Portugal historie, Fado, Port en het Goud om te vinden, te genieten tijdens een verdiende vakantie !

Portugal qua land, klimaat en port zeker een vakantie waard
Portugal vakantie is relatief goedkoop te boeken, over de weg en via de lucht goed bereikbaar en betaalbaar. Zon, zee en Port, hoe gaaf wilt u het hebben. Hieronder gaan we kijken wat u er allemaal tegen komt.

Pagina navigatie Portugal

 

onderwerp navigatie deze pagina

Het meest westelijke land van continentaal Europa en een uitgesproken maritiem land ( ooit concurrent van Nederland ) met een lange Atlantische kust. Tot Portugal behoren tevens de eilandengroep de Azoren en het eiland Madeira, met de eilandengroep van de Ilhas Selvagens, alle gelegen in de Atlantische Oceaan. Sinds 1986 behoort het land tot de Europese Unie. Voor vakantie wel zo handig.

Belangrijke internationale luchthavens in Portugal zijn:

 • Porto
 • Faro
 • Lissabon
 • Funchal op Madeira

Belangrijke zeehavens van Portugal zijn te vinden in:

 • Lissabon
 • Setubal
 • Leixöes
 • Sines

Ontstaan van Portugal: Portucalia en Léon

Portugal is ontstaan uit (het koninkrijk Portucalia en) het Koninkrijk León in het jaar 1128. In 913 ontstond het Koninkrijk León toen de christelijke vorsten van Asturië langs de noordelijke kust van het schiereiland hun hoofdstad verplaatsten van Oviedo naar León.

Ze keerden zich af van de onbevaarbare Atlantische Oceaan. Bevolkt door Vikingen of Noormannen  (?) en vestigden zich in het hoogland van Spanje. Maar zoals in elk land , net als in Spanje, overheersers kwamen en gingen. Onderlinge samenwerking ging weer teniet. Uiteindelijk ontstaat er iets van wat er in het verleden heel anders uit zag. Voor een vakantie Portugal kijken we naar wat er nu in Portugal aanwezig is, en dat is helemaal niet weinig:

De Koningsroute Autorondreis

vakantietip :

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~


Daarbij heeft de hierboven genoemde touroperator De Jong Intra zowel een auto Koningsroute als een fly-drive anno sept.2019 …..

Deze KoningsRoute in Portugal voert langs :
Silves – door de provincie Alentejo naar Évora.
– Op dag 3 naar Castelo de Vide aan de Spaans / Portuges grens.
– Op dag 4 steekt u de rivier de Tejo over in de richting van de hoogst gelegen stad van Portugal op ca. 1060 mtr : Guarda.
– Op dag 5 trekt u naar het dal van de Douro-rivier, een bekende wijnregio, Lamego.
– Op dag 6 langs Vila Real naar de historische steden Braga en Guimarães.
Hier gaat dag 7 ook “aan op” want er is veel te zien zoals het bedevaartsoord Bom Jesus. Op ca. 50 km ligt dan wel het Nationaal Park Peneda-Gerês met bossen en stuwmeren, dat bepaalt u zelf.
– Op dag 8 gaat het langs de Costa Verde (‘Groene Kust’) naar Porto, waar ook veel te zien is en pakt u dag 9 er bij.
– Op dag 10 een lange rit zuidwaarts richting Óbidos. Onderweg keuze voor een stop zoals de stad van de FADO : Coimbra, bedevaartsplaats Fatima of Batalha met een van de mooiste kloosters van Portugal.
– Om op dag 11 de rit te maken van Óbidos naar wereldstad Lissabon met het prachtige Sintra gebergte. Vrij logisch dat daar dag 12 ook aan besteed kan worden. Bijvoorbeeld wandel langs de rivier. Ga lekker eten in het oude stadsdeel en geniet van de Vinho Verde of een heerlijke Mateus rosé.
– Op dag 13 langs de kust naar de Algarve, naar Lagos.
– Op dag 14 kunt u hier blijven of naar het strand gaan, maar ook een bezoek aan Sagres, het meest zuidwestelijke stukje van Europa is de moeite waard!
– Tja , op dag 15 eindigt deze autorondreis na het ontbijt. Is dit Koninklijk of niet. Een complete kennismaking met Portugal, de Portugezen en de Portugese Fado.

Braga in Portugal

Braga in Portugal ligt in het noorden van Portugal, heeft een kleine 200.000 inwoners en een kathedraal, oorspronkelijk romaans, daterend uit de 12de eeuw.

Porto

Vroeger heette de stad Porto : Cale en later Portucale, waarvan de landsnaam Portugal is afgeleid. Het is een Portugese havenstad aan de Costa Verde en bezit een oud centrum. Een vakantie bezienswaardigheid.

Vila Nova de Gaia

Ligt net even onder Porto in Portugal, dus ook een kustplaats en zo’n 300.000 inwoners. Vila Nova zal ongetwijfeld te maken hebben met “nieuwe stad”, Gaia wordt doorgaans gekoppeld aan “Moeder Aarde”.

Goud in Portugal

Al in de periode van de Romeinse bezetting werd er naar goud en andere metalen gezocht en dito gevonden.
In 1992 sloot de laatste goudmijn in Portugal, de mijnen van Jales in Vila Pouca de Aguiar, 25 kilometer ten noorden van Vila Real. Daarmee leek een einde gekomen aan bijna 2000 jaar goudwinning. Maar in juli 2012 tekende de Portugese overheid na een concours waarop zeven op goud beluste bedrijven inschreven, een exploratiecontract met het Canadese bedrijf Almada Mining. Goud zoeken en vooral vinden : vakantie werk ?

“Portugal Has Potential To Become A Significant Gold Producing Nation”
1 mei 2012, de Portugese potentie om weer een goudproducent van belang te worden. Ditmaal in het zuiden van Portugal.
Daarnaast wordt er koper, tin, uranium en wolfraam gedolven.
Kortom, wellicht nu nog één van de zwakkere eu – landen, binnenkort een Dagobert Duck, dat is het voordeel van grondstoffen.
Ondertussen blijft het vakantie toerisme als vakantieland Portugal van groot belang.


Miranda do Douro

Ruta del Duero, bijna 1000 mijl van de diverse landschappen in de beste natuurlijke route tussen Spanje en Portugal. Het begint bij de geboorte van de rivier de Duero in de Picos de Urbion in Duruelo de la Sierra, en eindigt bij de monding aan de oevers van Porto en Vila Nova de Gaia.

Figueira da Foz

Figueira da Foz, deze stad van ca. 65.000 inwoners ligt ongeveer op dezelfde hoogte als Coimbra , maar dan aan de kust bij de Cabo ( Kaap) Mondego.

 

Vila Franca de Xira

Vila Franca de Xira ligt aan de monding van de rivier of Rio : Tejo, de delta, de natuurlijke haven van Lissabon, telt een 130.000 inwoners. Ziet nog relatief weinig vakantie bezoekers, maar daar kunt u verandering in brengen.

 

Port de wijn van Portugal

Rio Douro in Portugal

Port als befaamde wijn van Portugal is een zogenaamde versterkte wijn en wordt geproduceerd in een wettelijk vastgelegd en internationaal erkend gebied langs de rivier de Douro. De enige plek waar verder nog met deze drank mag worden gewerkt is Vila Nova de Gaia, de dubbelstad van Porto op de zuidoever van de Rio Douro. Daar mag Port worden opgeslagen, opgevoed, gemengd en gebotteld. Prettig onderzoeksgebied tijdens vakantie.

De beste Port komt uit de streek rond de stad Pinhäo – de Cima Corgo, en dan speciaal van de noordoever van de Rio Douro. Uit hetzelfde port- en vakantie gebied komen ook niet versterkte wijnen onder de naam Dourowijn.
De belangrijkste soorten zijn:

 • Witte Port
 • Ruby: een jonge rode Port
 • Tawny: in een jonge lichtrode variant en als oudere taankleurige soort
 • Vintage: gemaakt van de allerbeste oogsten, jong gebotteld en in staat om op oudere leeftijd zich nog te verbeteren.

Evora op de hoogte van Setubal / Lissabon

Torre de Belem in Lissabon, versterkte toren 16e eeuw herinnering aan de ontdekkingsreizen van Portugal

Evora aan de rivieren Ribeira Degebe en de Rio Xarama, ligt op een hoogvlakte, deels omgeven door vestingmuren. Voortgekomen uit een nederzetting gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Julius Ceasar onder de naam Liberalitas Julia. Daaruit is het ook logisch dat er een tempel gewijd aan Diana staat boven de stad ‘verheven’. De vesting-achtige kathedraal uit de 12e eeuw is met een lengte van 70 meter de grootste in Portugal.

 

Coimbra

Tussen Porto en Lissabon zien we de stad Coimbra iets meer in het binnenland, in de 12e eeuw nog de hoofdstad van het toenmalig koninkrijk Portucalia. Als tegenprestatie voor het feit dat Lissabon de hoofdstad werd, verkreeg Coimbra een universiteit.

Amália Rodrigues zingt over Coimbra

Een voorstad van Coimbra is Santa Clara waar het ‘Portugal dos Pequenitos‘, het Portugal van de Kinderen te vinden is. In mini/micro uitvoering met de vroegere / huidige koloniën.

 

De FADO, vermoedelijk geboren in Coimbra

De FADO, vermoedelijk ‘geboren’ in Coimbra en zeker op niveau gebracht en onderhouden in Coimbra.
Het woord ‘FADO‘, is vermoedelijk afkomstig van het Latijnse fatum ofwel noodlot, maar dan bezongen met Portugese muziek. Meestal met onderwerpen van verdriet, het onbereikbare, verloren liefde, of datgene wat voorbij is. Zoals ook Coimbra niet meer de hoofdstad is, maar Lissabon. De wereldzeevaart zal hierbij zeker een rol hebben gespeeld. Zonder deze muziek is uw Portugese vakantie niet compleet. Het blijft je bij (..), vooral wanneer je het life bijwoont.

 

Fatima

De Portugese stad Fátima ligt in Centraal-Portugal in de gemeente Ourém, ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon.
Fatima in Portugal
Tussen Santarem en Leiria langs de A1 de stad Fatima waar de Heilige Maagd van de Rozenkrans ook wel Onze Lieve Vrouwe van Fatima ( Virgem do Rosario ) verschenen zou zijn aan 3 kinderen ( Lucia, Francesco en Jacintha ) op 13 mei 1917 en als gevolg daarvan is Fatima een bekend bedevaartsoord geworden met nachtelijke fakkelprocessies en missen, en is in 1944 een basiliek gebouwd. Vakantie “must” om bij te wonen.
Met ‘Onze Lieve Vrouw van Fátima’ wordt Maria aangeduid die tussen mei en oktober 1917 zes keer verschenen zou zijn aan de drie herderskinderen.

 

Mafra

Net iets boven Lissabon komen we bij de plaats Mafra, met een riante kloosterburcht / complex : 251 meter in de lengte, 221 meter in de breedte. Met een reusachtige koepel een zeer bezienswaardig bouwwerk, nog niet eens zo oud : 18e eeuws.

Braga , Vila Real en Braganca

In het verre Noorden vinden we dan nog de steden Braga westelijk, Vila Real en tegen de grens met Spanje : Braganca in het gebied van de Tras Os Montes ( ‘achter de bergen’ ).

 

Setúbal zuidelijk van Lissabon

Aan de noordkant van de monding van de Rio Sado ligt Setúbal, zuidelijk van Lissabon, de vierde stad van Portugal qua inwonertal , rond de 100.000. Het is de derde zeehaven van het land met een belangrijke scheepsbouwindustrie.

 

De Azoren

Deze archipel in de Atlantische Oceaan bijna halverwege Lissabon op het Iberisch schiereiland en Newfoundland op het Amerikaanse continent, zo ongeveer op de Mid Atlantic Ridge, bestaat uit negen bewoonde eilanden, samen vormen ze evenals Madeira een autonome provincie binnen de republiek. De Azoren hebben een totale oppervlakte van 2247 km² en tellen circa 250.000 inwoners. De grootste stad, Ponta Delgada, ligt op het oostelijke eiland Säo Miguel.

In 1427 ontdekte een van de kapiteins, varend voor Hendrik de Zeevaarder, de Azoren. Vanwege de Noord-Franse en Vlaamse kolonisten die voor de bevolking van de eilanden werden aangetrokken, werden ze in die tijd ook wel Vlaamse eilanden genoemd.

De negen eilanden van de Azoren zijn alle van vulkanische oorsprong, de hoogste vulkaan is de Pico van 2351 m hoogte. De westelijkste eilanden, Flores en Corvo, liggen circa 500 km van het zuidoostelijkste, Santa Maria, vandaan.


top pagina

Goedkoop naar Portugal, het kon en het kan, is bereikbaar en betaalbaar. Zon, zee en Port, hoe gaaf wilt u het hebben.

Naast de detailpagina’s is dit de hoofdpagina over Portugal, en rest voor andere onderwerpen het bovenstaande menu.