Amerika USA en de droom rondreis of een stedentrip New York :

De droom van Amerika en het ontdekken van het nieuwe : weerspiegelt door de Amerigo Vespucci
Vrijheid, je vrij kunnen ontwikkelen, het land van de vernieuwing, land ook van de Space Shuttle, land van de bankiers- en aandelen bubbles, en het land van vallen èn weer op staan.

Onderwerpen op deze pagina

 

Lees ook onze pagina over het Amerikaanse Hawai, de bikini en Ginny come Lately

Amerika zeggen we meestal kortheidshalve

De naam Amerika komt van Amerigo Vespucci (1454 – 1512 ), Italiaans (Florentijns-) ontdekkingsreiziger, eerst in dienst van de Italiaanse bankiersfamilie ‘De Medici’, daarna in dienst van Spanje, naderhand van Portugal, die in de jaren rond 1490 de kusten van Amerika zou hebben verkend en begreep dat Amerika een nieuw continent moest zijn.

Christoffel Columbus meende nu juist Azië te hebben ontdekt, Amerigo Vespucci begreep dat het een nieuwe wereld moest zijn zoals hij in geschriften aangaf : “Mundus Novus” ofwel ‘Nieuwe Wereld’. En die vermelding heeft hem qua faam gered, want de meeste reizen en vertellingen zijn later gebleken vooral vertellingen te zijn geweest, maar die ene van rond 1499-1500 …… leverde hem op een landkaart van Mercator, gepubliceerd in 1538, de vermelding “Terra Americi” op en dus bleef zijn voornaam “Amerigo » Amerika” verbonden met het nieuwe continent van Zuid via Midden tot Noord Amerika.
Desondanks werd juist op de kaart van Waldseemüller (1507) de naam van Amerika juist weer doorgehaald naar Terra incognita.
Zijn naam blijft wel verbonden met dat prachtige schip de Amerigo Vespucci

De Verenigde Staten van Amerika is een mond vol, maar die bedoelen we meestal wel

Het gebied, wat nu bedoeld wordt met De Verenigde Staten van Amerika was voordien enkel bewoond door inheemse ( hoewel mogelijk toch wel afkomstig van Azië ) Amerikaanse volken en werd na de ontdekking gekoloniseerd door Spanje, Engeland, Nederland, Zweden, Frankrijk en Rusland. Amerika is dus duidelijk een ‘smeltkroes’.
Hoewel al snel uitgespeeld, heeft Nederland nog wel wat herinneringen achtergelaten in de tenaamstellingen.

De Verenigde Staten van Amerika Onafhankelijk van Europa maar intern verdeeld

In 1776 nam de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog een aanvang, het land dat in 1783 door Engeland erkend werd. En met een nieuwe grondwet in 1789 was de zelfstandigheid van de Verenigde Staten van Amerika ( V.S.)een feit.

En heb je geen externe vijanden meer, kun je nog altijd een bevolking in tweestrijd krijgen met verschillen op theologisch terrein maar vooral ook de slavernij, de verschillen tussen het Noorden en het Zuiden, de aanhangers ( Confederatie ) en de bestrijders ( Unionisten ).

De Burgeroorlog van 1861 – 1865 leek het op te lossen. De verschillen tussen zwart en blank, eigenlijk bestaan ze nog steeds, tenzij er specifieke prestaties aangetoond kunnen worden. En bij blank en zwart , hebben we het nog niet over de oorspronkelijke bewoners, zo spannend beschreven door de Duitse schrijver Karl May ( “Old Shatterhand en Winnetou” ), maar ook grotendeels en vooral vooraf een verteller, maar dan wel een goeie met fantasie.

Christina Aguilera & Blake Shelton – Just A Fool

 

Christina Aguilera & Blake Shelton – Just A Fool

 

De Nieuwe Wereld en de vrijheid van leven, onder de hoede van Washington

En toch wordt de USA, of kortheidshalve Amerika of de VS, nog steeds beschouwd als de wereld van vrijheid, het land van mogelijkheden en vernieuwing. Ondanks nog steeds grote politieke verdeeldheid.
De hoofdstad van de USA of doorgaans Amerika is Washington D.C. en die afkorting ‘D.C.’ staat dan voor ‘District of Columbia‘ . En daarmee wederom de historie in : Columbia gaat dan terug op Columbus. En district ? Is geen staat namelijk, het kon en mocht niet zo zijn dat één van de staten de rol van hoofdstad kon hebben, in die zin horen ze er niet bij, met als gevolg dat de inwoners dan ook niet deelnemen aan de verkiezingen van het Amerikaanse Congres, want dat Congres vertegenwoordigt immers de staten. En om verwarring met de staat Washington te voorkomen spreekt men nooit van Washington, maar steeds van Washington, D.C., en die Washington ? Is genoemd naar de eerste president van de USA of de Verenigde Staten van Amerika : George Washington.

De ontdekkingen van John Cabot in Amerika

Terwijl Columbus vermoedelijk vanaf Cuba en de Cariben alleen verder zuidelijk is gaan zoeken, toch ‘D.C.’ en Noord Amerika vooral door John Cabot is ontdekt. Wie was dan John Cabot, in ieder geval geen Engelsman van oorsprong.

Het was de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni Caboto (circa 1451 – circa 1498), hoewel geboortig vermoedelijk uit Genua maar genaturaliseerd tot inwoner van Venetië.

Was al actief als “ontdekker” van allerlei hoeken en gaten in de Middellandse Zee, Zwarte Zee, Rode Zee, maar zag meer mogelijkheden in het Spanje van rond 1490. Al bleek daar de concurrentie in de branche te groot, Engeland dan maar. En kreeg daar Hendrik VII zo ver om namens deze de wereld te veroveren, om te beginnen in ( wellicht ingegeven door Columbus ) het Azië aan de overkant cq Amerika in 1496.
Na een eerste ‘misser’ volgde in 1497 en aan boort van de Matthew, de ontdekking mogelijk van Newfoundland, Maine, Labrador in Amerika. Helemaal zeker is ook dit niet gegeven de ontdekkers vanuit Scandinavië.

Newfoundland, Labrador, is nu onderdeel van Canada. Voorbij Nova Scotia zuidwestwaarts, komen we in het huidige Amerika bij Maine, en dan nog een ruime 700 km en we zien New York.
Als Nederland stonden we aan de wieg van New York, nog steeds een grote investeerder in Amerika, ook een zwak voor Amerika met allerlei aspecten zoals op deze foto
We hebben nog een ontdekkingsreiziger nodig:

Giovanni da Verrazzano

Giovanni da Verrazzano ( Chianti, ca. 1485 – Antillen, ca. 1528) was ook al een Italiaans ontdekkingsreiziger, maar deze nu eens in dienst van Frankrijk. En van hem nemen we aan dat hij, Verrazzano, als eerste Europeaan de kust van Noord – Amerika verder verkende dan John Cabot namelijk tussen South Carolina en Newfoundland in 1524, inclusief New York Harbor. Naar hem is dan ook de Verrazano-Narrows Bridge in New York genoemd.

Maar mogelijk zijn het dan weer de Nederlanders geweest die nòg dieper op de materie in zijn gegaan, namelijk Henry Hudson : die is dan weer een Engelsman in dienst van de Nederlandse VOC, die het gebied effectief in kaart bracht en hij, Hudson, ontdekte Manhattan namens Nederland in 1609 en voer naar Albany, de hoofdstad.

New York ooit gestart als Nieuw Amsterdam

The City of New York (NYC) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika, ook nog eens gelegen in de staat New York en een wereldstad van importantie. Neemt niet weg, dat Albany de hoofdstad van de staat New York is. Verschil moet er zijn.
New York is nogal een stad, met krap 800 vierkante kilometer en bijna 10 miljoen inwoners, gelukkig onder te verdelen in enkele stadsdelen die zelf ook wereldwijd bekend zijn :

 • De Bronx in het noorden, van Manhattan gescheiden door de Harlem River. De Bronx New York is genoemd naar Jonas Bronck, die het gebied in 1639 middels ruilhandel van de Indianen kocht.
 • Brooklyn of ooit Breukelen met een lange kustlijn en veel stranden
 • Manhattan is wereldbefaamd door de wolkenkrabbers en het grote Central Park. Manhattan is het financiële centrum van de stad en er bevinden zich hoofdkantoren van vele multinationals en internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties. Ook zijn er belangrijke universiteiten, culturele bezienswaardigheden zoals musea, het Broadway-theaterdistrict, Greenwich Village, en Madison Square Garden. Harlem ( Haarlem ) is het meest noordelijke deel van Manhattan.
 • Queens is een verzameling dorpen gesticht door Nederlanders, nu meer middenklasse Amerikanen als bewoners. Op Queens zijn wel twee luchthavens, LaGuardia Airport en John F. Kennedy International Airport (JFK).
 • Staten Island is met Brooklyn verbonden door de Verrazano-Narrows Bridge en met Manhattan middels de Staten Island Ferry, een populaire toeristische attractie.
  Staten Island komt van de Staten Generaal, maar dan enkel onze huidige Eerste Kamer, dus vertegenwoordigers van de provincies, destijds iets machtiger, immers de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

New York werd in 1625 onder de naam Nieuw-Amsterdam gesticht als handelspost van de Nederlanders, Stuyvesant had te weinig medestanders om de strijd met de Engelsen aan te gaan en dus kwam New York in 1664 in Britse handen. Een zelf te veroveren cadeau van de Engelse Koning Karel II aan zijn broer, de hertog van York. Vandaar de naam ‘New York’ in plaats van Nieuw Amsterdam.

Wat moeten we van New York sowieso weten, kennen of gezien hebben

 

Belangrijk in verband met Nieuw Amsterdam cq New York is de naam van de Nederlander Pieter Stuyvesant vanuit Peperga bij Wolvega in Weststellingwerf , Friesland. Het Fries Genootschap over Stuyvesant.
Voor wat critische kennis, ook qua leeftijden deze van sneuper.
Het achtergrond verhaal rondom Piet Poot staat op de Friesland 2 pagina, immers tijdens de schermutselingen rond het eiland Sint Maarten verloor Stuyvesant een been, komt vaker voor, maar hij liet z’n houten poot versieren met edelstenen, viel toch op als ‘eenvoudig domineeszoon’.

New York ‘the city that never sleeps’

Ontdek New York, ‘the city that never sleeps’ en geniet bijvoorbeeld van een helikoptervlucht boven de stad, maak een rondje langs het Vrijheidsbeeld, vlieg over de Hudson en bekijk de Brooklyn Bridge van grote hoogte!
Shoppen op Fifth Avenue, picknicken in Central Park en betoverd worden door de miljoenen lichtjes op Times Square. Je verkent de stad van de yellow cabs, wolkenkrabbers en rooftopbars.

New York, New York. De stad ooit bezongen door Frank Sinatra is haast wel uniek op deze wereld.
Hier wemelt het op Wall Street van de keurige mannen strak in het pak, loert de Empire State Building tussen de wolkenkrabbers door, is de wereldberoemde klok van Grand Central Station dé ontmoetingsplek voor talloze reizigers en klinkt er elke avond een luid applaus wanneer op Broadway de mooiste shows worden opgevoerd.

Bezoek Ground Zero (het monument van 9/11) en Wall Street, Manhattan, Ellis, Governers Island en het Vrijheidsbeeld.
Neem de tijd voor het ontdekken van Soho en Greenwich Village, de midtown van New York met Central Park, Fifth Avenue, Times Square, Rockefeller Plaza, Harlem en the Bronx.
En kies er bijvoorbeeld voor om een musical op Broadway te bezoeken …..

 1. Djoser Reizen

  Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
 2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

Blake Shelton – ‘I Lived It’

en geniet ondertussen van deze Western zanger van onze tijd : Blake Shelton in 2018 al weer een jaar of 5 jurylid in the Voice of Amerika:

Blake Shelton – ‘I Lived It’
top pagina

New York Shopping tips voor een stedentrip

 

 • shoppen bij Abercrombie & Fitch Fifth Avenue 720 Fifth Avenue NewYork, NY 10019 Amerika. Online winkelen via eu.abercrombie.com
 • Barneys 660 Madison Avenue NewYork , NY 10065 , zie ook de online Store Locator.
 • Bloomingdales ( verzend overigens ook naar Nederland ) 59th Street and Lexington Avenue – 1000 Third Avenue New York, NY 10022 , zie ook de online Store Locator.
 • Christian Louboutin ( verzend overigens ook naar Nederland ) 965 Madison Avenue New York, NY, 10021 NewYork , zie ook de online Store Locator.
 • shoppen bij Little Marc Jacobs voor boys, girls en baby 298 West 4th Street NewYork, New York 10014 en de Bookmarc op 400 Bleecker Street New York, New York 10014
 • bijv een dinnershow van de Jazzband met Woody Allen in het Carlyle Hotel Café 35 East 76th St., NewYork, NY 10021, USA.
 • shoppen bij Tiffany New York-5th Avenue Fifth Avenue and 57th Street NewYork, NY 10022, zie ook de online Store Locator. Kan overigens naar Nederland geleverd worden : nl.tiffany.com

top pagina