Tsjechie Vakantie of Praag stedentrip

Kasteel Karlstejn op ca dertig kilometer ten zuidwesten van Praag. De burcht (stejn) is gebouwd in 1348 door keizer Karel IV. (Karl) Karel IV (Praag, 1316 - 1378) , de zoon van Jan de Blinde, bij zijn geboorte kreeg hij de naam Wenceslaus ofwel Václav.


Pagina navigatie van Tsjechie

 

onderwerp navigatie deze pagina

Karel IV, Graaf van Luxemburg, Koning van Bohemen = Tsjechie, Koning van Bourgondië, Koning van Italië en tenslotte Keizer Rooms Duitse Rijk maar geboren als: Wenceslaus ofwel Vaclav

Tsjechie Bohemen met Praag stedentrip. Tsjechie is zomervakantie, Tsjechie is wintervakantie. Tsjechie is ook een Bohemian Rhapsody. Met gastvrije mensen, gastvrije ontvangst. Tsjechie Vakantie is een verdraaid aardig vakantiegebied. Om met Rubezahl te spreken : een reusachtig vakantiedoel.

 

Bohemen of Boheemse Rhapsody in beeld met Queen

 

Bohemian Rhapsody – Queen

Aanbiedingen

De oorsprong van Tsjechie en Bohemen

Tsjechië ofwel Cesko is Tsjechisch voor Bohemen . Voorheen ruwweg het westelijke deel van het voormalige Tsjecho-Slowakije. Grenzend westelijk aan Duitsland, noordelijk aan Polen. Oostelijk aan Slowakije en tot slot zuidelijk aan Oostenrijk.

Bohemen en Moravië maakten in de middeleeuwen deel uit van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Een mond vol voor Groot Duitsland, “een soort EU van toen”. Het koninkrijk Bohemen was daarbij wel een belangrijke macht. Alleen kerk en staat horen niet samen te gaan. Dus religieuze conflicten. Zoals de Hussieten- oorlogen in de 15e, en later de Dertigjarige oorlog in de 17e eeuw deden het rijk uiteenvallen.

De Habsburgers nemen de macht in handen

Naderhand hebben de Habsburgers “het land tot zich genomen”. En maakte het deel uit van het grote keizer- en koninkrijk Oostenrijk – Hongarije. Totdat wereldoorlog I daar een eind aan maakte. In 1918 hebben de Tsjechen en de Slowaken zich gegroepeerd tot de republiek Tsjecho-Slowakije.

Duitse invloeden en andere

Onder de bevolking is een groot deel van Duitse origine, reden voor de anexatie van wereldoorlog II (1938). Na de WO2 herstelde het land zich. Maar wel als lid van het zogenaamde Oostblok, de bufferzone van de Sovjet-Unie. In 1968 hebben we de ” Praagse Lente meegemaakt “.  Wie herinnert zich nog de aimabele Alexander Dubcek . Het begin van het losmaken van het Oostblok en de staatsvorm. In 1989 kwam de zogenaamde Fluwelen revolutie die een eind maakte aan het communistische machtsblok. In 1993 gingen de landen ieders zijns weegs. En Tsjechië trad in 1999 toe tot de NAVO en in 2004 tot de Europese Unie EU.

De rivier de Elbe komt langs

De rivier de Elbe stroom voor een deel door westelijk Tsjechië. Waar ook de steden Praag en bepaald niet te vergeten Pilsen zich bevinden. In het oostelijk deel Moravië zien we bijvoorbeeld Brno en Ostrava. Overigens is Praag ( Praha ) de hoofdstad van Tsjechië. Maar dat had u nu wel begrepen …

Kaart Plattegrond van Tsjechie

Brno of in het Duits : Brünn

lees méér over Brno op deze pagina

Ertsgebergte

Het Ertsgebergte in het Tsjechies “Krušné hory”, is een bergketen tussen Saksen in Duitsland en Tsjechië. Met een lengte van circa 150 kilometer de grens vormend.

De Klínovec is de hoogste aan de Tsjechische kant met 1244 meter hoogte. En de Fichtelberg is de hoogste aan de Duitse kant met 1214 meter. Ontloopt elkaar dus niet al te veel vóór u het metterdaad wilt na-meten. Naar het westen toe gaat het Ertsgebergte over in het Elstergebergte en het Beierse Fichtelgebergte. Terwijl aan de rechter- of zo u wilt, de oostelijke kant het Ertsgebergte overgaat in het Elbsandsteingebirge. En daar dan weer achter de Sudeten.

Rijk aan delfstoffen zilver en tin

Na de ontdekking van zilver- en tin-ertsen in de 15e eeuw kwam de mens de bergen in. En – zegen van de vooruitgang – de bossen de bergen uit. Het Ertsgebergte dankt dus duidelijk de naam aan de voorraad aan erts die er lange tijd gedolven werd. Men delft nu meer iets anders : u, als toerist. Het is een in vergelijking tot andere vakantie en wintersport gebieden goedkoper verblijf. Hoewel, wanneer de toeristische golf verder aanzwelt, zal er meer en meer luxe ontstaan. Meer en meer voorzieningen, en dan dus hogere prijzen. Profiteer dus nu !

Adelaars – gebergte

Het Adelaarsgebergte en dat mag u in het Tsjechisch zó zeggen : ” Orlické Hory”. Dat is een bergrug die dan weer in het meest oostelijk berggebied van Bohemen in Tsjechië ligt. En de grens vormt met Polen. De hoogste top is de Velká Deštná met net aan 1115 meter hoogte. Enkele meren in het gebied zijn het Pastviny stuwmeer en het Rozkoš meer.

de oude synagoge in Praag ( foto fam. Verwijs - 2009 )

Tsjechie vakantie

Denk voor een Tsjechie Vakantie vooral aan Špindlerův Mlýn. En Trutnov even zuidelijk van de bergtop Sneeuwkop ( zie boven ). Vrchlabí en Harrachov ( oorspronkelijk Harrachsdorf ) aan de Tsjechische kant van de grens met Polen. Maar er zijn nog veel meer interessante bezienswaardigheden.
Niet voor niets wordt het gebied grenzend aan voormalig Oost- Duitsland en nu Duitsland als geheel, de Sächsische Schweiz genoemd. Nog veel is onontdekt. U kunt heel vaak “de eerste” zijn en erover verhalen.

Officiële Feestdagen

Praag en oude cultuur en oude gebouwen ? Dacht het niet, getuige dit Dansende Gebouw : Dancing Building

 • 1 jan. = Nieuwjaarsdag
 • Pasen
 • 1 mei dag van de Arbeid
 • 8 mei bevrijdingsdag
 • 5 juli Dag van de Slavische apostelen
 • 6 juli Jan Hus
 • 28 sept. Feestdag sv. Vaclav
 • 28 okt. Nationale Feestdag / Onafhankelijkheidsdag
 • 17 nov. Dag van de vrijheid en democratie
 • 24,25 en 26 dec. Kerstmis

 

Tsjechische Polka

 

Tsjechie Polka

Tsjechie polka “Skoda lasky” (“Beer Barrel Polka”) of (“Rosamunde”) de meest bekende Tsjechische song. Gecomponeerd door Jaromír Vejvoda in 1925 as “Modranska polka”.

 

Tsjechie is aan het eind van de vorige eeuw steeds bekender geworden als toeristengebied, zowel in de winter als populair wintersportgebied, alswel in de zomer voornamelijk gegeven de variatie in de natuur van het gebied, en laten we wel wezen, ook het prijskaartje is nog heel interessant voor Tsjechie Vakantie.


Vakantie Tsjechië Suggesties

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

In Bílá Tremešná, bijvoorbeeld, waar je even helemaal tot rust komt. Met weelderige natuur, gezellige terrasjes en heel betaalbaar.

top pagina