Sigismund P.A. van Heiden Reinestein had kinderen, de 2e zoon was Lodewijk Sigismund Vincent Gustaaf van Heiden Reinestein met een geheel – qua gezicht – andere uitstraling èn ander beroep.

Lodewijk Sigismund Vincent Gustaaf van Heiden Reinestein en roemrucht zeeman

Op 6 september 1773 werd geboren Lodewijk van Heiden Reinestein vermoedelijk in Den Haag, omdat de familie dáár toen veelvuldig verbleef. Immers, broodheer stadhouder Willem V was eerst in 1795 in Engeland in ballingschap gegaan. Dus was vader nog Kamerheer aan het Hof in Den Haag.

Op negenjarige leeftijd werd Lodewijk cadet bij de Hollandse zeemacht. In 1789 ( hij was toen 16! en mag je in de tegenwoordige tijd in ons land op de bromfiets ) kreeg hij de rang van Luitenant ter Zee. Want tijdens de voorbije zes jaren maakte hij verschillende reizen naar de overzeese gebiedsdelen.

Mooie carrière van Lodewijk en de dank was groot

Hij begeleidde stadhouder Willem V met de boot van Scheveningen naar Engeland. Maar werd direct bij terugkeer gearresteerd en gevangengezet in de Gevangenpoort aan het Buitenhof in Den Haag.
Na twee maanden kwam daar een eind aan en vroeg Lodewijk van Heiden Reinestein kort daarop ontslag aan uit de militaire dienst. Onbekend is of dit nog een strafblad heeft opgeleverd.

Lodewijk van Heiden Reinestein had relaties en trok de wereld in, van Zuidlaren naar Navarino

Met 22 jaar ( ca 1796 ) blijkt hij door de tsaar van Rusland (Tsaar Paul I ? Want na 1801 kwam Tsaar Alexander I ) aangesteld te zijn als kapitein-luitenant. Bij de Russische admiraliteit, tot 1803 was de Zwarte Zee zijn werkgebied.
Slag bij Griekenland Navarino in 1827

Lodewijk had een Duitse oorsprong, maar ook de diverse echtgenotes van de Tsaren waren veelal afkomstig uit Duitsland. Zoals bijv. Von Hessen-Darmstadt en Von Pruisen.

De carrière kwam in gang en Lodewijk van Heiden Reinestein maakte behoorlijk promotie. Van 1808 tot 1826 van kapitein eerste klasse t/m admiraal en opperbevelhebber van de Russische vloten en gouverneur van Kronstadt. Kronstadt ligt 30 km west van St. Petersburg in en aan de Finse Golf.
Lodewijk van Heiden als admiraal in Russische dienst

In dat jaar kwam het meest spraakmakende : de Slag van Navarino in Griekenland aan het hoofd van Engelsen, Fransen en Russen de Turkse vloot verslaan en de batterijen van Navarino vernietigen.
Hij was toen 53 jaar. De Grieken zagen hem als hun verlosser van de Turkse overheersing.

In Athene is een zijstraat van het Victorieplein naar Van Heiden genoemd en in 1927 werd hij op een Griekse postzegel vereeuwigd.

Van Zuidlaren naar Reval of Tallinn aan de Finse Golf

Hij keerde terug, werd in 1832 Commandeur in de Militaire Willemsorde, maar kon het hier in Nederland niet meer vinden. Uiteindelijk keerde hij terug naar Reval ofwel het huidige Tallinn in Estland aan de Finse Golf,
werd ziek en overleed op 78-jarige leeftijd.

Gedurende het zeemansleven van Lodewijk van Heiden Reinestein was in Rusland aan de macht : Tsaar Nicolaas I van 1825 tot 1855. Zoon van Tsaar Paul I. Vooraf niet voorbestemd als tsaar. Maar heeft zich laten kennen als een ‘hardliner’ met politieke invloed in Europa.
Lodewijk van Heiden werd bijvoorbeeld door de Grieken vereerd met een postzegel
Hoewel veel echtgenotes van tsaren afkomstig zijn geweest van de Duitse adel en verwant aan Engelse en Nederlandse adel, wat op zich weer invloed betekent.

Lodewijk van Heiden Reinestein kan dus 3 Tsaren hebben meegemaakt.

De Havezathe Laarwoud in Zuidlaren

Vermoedelijk dateert de havezathe Laarwoud uit de zeventiende eeuw, vooreerst bewoond door de familie Van Selbach, en naderhand overgenomen door het geslacht van Van Heiden Reinestein. Later de jonkheren de Milly van Heiden Reinestein, die het voortdurend bewoonden en begin 20e eeuw kwam het Huis Laarwoud in handen van de toenmalige gemeente Zuidlaren en werd het de burgemeesterswoning.

Gemeenten zijn samengevoegd, is nu Tynaarlo.

Waarop in 2004 het pand in handen komt van de familie Wagenborg, een familie van ondernemers, reders en schippers. Ondermeer bekend uit de Quote 500.

Vakantie aanbieders:

 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Pagina tips:
Op deze pagina over de Oranjeroute in Duitsland leest u meer over diverse hoofdpersonen in de familie Oranje Nassau.

en hier naar de pagina over Zuidlaren

de pagina over Groningen want Zuidlaren is gelegen in de provincie Groningen

dus ook de pagina over Drenthe want Zuidlaren ligt op de grens van de provincie Groningen en de provincie Drenthe

En hoe herinnert cq vereert Zuidlaren deze Lodewijk van Heide Reinestein, als Berend Botje cq oneervol sujet
Berend Botje

en niet een man met aanzien in Europa als admiraal.

‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen.’ Citaat van schrijver-filosoof George Santayana (1863-1952)

— — — —

Vakantiedoel op zich ? Nou, dat natuurlijk iets minder maar het is altijd aardig om de geschiedenis wat kleur te geven, maar ……. en dat is het vakantie-doel : maak kennis met Zuidlaren, neem evt . een bezoek aan de Zuidlaarder markt, eet de betere Zuidlaarder Bol en geniet van deze vakantie – omgeving, te lezen op onze andere pagina’s over deze regio.

Baai van Navarino, de locatie van de veldslag tussen Ottomanen en de Geallieerden als Engeland en Rusland, de laatste onder bevel van admiraal Lodewijk van Reinestein

Méér lezen op de Engelse wikipedia : wikipedia Engeland over de slag bij Navarino

Méér lezen op de Nederlandse wikipedia : wikipedia Nederland over de slag bij Navarino

over de 3 Admiraals Slag, en Zuidlaren waar de familie van Heiden Reinestein heeft gewoond in Laarwoud, weet van niets…..

top pagina