Sawadee welkom in Thailand of vroeger : Siam

Mocht u de term al eens zijn tegengekomen : Sawa(s)dee staat voor welkom ! en gaat over Thailand, of zoals in vroeger tijden : Siam.
We gaan eerst even terug in de tijd om een link met Nederland aan te geven, om daarna terug te keren naar het Thaise, voor de vakantie en de vakantie aanbiedingen.

Thailand van Bangkok tot Phuket

Thailand van Bangkok tot Phuket, van tempel tot witte stranden, toppertje

Met Cornelis naar Thailand.


Komt u hier vanuit de pagina over Breukelen en Nijenrode, is het vervolg van het verhaal vrij logisch. Zo niet, en wilt u iets méér weten over onze pagina over Breukelen en Nijenrode, klik dan hier …..
Maar dan hebben we even geen opvolgers. Tot we in de 17e eeuw deze meneer tegenkomen:

Cornelis van Nijenrode in Siam Thailand in relatie met Ayutthaya

Cornelis van Nijenro(o)de geboren te Naarden rond begin 17e eeuw, was actief voor de door premier Balkenende bejubelde VOC.
Beroepsmatig was Cornelis van Nijenrode diamantkenner, maar ook handelsman, waaronder in Thailand.
Bij 2 Japanse dames heeft hij 2 kinderen : Hester en Cornelia ( dochter van Surishia ) van Nijenrode, de laatste op haar beurt gehuwd met Pieter Knoll, Directeur Generaal (= 2e man) VOC in Batavia. Een lijst met leiders van de VOC hier, alsmede de History of Ayutthaya, vind u hier.. En Ayutthaya was een koninkrijk met tevens als hoofdstad Ayutthaya, gelegen in de vallei van de rivier de Menam.

Thailand, land van de Thai en nog enkele bevolkingsgroepen en de VOC

overzicht van Thailand op kaart
Die VOC kontakten met Thailand zijn aangevangen in of rond 1604 tijdens het bewind van koning Naresuan, in de hoop een landroute te bereiken met China. Bij de stad Ayutthaya werd een handelspost geopend onder leiding van – precies – onze Cornelis van Nijenrode.

Alleenrecht ? Gaandeweg was het zo, dat er handelsposten waren net buiten Ayutthaya, broederlijk tezamen met de Portugezen en de Japanners, later de Chinezen, Engelsen.
Aan het einde van de 17e eeuw stelde Japan wat nadere voorwaarden, Chinese handelaren kwamen ook in het spel, VOC-leider Van den Heuvel ging op op bedevaart naar de tempel Wat Phra Putthabat en toen het koninkrijk Ayutthaya in 1767 tot een einde kwam, was het ook einde oefening voor de VOC. Al bleven er wel enige kontakten.

Die contacten bestonden in 2004 400 jaar en dus kwamen toenmalig Koningin Beatrix en huidig Koning Willem Alexander naar Thailand bij Koning Buhmibol om die betrekking formeel te vieren.

Koninkrijk Thailand of Siam of Prathet Thai

Thailand of Siam ligt in Zuidoost-Azië, met als hoofdstad : Bangkok. Thailand wordt in het oosten begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand cq de Zuid-Chinese Zee.

De nationale feestdag is 5 december, de verjaardag van de huidige koning Rama IX Bhumibol Adulyadej, bij ons meer bekend als Koning Bhumibol. De munteenheid is de baht, qua partjes : 100 satang om even de economische betrekkingen in de toeristenwereld aan te geven.

Het aanzicht van Thailand, landschappelijk

Het noorden van Thailand is best wel groen te noemen met een ander bostype dan de rest van Thailand, maar op zich vinden we zo’n verdeling ook elders wel. Bladverliezende bomen zoals de teakboom vallen natuurlijk wel op.
De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 mtr.). met vanzelfsprekend diepe dalen doorkruist door de gevormde rivieren, die het dallandschap tot een vruchtbaar gebied maken.

Oostelijk daarvan vinden we het droge en onherbergzame Khorat Plateau, op een niveau van gemiddeld 250 meter boven zeeniveau met als betekenisvolle bijnaam : de Huilende Vlakte.
Zuidelijker komen we in rivierengebied waar de Thaise hoofdstad Bangkok aan de Chao Phraya-rivier ligt, die uitmondt in de Golf van Thailand.
Hierna wordt ietsje ingewikkeld door het smalle schiereiland Malakka, en is eigenlijk niet veel meer dan een een bergketen, begroeid met tropische regenwouden en de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen. Mooi, bijzonder, maar tegelijkertijd een onherbergzaam gebied voor bewoning.

Het klimaat van Thailand

Thailand kent een tropisch klimaat, zal gegeven de ligging geen verrassing kunnen zijn met in het noorden een tropisch savanneklimaat ( zomers nat en winters droog) en in het zuiden een tropisch moessonklimaat ( met dus regen en een lange droge periode) .

De gemiddelde temperatuur in Thailand is zo’n 27 graden Celsius, met deze uitgestrektheid en verschillende types is dat gemiddelde een hachelijk getal.

Belangrijke steden in Thailand

Bangkok kent best wel groene oases in de stad

 • Bangkok en tegens hoofdstad
 • Hat Yai
 • Chiang Mai
 • Nakhon Ratchasima
 • Phitsanulok
 • Pattani

 

Badplaatsen in Thailand

 

 • Hua Hin
 • Cha-am
 • Pattaya
 • Phuket

 

Waar leven ze van in Thailand

In het noordoosten leven de Thai vooral van de teelt van rijst, suikerriet, katoen, jute, sojabonen, cassave en pinda’s.
Aan de kusten en op de eilandjes zijn rijst, kokospalmen en rubberbomen de belangrijkste cultuurgewassen. Het zuidoosten – met name de provincie Chanthaburi – is gekend door de fruitboomgaarden. Ook in centraal Thailand wordt rijst geteeld.

Festivals en feestdagen in Thailand

Bangkok en tempels, hoort bij het leven, hoort bij de bezienswaardigheden, eigenlijk ondergaan van...

 • Loi Krathong in Chiang Mai
 • Chakri-dag, 6 april
 • Songkran (Thais Nieuwjaar), driedaags festival dat het Nieuwjaar in Thailand inluidt 13 t/m 15 april
 • Boeddhistisch Nieuwjaar (Theravada), 20 t/m 22 april
 • Kroningsdag, de dag dat de huidige koning werd gekroond 5 mei
 • Vesakha Puja, geboortedag van Bhoeda, valt op de 6e volle maan
 • Asalha Puja, 28 juli
 • Verjaardag van koningin Sirikit, 12 augustus
 • Pravarana, kathina-dag, 14 oktober
 • Chulalongkorn dag, 23 oktober
 • Loi Krathong, laatste volle maan in november
 • Verjaardag van koning Bhumibol Adulyadej, 5 december
 • Dag van de constitutie, 10 december

Pattani in de provincie Pattani in het district Pattani

De stad Pattani is de hoofdstad van de provincie Pattani en het district Pattani in het zuiden van Thailand, kijk zo hou je indeling eenvoudig. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners. De bevolking is voornamelijk moslim en spreekt in doorsnee het Yawi. Pattani lijkt op het eerste gezicht meer op een stad in Maleisië dan in Thailand. De bouwwerken van de handelspartners Nederland, Portugal en Engeland geven de stad wel een internationaal maar minder een Thaise sfeer al heeft ook dat charme. Pattani ligt aan de monding van de Pattani rivier (!) en de baai van Pattani en dat was dan ook hoofdzakelijk een goede reden om juist daar aan wal te gaan, van buitenaf en van binnenaf voor visserij en dergelijke.

Phitsanulok in centraal Thailand

Wanneer je, zoals lokaal gebeurt, het land Thailand qua vorm vergelijkt met een olifantskop met slurf, ligt Phitsanulok (oorspronkelijk Bisnuloka ) zo ongeveer op oog-positie ca 380 km boven Bangkok aan de Nan rivier. En dan wel in de Provincie Changwat. Een inwonertal bij benadering van een 90.000.

De stad is voorzien van een universiteit, vernoemd naar koning Naresuan, die in Phitsanulok is geboren (1555 ). Mede ook om hem te eren wordt jaarlijks het Naresuan-festival gehouden in januari.
Wie ervan houdt om een veelheid aan boeddhabeelden te aanschouwen zal zeker het Sukothai Historical Park kunnen bezoeken, tempelcomplex op een uurtje van Phitsanulok.
En om het belang van Phitsanulok te versterken : de Thaise luchtmacht heeft hier een basis.

Nakhon Ratchasima of Khorat in Thailand

Nakhon Ratchasima , ook wel Khorat of Korat genoemd in Noordoost-Thailand is al wat groter : telt bij benadering 210.000 inwoners en is daarmee de vijfde stad van Thailand is na Bangkok, Samut Prakan, Nonthaburi en Udon Thani.
Het waarom is gemakkelijk : het Thaise Nakhon Ratchasima vormt een knooppunt, als de poort naar het noordoosten, knooppunt van wegen en knooppunt van spoorwegen en vooral zuidwaarts richting Bangkok.
Nakhon Ratchasima ligt op het Khorat Plateau, vandaar ook de 2e naam.
Ook tussen de mensen, de bevolkingen, is Nakhon Ratchasima een knooppunt of juist een punt van zeg maar ‘discussie’ tussen de Thai enerzijds en de Laotianen en de Khmer anderzijds. Was ook discussiepunt bij de oorlogen tussen Lan Xang en het koninkrijk Ayutthaya.

Chiang Mai of Chiengmai in Thailand

Chiang Mai of Chiengmai ( inwonertal ergens rond de 150.000 ) ligt noordelijk ca 700 km boven Bangkok ingeklemd tussen de hoogste bergen van het land. De rivier de Ping stroomt door de stad en is een zijrivier van de Menam, immers veel steden groeien op langs een rivier, waar handel en landbouw mogelijk wordt gemaakt door de vruchtbare aarde door de rivier geleverd en tegelijkertijd een vervoersmiddel is.

De stad Chiang Mai paart moderne bouw aan historisch. gemoderniseerd, het historisch belang wordt ook gekenmerkt door de ligging aan de fameuze zijderoute. Daarnaast is een vorm van industrie en nijverheid, met als voorbeeld juwelen van zilver en houtsnijwerk.

Wat je hier toch zeker in ogenschouw moet nemen is :

wandelen in Bangkok, maar dan tussen de stupa's door

 • De oude stadsmuren en -poorten
 • Night Bazar
 • Buak Had stadspark
 • Tempels (Wats)
 • Wat Chedi Luang
 • Wat Chiang Man
 • Wat Phra Singh
 • Chiang Mai Zoo (met panda’s en koala’s)
 • Wat Phrathat Doi Suthep
 • Phu Phing Paleis
 • Night Safari
 • Royal Flora Ratchaphruek
 • Olifantentrainingskamp van Mae Sa
 • Bo Sang (parasoldorp)
 • San Khamphaeng
 • Nationaal Park Doi Inthanon

En ook deze stad laat zich via de lucht benaderen, meest handig via de Internationale Luchthaven Chiang Mai.
Meer traditioneel met het spoor waarmee natuurlijk Bangkok bereikbaar is maar vooral ook als startpunt van de Eastern Oriënt-Express via Bangkok naar Singapore.
In Chiang Mai zelf is het meest handig vervoer – natuurlijk – de tuk-tuk (s) en songtaew (s).

Hat Yai in de provincie Songkhla, district Amphoe Hat Yai, Zuid-Thailand

Hat Yai of ook wel Had Yai ligt nu eens in een anders genoemde provincie, namelijk de provincie Songkhla in het gelijknamige en het district Amphoe Hat Yai in Zuid-Thailand.

Ook Hat Yai heeft van het vervoer geprofiteerd ten koste van de hoofdstad van deze provincie Songkhla. Sedert het begin van de 20e eeuw kreeg de spoorlijn naar het zuiden van Thailand bij Hat Yai een aantal aftakkingen, een knooppunt dus dat in belangrijkheid steeg door de verbindingen naar andere delen van Zuid-Thailand en Maleisië.
En ook Hat Yai heeft een internationale luchthaven.

Van het vervoer binnen Hat Yai is het meest simpele en doeltreffende : de songtaews die vaste routes voor een vaste prijs rijden en de Tuktuks die meer variabel te werk gaan en waar de prijs onderhandelbaar is, begrensd door uw en hun kennis van routes. Maar dat is internationaal.
Wat wel een genot kan zijn : er rijden airconditioned bussen naar vele andere plaatsen in het zuiden van Thailand.

Bangkok of Krung Thep, de hoofdstad van Thailand

Bangkok is de hoofdstad van Thailand, overbekend, en overtallig bevolkt, ze telt namelijk iets van ruim 8 geregistreerde inwoners terwijl de agglomeratie van omliggende plaatsen meegerekend, 15 miljoen inwoners aan de orde is. Gelegen aan de oostelijke oever van de Menam (Chao Phraya-rivier), bij de Golf van Thailand.

Hier komen we weer een beetje terug bij de aanvang van dit verhaal : Bangkok was een – toen – klein handelscentrum en haven voor het koninkrijk en handelspartner Ayutthaya, en kwam in beeld in 1782 toen Koning Rama I bij de rivier een paleis liet bouwen op het eiland Rattanakosin. Hij was het die Bangkok bombardeerde tot hoofdstad, en veranderde de naam in Krung Thep, waarbij de naam zelfs nog enkele malen langer is tot eer van de Boeddha, de god Indra en gebouwd door Vishnukarn. Voor de lengte van de naam hebben ze wel het wereldrecord.

Wat direkt in relatie tot het vervoer opvalt zijn de wegen op pijlers, de express ways en de Skytrain.

Het stadsbeeld van Bangkok wordt vooral beheerst door de vele wats = boedhistische tempels. En zoals in elke wereldstad wisselt rijk af met arm.
wandelen in Bangkok, tempel en stupa zo gewoon, zet je dus ook je auto naast

Bangkok telt meerdere universiteiten, kunstacademie, nationaal theater, Nationaal Museum. en heeft ook nog stadsgroen denk aan het grote Lumphini Park, Rama IX Park.

Hua Hin badplaats aan de golf van Thailand

Hua Hin is een van de populairste badplaatsen van Thailand, gelegen aan de golf van Thailand, 280 km zuidwestelijk van Bangkok.
De naam Hua Hin gaat terug op “Stenen hoofd” en is hoogst populair, immers ook de koning van Thailand heeft er een paleis. Net als vele andere Vips en welgestelden in Thailand.

Naast het strandleven wellicht tijd in te plannen voor een bezoek aan :

kilometers lange kust met strand, wit strand, hoeveel strand en zon wil je hebben?

 • Khao Tekiab Tempel op de berg, voorzien van pakgrage aapjes, een soort lokale zakkenrollers.
 • Nationaal park ‘Khao Som Roi Yot’
 • Nationaal park ‘Kaeng Krachan’
 • de berg ‘Khao Hin Lek Fai’ buiten het centrum en park
 • het Paleis van Hoop en Liefde : ‘Ratchaniwet Marukhathaiyawan Paleis’ tussen Hua Hin en Cha Am , en in 1923 door koning Rama V in hout gebouwd, nah ja, heeft hij laten bouwen.

Naast het strand heeft Hua Hin méér, is namelijk een levendige vissersplaats, met veel visrestaurants.
Hua Hin is makkelijk te bereiken vanuit Bangkok, en middels de luchthaven ook per vliegtuig.

Cha-am badplaats in Thailand

Cha-am is een badplaats in de provincie Phetchaburi in Thailand, populair en niet te ver vanaf Hua Hin.
Cha-am biedt als bijzonderheid ook een Amerikaanse universiteit: de Webster Universiteit met een internationale aantrekkingskracht. Maar vooral is Cha-am bekend vanwege strand en bijbehorende hotels en resorts.

Pattaya ook badplaats in Thailand

Aan het einde van de jaren zestig in de vorige eeuw, was Pattaya nog een stil vissersdorp met enkele stranden waar wel eens wat weekend-vakantiegangers uit Bangkok naar toe kwamen. Niet vreselijk opwindend. Hoewel ……. Pattaya betekent moessonwind.
Onderhand is Pattaya een stad van betekenis, namelijk voorzien van ca 105.000 inwoners en ligt aan de baai van Pattaya in de Golf van Thailand ruim voorzien van een strand van enkele kilometers lengte.

De baai wordt ‘beschermd’ door rotsachtige heuvels. In de nabijheid zijn ook de baaien van Naklua in het noorden en Jomtien in het zuiden, met voor de kust van Pattaya een eilandengroep.

Hoewel Pattaya ook grote bedrijven heeft getrokken, GM, Toyota, BMW om enkele namen te noemen, zijn ook veel buitenlanders hier op af gekomen en hebben zich soms permanent gevestigd of middels een tweede woning. Nederlanders inbegrepen.

Naast het badderen biedt Pattaya verder een waterpark, sportcentra zoals voor duiken of zweefvliegen. Voor golf ligt hier ook een eldorado, en op smaak beluste wereldbewoners kunnen zich hier te goed doen in westerse restaurants : van Fins tot Spaans, van Engels tot Russisch én de lokale oosterse keuken.
Pattaya in Thailand is romantisch, feeëriek, strand- en badtrekkend, kortom een ideale vakantieplek
Bezienswaardig is wellicht het “Mini Siam” , een Thaise evenbeeld aan Madurodam en door Nederlanders opgezet op een schaal van 1 op 25 maar dan van gebouwen uit Thailand en andere omliggende landen.
Ook speciaal is het Sanctuary of Truth, een houten kasteel van 105 meter, geheel opgetrokken in een klassieke Thaise stijl in Naklua.

Pattaya heeft een tropisch klimaat met een natte en droge periode. En dat heeft als effect dat het tussen november en februari warm en droog is, tussen maart en mei zeer warm kan zijn, en warmte plus regen oplevert van juni tot oktober.

Noemenswaardig zijn de eilanden:
Koh Lan , een koraaleiland van 7.5 km ten westen van Pattaya, Koh Sak, Koh Krok, Koh Rin, Koh Man Wichai, Koh Hua Chang, Koh Badan, Koh Phi Phi.

Phuket op het schiereiland van Thailand

Phuket op het schiereiland van Thailand ligt aan de zuidkant van het eiland Phuket met iets van 70.000 inwoners, waaronder ook een aantal Nederlanders en Belgen, inbegrepen enkele die zich al jaren bezighouden met software maken voor computers, en dat kun je heel goed op afstand maken en ter plekke comfortabel, wat heet, leven.
het is niet alledaags wat je hier ziet, daarom heet het ook vakantie bij Phuket in Thailand

In Phuket zijn nog duidelijke overblijfselen te zien van de Portugese aanwezigheid in het verleden, naast die van de Chinezen. Er zijn Chinese heiligdommen te zien en jaarlijks wordt in de maand oktober het “vegetarische festival” gehouden.

Bezienswaardigheid is wellicht de Wat Put Yaw , een 200 jaar oude Tempel in Phuket.

 1. Djoser Reizen

  Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
 2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

top pagina