Hongarije met het Balatonmeer

 

Hongarije wordt van noord naar zuid doorsneden door de Donau, begrensd door Oostenrijk in het westen, Slowakije in het noorden, Oekraïne in het noordoosten, Roemenië in het zuidoosten en Servië, Kroatië en Slovenië in het zuiden, en de naam is Magyar Köztársaság = Hongaarse Republiek. Voor een mooie vakantie in Hongarije gaan we er dieper op in.

 

onderwerp navigatie deze pagina

 

 

Donau of Danube in het land van de Magyaren

Hongerije van Oostenrijkse en Turkse invloed, goede mix voor vakantie

Het Hongarije, zoals we dat nù kennen, werd ooit bewoond door Illyriërs en Kelten, die al snel onder invloed van de Romeinse cultuur kwamen, weliswaar steeds bedreigd door bevolkingsgroepen aan de andere kant van de Donau, en in de 5e eeuw konden de Romeinen de grens niet meer verdedigen tegen bijvoorbeeld de Hunnen onder de befaamde Atilla. Na de Hunnen kwam het gebied aan beide zijden van de Donau in handen van steeds andere volken met een Germaanse, Iraanse, Turkse of Slavische achtergrond. En dus deden rond 896 ook de Hongaren of beter de Magyaren hun intree. Overigens de zogenaamde etnische Hongaren kun je ook buiten Hongarije tegenkomen, de taal is verwant aan het Fins, en gezamenlijk moet de herkomst gezocht worden in de contreien van de Oeral, het gebergte boven de Kaspische Zee.

Heersers komen en heersers gaan, zo ook bij de Hongaren, ook daar succes , welvaart en verzwakking, in 1301 sterft de laatste koning uit de Hongaarse dynastie van de Arpaden, waarna de kroon en de heerschappij uiteindelijk in handen van de Oostenrijkse Habsburgers kwam. Daarmee was de rust nu niet bepaald hersteld, aan de poorten stond inmiddels een nieuwe tegenstander, het Ottomaanse Rijk. De Slag bij Mohács (1526) luidde een drie-deling in. Een Turks middendeel inclusief de hoofdstad Boeda of Buda , een koninkrijk onder Habsburgs bestuur in het noorden en westen, en het onafhankelijke Transsylvanië in het oosten, en feitelijk een vazalstaat van de Turken, maar behield de Hongaarse cultuur. De wat mystieke naam Transsylvanië staat voor het gebied aan de andere kant van het woud = “silva / sylva”.

Na het mislukte Beleg van Wenen (1683) verjoegen de Oostenrijkers de Turken en viel heel Hongarije in Habsburgse handen, na jaren van vrijheidsstrijd : in 1867 bereikten Oostenrijk en Hongarije alsnog een overeenstemming waarmee het Koninkrijk Hongarije een min of meer gelijkwaardige status in de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie verkreeg.
Wie de film over Keizerin Sissie heeft gezien, heeft ook hiervan ietsjes meegenomen en krijgt dan ook al trek in een Hongarije vakantie.

De troepen van de Sovjet-Unie waren in 1945 bevrijders, maar tegelijktijd ook de nieuwe bezetters : Hongarije moest tot het Oostblok toetreden en de onderdrukking van de Hongaarse opstand van 1956 maakte duidelijk dat vrijheid zeer beperkt was, zodat veel Hongaren naar het westen vluchtten, ook een deel naar Nederland.
Het bleek nog te vroeg, toch tegelijkertijd niet meer tegen te houden en langzamerhand, concreet in de jaren rond 1980 bleek er steeds meer mogelijk, en toen binnen de Sovjet-Unie zich ook wijzigingen voordeden, werd de oude machthebber Kádár terzijde geschoven en in de zomer van 1989 opende men het IJzeren Gordijn en werd de volksrepubliek ontbonden, gevolgd door de eerste vrije parlementsverkiezingen in 1990. Toetreding tot de NAVO volgde in 1999 en de Europese Unie in 2004.

Regionale indeling van Hongarije

Hongarije bestaat vooral uit de Grote Hongaarse Laagvlakte , de Alföld, oostelijk van de Donau, ooit de veel bezongen Hongaarse poesta, in het noorden de bergen ( Felfïld ) langs de grens met Slowakije, in het zuiden liggen boven Pécs de Mecsekheuvels, en in het zuidwesten vormt de Drau (Dráva), de grens met Kroatië. Ten zuiden van de Bakony ligt het Balatonmeer, het grootste meer van Europa (596 km2). Boven Boedapest sluiten de Transdanubische en de Noord-Hongaarse bergruggen op elkaar aan.

De hoofdstad is (indicatie afstand Amsterdam – Budapest 1400 km.): Boedapest, hoewel Budapest het meest zuiver is.

Boedapest

Boedapest is gelegen aan weerszijden van de Donau / Duna en telt een kleine 2 miljoen inwoners, in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda en Óbuda op de rechteroever van de Donau met Pest op de linkeroever en tegelijkertijd werd de volgorde van de twee namen ook omgekeerd, Boeda voorop, Pest er achteraan. De luchthaven Ferihegy International Airport vervult een belangrijke rol in de positie van Boedapest in Midden-Europa.

Waar Boeda oorspronkelijk bedoeld was als Romeinse versterking, verrees ernaast Óbuda voor burgers. Na de Romeinen, de Germanen, de Hunnen, de Ostrogoten ( Oost-Goten ), de Avaren, de Franken, Slavische stammen, eerst tegen 900 de Hongaren of Magyaren, kortom wanneer je niets weet van de interne europese volksverhuizingen, dan heb je daar nu een idee van. En in die smeltkroes kun je op vakantie.

Er zijn in deze cultuuromgeving vele bezienswaardige kerken en basilieken : Sint-Stefanusbasiliek, Matthiaskerk, Vajdahunyadburcht, Boedaburcht om er een paar uit te lichten.

Gyõr duitstalig Raab

Gyõr in het noordwesten aan de verkeersroutes van Wenen naar Boedapest, ligt aan de monding van de Rába en de kleinere Rábca in een zijarm van de Donau (de Mosoni Duna), en aan de Rába dankt de stad haar historische Duitse naam Raab. Het is een van de belangrijkste industriesteden van Hongarije (machinebouw, textiel).

Nyíregyháza

Nyíregyháza is een stad in het noordoosten, in gedachten te houden mocht u zich met uw wellness willen bezighouden : het thermische meer Sóstófürdõ is al vele eeuwen een toeristenattractie, met een temperatuurtje van rond de 26 °C en is omgeven door een park van 2000m2.

Kecskemét

Kecskemét, halverwege Boedapest en Szeged op de Grote Hongaarse Laagvlakte, een ruime 100.000 inwoners tellende stad , ligt in een belangrijk fruitteelt-gebied en is bekend om zijn abrikozenbrandewijn.
Bezienswaardig zijn wel enkele beeldbepalende gebouwen in Hongaarse jugendstil: het stadhuis en het Cifra-paleis.

Székesfehérvár

Székesfehérvár is eveneens een 100.000 stad, nou ja , iets meer dan, ligt tussen Boedapest en het Balatonmeer op korte afstand van het Velencemeer, en wordt meestal kortweg Fehérvár (= Witburg) genoemd, in het Duits Stuhlweissenburg. In de Middeleeuwen was het de stad waar Hongaarse koningen werden gedoopt, getrouwd, gekroond en begraven.

Debrecen

Debrecen is met 207.000 inwoners de tweede stad, gelegen in het oosten van het land, in de Hongaarse laagvlakte en kreeg in 1361 stadsrechten. In 1849, tijdens de Hongaarse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Oostenrijkse Habsburgse keizer, was de stad tijdelijk hoofdstad van Hongarije.
De stad geldt als het geestelijke centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. En wat toch redelijk byzonder is , zeker in het jaar 2007 toen we deze man herdachten : er staat een standbeeld van admiraal Michiel de Ruyter in het stadscentrum, dat herinnert aan de bevrijding uit slavernij van zesentwintig Hongaarse gereformeerde predikanten in 1676, daartoe door de Oostenrijkse keizer tot de galeien veroordeeld.

Voor uw persoonlijke wellness : de stad beschikt over een tweetal geneeskrachtige baden. Wellness tijdens uw Hongarije vakantie? Tja, wanneer je er toch al bent, de hotels bieden tal van mogelijkheden.

Miskolc

Miskolc is een stad in het noordoosten , met ca.200.000 inwoners de derde stad van het land, vooral bekend als industriestad. De stad ligt aan de voet van het Bükk-, het Cserehát- en het Zempléngebergte. Het stadsdeel Lillafüred , 8 km. westelijk van Miskolc, ligt in het berggebied en is bekend om zijn grotten en de grootste waterval van Hongarije.

Szeged

Szeged is met circa 170.000 inwoners de vierde stad van Hongarije, ligt op de rechteroever van de Tisza, voorbij de samenvloeing met de Mureş (Hongaars: Maros). Szeged heeft een belangrijke voedingsmiddelenindustrie en is beroemd vanwege de producten salami en paprika.

Historisch gebied, want toen in 896 de Magyaren het land introkken, ging men hier over de Tisza

Pécs

Pécs telt ruim 160.000 inwoners , ligt in het zuidwesten van het land, in de beschutting van het Mecsekgebergte, even ver van de Donau als van de Drau, is een universiteitsstad en heeft qua industrie mijnbouw ( uranium en steenkool), keramische industrie ( de porseleinfabriek Zsolnay ), lederwaren- en voedingsmiddelenindustrie. De streek ten zuiden van de stad produceert wijn.

Pécs is eigenlijk een voortzetting van de Romeinse nederzetting Sopianae, hoewel daarvóór de Kelten ook al aanwezig waren. Pécs beleefde zijn bloeitijd in de veertiende en vijftiende eeuw, van 1543 tot 1686 maakten de Turken er de dienst uit en lieten de stad onder meer een prominente moskee na.
Middelpunt van de stad is het aflopende Széchenyi-plein rond de voormalige moskee, aan de rand van de binnenstad bevindt zich een kleinere moskee met een twaalfkantige minaret.

Wellness ofwel Héviz en Zalakaros

Hongarije van een moderne, gezellige , enerverende wellness vakantie

De regio Thermal / Zala , bij de linkerpunt van het Balatonmeer, herbergt de twee bekendste thermaalbaden in Héviz (net iets erboven) en in Zalakaros iets zuidelijker aan de E71.[coördinaten zijn 46.560599 N en 17.123003 E]. Beiden zijn het hele jaar geopend, zodat men er kan genieten van het helende water, de wellnessfaciliteiten en talrijke sporten beoefenen, zowel in de zomer als in de lente en de herfstmaanden. De winter is ook een aantrekkelijk alternatief wanneer men een bezoek aan de thermaalbaden kan combineren met de rust en kalmte van de mooie sneeuwlandschappen en genieten van lange wandelingen langs het meer, of pret beleven tijdens het schaatsen, of tijdens de wijn- en cultuurfestivals.

Het is dus logisch – waar thermaal baden bij de wellness hoort en steeds populairder worden – dat ook hier veel vakantiewoningen in de aanbieding zijn ! Dat gevoegd bij de toch al niet geringe hoeveelheid woningen rondom het Balatonmeer, aan de noordzijde nog iets meer dan aan de zuidzijde.

Het Balatonmeer is het grootste meer met 592 vierkante kilometer van Centraal-Europa, in het westen van Hongarije en heeft een lengte van 79 km bij een grootste breedte van ca.15 km. De diepte varieert van elf meter tot een beetje, waardoor de gemiddelde diepte slechts twee meter bedraagt. Effekt: het water wordt in de zomer relatief warm. Maar let op, statistiek is geen waarheid, het is daarmee geen kinderbadje geworden !

De noordoever en tevens Nationaal Park wordt in beslag genomen door wijnbouw op de basalthellingen van de uitgestorven vulkanen, jawel, ook daar. De plaats Siófok is een badplaats om vermeld te worden.

Vakantie in Hongarije en / of nabij het Balatonmeer is kiezen voor een betaalbare lees: goedkope vakantie vergeleken met andere vakantiebestemmingen, en is Hongarije een land om in de gaten te houden. Vakantie is niet alleen prijs, kan ook cultuur zijn, kan ook zon en water zijn, kan …….. zijn, maar in elk geval ‘genieten’ van de Hongarije vakantie.

Een sfeer impressie van de Hongarije Balatonmeer Vakantie-mogelijkheden via :

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

top pagina

 

en gaat het verder via het hoofdmenu.