Noord-Duitsland Vakantie tips en trips omtrent Duitsland Noord

Noord-Duitsland zonder auto, zonder caravan, zonder bus, zonder vliegtuig, toch handiger mét op vakantie
Noord-Duitsland vakantie voorbij onze grens dus. Heel veel historie, cultuurverschil en cultuur-overeenkomsten, overeenkomende plaats – en familienamen, toch ook zeer Duits klinkende namen, kun je van west tot oost een klinkende vakantie doorbrengen.

verkeerde pagina ? met deze link klik je naar Zuid-Duitsland

Duitsland tips over (deels vervolgpagina’s) :

Pagina navigatie Noord-Duitsland

 

onderwerp navigatie deze pagina

 

 

vakantie Noord-Duitsland

Wat houdt dat in, over

welk Noord-Duitsland hebben we het dan ?
Ruwweg het Eifelgebergte via Frankfurt, Bamberg naar Bayreuth en dan datgene dat boven die lijn ligt. In absolute zin ? Bij vakantie aangelegenheden is niets absoluut toch? Het gaat erom dat er een kapstok is van 2 hoofdpagina’s en veel volgpagina’s.

Berlijn in Noord-Duitsland

De grootste stad van het land, met een bevolking van 3,4 miljoen aan de rivier de Spree.  En wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waar het sinds 1920 echter geen deel meer van uitmaakt. Berlijn is een aparte deelstaat geworden. en inmiddels weer hoofdstad.
met deze link naar de pagina over Berlijn in Noord-Duitsland.

Dresden in Noord-Duitsland

Dresden
Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Sachsen. Ligt aan de rivier de Elbe en telt als agglomeratie 1,1 miljoen mensen. Dresden werd vanaf 1485 onder invloed van de familie Wettin een belangrijke stad.

Onder vorst August de Sterke werd de stad in de 18e eeuw een belangrijk kunst- en cultuurcentrum.

Bremen in Noord-Duitsland

Bremen stad ligt aan weerszijden van de rivier de Wezer. Deze verbreedt zich even voorbij de stad en maakt de stad bereikbaar voor zeeschepen. Zij het dat de havenactiviteiten tegenwoordig vooral plaatsvinden in Bremerhaven, aan zee.

Bremer Stadtmusikanten
De naam van de stad is ook verbonden aan het sprookje van de Bremer straatmuzikanten. Bremen beschikt sedert 1920 over een luchthaven en een voetbalstadion (Weser-Stadion). Waar voetbalclub Werder Bremen z’n thuishaven heeft.

Bremen stad ligt in de deelstaat Bremen en kent een smakelijke specialiteit . “Bremer Babberle” voor bij de thee of tussendoor …. zoete stengels of bonbons. Nooit geproefd ? Moet je even naar de Kornstrasse 601, Friedrich Germann. Met een babberle ff sabbele 😉 .

zie bovenstaand menu voor de pagina naar Bremen.

Kiel

Kieler Woche
Noordelijker dan Noord, kan vakantie Noord-Duitsland niet zijn.
Kiel is gelegen aan de Kieler Förde, een zijarm van de Oostzee. Aan het begin van het Noord-Oostzeekanaal. De hoofdstad van de deelstaat Sleeswijk-Holstein in Noord-Duitsland en telt ongeveer 240.000 inwoners.

Kiel is dan ook een belangrijke havenstad. Er gaan veerdiensten naar de meeste grote Oostzeehavens. Maar ook de grootste zeilregatta van de wereld, de Kieler Woche jaarlijks wordt gehouden.
De regio Oostzee verschaft in ruime mate vakantiehuizen in Duitsland. Vakantie Noord-Duitsland met recht, en nog te vaak voorbij gerend. Mist natuurlijk wat heuveltjes, maar vormt een prettig vakantiegebied. Met soms iets vertrouwds vanuit Nederland. En soms iets nieuws vanuit Oost Duitsland en verdere landen in het oosten, maar zeker een prettige mix.

Oost Friesland

Oost Friesland met Aurich in Nedersaksen alleszins reden om uw vakantie daar door te brengen

U kunt uw gps natuurlijk instrueren op 53.46071 N en 7.480294 O. Kunt vaak ook gewoon “Aurich, DE” invoeren. En dan komt u vanzelf terecht in Noord-Duitsland, de deelstaat Nedersaksen ( Niedersachsen met ruim 8 miljoen inwoners ). Met als hoofdstad Hannover. Aurich, iets minder een massale woon en werkconglomeratie. Meer analoog aan Nederlandse kustplaatsen. Combineert een omgeving van zand, veen, oude moerasgebieden met gezellige plaatsen en dorpen. Centraal gelegen, “eigen” waddeneilanden zoals bijvoorbeeld Norderney.

de kloosterkerk van Ihlow telde destijds qua lengte 68 m en bij het koor in de breedte 35 m, nu resten de prachtige dimensies

De wegen naar Oost Friesland

En kunt u zich zonder gps oriënteren. Van Groningen via de E22/A7 via Nieuweschans, Leer, Oldenburg, Bremerhaven, Hamburg en dan bent u al veel te ver. Even voorbij Leer naar het noorden, het Moormerland in hetzij naar Emden, hetzij naar Aurich, hetzij naar Wilhelmshaven. De taal zal u er bekend voorkomen. De Carolinenhof in Aurich zal u als winkelcentrum, ontspanningscentrum, culinair centrum, graag verwelkomen.

Monasterium Sanctae Mariae in Schola Dei

8 km zzw van Aurich tussen moerassen en taxusbossen ( Ihlower Forst ) werd in 1228 het Cistercienser klooster Schola Dei opgericht. Na 300 jaar in 1529 afgebroken en verkocht. Ofwel “het is niet meer”. Niettemin zijn er archeologische onderzoeken gaande, niettemin een reconstructie qua dimensies gemaakt, met zo mogelijk nog veel meer sfeer. op deze website over het klooster Ihlow vind u meer informatie. Een bezoek waard, heel bijzonder !
Lees méér over Aurich en het klooster Ihlow op deze pagina op onze website.

top pagina

Oostzee of Ostsee in Noord-Duitsland

En die Oostzee kust is sedert de eenwording van Duitsland weer een behoorlijk grote kust. In feite vanaf Denemarken : Flensburg en Kiel langs de Kieler Bocht. Dan de Mecklenburger Bocht om Kap Arkona heen en de Königsstuhl. Vervolgens het natuurgebied Rügen tot in de Pommersche Bocht, waar de rivier de Oder uitkomt in de Stettiner Haff. En daarmee in de Baltische Zee | Oostzee. Over deze strook : Ostsee Mecklenburg Urlaub Rügen Usedom Darß Müritz de volgende videobeelden.

Oostzee eilanden Rügen en Usedom in Noord-Duitsland

 

Hamburg in Noord-Duitsland

Hamburg is op één na de grootste stad van Duitsland en heeft de belangrijkste haven van het land, ligt aan de rivier de Elbe, en er wonen ruim 1,7 miljoen mensen, qua agglomeratie hebben we het over ongeveer 4 miljoen mensen.
Hamburg kent vele vormen van industrie, heeft een vliegveld (Hamburg Airport) en diverse wetenschappelijke instellingen, zoals het Max-Planck-Institut.
Sankt Pauli is er een bekend vermaakscentrum.
lees hier verder over Hamburg

Wolfsburg

De stad Wolfsburg in Noord-Duitsland ligt bij de Allerrivier aan het Middellandkanaal, ten noordoosten van Braunschweig, met ongeveer 140.000 inwoners. Wolfsburg is de hoofdzetel van het Volkswagen-concern.
Wolfsburg
De stad is in 1938 door de nazi’s gesticht. Voor de arbeiders van de autofabriek voor de “Kraft durch Freude-Wagen“, afgekort Stadt des KdF-Wagens. Op 25 mei 1945 werd de naam door de Amerikaanse bezettings -autoriteiten omgedoopt tot Wolfsburg. Naar het gelijknamige kasteel dat omstreeks 1300 op de oever van de Aller was gesticht. Het huidige kasteel is overigens pas na 1600 gebouwd. Tgv de introductie van de vijfde generatie Volkswagen Golf in 2003, werd de stad tijdelijk omgedoopt in Golfsburg.

De Harz in Noord-Duitsland onder Hannover Wolfsburg

Bent u hier toch Noord-Duitsland en de Harz dan vooral niet de route vergeten van Salzgitter naar Goslar. Langs de Alpen-Ostsee en het gebied rondom Herzberg en Lauterberg. Breed genomen, loopt dit gebied in Noord-Duitsland eigenlijk uit t/m de lijn Leipzig, Dessau, Maagdenburg. Al heet het dan net niet Harz.
De Harz – mystiek middelgebergte in Noord-Duitsland. Ruwe rotsformaties, dalen met heldere beekjes, dicht beboste wouden en romantische plaatsjes. De Harz, zo’n 90 kilometer lang en 30 kilometer breed in de 3 bondslanden Sachsen-Anhalt, Niedersachsen und Thüringen.

de Harz mystiek middelgebergte en vakantie gebied in video beelden

 

Harz het mystieke middelgebergte en vakantie gebied van Noord-Duitsland in video beelden

Niet te vergeten de kastelen.
Die Roseburg Rieder waarvan de bouw in 1907 is begonnen en bedoeld als expositieruimte voor kunst. Veel ouder is de Burg Falkenstein van 1120 en de Regenstein van 1167.

Hannover

Hannover, hoofdstad van de Noord Duitse deelstaat Nedersaksen in Noord-Duitsland, ligt aan de Leine en heeft een half miljoen inwoners. Voortkomend uit het dorp Honovere. Werd in 1636 de residentie van hertog George van Calenberg, wat de stad gedurende tachtig jaar bloei bezorgde. Uit deze periode stammen het stadskasteel, de zomerresidentie Herrenhausen en de Opera.
Toen keurvorst George Lodewijk in 1714 de Britse troon besteeg als George I, verloor de adel in Hannover aan invloed.

Bedrijven in Hannover

Hannover kent belangrijke jaarbeurzen, elk voorjaar de grootste computerbeurs ter wereld gehouden, de CeBIT, maar ook de Hannover Messe. Diverse bedrijven zijn in Hannover gevestigd, zoals de bandenfabrikant Continental. De vrachtwagendivisie van Volkswagen, Bahlsen levensmiddelen, en Varta accu’s, veel banken en verzekeringsbedrijven. Daarnaast de reisorganisatie Touristik-Unternehmen (TUI), waarin de Nederlandse Holland International is opgegaan.

Hannover nieuwe Raadhuis

Bezienswaardig in Hannover

Bezienswaardig is het standbeeld van Maarten Luther bij de Marktkirche en de Aegidienkirche (Aegidiuskerk). Hannover heeft vier binnenhavens aan het Middellandkanaal, en een luchthaven (Hannover-Langenhagen). Zie het menu boven voor de afzonderlijke pagina over Hannover in Noord-Duitsland.

Braunschweig

De stad Braunschweig is gelegen aan de rivier de Oker, heeft circa 240.000 inwoners in de deelstaat Nedersaksen. Is in 1017 gesticht. En kwam tot grote bloei toen de Saksische hertog Hendrik de Leeuw er in de 12e eeuw zijn residentie bouwde.
De bronzen leeuw die hij in 1166 liet gieten is het symbool van de stad. De dom dateert eveneens uit deze periode.

Braunschweig is een centrum van machinebouw, auto- en suiker-industrie. Er worden piano’s vervaardigd en de stad beschikt over een technische universiteit.

Westfalen

We weten dat de Republiek van de Zeven Provinciën niet altijd hetzelfde is geweest als het Nederland van nu. Al zijn er anno nu politieke partijen van mening dat we van 12 terug naar 7 provincies moeten. Maar dat Duitsland ook niet altijd dat was, wat het nu is? Goed, de historie van Oost- en West Duitsland is nog redelijk bekend. Maar Noord Rijn Westfalen , hebben we daar iets mee ?

Met alle respect voor de bevolking, maar het land is eveneens gekunsteld met dank aan bijvoorbeeld Napoleon. Die in Nederland de niet eens onverdienstelijke broer Lodewijk Napoleon parachuteerde. Maar ook in Duitse regionen zijn Napoleontische invloed liet gelden.

Het oude Koninkrijk Westfalen is in feite een Franse vazalstaat. Na de Vrede van Tilsit in 1807 gevormd voor zijn broer Jérôme ( Hieronymus ) Bonaparte. Daarbij zijn grofweg de volgende onderdelen samengevoegd.

Klik hier voor : de samenvoeging van Westfalen en de 2 Rijnlanden

Een deel is samengevoegd met Westfalen als Noord-Rijnland-Westfalen en een deel Rijnland- Palts. Beiden wel Noord-Duitsland.
Los daarvan en los van de industrie. Als vakantieland , er zijn daar nog heel veel gebieden waar je vakantiedagen te kort komt!

Gelsenkirchen

Gelsenkirchen is onder meer bekend vanwege haar voetbalvereniging FC Schalke 04 (afkomstig uit het stadsdeel Schalke). Ligt in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, in het Ruhrgebied en telt bijna 300.000 inwoners.

Dortmund in Noord-Duitsland

Met ongeveer 600.000 inwoners is Dortmund de grootste stad van het Ruhrgebied en een belangrijk spoorweg knooppunt met verbindingen. Vanuit Nederland is de stad met een rechtstreekse treinverbinding vanaf Enschede te bereiken. De stad biedt de bezoeker een complete winkelstad met grote warenhuizen als Karstadt, Kaufhof en Saturn (elektronica).

In het stadsgebied zijn bezienswaardigheden te vinden zoals het kasteel en waterslot Bodelschwingh, de ruïne Hohensburg en het industrie-museum Zeche Bövinghausen.

Münster

Münster of Munster vind u nu op een zelfstandige pagina, klik hier

Leipzig

Leipzig, gelegen aan de Pleise in Noord-Duitsland. De naam is afkomstig van het oud-Slavische Lipsk wat staat voor ‘plaats bij linden‘, dateert van vermoedelijk 1015 na Chr.

In 1813 is Napoleon er verslagen door een gecombineerd leger van onder meer Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Werd dan ook de volkerenslag genoemd, waarvan in 1913 het 91 meter hoge Völkerschlachtdenkmal werd opgericht.
Tengevolge van de industrialisatie in de 19e eeuw groeide Leipzig sterk. Telde op haar hoogtepunt een inwoneraantal van 750.000. Daarna nam het inwoneraantal en het belang van Leipzig af.

Maagdenburg in Noord-Duitsland

Maagdenburg ligt aan de Elbe, telt ruim 230.000 inwoners, hoofdstad èn de grootste stad van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Maagdenburg was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste steden van het Heilige Roomse Rijk. Keizer Otto I had er zijn keizerlijke palts en stichtte er een bisdom in Noord-Duitsland. Dat nog tijdens zijn leven werd verheven tot aartsbisdom en dat een belangrijk steunpunt was tegen de heidense Slaven.

Na de laatste wereldoorlog lag de stad enkele decennia in de DDR en werd er maar weinig hersteld van het oorspronkelijke stadsbeeld. De dom is wel gerestaureerd. Inmiddels timmert Maagdenburg behoorlijk aan de weg.

Fulda in Noord-Duitsland en bekend van Bonifatius

Fulda, waar de ons zo bekende Bonifatius als wereldreiziger. Een innige band mee had, zodanig dat hij na zijn uiterst arbeidszaam leven in Fulda bijgezet wilde worden. Over dat eigentijdse Fulda een video in de serie “Mijn ….. Fulda, laat de 19-jarige Columbiaanse Mario Alejandro Patiño en jazzpianist, zijn Fulda zien.

Fulda, onbekend maar wel beminde stad in Noord-Duitsland

 

Fulda, onbekend maar wel beminde stad in video beelden in Noord-Duitsland

 

Sauerland

De landstreek Sauerland is bekender dan de deelstaat waarin het voornamelijk ligt, Noord-Rijnland-Westfalen. Minder bergland dan Beieren bijvoorbeeld, zijn de hoogteverschillen hier vriendelijk.
Van ca. 200 in de streek van de rivier de Ruhr tot iets meer dan 800 in de streken rond Winterberg. En dat is een gekend wintersportgebied geworden. En daarmee een toppertje als Vakantie Noord-Duitsland.
Wordt westelijk begrensd door het Bergische Land, het Ruhrgebied daarboven. Het dal van de Lippe ( denk aan “zur Lippe Biesterveld” ofwel wijlen prins Bernhard, in het noorden. Oostelijk het Waldecker Land en tot slot het Rothaargebirge in het zuiden. Het Sauerland huisvest/biedt ruimte aan vele vakantiehuizen in Duitsland.

Stromend water in het Sauerland

Wie Sauerland in Noord-Duitsland zegt, zegt de Rijn, en een veelheid van andere rivieren en riviertjes ontspringt hier. En waar stromend water is, is waterkracht mits je daar wel een stuwdam in aanlegt. Dat doen ze daar dan ook veelvuldig. Je kan dan denken aan de Hönne, Ruhr, Möhne en de Lenne. En met dank aan die stuwen, zijn er ook een aantal meren ( in Duits “See” ) bijgekomen zoals de Möhnesee, de Biggesee, Hennesee, Diemelsee en de Edersee.

Sauerland en vakantie

Sauerland is vakantie, zowel in de zomer als in de winter of tussendoor. Bekend is vooral vanwege wintersport Winterberg en Willingen. Daarnaast de grotten bij Attendorn, de historische belangwekkende plaatsen Arnsberg, Meschede, Winterberg, Korbach, Bad Wildungen en Attendorn en de besproken natuurgebieden zoals het Eggegebirge. Pagina omtrent het Sauerland vindt u hier.

de Ahr en het Ahrdal in Noord-Duitsland

Het Ahrdal is bekender dan het Ahrgebirge ofwel de bergen van de Ahr. De Ahr ontspringt op circa 520 meter boven n.a.p. in de plaats Blankenheim. En let op : in de kelder van een huis nabij het kasteel van Blankenheim. Deze Ahr in Noord-Duitsland stroomt door de dorpen Schuld, Altenahr en Bad Neuenahr-Ahrweiler om tussen Remagen en Sinzig uit te monden in de Rijn.

Wat vakantie – realiteit is, zijn de absoluut te bezoeken plaatsen Blankenheim, Ahrweiler, Daun, Gerolstein. En meer, méér dan uw vakantie toelaat. En u leest nog méér over Ahrdal, Eifel en Blankenheim op deze pagina.

En ook de deelstaat Rijnland-Palts biedt in het gebied van de Ahr meer dan voldoende vakantieparken in Noord-Duitsland.

Bonn

Bonn was van 1949 tot 1990 de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. Ligt in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen aan de Rijn in Noord-Duitsland. Enkele tientallen kilometers onder Keulen met een inwonertal van om en nabij 330.000. Noord-Rijnland-Westfalen huisvest de nodige vakantiehuizen in Vakantieland Noord-Duitsland.

Rond het jaar 10 na Christus bouwden de Romeinen een brug over de Rijn. In de omgeving van het plaatsje Bonna, met een nederzetting / versterking voor 7000 manschappen. Het fort groeide uit tot een stad. Werd in 1288 een van de residenties van de keurvorst van Keulen. En sinds 1597 de enige hoofdstad van het keurvorstendom.

Clemens August, regeerde tussen 1724 en 1761, liet een aantal gebouwen in de barokstijl neerzetten die de stad nog steeds een unieke uitstraling geven. Ook bisschop Maximilian Franz, 1784 tot 1794 heeft een “steentje bijgedragen”. Hij richtte de universiteit op en stichtte het kuuroord Bad Godesberg. Deze laatste was beschermheer van de jonge Ludwig von Beethoven, die in 1770 in de stad geboren werd.

In 1949 werd Bonn uitgeroepen tot voorlopige hoofdstad van West-Duitsland, tot de hereniging van Duitsland. Waarna Berlijn weer de hoofdstad van het hele land zou worden in 1990 . In 1999 verhuisden de Bondsdag en verschillende andere overheidsdiensten naar Berlijn. De Bondsraad verhuisde in 2000 naar Berlijn, Noord-Duitsland.

Keulen in Noord-Duitsland

Lees hier méér over Keulen

Aken in Noord-Duitsland

zie voor Aken deze pagina


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~


top pagina

 

Over vakantieparken Duitsland gesproken, vakantie kun je in een hotel doorbrengen, pension, kasteel, en in vakantiehuizen : vakantieparken en het is niet toevallig dat een aantal ook in Nederland gevestigde vakantiepark-exploitanten ook daar zit. Is dus gemakkelijk hier te boeken, handig, voor uw vakantie Noord-Duitsland.