Mooie steden, plaatsen , dorpen in het Sauerland van NoordRijn-Westfalen

 

 • Altena Sauerland :
  burcht Altena bij de Plaats Altena in het Sauerland
  De Burcht Altena is op een bergtop gebouwd bij de stad Altena aan de Lenne in de deelstaat Noordrijn-Westfalen bij ons beter bekend als het Sauerland, in Duitsland. Deze burcht Altena is in gebruik als jeugdherberg, èn als museum, en in het bijzonder in de Kerstperiode is de binnenplaats omgetoverd als Kerstmarkt.
 • Arnsberg Sauerland
  Slot Herdringen in de gemeente Arnsberg, voormalig huis van de familie von Fürstenberg, is te huur voor feesten en evenementenOverigens, er is ook een heel mooi meer of zoals in Duitsland gebruik is : ‘een See’, namelijk de Sorpesee, ten noordwesten van de Homert en ten zuidwesten van de stad Arnsberg. Zie de foto in de slideshow van foto’s hierboven. En een tweede is de Möhnesee .
 • Attendorn Sauerland, zie ook verderop de Atta Höle of grotten heeft in de nabijheid ook een stuwmeer : de Biggesee, bij Attendorn, Olpe en Drolshagen, grootste stuwmeer van Westfalen. Zie foto in bovenstaande slideshow van foto’s.
  En ben je dan toch bij Attendorn, de Atten-Höhle zijn vreselijk oud, maar dan – mits je met de auto bent – moet je eens naar ( tegenover Attendorn ) naar Lennestadt rijden, ca 20 km, naar de Sauerland-Pyramidenstrasse
  adres Sauerland-Pyramiden in Lennestadt in het Sauerlanddan zie je de toekomst in een bouwwerk van toen, terwijl ze bezig zijn met de techniek van morgen. Dit zie je niet dagelijks. 😉 !
 • een festiviteitenzaal, evenementenzaal in een grotzaal, dat hebben ze in Balven in het Sauerland van Duitsland
  Balve Sauerland. In de Grotten worden festiviteiten/uitvoeringen georganiseerd zie de agenda op deze website
 • Bestwig met vakantiepark en avonturenpark in het Sauerland

 

Bestwig met Fort FUN

FORT FUN Abenteuerland One World Nordrhein-Westfalen in Bestwig WasserfallFORT FUN Abenteuerland met achtbanen, rodelbanen en waterattracties, website is Duitstalig.

Méér belangwekkende plaatsen

  • www.brilon.de/portal/ Sauerlands Brilon
  • Finnentrop
  • Iserlohn
  • Korbach en de Sauerlandse Eisenberg
   In de nabijheid van Korbach heeft een kasteel de Burcht Eisenberg gestaan, daterend van de 14e eeuw, helaas, het is niet méér dan een ruïne sedert de 17e eeuw. Waarom vermeldenswaard ? De burcht is in het bezit geweest van de Graven von Waldeck-Pyrmont en die familie kennen we van Koningin Emma, de moeder van Koningin Wilhelmina, de moeder van Koningin Juliana, de moeder van Koningin Beatrix die weer de moeder is van de huidige Koning Willem Alexander. Tja, wie weet nu nog van Koningin Emma ?Vandaar deze opsomming. Want wanneer je het goed beschouwd, zit Nederland overal in Duitsland, en Duitsland overal in Nederland, hebben we dus heel veel gezamenlijk.
  • Lennestadt en het Sauerlandse Burg Bilstein en Panoramapark
   Voorzien van de (www.bilstein-online.de/index.php/tourismus.html) burcht en nu jeugdherberg : Bilsteiner BurgEn even onder Lennestadt ligt Kirchhundem dat huisvesting biedt aan : ( www.panopark.de ) PanoramaPark Sauerland Wildpark
   Pano mooi aangelegd en ingebed in de lokale natuur.En op het kruispunt tussen enerzijds Lennestadt en Iserlohn, anderzijds tussen Lüdenscheid en Arnsberg, aan wegnummer 236 ligt het plaatsje Plettenberg, niet bij Biddinghuizen maar bij Böddinghausen, ligt de ( www.aquamagis.de/) vakantiewereld van Aquamagis . Voor het geval het wat minder goed weer is, en u toch met de kids waterplezier wilt beleven.
  • Lüdenscheid
  • Meinerzhagen www.meinerzhagen.de/ ) Meinerzhagen is omringd door heuvels van het Sauerland met als hoogste punt van het Sauerland de Nordhelle ( 663 mtr) en als laagste punt de dam in de Lister met (319 mtr) en bij dat laatste punt ligt dan ook het plaatsje Hunswinkel, watersportcentrum. Het totaal is natuurlijk een bosrijke omgeving.
  • Meschede aan de Sauerlandse Hennesee
  • Olpe
  • ( www.olsberg.de/_startseite/ ) Olsberg is voorzien van een Slot, dat inmiddels is ingetreden in de orde van de Hotel-Restaurants namelijk ( www.schloss-gevelinghausen.de/ ) Slot Gevelinghausen in de Schlos-strasse 1 in Olsberg en dateert van 1299
   Olsberg bezit nòg een kasteel in de categorie ‘schattig’, echt wel, namelijk (www.gaugreben.de/) Slot Gaugreben ofwel Schloss Bruchhausen in een stadsdeel van Olsberg. Ook voorzien van Café, Restaurant en jawel : Hofbrauerei ! En voor informatie : er kan gevist worden, er worden vluchten gemaakt, er is een Lourdesgrotte en een museum. Kortom, Olsberg niet over het hoofd zien in het Sauerland 😉
  • Schmallenberg zie verderop,
  • Warstein en de Warsteiner Brau, zie verderop

 

 • Willingen zie verderop
 • Winterberg zie verderop

 

Bergliften en webcams

Er is informatie over de 27 bergliften,( www.checkcams.com/sauercams/ ) webcams, weerbericht en recreatie-advies.

Wat kunnen we doen in het Sauerland van Winterberg en omstreken ?

 

 • Wandelen rond en in Altastenberg met prachtige wandelmogelijkheden en skiliften in de winter. Het hoogste plekje van Sauerland, de Kahler Asten.
 • De ( www.atta-hoehle.de/index.php?id=12 ) druipsteengrotten in Attendorn de Atta Höhle bezoeken, neem een kijkje op de nederlandstalige website voor de pracht en praal van de onderwereld, de mineralen en alle fraais onder de grond.
 • Frankenberg aan de Eder in het Sauerland is een autovrije stad, met een fraai bewaarde Altstadt, natuurlijk een mooi Rathaus uit 1500 en vakwerkhuizen bekend van de nodige plaatjes.
  Het voormalig zusterklooster Frankenberg uit 1242 ligt op 32km afstand van Winterberg.
 • Meschede liggend aan de prachtige weg van Warstein via Meschede richting Attendorn, staat ook bekend – natuurlijk – door de prachtige Hennesee.
 • Waar klein groot in kan zijn, Neuastenberg is van geringe omvang, maar bezit wel het enige wintersportmuseum in deze contreien namelijk het Westdeutsches Wintersport Museum. En ja, toch ook nog wat actiever vertier : een Kartbaan nabij het Dorint Hotel in de Winterbergstrasse
 • Met bier in de hand komen we door het hele land, wie kent de Warsteiner niet ? Warstein is dè bierbrouwerij hier! Met restaurant om het een met het ander te verenigen en zo nodig een fundament te leggen. Met een treintje (de Warsteiner Steamer) kunt U door de brouwerij-gebouwen rijden en ziet U het productieproces aan u voorbij gaan. Van grondstof tot eindproduct, desnoods met lichtbeelden ( film ) en indien gewenst kunt u het naderhand op een kennismaking laten aankomen. ( www.warstein.de/ ) De stad Warstein heeft voor dit soort bekende zaken die ook toeristen trekken een website uitgevonden ! Los daarvan zijn er de ( www.bilsteinhoehle.de/ ) Bilsteingrotten met aansluitend het wildpark voorzien van een eigen website, zodat u zich naar behoren diepgaand en wild kunt voorbereiden.
 • Willingen aan de Ettelsberg, mooie en toeristische plaats, geliefde wintersportplek met ( www.ettelsberg-seilbahn.de/) diezelfde Ettelsberg die ook in zonnige periode door wandelaars en mountainbikers bezocht wordt zie het filmpje. Een pagina verder op die website wordt verhaald over die ( www.ettelsberg-seilbahn.de/page/turm.php ) wandelmogelijkheden èn de Hochheideturm
 • ( www.schmallenberger-sauerland.de/ ) Schmallenberg zuidwestelijk van Winterberg geeft op haar website het Sauerland gevoel. Een niet te grote plaats, al wat ouder en dus veel kleine en onverwachte mooie en slingerende straten en stegen, winkeltjes en meer.
 • ( www.bad-berleburg.de/index.phtml ) Het kasteel Berleburg op 23km afstand van Winterberg is zeker een bezoek waard
 • vakantie tips Sauerland : Ook de 13e eeuwse Burchtruïne Eisenberg, Korbach-Goldhausen op 28km afstand van Winterberg moet niet vergeten worden
 • ( www.schloss-arolsen.de/ ) Het vorstelijk kasteel in Bad Arolsen, aan de Schloßstrasse 27, op ongeveer 56km van Winterberg behoorde na een start 1131 als klooster, sedert 1526 tot de vorsten van Waldeck. Zie in in het kader van Oranje relaties onze pagina over de oranjeroute.
 • Burcht-museum en kasteel Waldeck op 60km van Winterberg, op een rots 175m boven de Edersee met terras en bijbehorend mooi uitzicht. Tot de 17e eeuw zetel van de graven van Waldeck. Nu 1e klas hotel met meerdere restaurants.Zie in in het kader van Oranje relaties onze pagina over de oranjeroute.
 • Panoramabrug en meer bij Winterberg
  Winterberger Kappe / Erlebnisberg Kappe Sauerland
  Winterberger Kappe / Erlebnisberg Kappe : Panorama Erlebnis Brücke – Rodelbahn – Segway-Tour – Kappe Express trein – Bikepark Winterberg – Bob-bahn – en in de winter skiën .. Hier komt u bepaald tijd tekort, al is een stevig fundament onder de schoenen wel van belang (..)
  ( www.erlebnisbergkappe.de ) Deze website toont de informatie over deze panorama.
 • Last but not least: ( www.hochsauerland-hoehenstrasse.de/ ) Panoramaroute “Hochsauerland-Höhenstrasse” van ongeveer 102km lang. Deze geeft een wijds zicht op het land van de duizend bergen, het mooiste van het Rothaargebergte met als speerpunten de drie steden Winterberg, Schmallenberg en Medebach.

 


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. Kras Vakanties Blijf Ontdekken !

  Denk aan Zonvakanties Rondreizen Cruises Riviercruises Autovakanties Busreizen Weekendje weg Singlereizen Stedentrips .
 3. D-reizen Vakanties

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
 4. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 5. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~


 

Op de volgende interne pagina gaat het over mooie steden, plaatsen , dorpen in het Sauerland van NoordRijn-Westfalen