Zeeland Strand Mosselen water sport vakantie
Zeeland met de meeste zonne-uren van Nederland ideaal voor vakantie

Zeeland Vakantie gaat over Luctor et Emergo, het water en de watersport, handel en deels nog visserij, toeristische centra, bezienswaardigheden in Zeeland en vakantiehuizen, gereserveerd voor u.
Pagina navigatie provincie Zeeland
onderwerp navigatie deze pagina


Aanbiedingen

Vakantie tips Zeeland en de som der delen

Vakantie tips Zeeland , waterland in zuidwest Nederland, een aantal schiereilanden nu, die ooit losse eilanden waren: de zeelanden. De provincie Zeeland omvat ook Zeeuws-Vlaanderen, langs de grens met België en deels historisch sterk met het buurland verweven.

De (schier-)eilanden van vakantie land Zeeland :

 1. Tholen
 2. Sint-Philipsland
 3. Schouwen-Duiveland (was een eiland)
 4. Noord-Beveland (was een eiland)
 5. Zuid-Beveland
 6. Walcheren (schiereiland)

Let op : Goeree-Overflakkee zijn ook eilanden maar behoren tot de provincie Zuidholland !
De belangrijkste wateren tussen de eilanden van Zeeland zijn ideaal voor watersport als vakantiedoel in Zeeland :

 • Westerschelde tussen Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren / Zuid-Beveland
 • Veerse Meer tussen Noord-Beveland en Zuid-Beveland / Walcheren.
 • Oosterschelde tussen Noord-Beveland / Zuid-Beveland en Schouwen-Duiveland.
 • Grevelingen tussen Schouwen-Duiveland en het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee

bekende steden / plaatsen in Zeeland

De hoofdstad van vakantieland Zeeland is Middelburg. Vlissingen en Terneuzen zijn bekende havenplaatsen. Andere grotere plaatsen zijn Goes, Hulst , Zierikzee, Veere, Tholen en Sluis.

Gemeenten in Zeeland:

 1. Borsele
 2. Goes
 3. Hulst
 4. Kapelle
 5. Middelburg
 6. Noord-Beveland
 7. Reimerswaal
 8. Schouwen-Duiveland
 9. Sluis
 10. Terneuzen
 11. Tholen
 12. Veere
 13. Vlissingen


[llm category=”12″]


Neptunus en Nehellennia in Zeeland

Vakantieland Zeeland werd al vóór de tijd van de Romeinen bewoond. Uit die tijd stammen ook de beelden van o.a. de Godin Nehelennia. Die door vissers in de Oosterschelde zijn gevonden, al wordt daar in het “Oera Linda Bok” heel anders over gedacht. Bijvoorbeeld de stelling dat Neptunus eigenlijk een verbastering is van destijds “Neef Teunis”. “Don’t shoot the pianoman”. Het is slechts een kort citaat uit het boek over het leven van de familie Over de Linden. Die  overduidelijk een heel speciale visie deelt over het verleden – ook in Zeeland – weergeeft.

Tijdens de 16e en 17e eeuw heeft Zeeland, evenals Holland, een grote bloeiperiode doorgemaakt. Middelburg, Vlissingen, Veere en Zierikzee waren toen aanzienlijk belangrijker in hun rol. Onderdeel van een zeevarende natie : visserij, koophandel en oorlogs – handelingen. In Middelburg was dan ook de Admiraliteit van Zeeland gevestigd.

Wat we ons nu als ‘rijk verleden’ herinneren, verwijten we tegenwoordig de huidige grootmachten. Namelijk inmenging, verovering, slavenhandel, alles is tijdgebonden. Ook tijdgebonden is dat vermoedelijk ons huidige vakantieland Zeeland wel eens belangrijker in de historie is geweest dan algemeen bekend.

watersnoodramp 1953 in Zeeland (en delen van Zuidholland)

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Zeeland (+ Zuid_Hollandse eilanden)  getroffen door de watersnoodramp. Helemaal eens zijn deskundigen het ook nu nog niet, hoe deze heeft kunnen ontstaan. Duidelijk is wel dat miscommunicatie oorzaak is geweest van het uitblijven van adequate hulp.

Niettemin, om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen, (hopen we dan maar) zijn de Deltawerken uitgevoerd. Waarmee tevens ook de diverse eilanden meer en meer met elkaar zijn verbonden. Daar staat dan weer tegenover dat het vis terrein en de mosselteelt een ànder aanzien heeft gekregen, maar ja, het vakantie toerisme heeft weer wel een grote vlucht genomen. Er zijn nu prachtige bungalowterreinen en kampeerterreinen en ….. allemaal redenen om je vakantie in Zeeland te vieren, waar immers de meeste zonne-uren van Nederland voorkomen.

Onderdeel van de gehele reconstructie is ook de Zeelandbrug die sinds 1965 Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland verbindt. Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen worden sinds 2003 verbonden door de 6 ½ km lange Westerscheldetunnel.

folklore en wapen van Zeeland

Bekend zijn de Zeeuwse klederdrachten, de traditie van het ringsteken, de boterbabbelaars en de bolussen.

Het Zeeuwse wapen laat een leeuw zien, die worstelt met de golven, uitgevoerd met de wapenspreuk in het latijn : Luctor et Emergo wat staat voor “ik worstel en kom boven”, alleen slaat dit niet zozeer op de voornoemde watersnoodramp, maar op het gevecht met Spanje in de Tachtigjarige oorlog, hoewel indachtig de recycling, kun je natuurlijk het wapen associeren met de veerkracht van de Zeelanders, positief toch?

zwembad en vakantie zwembaden in Zeeland

 • Breskens , zwembad Zeebad
 • Domburg , zwembad De Parel
 • Goes , zwembad Sportpunt Zeeland
 • Heinkenszand , zwembad De Stelleplas
 • Hulst , zwembad Reynaertland
 • Kamperland , zwembad De Roompot
 • Kapelle , zwembad Groene Woud
 • Kruiningen , zwembad Den Inkel
 • Nieuwerkerk , zwembad Dol-Fijn
 • Oostburg , zwembad De Eenhoorn
 • Terneuzen , zwembad De Vliegende Vaart, en Scheldorado
 • Tholen , zwembad Zwemschool de Agger
 • Vlissingen , zwembad Vrijburgbad
 • Zierikzee , zwembad Sportcentrum Onderdak

Vakantie Zeeland gaat over het water, het water dat de eilanden scheid en ook weer verbind, is tegenwoordig vooral water voor de handel en deels nog visserij, vooral ook voor de watersport. En daarmee zijn de steden weer voorzien van toeristische winkels, bezienswaardigheden en vakantiehuizen, staat allemaal klaar als vakantie bestemming om bezocht te worden

vakantietips voor : Zeeuwse bungalows, hotel en vakantie huizen

top pagina

specifiek Middelburg :

Zeeland :


top pagina