Duitse Kust Noordzee Oostzee tips
De havenstad Wismar - Mecklenburg VoorPommeren - aan de Oostzee, mooi en betaalbaar vakantie doel

Vakantie Duitse Kust en dan …. wij hebben eilanden, zij hebben eilanden.

Wij hebben de Waddenzee, zij hebben het Wattenmeer.
Wij hebben de Noordzee, zij hebben de Noordzee èn de Oostzee.

Dat bedoel ik, hetzelfde maar toch anders en soms héél anders. Verandering van smaak doet eten , toch ? Moet dit een doel worden om nooit te vergeten.

Duitse Kust Vakantie Aanbiedingen nwe pagina

Pagina navigatie Duitsland Noord en Oostzee kust

 

onderwerp navigatie deze pagina


 

Vakantie Duitse kust

Vakantie Duitse kust, hoe moeten we dat zien : breed zeg maar, heeeeeel breed. Immers , we vergeten vaak dat er nà de aansluiting tussen de Duitse kust met Denemarken er nog een Duitse kust komt. Namelijk tot aan de grens met Polen en dat praat ( over water ). En over de Baltische Zee en de Pommerse Bocht, als onderdeel van de Oostzee.

Oost van Bremen

Maar onderschat de westkant van de Duitse kust evenmin. Want dan tellen we vanaf de Nederlandse grens bij Emden, voorbij Oost Friesland, de zg ‘Ostfriesische inseln’. De baaien van Wilhelmshaven, Bremerhaven, de Elbe met de toegang tot Hamburg. Hamburg bij avond is sfeervol vakantie houden

Noordfriese eilanden

Steken we omhoog richting Denemarken voor de ‘Nordfriesische inseln’ . Dan gaan we op het oog even dwars over het land via Flensburg ( ooit geweest ? ) naar de Oostzee-kant. Om met een beetje geluk ‘Glückburg‘ te bereiken. Ofwel, ook niet slecht, de regio van de Angelen of de Engelen, denk aan de Angelsaksen.

De Lübecker Bocht

Zakken we daarna langs de kust zuidwaarts komen we vanuit de handel en de zeilsport een heel bekende tegen. De Kieler Bocht met Kiel. Moeten we even het schiereiland ‘omzeilen’ van Heiligenhafen (heiligen….. en engelen). En het eiland Fehmarn. Komen in de Mecklenburger Bocht ( vernoemd naar de regio van Mecklenburg Vorpommern ).
Daarbinnen hebben we de Lübecker Bocht met de plaats Lübeck.

Van Hamburg tot Stettin = Polen

Even realiseren: van Lübeck / Lubeck naar Hamburg is maar een autosnelweg-afstand van 75 km, van Hamburg naar Cuxhaven langs de Elbe is ook maar 130 km. Van Hamburg naar het Nederlandse Nieuweschans, iets van 250 km. Maar van Hamburg naar het Poolse Stettin, via de snelweg want langs de kust ben je wel langer bezig, is 404 km. 250 plus 404, dus hemelsbreed 650 km plus de noordroute, of er ook een Duitse Kust is! Toegegeven, niet alles is geschikt voor een prettige en comfortabele Vakantie (..). Al zou het me niet verbazen wanneer de oostkant toch méér wordt ontwikkeld.

van Lübeck naar Rostock

Weer even terug bij Lübeck, gaan we oostwaarts naar Rostock. Die Mecklenburger Seenplatte is voor Nederlanders een vrijwel onontdekt gebied. Een enorm laagland en merengebied boven Berlijn. En dan hebben we daar recht boven het eiland Rügen  ( of Rugen ) op het vaste land nog Stralsund en dat klinkt al aardig Deens. Oostelijk  daarvan Greifswald. Uiteindelijk de binnenbaai met de naam Stettiner Haf, Duitstalig Stettin, Pools Szczecin.

Rügen of Rugen

Op Rügen / Rugen vinden dan bijv. aan de oostkant Göhren of Gohren. Geef beide opties met en zonder umlaut, ivm zoeken bij de een of de ander.

Een ‘Vakantie Duitse kust‘ betekent dus heel veel kust, Noordzeekust en Oostzeekust, plaatselijk brede zandstranden en baaien, volop gelegenheid voor watersport zoals zwemmen, zeilen en surfen.

(schier-) eilanden aan de Oostzeekust

 • Fehmarn met de plaatsen Burg auf Fehmarn en Puttgarden
 • Darss , voormalig eiland voor de Mecklenburg-Voor-Pommeren, noordoostelijk van Fischland en ten westen van Zingst met de binnenwatertjes Bodstedter Bodden, de Koppelstrom en de Saaler Bodden.
 • Rügen is het grootste eiland van Duitsland met ( de eertijds Hanzestad ) Stralsund. De bochten in de kust heten ook wel Bodden of Wieken. Plaatsen : Bergen, Sassnitz, Binz, Garz en Putbus.
  Door middel van de 2 kilomter lange Rügendamm en Strelasundbrug is het eiland verbonden met het vasteland. Plus een veerdienst tussen Stahlbrode en Glewitz. Op het eiland ligt de oude badplaats Binz met krijtrotsen, baaien en brede stranden. Aan de westkant is het Boddenlandschaft Nationaal Park.

 

(schier-) eilanden aan de Noordzeekust : Oost Friesland

 • Borkum
 • Norderney
 • Langeoog
 • Spiekeroog
 • Wangerooge
 • en enkele minder toeristische trekpleisters

De Oost Friese eilanden tezamen met de kuststrook is het Nationaal park Nedersaksische Waddenzee (Nationalpark Wattenmeer).

(schier-) eilanden aan de Noordzeekust : Noord Friesland

Vis van het eiland SyltVakantie kun je compleet maken met een boottocht en/of een bezoek aan Sylt. Kun je bovenstaand lekkers kopen bij de vismarkt en bistro van Blum 😉
 • Sylt (via de Hindenburgdamm een spoorverbinding met de oever )
 • Föhr
 • Amrum
 • Pellworm
 • Nordstrand

En eigenlijk is het gebied tussen Hüsum en Tönning ook met recht een schiereiland :

Eiderstedt

Eiderstedt als schiereiland aan Waddenzee en Noord-Friese en Duitse Kust, vernoemd naar de rivier de Eider die er in de Waddenzee haar uitstroom heeft.
surfen aan de Duitse kusten bij Eiderstedt
Wat vinden we verder op dit schiereiland aan de Duitse Noordzee kust:

 • Vuurtoren van Westerhever : Leuchtturm Westerheversand
 • 17e-eeuwse huizen in Tönning, badplaats en havenstad
 • Sankt Peter-Ording als bekende badplaats. Bij gebrek aan verbindingen over de rivier de Elbe, is het even omrijden en dus vanaf Nieuweschans wel 386 km en 4 uurtjes rijden. Of het vliegtuig nemen

Eilanden ‘verderop’ buiten de Duitse Kust

 • Helgoland eventjes 70 kilometer uit de Duitse kust, belastingvrij gebied en dus ‘koopzone’

Duitse Kust-route Störtebekerstrasse

Dan hebben we het over de “Störtebekerstrasse / Stortebekerstrasse”, die z’n aanvang neemt vlakbij Nederland, bij Emden langs de Ems en dan zoveel mogelijk de dijken langs de Duitse Kust volgt tot aan uiteindelijk de stad Hamburg aan de Elbe. Heeft die Störtebekerstrasse iets met de antieke klokbekercultuur te maken ? Bijna, toch anders.

zeerovers Klaus Störtebeker en Gödeke Michels

Het gaat in dit geval over zeerover Klaus Störtebeker van eind 14e eeuw, die destijds de kooplieden van de Hanze het leven zuur maakte. Het is ‘m uiteindelijk slecht bekomen : in 1401 is hij met 71 vrinden van hun hoofdjes ‘losgekoppeld’.
Er is als wandelweg een 200 km te gaan vanaf Leer over Emden naar Wilhelmshaven, ook onder de naam Störtebeker ter herinnering aan Gödeke Michels und Klaus Störtebeker.

Die Grüne Küstenstraße / Grune Kustenstrasse

Dan hebben we ook nog de ‘Grüne Küstenstrasse’ = de Groene Kustweg in Duitsland, vanaf Bad Nieuweschans of eigenlijk zelfs vanaf Belgie over 1750 km tot in Noordwegen, tot aan de grens met Denemarken, via Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein. Deels samenlopend met de Störtebekerstrasse.

de Duitse Kust van Nedersaksen

De Duitse kant van de kust is in de deelstaat Nedersaksen grenzend aan Nederland, dan de regio Wilhelmshaven, Bremerhaven en dan tot aan de Elbe met Hamburg, immers Hamburg vormt een eigen deelstaat. Aan de zuidkant begrensd tot en met Bad Bentheim, Osnabrück (Osnabruck), inclusief Hannover en Göttingen, Goslar, Wolfsburg , Lüneburg (Luneburg).

Tussen het Harlingerland van Oostfriesland en Emden vinden we als bezienswaardigheid het klooster Ihlow en de stad Aurich waarover we al elders hebben geschreven.

Bremen en Bremerhaven net achter de kust

Over Bremen hebben we elders al geschreven aan de rivier de Weser.

de Duitse Kust van Sleeswijk-Holstein

Sleeswijk-Holstein ligt in het schiereiland Jutland aan de Duitse kust, links alswel rechts, met in het noorden grenzend aan Denemarken en de Oostzee en Mecklenburg-Voor-Pommeren in het oosten. De hoofdstad van Sleeswijk-Holstein is Kiel.

de vrije hanzestad Hamburg

Over Hamburg leest u hier méér

De Duitse Kust van Mecklenburg-Vorpommern

De Oostzeekust, dus tezamen Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern is ook niet te versmaden, in trek bij gezinnen en watersporters met bekende badplaatsen als Heiligendamm, Kühlungsborn en Timmendorfer Strand.

Heiligendamm

Noordwestelijk van Rostock vinden we Heiligendamm, naar verluidt de oudste zeebadplaats van Duitsland met promenade en zandstrand : een ‘witte stad aan zee’ en dat sinds 1793. Niettemin, in 2006 al bezocht door de Amerikaanse President George W. Bush en in 2007 werd er 1 van topconferenties van de G8 gehouden. Dan moet je wel ‘iets’ hebben.

Kühlungsborn / Kuhlungsborn

Westelijk van Heiligendamm ligt dan het ‘Ostseebad’ Kühlungsborn in Mecklenburg-Vorpommern aan de kust. Voorzien van klassieke oude villa’s, bossen en zes kilometer zandstrand. Analoog aan de Belgische kust, kennen we ook hier ‘gemakkelijk’ vervoer per smalspoor stoomtrein, de 120 jaar oude Molli, tussen Bad Doberan, Heiligendamm en Kühlungsborn.

Lübeck en het Timmerdorfer Strand aan de Duitse Oostkust

lees hier verder over Lübeck en het Timmerdorfer Strand aan de Duitse Oostkust

Usedom

Tussen Greifswald en de grens met Polen vinden we Usedom, eiland, schiereiland. Naar verluidt met heel veel zonne-uren en dat zal wel gegeven de ‘bijkomstigheid’ dat het bied in trek was bij de Duitse Keizers met gepaste badplaatsen als Bansin, Heringsdorf en Ahlbeck, maar nog immer zijn de Kaiserbäder in zwang.
méér over Usedom en omstreken

Rostock

Rostock aan de oostzee dus de Duitse kuststreek met badplaatsen rondom en een mooie binnenstad met gevelhuizen
Sinds de 12e eeuw bestaat Rostock aan de Oostzeekust. Werd lid van de Hanze, en daarmee een rijke stad. In de negentiende eeuw raakte Rostock de economische snaar door de bloei van de scheepsbouw. In de jaren twintig van de vorige eeuw vestigde Heinkel zich met de vliegtuigfabrieken. In de tweede helft vorige eeuw werd de vliegtuigproductie opgevoerd, de zeehaven gebouwd, maar de eenwording van Duitsland werd niet positief in Rostock ervaren, nog niet. Met Rügen in de buurt moet het toerisme er iets kunnen verbeteren.


Met achter de kustlijn de grote steden als Bremen, Hamburg en Rostock, is dit best een Vakantie aan de Duitse kust waard :
enkele vakantie-suggesties van “1 tot en met 14 nachten etc” :
[pto search=”Duitse+noordzeekust” results=”20″]


Duitsland Noord
Duitsland Zuid
Duitsland Beieren Alpenstrasse
etc.


top pagina