Gelders Heidelandschap

Gelderland Vakantie omvat méér dan het Hamaland, Land van Maas en Waal, Betuwe, de Posbank.

Natuurlijk het natuurpark de Hoge Veluwe en Paleis Het Loo.

Doe meer met vakantie in eigen land. Hoef je niet zo ver voor te reizen, zoals de Veluwe e.o..

Pagina navigatie provincie Gelderland

onderwerp navigatie deze pagina

Gelderland

Gelderland in Midden- en Oost-Nederland. In het noordoosten begrensd door Overijssel. In het oosten door het Duitse Noord-Rijnland-Westfalen. In het zuiden door Limburg en Noord-Brabant. In het zuidwesten door Zuid-Holland en Utrecht. In het noordwesten door het Veluwemeer en dus ook Flevoland. Legio buren dus en de hoofdstad is Arnhem.

Van Gelre naar Gelderland

Niet gering in oppervlakte, maar het historische hertogdom omvatte aanzienlijk meer dan de huidige provincie. Namelijk een groot deel van het huidige Noord-Limburg. In het zuidoosten voor een deel ook het naburige Duitse gebied van Nederrijn bij de rivier de Niers. Het Gelre van toen was verdeeld in vier kwartieren. Dat van Nijmegen, van de Veluwe, van Zutphen (Graafschap Zutphen), en Opper-Gelre.

Gelderland en Hamaland

Een deel van centraal en zuidoost Gelderland heeft historisch nog een andere naam : lees hier over het Hamaland, waar we de historie van Aleida van Hamaland hebben beschreven.

Betuwe , Veluwe, Achterhoek en Graafschap

In Gelderland zijn deze vier regio’s in het algemeen zeer bekend:

  • De Betuwe, bekend om zijn fruitteelt, een soort landtong onder Utrecht langs
  • De Veluwe met het grootste aaneengesloten bos-gebied van Nederland denk ook aan het park De Hoge Veluwe
  • De Achterhoek in het Oosten en
  • De Graafschap , vooral agrarisch , maar beiden toch met een aantrekkelijk en afwisselend bos – weide – landerijen gebied

Andere delen van Gelderland

Andere Gelderse gebieden zijn het Rijk van Nijmegen / Nimwegen. Maar ook de Liemers en de Gelderse Vallei. Dan de Bommelerwaard, de Tielerwaard. En het Land van Maas en Waal en de IJsselvallei. En wie kent niet het prachtige gebied van de Posbank, nee, niet met een “t” ertussen.

Twee zeer belangrijke rivieren zijn te onderkennen. De Rijn met zijn afsplitsingen Waal en IJssel, en de Maas vormt de grens met Noord-Brabant.

Vakantie in Gelderland / op de Veluwe en dan weet je het even niet, waar naar toe vandaag ?


Tips en Trips

[llm category=”9″]Op deze pdf kunt u de gemeenten in Gelderland en de zwembaden in Gelderland nalezen, opent zich in een overlay over deze pagina heen.

 

Vakantie-suggesties

vakantie aanbieders » zie halverwege de rechterkolom


Vakantie Gelderland omvat nog veel meer dan alleen het Hamaland, de Liemers, de Gelderse Vallei, de Bommelerwaard, de Tielerwaard, Land van Maas en Waal en de IJsselvallei en de Betuwe en de Posbank. Het zal nog moeilijk worden om dat binnen een vakantie te leren kennen, waar we het nog niet eens gehad hebben over natuurpark de Hoge Veluwe en Paleis Het Loo en het Veluwemeer.


top pagina