Gelderland provincie van de Betuwe de Veluwe de Achterhoek en de Graafschap

Gelders Heidelandschap

Gelderland Vakantie omvat méér dan het Hamaland, het Land van Maas en Waal, de Betuwe, de Posbank.

Natuurlijk het natuurpark de Hoge Veluwe en Paleis Het Loo.

Doe méér met vakantie in eigen land. Hoef je niet zo ver voor te reizen, zoals de Veluwe e.o..

 

Pagina navigatie provincie Gelderland

 

onderwerp navigatie deze pagina

 

 

Gelderland

Gelderland in Midden- en Oost-Nederland. In het noordoosten begrensd door Overijssel. In het oosten door het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen. In het zuiden door Limburg en Noord-Brabant. In het zuidwesten door Zuid-Holland en Utrecht. In het noordwesten door het Veluwemeer en dus ook Flevoland. Legio buren dus en de hoofdstad is Arnhem.

Van Gelre naar Gelderland

Niet gering in oppervlakte, maar Klik hier voor : het historische hertogdom omvatte aanzienlijk meer dan de huidige provincie. Namelijk een groot deel van het huidige Noord-Limburg. In het zuidoosten voor een deel ook het naburige Duitse gebied van Nederrijn bij de rivier de Niers. Het Gelre van toen was verdeeld in vier kwartieren.

Dat van Nijmegen, van de Veluwe, van Zutphen (Graafschap Zutphen), en Opper-Gelre.

Gelderland en Hamaland

Een deel van centraal en zuidoost Gelderland heeft historisch nog een andere naam : lees hier over het Hamaland, waar we de historie van Aleida van Hamaland hebben beschreven.

Betuwe , Veluwe, Achterhoek en Graafschap

In Gelderland zijn deze vier regio’s in het algemeen zeer bekend:

 • De Betuwe, bekend om zijn fruitteelt, een soort landtong onder Utrecht langs
 • De Veluwe met het grootste aaneengesloten bos-gebied van Nederland denk ook aan het park De Hoge Veluwe
 • De Achterhoek in het Oosten en
 • De Graafschap , vooral agrarisch , maar beiden toch met een aantrekkelijk en afwisselend bos – weide – landerijen gebied

 

Andere delen van Gelderland

Andere Gelderse gebieden zijn het Rijk van Nijmegen / Nimwegen. Maar ook de Liemers en de Gelderse Vallei. Dan de Bommelerwaard, de Tielerwaard. En het Land van Maas en Waal en de IJsselvallei. En wie kent niet het prachtige gebied van de Posbank, nee, niet met een “t” ertussen.

Twee zeer belangrijke rivieren zijn te onderkennen. De Rijn met zijn afsplitsingen Waal en IJssel, en de Maas vormt de grens met Noord-Brabant.

Vakantie in Gelderland / op de Veluwe en dan weet je het even niet, waar naar toe vandaag ?


Gelderland bezienswaardigheden

 1. Openluchtmuseum Arnhem

  Openluchtmuseum vangt de geschiedenis in authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen, een reis door de tijd van twee eeuwen geleden tot heel recent. Leuk om te zien, leuk om te onderzoek, leuk voor vakantie .

 2. Watermuseum in Arnhem

  Het Nederlands Watermuseum is een eigentijds, interactief museum over alle aspecten van water.Een echt doe-museum waar je een tochtje kunt maken door het riool, waterproefjes kunt uitvoeren, drinkwater, dijken etc.

 3. Historische Kelders in Arnhem

  Jarenlang hebben een dertigtal eeuwenoude kelders in de Rijnstraat ongebruikt onder de grond gelegen, in oude glorie gerestaureerd en met doorgangen onderling verbonden.
  In 2001 zijn deze kelders in oude glorie gerestaureerd, onderling met elkaar verbonden en opengesteld voor publiek. Er zijn rondleidingen mogelijk.

 4. Kasteel Slangenburg in Arnhem

  Kasteel Slangenburg is het Gastenhuis van de Benedictijner Abdij St. Willibrord, op twintig minuten loopafstand, in de Gelderse Achterhoek, enkele kilometers ten oosten van Doetinchem in en landgoed.

 5. Burgers Zoo Dierenpark Arnhem

  Op 30 maart 1913 opende Faisanterie Buitenlust de deuren voor het publiek en dat werd dierenpark Burgers’ Zoo, opgericht door Johan Burgers in Arhem Gelderland.

 6. Paleis Het Loo in Apeldoorn

  Sinds 1984 is dit voormalige Koninklijk Paleis na een grondige restauratie als museum opengesteld voor het publiek. De kostbaar ingerichte vertrekken geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes.

 7. Kroller Muller Museum in de Hoge Veluwe

  Het Kroller-Muller Museum bezit een wereldberoemde collectie voornamelijk 19de en 20ste eeuwse beeldende kunst. Centraal staan de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh en de beeldentuin.

 8. Kronenburger Park Nijmegen

  Het Kronenburgerpark is het mooiste park van Nijmegen van 1880 centraal gelegen, de dertig meter hoge Kruit- of Kronenburgertoren is van 1425 gebouwd,restant van de 15e en 16e eeuwse muren van de stad.

 9. Velorama fietsmuseum in Nijmegen

  Nationaal Fietsmuseum VELORAMA – het enige dat Nederland rijk is! – herbergt zo’n 250 echte, antieke fietsen: de historie van het zo geliefde stalen ros. bijeengebracht door de oprichter G.J. Moed.

 10. Museumpark Orientalis

  Voorheen ook bekend als Heilig Land Stichting. Museumpark bij Groesbeek: binnenmuseum en drie complexen w.i.uitleg over monotheïstische godsdiensten. Daartussen bezienswaardigheden als Syrische boerderij, het bedoeïenenkamp en de karavanserai.

 11. Museum Valkhof in Nijmegen

  Het Valkhof aan het Kelfkensbos herbergt archeologie en moderne kunst, met ruimte voor tijdelijke exposities die vele bezoekers zullen aanspreken.

 12. Valkhof van Keizer Karel in Nijmegen

  De Valkhofvereniging heeft als doel om het Valkhof onder de aandacht van een breed publiek te brengen.door : behoud van de resten van de burcht op het Valkhof en St. Nicolaaskapel.

 13. Bronkhorst bij de Achterhoek

  Het historische stadje Bronkhorst, kleinste stad van Nederland aan de westzijde van de Achterhoek, zie je de Achterhoek op zijn mooist. Bossen, afgewisseld boerderijen en eeuwenoude kastelen.

 14. Kasteel Ammersoyen Ammerzoden

  Eén van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland! Maar wel in de Gelderse Betuwe zo tussen Wijk bij Duurstede en Den Bosch. De veelzijdige locatie bestaat uit het Kasteel met binnen- en buitenplaats en het modern ingerichte Koetshuis. Op de website kasteelammersoyen evenementen kunt u terecht voor de evenementen zoals trouwen, events, jubilea, feesten.

 15. Kasteel Hernen bij Wijchen

  In het Land van Maas en Waal ligt dit prachtige kasteel met unieke overdekte weergangen.

 16. Heerlijkheid Marienwaerdt Beesd

  Heerlijkheid Marienwaerdt is een particulier landgoed van ruim 900 hectare in de Betuwe, gelegen in de kom van de rivier de Linge, tussen de dorpen Beesd en Tricht, Deil en Enspijk in de gemeente Geldermalsen. Het landgoed is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed.

 17. Stadskasteel Zaltbommel

  Het huis staat bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer van het stadskasteeltje, de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossem (ca.1490 â 1555). Het huis is omstreeks 1535 gebouwd.

 18. Kasteel Doorwerth Renkum

  Kasteel Doorwerth is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn, met drie musea te bezoeken. Op de stuwwal erachter ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden.

 19. Kasteel Nederhemert

  Op een oeverwal in de Bommelerwaard ligt aan een oude bocht van de Maas kasteel Nederhemert. De oudste delen van het kasteel dateren uit de 14de eeuw. Nu in beheer bij het Gelders Landschap. Website is sedert juli 2021 offline.

 20. Kasteel Wijenburg te Echteld bij Tiel

  Kasteel Wijenburg in de Gelderse Betuwe, stamt uit de twaalfde eeuw, wordt sinds 1988 commercieel geexploiteerd, w.o. drie sterren hotel Van Balveren met 21 kamers en een stijlvol à la carte restaurant.

 21. Kasteel Vanenburg te Putten

  De Vaenenborch is van 1389. In 1868 werden Anne Frederika van Goltstein en haar man Frederik Willem Jacob van Aylva baron van Pallandt (verre familie van het zangduo Nina en Frederik v.Pallandt ) eigenaar. Dat was toen. Tegenwoordig is het een Hotel-Restaurant middels de keten Best Western.

 22. Huis Zijpendaal in Arnhem

  Een prachtige 18e-eeuwse buitenplaats in Arnhem met bijgebouwen en een tuin in een groen beekdal, omgeven door stromend water. In het park staan kapitale oude bomen en er liggen een aantal bronnetjes. Park Zypendaal grenst aan het bekende Arnhemse stadpark Sonsbeek.

 23. Museum voor modern realisme en Kasteel te Ruurlo

  Kasteel Huize Ruurlo wordt al in 1326 (14e eeuw) genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren. Verkocht aan Hans Melchers als museum.

 24. Kasteel Rosendael – de bedriegertjes ! Rozendaal

  Landgoed Rosendael, vlakbij Arnhem, historisch ingericht kasteel met een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein. In het park de beroemde ‘bedriegertjes’, verborgen waterspuitende fonteintjes.

 25. De Spelerij en de Uitvinderij in Dieren

  De spelerij is actief spelen en ontdekken, de uitvinderij is zelf plastic buigen, figuurzagen, piepschuim snijden, vacuüm vormen, naamplaatjes slaan, metaal bewerken met echt gereedschap, ouders met hun kinderen.

 26. Schateiland Zeumeren Voorthuizen

  Grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland. In een sfeervolle locatie aan het water terug naar een tijd van zeevaart, onbewoonde eilanden, verborgen schatten en piraterij !!

 27. Boerderijpret in Ermelo

  Indoorspeeltuin Lekker spelen in het ballenbad, springen op het springkussen of stoer klimmen op en door de klimnetten. Kruipen door de gangenstelsels en tunnels, of gierend suizen van de rodelbaan.

 28. Landgoed de Westerbouwing Oosterbeek

  Op een strategische plek west v. Arnhem een boerenbedrijf met horeca uit de 19e eeuw uitgegroeid tot restauratie + panoramaterras, geschikt voor huwelijk + zakelijke bijeenkomsten op een historische positie.

 29. Kasteel de Doornenburg met herberg

  Kasteel de Doornenburg in de plaats Doornenburg tussen Arnhem en Nijmegen bij Pannerden
  In 1295 wordt voor het eerst Willem van Doornick vermeld, heer van de Doornenburg en Leenman van Gelre.
  Nòg bekender : Rutger Hauer als Floris en Jos Bergman als Sindala, in 1969 wereldberoemd als Nederlandse televisieserie en riddernostalgie.

 Op deze pdf kunt u de gemeenten in Gelderland en de zwembaden in Gelderland nalezen:

 

Vakantie-suggesties


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


Vakantie Gelderland omvat nog veel meer dan alleen het Hamaland, de Liemers, de Gelderse Vallei, de Bommelerwaard, de Tielerwaard, Land van Maas en Waal en de IJsselvallei en de Betuwe en de Posbank. Het zal nog moeilijk worden om dat binnen een vakantie te leren kennen, waar we het nog niet eens gehad hebben over natuurpark de Hoge Veluwe en Paleis Het Loo en het Veluwemeer.


top pagina