Bulgarije en Sunny Beach Vakantie

Bulgarije met zon , zand , water en heel betaalbaar

Heb er vertrouwen in dat de zon 8 km Bulgaars strand Sunny Beach kan beschijnen. Plus park Rusenski lom, Ivanovo rotsklooster en meer cultuur. Iets voor u ?

De Republiek Bulgarije met als begrenzing in het oosten de Balkan en zuidwaarts de rivier de Donau, ca.8 miljoen inwoners, Sofia als hoofdstad. Bulgarije vakantie land ? Zekers. Ten eerste wisten ze destijds in die contreien ook wel wat een goedkope Vakantie Bulgarije kon zijn, tweedens is het muntje goedkoop, ten derde bieden de Bulgaren een gastvrij onthaal.

Is dat

wat of is dat wat ?

Locatie Bulgarije

Naast een lange kustlijn aan de Zwarte Zee, vinden we noordelijk : Roemenië ,westelijk : Servië , in het zuiden : Griekenland, Macedonië en niet te vergeten Europees-Turkije in het zuidoosten.
Een belangrijk deel van het land wordt gevormd door bergland : het Balkangebergte.

Roemrucht.

Tussen de Balkan en de Donau ligt een vruchtbaar gebied, de Donau is wat dat betreft een gulle en noodzakelijke gever, anderzijds neemt de rivier ook alles mee wat de rest van Europa erin afvoert.
In het zuiden van het land liggen de Rodopen,
bulgarije vakantie bij bijvoorbeeld sunny beach
westelijk het Rilagebergte met de berg Moesala (krap 3000 meter), in het zuidwesten het Piringebergte met de Vichren, zelfde orde van grootte. Het zuidoosten van Bulgarije is vernoemd naar de Thraciërs en heet dus  Thracië.

De rivieren

De Donau, de Iskar, de Maritsa en de Stroema zijn rivieren, die het land doorsnijden en samen met de Zwarte Zee steeds meer een bron van inkomen vormen. De rivieren Maritsa en de Stroema vinden hun monding in de Egeïsche Zee.

Bulgaren

Bulgaren, inwoners van Bulgarije
De meeste inwoners van Bulgarije, had u anders verwacht (?) zijn Bulgaren ( van oorsprong Turkse stammen uit Centraal Azië ), er wonen daarnaast nog Turken, Roma, Russen, Armeniërs en Macedoniërs. De officiële taal van het land is Bulgaars en qua religie wordt een groot deel door de Bulgaars-orthodoxe Kerk ingenomen.

Bulgarije is inm. NAVO-lid en eveneens deelgenoot in de Europese Unie en haar Euro.

Klimaat

U treft hier een landklimaat aan met warme zomers en koude winters, met ten zuiden van het Balkangebergte mediterrane omstandigheden. De gemiddelde dagtemperaturen liggen in het binnenland circa 24°C , juli en augustus doorgaans de warmste periode van het jaar, gemiddeld 27°C oplopend naar 30°C langs de Zwarte Zeekust, zij het dat de algemene klimaatverandering ook hier wellicht zijn/haar rol zal gaan spelen. Prima vakantie klimaat, toch?

Bulgarije Vakantie : een hemel op aarde

 

Bulgarije vakantie een hemel op aarde

Sofia , de nationale hoofdstad

De hoofdstad Sofia telt ruim een miljoen inwoners aan de rivier de Iskar, aan de voet van het Vitosja-gebergte en voorzien van een internationale luchthaven en dat is best handig in een tijd van uitbreidend zakelijk en toeristisch verkeer. Totaal zijn er overigens 4, de overige 3 zijn Varna, Boergas en Plovdiv.
Met Varna en Boergas heeft Bulgarije dan ook twee zeehavens aan de Zwarte Zee, van strategisch commercieel en defensief belang. En omdat de rivier ook belangrijk is, is het goed om ook daar goed ingerichte binnenhavens te hebben en de grootste daarvan is bij Roese aan de Donau.

Al met al is het een smeltkroes geworden van culturen, soms heel oud, naderhand vernieuwend, wat altijd interessant is om te zien en te ondergaan. De bergen, de historische gebouwen, de zeelijn geven voldoende aanknopingspunten voor een prettig verblijf , waarbij de kosten nog niet hoogdravend te noemen zijn.

Sofia nader bekeken

Sofia ligt overigens in het Sofiadal ( De oudst bekende naam van Sofia is Serdica, naar de Thracische Serden ), aan alle kanten omgeven door bergen, en waar drie bergpassen leiden naar de stad, strategisch al sinds de oudheid een belangrijke verbindingsplaats vormt tussen Adriatische Zee, Centraal Europa met de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee. De stad staat bekend om de mineraalbronnen en thermische bronnen. Qua vakantie een ‘must see’.

Voor de naam Sofia als stad en als dal zullen we vermoedelijk aansluiting moeten zoeken bij bijvoorbeeld De Hagia Sophia of Aya Sophia, wat zoveel betekent als gewijde plaats, “heilige wijsheid”, zoals het museum (gebouwd als moskee!)in de Turkse stad Istanbul, en ofwel is het een verwijzing naar het verleden t.o.v. de Turkse afstamming ofwel is in het bewuste dal en op die plaats een gewijde oorsprong.

Historisch komen we 2 maal een fysieke Sophia tegen:

Sophia van de weduwen

[1] de patrones van de weduwen , de heilige Sophia van 30 september , “gevierd” als haar sterfdag, moeder van drie dochters Fides (geloof), Spes (hoop) en Caritas (liefde), die na de dood van haar echtgenoot haar bezittingen aan de armen gaf, vertrok met haar dochters naar Rome, gedrieëen aldaar openlijk het christelijk geloof verkondigend en prompt gedurende het keizerschap van Hadrianus werden opgepakt, gemarteld en vermoord. Dat zou rond 125 na Chr. zijn geweest.

Sophia als martelares

[2] de tweede martelares Sofia kennen we uit de tijd van keizer Diocletianus, een Illyiriër ( de Adriatische kustlanden tegenover Italie, dus delen van vroeger Joegoslavie en huidige Albanie) , haar “sterfdag” viert men op 15 mei, dat valt in de ijsheiligen-dagen en om die reden draagt ze de naam “ijsvrouw”, we praten dan over de periode 284 tot 305 na Chr.

Van één van beiden worden de relieken bewaard in het klooster Eschau in de Elzas, mogelijk een reden voor een bezoek (?) ; overeind blijft de Griekse betekenis van het woord Sophia : wijsheid , en uit hoofde vooral daarvan droegen en dragen veel vrouwen die naam, ook vorstinnen en klooster-abdessen, ook kerken kregen die naam, dus een plaats van wijsheid zal wel de juiste verklaring zijn, en de dames in kwestie mogen zich dus gelukkig prijzen met een eervolle naam.

Overigens ……..Sofia in Bulgarije is slechts een 500 kilometer verwijderd van de “Aya Sophia” in Istanbul, Turkije, de helft in Bulgarije en de andere helft in Europees Turkije ofwel Thracië. En tijdens de 14e eeuw waren de Ottomanen uit Groot Turkije toch al in het land. En is eigenlijk wel een mooie, mystieke verklaring. Goed of niet goed.

Het bekendste gebouw van de stad is de Alexander Nevski-kathedraal, gebouwd als dank aan de Russische bevrijders van 1878, voorzien van koepels, bedekt met bladgoud. In de crypten is een tentoonstelling van ikonen.

het Bulgaarse Goudstrand aan de Zwarte Zee : Sunny vakantie Beach

het Bulgaarse Goudstrand aan de Zwarte Zee : Sunny Beach

Impressie van het Bulgaarse vakantie Goudstrand aan de Zwarte Zee : Sunny Beach, naast Varna en Nessebar

Burgas

De havenstad Burgas aan de Zwarte Zee,even boven de grens met westelijk Turkije, is befaamd als kuuroord, vakantie en badplaats en zonnestrand.

Varna

Even boven Burgas vinden we dan ook de havenstad Varna, in de 4e eeuw door de Grieken gesticht.

Plovdiv ofwel Philippopel

Plovdiv ligt in het binnenland aan de oevers van de rivier Marica, heeft een oude fraaie binnenstad, met veel smalle, bochtige en hellende straatjes. Dus zeker een vakantie bezienswaardigheid.

Stara Zagora

Stara Zagora ligt in de vruchtbare vlakte met wijn- en boomgaarden. Stara Zagora herbergt ook de Eski moskee, daterend van de 15e eeuw.

Kazanlak of Kazanlăk

Kazanlak of beter : Kazanlăk is befaamd vanwege de rozenolie die in de Rozenvallei ofwel “Rozona Dolina” wordt gewonnen en vanzelfsprekend ook wordt geëxporteerd.

Zonnige stranden van Bulgarije ofwel de Sunny Beach en toppunt van vakantie

De Sunny Beach is 8 kilometer strand aan de oostkust van Bulgarije, en daarmee de kust van de Zwarte Zee. Heb er het volste vertrouwen in dat de zon die lengte van 8 kilometer wel kan beschijnen. Maar heeft u van het strand genoeg, kunt u het volgende ondernemen : het Nationaal park Rusenski lom, het Ivanovo rotsklooster en de ruines van de middeleeuwse citadel van Cherven voor een portie cultuur in uw Bulgarije vakantie.
vakantielach , strand of cultuur , of beide in Bulgarije vakantie

dat staat, bulgarije vakantie, beide of beter alle opties van Bulgarije kiezen 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Sunny Beach in Bulgarije, nog niet geweest dan iets gemist !

als voorbeeld de top bestemming in Bulgarije Sunny Beach : Hotel Majestic Beach**** Resort Bulgarije, aan de Zwarte Zeekust, Zonnestrand Sunny Beach

 

 

top pagina

 

Verder …. gaat via het menu ……