Utrecht vakantie provincie met kastelen in bossen en vakantiebestemmingen

 

Utrecht Provincie gaat over de Utrechtse Heuvelrug.
Maar ook het Centraal Station van het Spoorwegennet.

De binnenstad van de stad Utrecht met groot winkelcentrum binnen en groot winkelcentrum buiten. De Jaarbeurs, en ruim rivieren genoeg voor veel watersport. Zilverstad Schoonhoven, de Poort van Amersfoort, maar vooral ook de bossen van Zeist. De heidegebieden rond Woudenberg en Leusden.

Zo druk als het (spoor-) wegenverkeersnet zo rustig de natuur.

Gebieden voor vakantiecentra : veel en ruim. Een vakantie waard !

 

Pagina navigatie provincie Utrecht

 

Provincie Utrecht

Centraal in het land en dus ook belangrijk voor vakantie, is de provincie Utrecht, weliswaar de kleinste provincie van Nederland, maar cruciaal in het wegennet en spoorwegennet. Stokt het rond de hoofdstad van de provincie, óók Utrecht geheten, dan stokt het in het hele land. Dichtbevolkt wordt de provincie tot de Randstad gerekend, en heette in de oudheid Het Sticht (Utrecht) als centrum van het bisdom.

Centrum van het wegennet

Je merkt het ook op het vierbaans – wegennet, voorbij Amersfoort in de richting van Zwolle, wordt het al veel rustiger op de weg. Ben je dan ook nog Zwolle voorbij geraakt, kom je als mens helemáál tot rust. Dit is natuurlijk ietsjes overtrokken, maar het geeft het belang van de provincie Utrecht aan als poort tot de Randstad. Ook een stad als het Utrechtse Amersfoort aan de oostgrens weerspiegelt qua industrie en uitbreiding van woongebieden een enorme dadendrang.

Centraal Station hart van Nederland begrensd

Utrecht Centraal Station, verweven met de Jaarbeurs en winkelcentrum Hoog Catharijne , kloppend spoorhart van Nederland : Utrecht Centraal Station

Westelijk is de inham van Noordholland, namelijk Het Gooi, duidelijk waarneembaar, zuidelijker grenst Utrecht aan Zuidholland, aan de noordkant is het Eemmeer ( deel van de voormalige Zuiderzee, IJsselmeer ) voorzien en daar voorbij natuurlijk Flevoland, inmiddels via twee bruggen bereikbaar, en oostelijk vinden we Gelderland met via de Betuwe ook de zuidgrens.

Landschap van de provincie Utrecht

Kenmerkend in Utrecht is de Utrechtse Heuvelrug, wanneer je begint in Het Gooi-gebied van Noordholland en je kiest het goede vervoer en de goede weg daarvoor, kun je zonder het bosrijke en zandrijke gebied aan de zuidoostkant van de provincie Utrecht, bij Gelderland uitkomen.

Westelijk van die Heuvelrug is een veelheid van veen en weidegebied, polderland en rivierengebied, doorsneden door de landelijk belangrijke verkeersaders en waterwegen : een aftakking van de Rijn splitst zich in Utrecht in de Vecht en de Leidse Rijn, die later Oude Rijn wordt.

De Utrechtse Rijn is Lek

Vanaf de aftakking van de Kromme Rijn, bij Wijk bij Duurstede, heet de Rijn: Lek. Het noordoosten van de provincie wordt beheerst door de rivier de Eem en het zuidoosten door het Valleikanaal ( Grebbe ). De provincie wordt vervolgens nog van noord naar zuid doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal, dat door de stad Utrecht loopt..

toerisme en recreatie in en bij Utrecht

De stad Utrecht en de provincie Utrecht is zeker het bezoek waard, voor landelijke recreatie geldt natuurlijk de al genoemde Heuvelrug en omgeving, maar benoorden Utrecht de Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen.

Kromme Rijn gebied

Tussen de Heuvelrug en de Rijn bevindt zich het landelijke Kromme-Rijngebied, dat met zijn fruitteelt aansluit op de Betuwe, gelegen aan de overkant van de rivier. Het stadje Wijk bij Duurstede is hier het centrum van, Duurstede zou het historische Dorestadum zijn, al zijn er historici die daar geheel anders over denken zoals de inmiddels overleden maar in zijn boeken en op internet voortlevende De la Haye, zie onze pagina over Bonifatius en diens merkwaardige reisbehoeftes.

Aan de andere kant van de Heuvelrug ligt de Gelderse Vallei met als grote plaats Veenendaal. De noordoosthoek van de provincie wordt in beslag genomen door het welbekende Soest en Soestdijk, de voormalige residentie van destijds koningin Juliana en prins Bernhard, bijna aangebouwd inmiddels tegen de stad Amersfoort en het poldergebied van het Eemland. Aan de wateren van de vroegere Zuiderzee treffen we dan nog de karakteristieke dubbelplaats Bunschoten-Spakenburg.

Zeker van toeristisch belang zijn de plaatsen Woerden, Rhenen, Wijk bij Duurstede, IJsselstein, Oudewater, Schoonhoven en Montfoort.

Amersfoort biedt een goed bewaard gebleven historische binnenstad om een gezellig winkelcentrum

Tips en Trips in de provincie Utrecht

zie deze pagina over tips in de provincie Utrecht

en qua vakantie onderkomen : 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Klik hier voor méér info over Atrecht en Utrecht . Wanneer een beetje achtergrond historie u kan boeien 😉

Vakantie Utrecht gaat over de Utrechtse Heuvelrug, het Centraal Station, de binnenstad van de stad Utrecht, ruim rivieren genoeg voor veel watersport, de kaas van Woerden, de zilverstad Schoonhoven, de Poort van Amersfoort, en het ‘wegenweb’ van de A2, A12, A27 en A28, maar vooral ook de bossen van Zeist, de Piramide van Waterloo, de heidegebieden rond Woudenberg en Leusden.

provincie Utrecht gecentreerd op de Stad Utrecht

top pagina

en hierboven rest het menu 😉