Aruba kennen we van de Antillen en noemen het een Caribisch eiland : vakantie eiland

Dansen op Aruba bij Fort Zoutman in Oranjestad
Aruba is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Gelegen op 23 kilometer noordelijk van Venezuela, ter hoogte van Paraguaná. Met als hoofdstad Oranjestad. Hemelsbreed zo’n 8.000 km verwijderd van Nederland.
Uit hoofde van die Koninkrijksrelatie is er ook een gevolmachtigd Minister, in het zg Arubahuis.

Het ‘ABC’ van Aruba

Aruba behoort tot de ABC-eilanden ( ABC-eilanden = Aruba, Bonaire, Curacao. Ook wel de Benedenwindse Eilanden genoemd ) van de Kleine Antillen. Met een bevolking van om en nabij 100.000 inwoners. Die tezamen 180 km2 met elkaar te verdelen hebben, zeg maar het ….

…. Nederlandse Texel. Het eiland wordt ook tot het Caraïbisch gebied gerekend. Net als de andere ABC eilanden, immers liggend in of bij de Caraïbische Zee. En die zee heeft dan weer z’n naam gekregen van de omwonende indianenstam de Cariben.

Aruba is ooit ontdekt, zo noemen we dat hier

Aruba werd ontdekt ….. . In 1499 door zowel Alonso de Ojeda, Amerigo Vespucci en Juan de la Cosa. De eilandbewoners waren zichzelf bepaald niet “kwijt”, er was dus geen noodzaak om ontdekt te worden. Hoewel, gedurende de periode van meneer de Ojeda en nadien, zijn de oorspronkelijk bewoners naar elders getransporteerd. En weer andere mensen van her naar der, oftewel naar hier overgebracht. Helemaal helder is de voorgeschiedenis dus niet.

In 1636 werd het eiland “overgenomen” door de Nederlanders ‘ter zee’.

Highlights in video beelden

Eén van de populairste vakantiebestemmingen in de Caraïben of Antillen. De slogan ‘One Happy Island’ wordt versterkt door de hartelijke bevolking. Een bevolking die altijd met een grote, oprechte glimlach voor je klaarstaat! De Caribische wateren zijn helderblauw. De poederwitte zandstranden lijken eindeloos en horen zonder twijfel in het lijstje met de mooiste stranden ter wereld.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 1. Djoser Reizen

  Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
 2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

Het goud van Aruba

Het goud van van dit eiland werd voor het eerst gevonden in 1824. Daar is weinig van over ( denk aan : de Balashi goudmijnen bij Spaans Lagoen en Bushiribana aan de noordkust ). dáárom de overtocht maken is weinig zinvol. Tenminste, gelet op de opbrengst ten opzichte van de investering in geld en tijd.

De olie van Aruba

Een andere vorm van goud is de oliewinning, immers, Venezuela ligt vlakbij en daar lusten ze er wel pap van. Tja, een mens kan niet alles hebben, dus echte oliewinning van olie. Het is er niet, wel – en dat kan ook een interessante inkomensbron zijn – de raffinaderij van olie. Door onder meer Shell. Dat werd het ook. Maar ook weer niet al te langdurig en al te bestendig. En ook de oliemarkt is – qua politiek weer – wisselvallig.
Er moet een betere en vooral langdurige inkomensbron aangeboord worden :

Aruba als vakantie eiland

Palm Beach op Aruba
Het vakantie eiland Aruba is vrij droog. Weinig tropische vegetatie en heeft als belangrijke inkomstenbron een grote en goed ontwikkelde toeristenindustrie.

Er zijn hotels, voornamelijk langs de stranden aan de westkust zoals Palm Beach en Eagle Beach. Palm Beach is nogal Amerika gericht (“Highrise-area” vanwege de hoogbouw). Eagle Beach, daarentegen zit meer in laagbouw en dus de “lowrise-area”.

Stranden van Aruba

Deze prachtige zandstranden worden tot de mooiste van de wereld gerekend. Waardoor het vooral heerlijk genieten is van zon, zee, strand én een rijke onderwaterwereld. Dus biologisch gezien minder rijk, met medewerking van zon, strand en zee, wel degelijk ‘vruchtbaar’. Inmiddels méér vruchtbaar dan de oliewinning en de fosfaten export.
Andere vermeldenswaardige stranden zijn Rodgers Beach en Baby Beach bij San Nicolas alsook Arashi Beach nabij California Lighthouse ( Het mooiste uitzicht heb je bij het California Lighthouse, een vuurtoren aan de noord-west kant van Aruba ).

In totaal zijn er zo’n 23 stranden te ontwaren, in principe allemaal vrij toegankelijk, weliswaar is topless of naakt zonnen niet toegestaan.

Oranjestad hoofdstad van Aruba

Ook Oranjestad op Aruba deelt mee in de vreugde van het toerisme, immers de haven voor de vele cruiseschepen. Oranjestad is zelf ook goed voorzien van luxe hotels, enkele luxe winkelcentra, op toerisme gerichte winkelstraten met de onafscheidelijke horeca.

Paardenbaai

Oranjestad is de hoofdstad, gelegen aan de Paardenbaai aan de zuidkust.  Dateert van ca 1790, bijna bij de noordelijkste punt. Een fort werd beschouwd als een goeie bescherming. Dùs bouwen, om het eiland te beschermen tegen invallen van zeerovers. Men heeft dat fort de naam “Fort Zoutman” gegeven. Inmiddels het oudst bewaard gebleven gebouw hier.

Fort en Oranje wordt Oranjestad

Net als elders leidt zo’n fort er toe, dat mensen in de nabijheid komen wonen, vanwege diezelfde ‘veiligheid’. Na enige tijd werd besloten om het fort en de ontstane stad / bewoning te noemen naar het Huis van Oranje : Oranjestad.
De genoemde Paardenbaai is er in feite de oorzaak van dat Oranjestad de hoofdstad van Aruba werd, vóór 1790 was dat namelijk Savaneta, een dorp veel zuidelijker aan de zuidkust , ten westen van San Nicolas. Maar helaas, moeilijk bereikbaar.

Winkelcentrum

Het belangrijkste winkelcentrum van het eiland is gevestigd in de Gilberto François “Betico” Croesstraat, genoemd naar de bekende voorvechter van autonomie (status aparte). Betico Croes was voorvechter vanaf 1967 tot aan 1986 en moest ervaren dat niet hij, maar de voorman van de andere partij, Henny Eman, de eerste president zou worden. Korte tijd later is Betico Croes overleden.

Ook aan de haven liggen gezellige winkelcentra, waaronder vele winkels voor Arubaanse kunst en lokale handwerken.
De vrolijk gekleurde huizen aan de Wilhelminastraat in Oranjestad - Aruba

Kleurrijke Wilhelminastraat

De bekende Wilhelminastraat, van foto’s overbekend met de nog oorspronkelijke bebouwing met hoge, kleurrijke, huizen is nauwelijks te missen.
Oranjestad moet het doen met een inwonertal van ca 20.000, en naast de algemene bevolking is hier het gehele zakencentrum, alsmede alle overheidsdiensten gecentreerd.

Surfen bij Aruba

Zonsondergang aan het strand van Aruba
Surfen bij Aruba, is dat wat ? wanneer je bedenkt dat Aruba bekend staat als “Windsurfing Capital of the World” , dan kan het haast niet anders dan dat de omstandigheden ideaal te noemen zijn voor Windsurfen en/of Kitesurfen.

Nationaal Park Arikok

De overheid heeft in de jaren 80 vorige eeuw ongeveer 18% van het eiland ingericht als natuurreservaat Nationaal Park Arikok. Tijdens een wandeltocht kunnen vakantiegangers de diversiteit in flora en fauna van dit natuurreservaat ontdekken en ervan genieten. Het park is veilig mits via de gebaande wegen.

Aan de naam valt af te leiden dat het natuurreservaat is gelegen bij de berg Arikok, in het midden van het eiland.
Naast de Arikok is er nog een bergtop te onderscheiden : de Jamanota, ook in het park.

Klik hier voor : plattegrond of kaart van dit eiland

Hoe belandt u op Aruba

Hoe belandt u op Aruba vanuit de regio Nederland ? Simpel, met vleugels, gedragen door de wind, met soms wat steun van motoren, en op tijd landen op het vliegveld van dit eiland, Bon Bini (= Welkom ) hier ! en dat vliegveld draagt nog immer de naam Aeropuerto Reina (=Koningin) Beatrix en nee, Nederland is niet zodanig belangrijk, dat er een Nederlandstalige site is.

Balashi bier op Aruba

Balashi bier op Aruba, je moet er toch niet aan denken dat er eens geen bier op het eiland zou zijn? Fris, sterker : koud bier.
Ze hebben de Brouwerij Nacional Balashi en die brouwt Balashi bier. Al sinds 1996/8. Dochterbedrijf van Aruba MetaCorp.
Ander bier ? Balashi Bier. Nog meer? Alleen Balashi Bier. Lekker ? Ja, lekker en continu gecontroleerd op kwaliteit. Ondermeer het winnen van de gouden medaille in 2001 en de Grand gouden medaille in 2004 in de “Monde Selection” in Brussel geeft aan dat het een smakelijk biertje moet zijn op Aruba.
Echt geen ander bier dan het Arubaanse Balashi ? Natuurlijk wel …… de Koninklijke Grolsch Groenlo, neerlands trots, gebrouwen …. op Aruba, maar dan onder licentie 😉

top pagina