935) en hertog van Bohemen, naast zijn rol als heilige binnen de Rooms-katholieke Kerk. Zijn grootmoeder, de Heilige Ludmilla, gaf hem een christelijke opvoeding. Maar zijn moeder Drahomíra en tevens regentes van het hertogdom, had daar niets mee. Sterker : voerde een anti beleid jegens christenen. Het Boheemse volk zou Wenceslaus gevraagd hebben om de macht over te nemen en dat zou dan in 925 zijn gebeurd. Helaas is hij door zijn broer vermoord in 935, zijn relieken liggen in de Sint-Vituskerk in de hoofdstad.
Daarmee is Wenceslaus de beschermheilige van Bohemen en daarmee van Tsjechië geworden. Naar hem is dus ook het Wenceslausplein in Praag vernoemd. Zoals ook veel zonen van Tsjechen diens naam dragen, denk aan Vaclav Havel, schrijver, de laatste president van Tsjecho-Slowakije en de eerste van Tsjechië. Zie de foto op de hoofdpagina over Tsjechie.

City Tour

City Tour in video beelden
In deze video van 22 febr. 2014 ziet u de Spaanse Ruben Alonso in de hoofdstad van Tsjechie. De tour begint bij de Karel brug, volgt dan de bekende hoogtepunten van de stad zoals het Praags Kasteel, de St. Vitus Kathedraal, de Joodse Wijk, het oude centrum, natuurlijk de Astronomische Klok, Onze Lieve Vrouwe Kerk en het door Frank Ghery ontworpen Dansende Huis. Niet vergeten worden de imposante en verbazingwekkende beelden/sculptures van David Cerný waarbij ook een tribuut wordt gebracht aan auteur Franz Kafka.

Verdere ontwikkeling van van de stad

De 16e eeuw maakte deze stad een enorme bloei mee, werd ook bekend, de koning Rudolf II keerde weer terug naar Praag, en onder wetenschappers die in die periode naar Praag kwamen, behoorde onder andere Johannes Kepler.

Momenteel is Praag een toeristische trekpleister, veel oude en nieuwe bezienswaardigheden, grote winkelstraten, en de herinnering aan vroegere bewoners en passanten, zoals bijvoorbeeld de schrijver Franz Kafka.
Er vanzelfsprekend een vliegveld. Er is veel te zien in Praag, zoals:

  • Oude raadhuis met het astronomisch uurwerk
  • Karelsbrug. Het drukste punt van Praag met stalletjes van kunstenaars en handelaren aan weerszijden
  • de vele oude kerken en kloosters
  • De Praagse burcht aan de westzijde van de Moldau met de Sint-Vituskathedraal
  • Wenceslasmonument en het monument voor Jan Palach

En naarmate de tijd vordert, zien we het land steeds meer trekpleister worden van toerisme, zowel in de winter als in de zomer, door de rijke historie veel monumenten te zien, en vooralsnog wat zachter in prijs.
Praagse burcht met Presidentszetel, St.Vitus kathedraal, Lobkowitz paleis, basiliek van de H. Joris ( foto fam.Verwijs - 2009 )

Rondvaart over de Moldau in Praag

Hoe romantisch kan het zijn : Rondvaart over de Moldau in PraagHoe romantisch kan het zijn : Rondvaart over de Moldau in Praag met Jazzmuziek. Met diner, één uur, twee uur durend, ontdek historisch Praag vanaf het dek van de rondvaartboot. Je ziet het Kasteel van Praag, de Karel’s Brug, Het Nationaal Theater ..

Tsjechische rivier de Moldau

Het verhaal van de Moldau ( Vltava, de langste rivier van Tsjechie ) vertelt door de Tsjechisch componist Bedrich Smetana … met behulp van beelden uit Google Earth.
Uitvoering van het Symphonieorkest van de Beierse Omroep onder leiding van Rafael Kubelik. Deel van de Má Vlast (“Mijn vaderland”), symphonisch gedicht, een muziekstuk dat de loop van de rivier uit beeldt. Je hoort en ziet de rivier van klein naar groter tot groot gaan, ofwel imposant.

Rondtocht in Praag per bus(je)

busje komt zo : rondtocht door Praag in alle 25 talenJe houdt niet van natte voeten ? Alternatief : excursies door Praag per bus(je) PRAGUE TOURS AND SIGHTSEEING en dan wel in 25 talen van de regenboog.

vakantie in Praag


terug naar de hoofdpagina over Tsjechie.


top pagina