Peru en de Inca bevolking en de Cóndor Pasa ( de Condor vliegt verder )

El Cóndor Pasa

Onder de artiestennaam Simon & Garfunkel actief sedert 1956 (!) toen nog onder de namen Tom and Jerry; in 1963 als Simon & Garfunkel, maar gingen in 1970 uit elkaar. Hebben een groot scala aan wereldhits gemaakt.
Tijdens een tournee w.o. in Parijs, hoorde Paul Simon het Peruaans ensemble Los Incas spelen. Ging vooral om de melodie en tekst “El Cóndor Pasa”. ‘De condor vliegt verder’.
Een lied gecomponeerd door de Peruaanse Daniel Alomía Robles. Ook weer gebaseerd op een traditionele hymne. Door de aanvullingen met copyrights. En dat laatste werd in 1970 in overleg tussen de nazaten en Paul Simon & Art Garfunkel alsnog geregeld… Blijft overeind dat mede dankzij dit duo, Peru wereldwijd en terecht onder de aandacht is gekomen.

Lied en land, het is de moeite èn vakantie méér dan waard : “El Cóndor Pasa” over Peru.


Aanbiedingen

de locatie van vakantie land Peru

Peru of volledig de Republiek Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika. Begrensd door de landen Ecuador, Colombia, Brazilië, Bolivia, Chili. Verder is de Grote of Stille Oceaan ook nog een imposante buur. De hoofdstad is Lima. Is méér om uw vakantie te besteden.

El Condor Pasa

 

El Condor Pasa – Simon & Garfunkel

het duo Simon and Garfunkel, succesvol, is in 1970 uit elkaar gegaan. De muziek blijft. De Condor ook.

kaart van Peru Zuid-Amerika

het Inca volk

Met hen gaat het iets minder constant. Hun hoogtij periode strekt zich uit van de 13e t/m 16e eeuw. Hun vestiging ruwweg aan de westzijde van het continent. Wisselend maar in de toptijd van Ecuador via Peru, Chili, Bolivia en een strook Argentinië. En dan praat je over 4.000 km lengte en een bevolkingsgrootte tussen 7 en 12 miljoen mensen.

Het Titicacameer

Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van 8.340 km². Het meer ligt in de Andes tussen Peru en Bolivia op 3812 meter boven de zeespiegel ! Een vakantie ‘must see’.
In het meer zijn 41 eilanden te ontwaren waaronder Isla del Sol, Amantaní en Taquile.
Titicaca-meer Peru
Niet ver van het meer liggen de ruïnes van de stad Tiahuanacu, dat haar bloeitijd kende tussen 500 en 1000 jaar n.Chr. En eigenlijk ligt een deel van de stad zelfs onder de waterspiegel.
En volgens overlevering komen de Inca’s uit deze omgeving. Iets minder betrouwbaar : er zijn er die beweren dat er nog immer onder water een bevolking leeft.

Cuzco of Cusco de keizerlijke stad van de Inca’s

Cuzco was de vroegere hoofdstad van de Inca’s. De naam betekent ‘navel van de aarde‘. Cuzco was voor de Inca’s niet enkel de hoofdstad maar ook de heilige stad van de zoon van de zon (Manco Capac) en de dochter van de maan (Mama Ocllo).
Machu Picchu Incastad in het Andes gebergte in Peru

In 1911 is niet ver van Cuzco de stad ‘Machu Picchu’ ontdekt, zou van het jaar 1440 dateren. Deze stad is voornamelijk opgetrokken uit graniet, met grote mineralen, te vinden als stollingsgesteente in de omgeving. Definitieve verklaring van stad en functie, het is nog immer grotendeels een raadsel. Ontwaar het tijdens je vakantie (..)

Landschap van Peru

Het Amazonelaagland of ‘La selva’. ( De Amazone rivier heeft een totale lengte van ongeveer 6530 km, ontspringt in Peru en mondt in Brazilië uit in de Atlantische Oceaan. ) Een tropische regenwoud met hoge temperaturen en veel neerslag. Met heftige regenbuien van november tot maart. In de zomer uiteraard de meeste zon.
Het laagland kent het droge seizoen (van april tot oktober), globaal kan de 35 °C ruim gehaald worden.
En het regenseizoen loopt van november tot maart. En dat doet het dan ook. Vaak fors. Modderwegen ruim op voorraad.

La costa of in gewoon Nederlands : het kustgebied. De costa is vooral steen en zandwoestijn (de Atacama). Ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de uitlopers van de Andes.
De warmste maanden zijn december, januari en februari. Weinig tot geen neerslag.

Als derde valt te onderscheiden het bergland tussen de kust en het oerwoud ofwel de Sierra bij Cuzco.
Een minder toegankelijk gebied met betrekkelijk lage temperaturen. Toch woonde hier van oudsher het grootste deel van de bevolking. Hier woont tegenwoordig niettemin ca. 40 % van alle Peruanen.
De warmste maanden in deze regio zijn ook de regenmaanden: december tot april.

De rivier de Amazone ontspringt in de Peruaanse Andes en mondt uit in Noord-Brazilië.
Kathedraal van Lima

Lima de hoofdstad van Peru

Hier leeft ruim 7 miljoen en daarmee de grootste stad van Peru. Met zusterstad en haven Callao komen er nog een paar mensen bij.
Lima werd op 18 januari 1535 gesticht door Francisco Pizarro, onder de naam ‘La Ciudad de Los Reyes’ ( = de “Stad van de Koningen”). Het oude centrum staat op de Unesco wereld erfgoed lijst, met andere woorden : zeker waard om tijdens de vakantie zelf te kijken.

in Lima te bekijken

Het centrale plein het ‘Plaza de Armas’ met het presidentieel paleis ‘Casa Pizarro’, het paleis van de aartsbisschop en het geelachtige stadhuis. De Spaanse barokke architectuur en niet te vergeten musea zoals het ‘Museo Nacional de Arqueología’.

Peru Aanbiedingen

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 1. Djoser Reizen

  Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
 2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

 

top pagina