Duiken in de Rode Zee of Golf van Akaba in Israel
Israël omringd door Middellandse Zee, Rode Zee, Jordaan en de zee van woestijnzand is wel een ruime omlijsting qua grens. Maar grenzen zijn in die regio sowieso vreemd. Daaraan ligt ten grondslag dat zowel Engeland als Frankrijk daar destijds een grote invloed uitoefenden. Op zeker moment is besloten dat er een verdeling moest plaats vinden en zo heeft men de meetlat ter hand genomen, krijg je strepen als grenzen waar geen volk mee kan leven. De Arabische volken als nomaden al helemaal niet. Van die verdeling plukt men nu nog de vruchten.

Pagina navigatie Israel

Aanbiedingen

Israel in het Midden Oosten aan de Middellandse Zee

Israël in het Midden Oosten is gelegen aan de Middellandse Zee en in het zuiden aan de Golf van Akaba, bijna garant voor warm en zonnig verblijf, een heerlijke vakantiebestemming voor een zonvakantie, strandvakantie en/of watersportvakantie.
Israël aan de Middellandse Zee in het westen, is ook niet te versmaden, ook daar prachtige stranden. In het oosten van Israël is natuurlijk wat meer woestijn, evenals het zuiden iets meer verwijderd van de Golf van Akaba. Aan de andere kant van het land en in het zuiden vindt u de woestijn. En aan de Rode Zee kunt u een prima duikvakantie houden.

Bij Akaba zit aan de westkant met de Sinaï, een heel groot schiereiland grotendeels van Egypte, met aan de andere kant van de Sinaï de Golf van Suez. Inclusief beiden noemen we deze zee van Eilat tot aan de Golf van Aden, ook wel de Rode Zee. Loepzuiver weet men de herkomst van die naam niet te duiden, soms wordt verwezen naar het vóórkomen van een bepaalde roze – kleurige alg, maar zo kun je ook de Rode Rivier ( de Kizil Irmak ) van Turkije noemen : de Rode Rivier genoemd omdat er veel rode klei door wordt afgezet. Kan ook een gemeenschappelijke oorzaak zijn geweest.

Er zijn in Israel heel veel historierijke steden en bezienswaardigheden te zien, meer dan u in één vakantie aan kunt en dus is filteren en kiezen een noodzaak. En liggen als voorbeeld steden als Bethlehem, Jeruzalem met de Klaagmuur ( resten van de tempel op de tempelberg ) maar sedert de 7e eeuw grenzend aan

het moderne Tel Aviv en meer…

De Rode zee met de Golf van Akaba en de Golf van Eilat

Ook de Golf van Akaba is een gedeelde vreugde tussen Egypte, Israel, Jordanie en Saudi Arabië. Al geven ze elk hun eigen naam aan het water.
De Golf van Akaba is dan ook in Israel de Golf van Eilat, immers, Eilat is de Israelische badplaats daar. Er zijn enkele eilanden, zoals het Koraaleiland en in het zuiden het eiland Tiran. Naast Akaba en Eilat zijn er aan de Egyptische kust ook nog de plaatsen Dahab, Nuweiba, Ras al-Burka, Taba en de overbekende Sharm el-Sheikh.
Wat hier in de regio een geliefde watersport is, is de duiksport, niet in het minst om dat er onder het waterpeil een prachtige waterwereld te zien is.

Eilat in Israel aan de Rode Zee of Golf van Eilat

Eilat in Israel aan de Rode Zee of Golf van Eilat vormt het zuidelijkste punt van Israel. Al direct bij aankomst wordt u betoverd door de vele tinten blauw van de Rode Zee, de koraalbanken van Eilat. De woestijn buiten Eilat is een grote bak zand, nee niet over geel, ook roodbruine, goudglanzende tinten, afgewisseld met bergen, ravijnen en grotten.
Een Sinai- safari niet met kamelen maar met jeeps kunt u kiezen om de omgeving te verkennen, alleen het opstaan geeft u al een gevoel van grote zekerheid 😉 .
Maar wees gerust, Eilat is soms ook een ‘westerse’ stad met een zeer gevarieerd uitgaansleven, luxe winkelcentra, en een rijk uitgaansleven.

De stranden van het Israelische Eilat

De stranden van het Israelische Eilat zijn onder te verdelen in :

Eilat is een plek van zon, zee en strand, genieten van het leven

  • Royal Beach aan de gezellige boulevard
  • North Beach bij het centrum
  • Coral Beach verderop, met duikschool, dolfijnencentrum en onderwater-observatorium

Herzliya binnen de grenzen van Tel Aviv

Herzliya ligt aan de kust van Israel en onderdeel van Tel Aviv en net ten noorden ervan. In de centrale en noordelijke kustwijken van Herzliya vind u een grote hoeveelheid populaire hotels met uitzicht op zee. Is ook de omgeving van de ‘elite’, waaronder de politieke ‘elite’. Herzliya is in 1924 gesticht door pioniersfamilies, waarbij de naam van de stad Herzliya terug gaat op Theodor Herzl genoemd.

Tel Aviv de grootste stad van Israel

Tel Aviv is de bezige bij van Israel, druk, er is veel te doen, veel te winkelen, veel te zonnebaden, de hele wereld komt langs, en u geniet van het leven
Tel Aviv is de grootste belangrijkste stad van Israel, gelegen aan de Middellandse Zee. Druk, druk, levendig, lawaaierig, alles gebeurt hier, en veel Israeliers zijn van nature ook niet direct het meest stil en zwijgzaam. 😉 Maar kenmerkend is wel het bloeiende uitgaansleven, discotheken en theaters. Met winkelen weten ze u hier best we te overtuigen om wat aankopen te doen, is ook gezellig met knusse winkelstraten, de niet te missen Jaffa vlooienmarkt, de Carmel markt en twee maal per week de Nachlat Binyamin (parallel aan de Carmel) met handarbeid-producten!

Jeruzalem, hoofdstad van Israel en hoofdstad van Palestina

Jeruzalem ook wel El Kuds = de heilige in Israel
Jeruzalem, hoofdstad van Israel en hoofdstad van Palestina, immers er is West Jeruzalem en er is Oost Jeruzalem. Ieder zijn deel. Maar zoals er wereldwijd Joodse mensen wonen die Israel en vooral Jeruzalem toch als hun heilige stad zien, zo zijn er ook wereldwijd Arabieren die Jeruzalem in hun sluiten, en dan wel onder de naam ‘Al-Qoeds’ of ‘al – Kuds’ dwz ‘de Heilige’.
Zacht uitgedrukt kun je stellen dat er af en toe wat meningsverschillen zijn.


Jeruzalem overzicht in 7 minuut 5

Opvallend 7 + 5 = de 12 stammen van Israel, ook de tonen van het octaaf, zeg maar de 7 witte en 5 zwarte toetsen van de piano, of de kennis van de Kaballa van Israel, soort numerologie maar dan anders.


de Dode Zee van Israel enerzijds en Jordanie anderzijds

de Dode Zee van Israel enerzijds en Jordanie anderzijds, als er iets zout is, dan is het wel de Dode Zee.
De situatie dáár : 400 m. beneden zeeniveau en dat is zo ongeveer het laagste puntje van de wereld, gecombineerd met een droge zuurstofrijke lucht, en een 12 maanden schijnende zon: wordt een combinatie van mineralen en zouten. Heel bijzonder, enerzijds is het voor veel mensen heel gezond om er af en toe te verblijven of in te zwemmen, anderzijds is er voorzover bekend geen leven mogelijk.
Een uitzonderlijke manier om te drijven is daar mogelijk, u kunt het op deze video met Daphne Bunskoek meebeleven.


de Dode Zee tussen Israel en Jordanië

Europa en Israel

Europa heeft een band met Israel en Jeruzalem. Er zijn vele pelgrims naar toe getrokken, er zijn ook vele kruisridders en vechtersbazen naar toe getrokken, en later weer teruggekomen, al dan niet gevolgd door promotie zijdens Koning, Keizer, Admiraal en dan hebben we het over de periode rond en kort na het jaar 1.000. Na het jaar 600 kwam de Islam op, kwamen later ook Kalifaten op, die op hun beurt Europa hebben belaagd via Afrika tot in Spanje, en via de kortste weg tot aan Wenen. Toch hebben we aan beide volken veel te danken. Er zijn grote denkers uit naar voren gekomen, we noemen er 2 :

kaart plattegrond Israel

  1. Haroen ar Rashid ofwel Haroen de Rechtvaardige, van rond het jaar 700, kennen we vooral uit de verhalen als een wijs en verstandig heerser, maar ook van de ‘duizend en een nacht’ sprookjes, waar hij soms zelf mede in acteerde. Hij zou contacten op ‘ambassadeursniveau’ hebben gehad met de ons bekende Karel de Grote, maar ook met China, denk aan de zijderoute.
  2. Rabbi Mosjé ben Maimon zo tegen het jaar 1200 wonend in het Spaanse Cordoba, ook wel Maimonides genoemd, maar vooral in de Nederlandse volksmond : ‘Rambam’, je kon in Amsterdam de ‘Rambam’ krijgen. Daarbij is Rambam ( haal de klinkers er even uit ) de afkorting van Rabbi Mozes ben Maimon, die overbekend stond als redenaar, niet stil te krijgen of kon iedereen doeltreffend overtuigen. Naast rabbijn was hij rechtsgeleerde, filosoof en arts, van vele markten thuis. Heeft in Spanje gewoond en gewerkt, in Marokko, in Egypte. En werd daar lijfarts van Saladin. Ook weer een vreemde man, veroverde Jeruzalem op de kruisvaarders (!), heeft een Koerdische dynastie gesticht, werd Sultan van Egypte, maar ook van Syrie, bezette de noord Afrika strook tot en met Marokko. En tja, die lamp van Saladin, als we die nou toch eens hadden …………… in ieder geval, Rambam kon zeg maar praten als Brugman.top pagina