Duitse Kust Noordzee stranden kustplaatsen en Oostzee vakantie tips

De havenstad Wismar - Mecklenburg VoorPommeren - aan de Oostzee, mooi en betaalbaar vakantie doel

Vakantie Duitse Kust en dan …. wij hebben eilanden, zij hebben eilanden.

Wij hebben de Waddenzee, zij hebben het Wattenmeer.

Wij hebben de Noordzee, zij hebben de Noordzee èn de Oostzee.

Dat bedoel ik, hetzelfde maar toch anders en soms héél anders. Verandering van smaak doet eten , toch ? Moet dit een doel worden om nooit te vergeten.

 

Pagina navigatie Duitsland Noord en Oostzee kust

 

onderwerp navigatie deze pagina


Vakantie Duitse kust

Vakantie Duitse kust, hoe moeten we dat zien : breed zeg maar, heeeeeel breed. Immers , we vergeten vaak dat er nà de aansluiting tussen de Duitse kust met Denemarken er nog een Duitse kust komt. Namelijk tot aan de grens met Polen en dat praat ( over water ). En over de Baltische Zee en de Pommerse Bocht, als onderdeel van de Oostzee.

Oost van Bremen

Maar onderschat de westkant van de Duitse kust evenmin. Want dan tellen we vanaf de Nederlandse grens bij Emden, voorbij Oost Friesland, de zg ‘Ostfriesische inseln’. De baaien van Wilhelmshaven, Bremerhaven, de Elbe met de toegang tot Hamburg.
Hamburg bij avond is sfeervol vakantie houden

Noordfriese eilanden

Steken we omhoog richting Denemarken voor de ‘Nordfriesische inseln’ . Dan gaan we op het oog even dwars over het land via Flensburg ( ooit geweest ? ) naar de Oostzee-kant. Om met een beetje geluk ‘Glückburg‘ te bereiken. Ofwel, ook niet slecht, de regio van de Angelen of de Engelen, denk aan de Angelsaksen.

De Lübecker Bocht

Zakken we daarna langs de kust zuidwaarts komen we vanuit de handel en de zeilsport een heel bekende tegen. De Kieler Bocht met Kiel. Moeten we even het schiereiland ‘omzeilen’ van Heiligenhafen (heiligen….. en engelen). En het eiland Fehmarn. Komen in de Mecklenburger Bocht ( vernoemd naar de regio van Mecklenburg Vorpommern ).

Daarbinnen hebben we de Lübecker Bocht met de plaats Lübeck.

Van Hamburg tot Stettin = Polen

Even realiseren: van Lübeck / Lubeck naar Hamburg is maar een autosnelweg-afstand van 75 km, van Hamburg naar Cuxhaven langs de Elbe is ook maar 130 km. Van Hamburg naar het Nederlandse Nieuweschans, iets van 250 km. Maar van Hamburg naar het Poolse Stettin, via de snelweg want langs de kust ben je wel langer bezig, is 404 km. 250 plus 404, dus hemelsbreed 650 km plus de noordroute, of er ook een Duitse Kust is!

Toegegeven, niet alles is geschikt voor een prettige en comfortabele Vakantie (..). Al zou het me niet verbazen wanneer de oostkant toch méér wordt ontwikkeld.

van Lübeck naar Rostock

Weer even terug bij Lübeck, gaan we oostwaarts naar Rostock. Die Mecklenburger Seenplatte is voor Nederlanders een vrijwel onontdekt gebied. Een enorm laagland en merengebied boven Berlijn. En dan hebben we daar recht boven het eiland Rügen  ( of Rugen ) op het vaste land nog Stralsund en dat klinkt al aardig Deens. Oostelijk  daarvan Greifswald. Uiteindelijk de binnenbaai met de naam Stettiner Haf, Duitstalig Stettin, Pools Szczecin.

Rügen of Rugen

Op Rügen / Rugen vinden dan bijv. aan de oostkant Göhren of Gohren. Geef beide opties met en zonder umlaut, ivm zoeken bij de een of de ander.

Een ‘Vakantie Duitse kust‘ betekent dus heel veel kust, Noordzeekust en Oostzeekust, plaatselijk brede zandstranden en baaien, volop gelegenheid voor watersport zoals zwemmen, zeilen en surfen.

(schier-) eilanden aan de Oostzeekust

 

 • Fehmarn met de plaatsen Burg auf Fehmarn en Puttgarden
 • Darss , voormalig eiland voor de Mecklenburg-Voor-Pommeren, noordoostelijk van Fischland en ten westen van Zingst met de binnenwatertjes Bodstedter Bodden, de Koppelstrom en de Saaler Bodden.
 • Rügen is het grootste eiland van Duitsland met ( de eertijds Hanzestad ) Stralsund. De bochten in de kust heten ook wel Bodden of Wieken. Plaatsen : Bergen, Sassnitz, Binz, Garz en Putbus.
  Door middel van de 2 kilomter lange Rügendamm en Strelasundbrug is het eiland verbonden met het vasteland. Plus een veerdienst tussen Stahlbrode en Glewitz. Op het eiland ligt de oude badplaats Binz met krijtrotsen, baaien en brede stranden. Aan de westkant is het Boddenlandschaft Nationaal Park.

 

(schier-) eilanden aan de Noordzeekust : Oost Friesland

 

 • Borkum
 • Norderney
 • Langeoog
 • Spiekeroog
 • Wangerooge
 • en enkele minder toeristische trekpleisters

De Oost Friese eilanden tezamen met de kuststrook is het Nationaal park Nedersaksische Waddenzee (Nationalpark Wattenmeer).

(schier-) eilanden aan de Noordzeekust : Noord Friesland

 

Vis van het eiland SyltVakantie kun je compleet maken met een boottocht en/of een bezoek aan Sylt. Kun je bovenstaand lekkers kopen bij de vismarkt en bistro van Blum 😉

 

 • Sylt (via de Hindenburgdamm een spoorverbinding met de oever )
 • Föhr
 • Amrum
 • Pellworm
 • Nordstrand

En eigenlijk is het gebied tussen Hüsum en Tönning ook met recht een schiereiland :

Eiderstedt

Eiderstedt als schiereiland aan Waddenzee en Noord-Friese en Duitse Kust, vernoemd naar de rivier de Eider die er in de Waddenzee haar uitstroom heeft.
surfen aan de Duitse kusten bij Eiderstedt

Wat vinden we verder op dit schiereiland aan de Duitse Noordzee kust:

 • Vuurtoren van Westerhever : Leuchtturm Westerheversand
 • 17e-eeuwse huizen in Tönning, badplaats en havenstad
 • Sankt Peter-Ording als bekende badplaats. Bij gebrek aan verbindingen over de rivier de Elbe, is het even omrijden en dus vanaf Nieuweschans wel 386 km en 4 uurtjes rijden. Of het vliegtuig nemen

 

Eilanden ‘verderop’ buiten de Duitse Kust

 

 • Helgoland eventjes 70 kilometer uit de Duitse kust, belastingvrij gebied en dus ‘koopzone’

Check hieronder bijvoorbeeld de vakantie mogelijkheden voor “Duitse Oostzeekust”


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~Duitsland Noord
Duitsland Zuid
Duitsland Beieren Alpenstrasse
etc.


 

top pagina