Griekenland van Athene tot Zakynthos vakantie

 

Griekenland Vakantie : van A tot Z = van Athene tot Zakynthos, en laat het qua prijs ook nog heel betaalbaar zijn ! Daarbij …. u versterkt hun economie, dus zijn zij ook weer blij. Een zonnig Griekenland dus, met veel eilanden, veel stranden en veel aangename Middellandse Zee: vakantie griekenland is goedkoop!

Griekenland vakantieland van A tot Z

Pagina navigatie Griekenland

 

onderwerp navigatie deze pagina

 

Griekse eilanden + vasteland is Griekenland : som der delen

Herkomst van de Grieken – Hellenen : tot ca het jaar 1000 v. Chr. werd Griekenland geregeerd door verschillende leiders van diverse onafhankelijke stadsstaten, waarvan velen kolonies in het Middellandse – Zeegebied vestigden. De klassieke Griekse cultuur bereikte zijn hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus alvorens het werd veroverd door Philippus II van Macedonie in 338 v. Chr. Het gebied werd later overheerst door de Romeinse en Byzantijnse rijken , vervolgens door het Ottomaanse imperium (1456). In 1829 bereikte Griekenland zijn onafhankelijkheid en vestigde een constitutionele monarchie.

Vermoedelijk indachtig de traditie van democratie volgde er een militaire staatsgreep (!) in 1967 en een democratische republiek werd gevestigd in 1974. Volgens veronderstelling van de inmiddels overleden schrijver Immanuel Velikovsky zijn de Grieken ooit afkomstig geweest van wat nu Turkije is. Griekenland bestaat uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak. Griekenland grenst in het noorden aan Albanie, Macedonie, Bulgarije en Turkije.
Voor het overige is het vasteland van Griekenland omgeven door de Middellandse Zee , de Ionische Zee in het westen en de Egeïsche Zee in het oosten.

de Griekse eilanden van Griekenland

De grootste Griekse ( totaal ongeveer 1700 Griekse eilanden ) eilanden van Griekenland zijn :

 • Kreta
 • Cyprus
 • Ionische eilanden onder meer :
 • Korfoe ook wel : Kerkyra
 • Zante ofwel Zakynthos
 • Kefalonia
 • Lesbos
 • Rhodos
 • Chios
 • Kos
 • Samos

Cycladen met ondermeer

 

 • Santorini
 • Naxos
 • Mykonos
 • Paros
 • de Sporaden
 • Dodekanesos

etc.

Griekenland is sinds 1981 lid van de Europese Unie.

MIKIS THEODORAKIS ZORBA BALLET THE SYRTAKI DANCE van Griekenland

De formele naam van Griekenland in het Grieks is Ellás of ook iets aangepast :Hellas , de Grieken noemen zich ook wel Hellenen.

monarchie in Griekenland

Het Nederlandse woord Griekenland komt van het Latijnse Magna Graeca. Waarmee de Romeinen aanvankelijk het door de Grieken gekoloniseerde deel van Zuid-Italie en later de volledige door Grieken bewoonde wereld aanduidden. Overigens komt dit woord op haar beurt wel weer uit het Griekse Graikós voort, volgens Aristoteles een oude naam voor het Griekse volk.

De Monarchie van Griekenland

Griekenland is sinds lang géén monarchie meer : Koning Constantijn II is tot dusver de laatste koning, van 1964 tot 1974 , waarvan sedert 1967 in ballingschap.
Hij volgde zijn vader Paul I op in 1964 op een moment dat het koningshuis niet al te populair was geworden. Toch had de jonge koning alle vereiste kwaliteiten om populair te worden, had gestudeerd, was sportief (Olympisch kampioen zeilen) en dynamisch, en was in 1964 gehuwd met Anne-Marie, dochter van Frederik IX van Denemarken.

Koning Constantijn II is een peetoom van de Nederlandse Prins Constantijn, jongste zoon van nu weer Prinses Beatrix, hetgeen de goede banden met het Nederlandse vorstenhuis aangeeft.

Pelops en Peloponnesos

Het was destijds Pelops, de zoon van vader Tantalus ( u kent ‘m wel, dat mythische figuur die bij dorst moest ervaren dat het water wegtrok, bij honger naar druiven moest ervaren, dat de takken zich terugtrokken » bekend als de Tantalus kwellingen ) die zijn naam aan dit gebied gaf wat hij had verworven. Pelops was een hardnekkig geval. Door wat gekonkel ging hij ter ziele en zou bijna worden opgegeten door de goden op en rond de Olympos, maar die waren op hun toekomst voorbereid en aten niet, behalve eentje dan. Met de vervanging van dit stukje door een deeltje ivoor, werd de goede Pelops door de goden weer tot leven gewekt.

Zo ging dat op de Olympus. Ieder z’n vak. Was allemaal niet aan de latere Pelops te merken, was actief en had 23 nakomelingen volgens de bronnen. En dat allemaal op de Peloponnesos, waar u overigens in het noord-westen ook de Olympus tegen komt met nog wat restanten van de tijd van toen : de Archeia Olympos. In het kader van de cultuur in uw Griekenland vakantie een goed idee om even te gaan kijken.

Korinthe en de krenten van Griekenland

Apollo tempel van Corinthe

Griekenland en Korinthe is druiven, krenten en rozijnen : de tegenwoordige stad, gebouwd na een verwoestende aardbeving in 1858, wordt wel Nea Kórinthos genoemd, ter onderscheiding van het 5 km landinwaarts gelegen Palaiá Kórinthos, het oude Korinthe. Een rijk handelsverleden waarop vele andere stadstaten jaloers waren, en natuurlijk de naamgever van de : Korinthe => ‘krenten’!

het Griekse Korinthe

Korinthe is een oude Griekse stad met toen al moderne opvattingen : ze deden aan netwerken. En “drukten hun stempel” op meerdere plaatsen in de Middellandse Zee en deden er hun voordeel mee. Gelegen aan het Kanaal wat tussen de Peloponnesos en het vasteland is gegraven. Ten zuidwesten van het huidige Korinthe ligt een oudere stad met een Apollo tempel, marktplein, muziektheater.

Wij hebben ook de krenten in de pap, zij – op het eiland van Pelops – Korinthe , jazeker , daar komt ons woord krenten vandaan. Of de rozijnen. Maakt niet uit, komen allebei van de druif, de rozijnen van de grotere druiven, de krenten van de kleinere druiven en die laatste was en is lange tijd een inkomstenbron van bijvoorbeeld Korinthe.

Zakynthos op Griekenland

Een Griekenland vakantie op een smalle reep eiland ofwel : Zakynthos hoort samen met Lefkas en Kefalonia tot de Ionische Eilanden, heeft een oppervlakte van 400 km2, en meet in de lengte circa 40 kilometer bij een breedte van slechts 20 kilometer, meet je dat allemaal uit, dan kom je op een kustlengte van 123 kilometer en dat is best wel veel wandelruimte om de zee bij avond te bekijken. Het eiland bezit ook een “berg”, de Vrachionas met 758 meter in de hoogte.

De Egeïsche zee ligt elders, de Ageiers kom je overal tegen, met legende, maar Troje lag een eindje verderop : Zakynthos is vernoemd naar de zoon van Dardanos, koning van Troje. In de Romeinse tijd maakte Zakynthos deel uit van de provincie Achaia, waar u het geslacht van Ageiers uit kunt destilleren. Toen Constantijn de Grote het Byzantijnse Keizerrijk oprichtte, behoorde Zakynthos tot de provincie Illyrien en daarmee heeft u een roemruchte bevolking in die streek plus richting Italië te pakken, de Illyriers, waarnaar de bijbehorende zee is vernoemd. De beschermheilige van het eiland is Dionisios, geboren in 1547, naar wie de kerk “Agios Dionisios” is vernoemd.

last minute of niet : dit is vakantie Griekenland goedkoop

De olijven en olijfolie

Olijfolie van de beste Griekse olijven ( zeggen ze vanzelfsprekend zelf ) : van Italie tot en met Kreta wordt er olijfolie geproduceerd, logisch gegeven het aantrekkelijke klimaat, dus de boomgaarden zijn er zeer uitgestrekt. Best wel goeie kwaliteit, doorgaans wordt de kwaliteit “extra vierge” of “vergine” bereikt, wat inhoudt dat de olie minder dan 0,8% vrij zuur bevat. (bij minder dan 2% is het vergine). Vierge of vergine staat voor maagdelijk, puur, zuiver.

Druiven worden ook verbouwd : in het wijngebied Kalipado staat de wijnfabriek van het eiland ( Callinico Wines ).

winkelen en bezienswaardigheden in Zakynthos

Zakynthos heeft nog wel het een en ander te bieden :

 • veel winkels
 • een grote haven voor de bedrijvigheid
 • handgemaakte wand- en vloerkleden
 • Macherádo
 • bedevaartsoord Àgia Mávra kerk
 • klooster Panagia i Eleftherótria
 • Limni Keriou, geheel op de zuidpunt met zijn oude pekbronnen
 • de blauwe grotten van Agios Nikolaos
 • etc.

 

stel je dit nou toch voor op Zakynthos-Griekenland, blauwe zee, heerlijke zon, zwembad, pracht vakantieverblijf : vakantie op Zakynthos is een goed vakantie idee

Pylos op de Griekse Peloponnesos

Pylos op de Griekse Peloponnesos, kennen we dàt van ?
Griekenland, baai van Navarino ofwel een geruchtmakende strijd eeuwen geleden : aan de westkust van de Pelopponesos vinden we Pylos (Pilos), een kleine stad op een heuvel gebouwd aan de zuidkust van de baai van Navarino en heeft ruim 2500 inwoners. Het eiland Sfaktiria ligt voor deze baai. Midden op het eiland Tripolis, in het noordoosten Korinthe en richting zuid Sparta.

Van Heiden Reinestein uit Zuidlaren vóór Griekenland

Van Heiden Reinestein uit Zuidlaren vóór Griekenland een roemruchte held uit Nederland, Drenthe.
Pylos aan de baai van Navarino op de Griekse Peloponnesos
In de baai van Navarino vond op 20 oktober 1827 als onderdeel van de Griekse Onafhankelijkheids – oorlog tussen een Frans-Engels-Russische vloot en de Turkse- Egyptische vloot “de Slag van Navarino plaats”, die zorgde voor het einde van de Turkse overheersing in Griekenland.
Een telg van de familie Van Heiden Reinestein uit Zuidlaren in de gemeente Tynaarlo in Drenthe, Lodewijk , verwierf onsterfelijke roem toen hij het bevel kreeg over een Russisch eskader. In Pylos is nog het monument te zien wat na de slag is opgericht, met naam en beeltenis van de in Griekenland beroemde Drent.

Bezienswaardig is de vrij goed bewaarde ruïnes van een Myceense burcht uit de bronstijd, het paleis van koning Nestor.

Kalamata

Kalamata bezit een 13e eeuwse kasteel, waar zomerconcerten gehouden worden. Het avond- en nachtleven speelt zich veelal af in de vele bars, restaurants en kroegen langs de kust. En natuurlijk : de luchthaven.

Kalamata is nog niet zo oud als de vele grootheden zoals Sparta, maar heeft wel een kasteel, neergezet gedurende de Franse bezetting tussen 1205 en 1381, en gebouwd door ( hebben ze laten doen ) de Franse familie Villehardouin (1210-1278). Het kasteel torent zichtbaar boven Kalamata uit.

Kalamata bezienswaardig

Het Peloponnesische Kalamata herbergt een archeologisch museum, Byzantijnse kerken, en natuurlijk de tempel van Apollo Epikourios, zeg maar de Apollo van het goede leven. En daarvoor bent u op vakantie , toch ?

vliegvelden op en nabij Peloponnesos

Vliegvelden op en nabij Peloponnesos, ook wel airport geheten in goed Nederlands.

 • Athene Airport, niet op het schiereiland
 • Kalamata Airport, zuidwesten van de Peloponnesos
 • Araxos National Airport, noordwesten van de Peloponnesos
 • Zakynthos International Airport, westelijk in de Ionische zee
 • Kefalonia International Airport, westelijk in de Ionische zee
 • Corfu International Airport, westelijk in de Ionische zee

 

Griekenland en de Pelopponesos

Argos en Ithaka

Ook oud is Argos en het eiland Ithaka, hoewel het laatste – in de Ionische Zee – wellicht is verwisseld met een ander eiland, geschiedschrijven is niet altijd van belangen ontdaan. Maar hèt Ithaka was het eiland van de legendarische Odysseus, beschreven door de Griekse Homerus ( van 800 – 750 v Chr), schrijver van de Ilias. Hij schreef ook over Troje ofwel Ilion, vandaar ook de naam Ilias, waarbij Troje nog immer vanwege een gevonden schat gelocaliseerd wordt in West Turkije, al is dat niet 100% loepzuiver. Kortom, heeft u niet de behoefte om aan de zwembadrand te liggen, maar wel een duik te willen nemen in de cultuur van de Griekse Peloponnesos, u komt tijd tekort !

Mycene

Homerus spreekt over Mycene als een staat ruim voorzien van goud, met als koning : Agamemnon die onder andere de strijd tegen Troje ondernam. De gouden eeuw van Mycene is van zeg 1400 en 1200 voor de gewone jaartelling.

Het Mycene zoals we dat nu kennen, is voorzien van de Myceense burcht uit de 15e eeuw vóór de gewone jaartelling, op “een vloertje” van 278 meter hoog, en een “omheining” of muur wat een oppervlakte van iets van 30.000 m2 beslaat. De voordeur zeg maar is de befaamde Leeuwenpoort. In de benedenstad bevindt zich de rustplaats van Klytemnestra, schathuis van Atreus, koepelgraf van Agamemnon.

Lefkas of Lefkada

De Ioniers gaven hun naam aan de Ionische Zee in Griekenland : Lefkas in de Ionische Zee, is verbonden met het vasteland middels een brug, maar blijft een eiland met veerverbindingen naar Kefalonia, Ithaka en Meganisi. De gelijknamige hoofdstad in het noorden van het eiland Lefkas telt ongeveer 10.000 inwoners.

Kefalonia of Cefalonia ( Italiaans)

 

Kefalonia aan zee, het zal toch maar je uitzicht zijn
Kefalonia aan de Ionische Zee, het zal toch maar je vakantie-uitzicht zijn ! :

Wie Griekenland zegt, zegt Ithaka, maar was het deze Ithaka ? Kefalonia ligt als eiland in het noordwesten van Griekenland, in de Ionische Zee, ten zuiden van het eiland Lefkas en ten noorden van het eiland Zakynthos, met in het buurtschap het kleine eiland Ithaka aan de noordoost kant. De hoofdstad van Kefalonia is Argostoli, gelegen aan de westkust, niet al te groot, waar het hele eiland niet ver uit de buurt van de 50.000 inwoners telt.

Haven, grotten, stranden of het klooster, Kefalonia is een rustig eiland met havens als Fiskardo in het noorden en aantrekkelijke stranden. Naast het strandwezen kan men zich bezig houden met de twee monumentale grotten de drogarati grotten en het melissani meer. Of het klooster in trekken : van de heilige Gerasimos. Wat zeker bijzonder is, zijn de reuzen – schildpadden, de Caretta Caretta’s.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Griekenland Vakantie : van A (Athene) tot Z (Zakynthos) een heel betaalbare vakantie met vakantie griekenland goedkoop aanbiedingen

 

top pagina

Hierboven rest het menu 😉