Ceylon en Ceylon thee, maar vooral Sri Lanka in de huidige naam met als doel uw VAKANTIE

 

Wat vinden we op Ceylon : thee en vooral ook ‘groene’ thee. Wat vinden we nog meer op Ceylon : een ongekend gebied om vakantie te vieren, een rondreis bijvoorbeeld, een cruise, een vliegvakantie. Ceylon of Sri Lanka : bezoek de olifanten, de tempel van de Tand, groene thee plantages !

Ceylon Sri Lanka vakantie en groene thee I

over Sri Lanka en de parels en de parelvissers van Bizet II

over het verleden van Sri Lanka Ceylon III

 

Vakantie op Ceylon / Sri Lanka

Ceylon Sri Lanka

Sri Lanka vakantie en aandacht voor de cultuur en de oude hoofdstad Anuradhapura, de rotstempel van Dambulla, de tempel van de Tand, bijvoorbeeld een bootsafari, en natuurlijk de theeplantages die voor Ceylon net zo interessant zijn als de Chinese thee. Voor de vakantie kunt u terecht op het overzicht .
Denk ook aan een bootsafari door de Lagune van Ranweli , de Koningsstad Kandy, een Jeepsafari, een schitterende treinreis door de theeplantages.

Ceylon of Sri Lanka

vakantie en stranden op SriLanka Ceylon

vakantie en stranden op SriLanka Ceylon

Mooi eiland” of in het sanskriet sri=mooi en lanka=eiland, en oudtijds Selan, waarbij Selan niet zo’n grote stap is naar Ceylon; voorafgaand aan het Engelse koloniale tijdperk over het eiland, jazeker, ze zijn voorafgegaan door achtereenvolgens de Portugezen en de Nederlanders. Waar zaten we niet, en hoe zouden we anders aan de favoriete thee zijn gekomen? En nu even doordenken…. Selan » tuurlijk : wij ( destijds ) noemden het Zeeland, land in de zee, heeft u vast en zeker aangevoeld.vakantie lach in het zicht van Ceylon Dus eigenlijk vakantie in ( voorheen ) “eigen” land.

En voor de achtergronden rond de thee :

Thee drinken we al sedert de VOC ons op dat idee bracht en zo vriendelijk was om het vanuit het verre oosten naar ons toe te brengen, nou ja, het verdiende ook leuk. Thee drinken we meestal in de zwarte vorm,  gefermenteerd. Heel lekker, heel veel lekkere smaken ook, maar door het fermentatie-proces gaan de meeste basis-elementen grotendeels verloren.

lees meer over China, ook een land van groene thee

groene thee

Groene thee heeft bijvoorbeeld minder caffeïne dan koffie, wordt langzamer en meer gelijkmatig in het lichaam opgenomen, met als gevolg dus ook zonder de nadelen van koffie. En omdat de groene vorm ook maar weinig gefermenteerd wordt, blijft veel van het goede achter in het aftreksel van de bladeren..

olifanten Sri Lanka Ceylon al eeuwen lang te bezichtigen : uw vakantiereis ?

olifanten Sri Lanka Ceylon al eeuwen lang te bezichtigen : uw vakantiereis ?

Gunpowder

Binnen de groene thee onderscheiden we een aantal soorten, waaronder het geweervuur – kruit = gunpowder. De naam is vermoedelijk ontstaan door de gedroogde gekrulde vorm, die tijdens het theetrekken met een “ploep” openknalt, meer een visuele knal dan een eindejaars carbidbus. Persoonlijk voel ik dit drankje dagelijks naar binnen glijden, maar hoor daar verder geen verdachte geluiden bij. Wel zeer smakelijk, die Gunpowder.

Hyson thee

Hyson is een groenethee die vroeg in het seizoen geoogst wordt en in lange stroken wordt gerold. Kleurig intens.

Jasmijnthee

Aromatische Jasmijnthee geparfumeerd met zachte witte jasmijnbloemen. Bloemblaadjes in jasmijnthee ? Je kunt bepaalde soorten bloemen ook eten, zoals viooltjes. Dus drinken van jasmijnthee levert geen theeproblemen op.

Gyokuro

Gyokuro is dan zo’n voorbeeld van een groene thee uit Japan, die dan ook onmiddellijk weer beschouwd wordt als de hoogste klasse. Gyokuro duidt op de bleke groene kleur.

witte thee

Witte thee is een vroege theesoort, wordt in een nog vroeger stadium geoogst, namelijk van de eerste jonge knoppen in de theeplant, binnen de eerste dagen dat ze zijn gevormd. In zonlicht gedroogd is deze duurder dan de andere soorten.

gele thee

Gele thee is afkomstig uit de Chinese provincie Hunan, in zuid China. Geel ? Iets noordelijker hebben we de Gele Rivier, die op haar beurt weer uit komt in de Gele Zee, veroorzaakt door de iets geelgekleurde aarde die meegevoerd wordt.

Oolong thee

ceylon Oolong thee

Oolong zit tussen groene en geöxideerde (zwarte) thee in, de naam staat voor “zwarte draak“. De theeblaadjes zijn te herkennen in gedroogde vorm aan de zwarte draadachtige blaadjes. Het woord “draak” heeft zoveel verscheidene betekenissen, vaak al eeuwenoud, dat de herkomst daarvan niet duidelijk is, in het verband met oolong thee praten we over een historie van 5.000 jaar. Meest waarschijnlijk is het voor mensen uit die tijd vreemde verschijnsel van fermenteren, de ene dag droge groene bladeren, een volgende dag zwarte gefermenteerde bladeren, dat is mystiek, magie van de zwarte draak. (zwart stond oudtijds voor onderwereld, hemelse wereld en niet voor onze wereld los van het kleurtje van het fermenteren)
Pas een beetje betrouwbare informatie dateert van de Ming Dynastie ( 14e – 17e eeuw n.Chr.), de periode dat de Chinezen theebladeren in kokend water gingen dompelen zonder mystieke legendes, de theepot in gebruik kwam, en zeker het Chinese porcelein van de Ming Dynastie in opkomst kwam, met inderdaad : thee kommetjes.

ceylon thee

Ceylon = de vroegere naam van Sri Lanka, met een zacht aromatisch karakter, nootachtig.

Darjeeling thee

Het Indiase district Darjeeling is de herkomst. De eerste pluk in het voorjaar, en dan ook nog de bovenste twee geven een zachte smaak, de champagne onder de theesoorten met navenante prijs. De tweede pluk in onze zomermaanden, dus juni en de derde pluk in het najaar, en die zijn dan weer wat goedkoper in prijs. Waarmee maar vastgesteld is, dat niet iedere Darjeeling dezelfde Darjeeling kwaliteit in zich draagt. De Darjeeling wordt al gekend sedert half negentiende eeuw. En veel bewoners van Ceylon of Sri Lanka hebben een achtergrond vanuit India, zowel Sri Lanka / Ceylon als India hebben veel te bieden als vakantie land.

theestruik = Camellia sinensis

Theïne

Wat zit er nog meer in : theïne dus. En theïne is ook bekend als cafeïne of coffeïne, alleen vinden we die in koffie. Theïne als zuivere stof is een beetje bitter van smaak. Wanneer je die stof uit de thee en de coffeïne uit de koffie haalt, stoppen we het in Cola en Red Bull, en we worden er hyper vrolijk van vol energie, sterker, met Red Bull schijnen we te kunnen vliegen net als de goden van vroeger, vertoonden zich als stier en vlogen van Fenicië naar de godenbergen van Kreta, of Cyprus, al naargelang het vliegticket vermeldde, een soort goddelijke pre vakantie. In natuurlijke vorm is die theïne wel wat bescheidener dan die in de energiedrankjes, als theeliefhebber loopt u weinig gevaar.

theïne en vet

ceylon tempel van de tand van de Buddha

De inbegrepen theïne heeft ook enige invloed op de stofwisseling. Daarom is theïne / cafeïne een veel gebruikt ingrediënt in de vetverbranders cq. fatburners. Anders gezegd, theïne erin, vet eruit of eraf.

theezetten

Theezetten – hoe kan het ook anders – doe je met water. We staan er zelden bij stil maar onze kwaliteit water is nog niet zo oud. Dus toen in de 17e eeuw of daaromtrent men de eerste thee aan het hof binnenkreeg werd het water gekookt om drinkbaar te zijn. Wel zo veilig. En dan is een smaakje niet te versmaden, dus ook de smaak van het kruid dat de VOC binnenbracht. Helemaal niet goedkoop, want het kwam van ver. Maar aan het hof speelt geld geen rol, bij de overheid ook niet, dus geld en theewater als water. En het smaakte. Nu is ons water een stuk veiliger als het uit de kraan komt, maar wil je theewater kunnen zetten, moet je toch water koken. In beide gevallen komen de heilzame aspekten van thee en de catechinen onmiddellijk om de hoek kijken.

Catechinen

Catechinen : 25% van de droge stof van het theeblad, hoewel, bij witte thee zit er nog meer in, en u komt het ook tegen in chocolade, fruit, groenten en wijn etc. En komt u ook de afkorting tegen van EGCG bij thee die minder gefermenteerd is dan de zwartethee, zoals de groene  en de witte. Catechine vertoont naar beschreven is, een antibiotische werking, dus anti bacteriën. Kan dus goed voor het lichaam zijn. Schijnt ook aktief tegen allerlei andere lichamelijk kwalen. Anders gezegd : hoe meer u er in laat zitten aan werkzame stoffen, des te meer u er aan gezondheden aan over houdt. De meerwaarde zogezegd : theeplus .

theetuin

Nadat zeg maar de eerste kosten eruit waren en de thee voor de weliswaar hogere klassen ook betaalbaar werd, ontstonden buiten gewoontes. Buitengewoon om een theetuin in te richten, lanen met feeërieke bomen, waarmee de rijkdom kon worden getoond in combinatie met een lekker kopje thee. Op schilderijen getoond, maar neem de route langs de Utrechtse Vecht met de nodige theetuinen en theehuizen.

Theetuinen en Ceylon

Sri Lanka - paalzittende zeeviseers - Ceylon

vakantie idylle ?

Zoals hierboven aangehaald is theïne als stof bekend om via de Red Bull te kunnen vliegen ( hoop dat ze in de reklame de waarheid spreken ) , is het dan geen goed idee om dan maar met een keurig vliegticket een spannende vakantie te regelen en zelf die theetuinen te gaan ontdekken, zelf de VOC tijd op te snuiven, en zon, strand en zee hebben ze ook.

Ceylon Vakantie Sri Lanka

Wat is vakantie eigenlijk, strand ? Zwemmen, duiken, varen? Moet vakantie cultuur meenemen, andere mensen en omstandigheden leren kennen, is vakantie iets om te ervaren, denk aan de lokale keuken. Is voor elkeen weer anders en dat is maar goed ook. Is in ieder geval voor veel mensen een periode waarin je niet werkt en dus jezelf kunt opladen om in je werk en je leven weer door te kunnen gaan. Goed beschouwd, is vakantie dus eigenlijk therapie. Zou gesubsidieerd moeten worden (..)

Ceylon vakantie aanbiedingen

  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

Prettige vakantie op Ceylon ... Ik zeg : doen !

terug naar de hoofdpagina over Sri Lanka

Ceylon vakantie en groene thee

de Parelvissers van Sri Lanka / Ceylon

 

top pagina