Australië, Abel Tasman en Willem Janszoon gingen u voor met VOC mentaliteit op koers naar wijn.
We zijn even op de grens tussen het westelijk deel van de provincie Groningen en de provincie Friesland. Oudtijds gelegen aan een “zeearm” van de Lauwers waar we nu nog het Lauwersmeer van over hebben, dáár ligt het dorp Lutjegast ca. halfweg Grijpskerk en Marum.
Wat doen we daar in het Westerkwartier van Groningen ? …….. Vrijwel niets.
Is geweest,
onze roemruchte historie van mannen van naam en faam : Abel Janszoon Tasman geboren in Lutjegast anno 1603 en overleden te Batavia (Indonesië) 1659. Kennen we die van ? ………..
Ja, dat is nu het grote probleem, we kennen hem in Nederland nagenoeg nièt.
Soms op school, werd hij
nog wel eens genoemd als ontdekkingsreiziger. Van Australië, Tasmanië, Nieuw Zeeland, in 1642 en 1644 in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC).
Gaat altijd weer om geld = VOC mentaliteit cf Balkenende
Alleen , de “makke” van de goede man was, dat hij weliswaar goed werk heeft gedaan door het ontdekken van land en het in kaart brengen van dat Australië,maar dat de VOC daar aan Australië in directe zin geen geld aan over heeft gehouden.
En dat laatste was toen en nu niet echt populair. Het moet opbrengen. Ook in Australië.
Abel Tasman in Nieuw Zeeland
Zo heel anders ligt dat in Nieuw Zeeland, iets verder dan Australië. Dáár wordt hij nog steeds geëerd. Neem het Zuidereiland van Nieuw Zeeland en daar dan het noorden van, zeg maar tegenover Wellington.
Dáár heb je de Tasman Baai en op zeg anderhalf uur vanaf Nelson. het Abel Tasman National Park met gouden stranden en rotsen van graniet, door het water gemodelleerd, moet je gezien hebben. Vernoemd naar….. precies , die Hollander ût Grun, de eerste Europeaan die Aotearoa ontdekte na Australië.
Druiventeelt en de Maori
De 18e december 1642. Was het ontdekken ook wel waard als toerist. De temperatuur is nooit extreem, in de zomer rond de 25°C en 15°C in de winter, iets van 2500 zonuren per jaar.
En dat is weer ideaal voor de druiventeelt, waar achteraan dan de wijn in het vizier komt.
Daarbij hoeven we het Noordereiland niet te vergeten, met bijvoorbeeld de Nationale Parken in het noorden met de geysers, maar zeker ook de nederzettingen van de Maori’s.
Even niet verder vertellen, dat onze Abel op het Zuidereiland een ontmoeting had met Maori’s. Waarbij vier van zijn mannen gedood werden; hij noemde de huidige Golden Bay dus ……. Moordenaarsbaai.
Laten we zeggen dat Abel z’n voornaam niet mee had.
Abel Tasman in Nieuw-Holland of Australië
Abel Tasman in Nieuw Holland, we zijn niet bescheiden. We hebben het over een continent : het tegenwoordige Australië. Waarvan de westkust al door de Nederlanders ontdekt was, het ging bij Abel Tasman om de noordkant op zijn tweede reis, in 1644. En bracht dùs die kustlijn van Australië volledig in kaart.
Willem Janszoon
“Australis” staat overigens voor zuid of zuidelijk. “Terra Australis” (Latijn voor “Zuidland”). En naar men toen dacht als tegengewicht van die noordelijke continenten.
Ho, was Australië dus al eerder door de Nederlanders ontdekt ?
Ja wel zeker.
In 1606 ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon met zijn schip het Duyfken. Een replica van dat “duifje” hebben we ook, geeft een idee van die scheepslui van toen. En vergelijk dat nu eens met een cruise-schip van nu.
Uluru of Rode Berg in Australië
Australië, een continent, heeft meer bezienswaardigheden dan je in een paar weken aan kan. Denk aan Sydney , maar ook de wereldbekende Uluru. ? Is de heilige berg – ook wel rode berg – van de Australische Aboriginals ( Aboriginals = oorspronkelijk ). Pas onlangs zijn de oude rechten teruggekomen bij deze oorspronkelijke inwoners. Hoewel ook zij import zijn vanuit andere eilandgebieden in die contreien. Die berg overigens steekt 318 mtr uit boven de omliggende woestijngebieden met een omtrek van circa 8 kilometer.
Tropen en tropische temperaturen
Continent, het klimaat is navenant : tot de tropen behoren de noordelijke delen van Queensland, Northern Territory en Western Australia met een vochtig, warm klimaat. Temperaturen overdag tussen de 32 ºC en 36 ºC. ‘s Nachts minder tot rond het nulpunt!Vooral in Queensland en delen van West-Australië vinden we een subtropisch klimaat met gedurende het hele jaar temperaturen tussen de 20 ºC en 30 ºC. In de zuidelijke streken van Australië vergelijkbaar met in Europa het Middellandse Zeeklimaat.
In de zomer van 25 ºC tot 38 ºC en in de winter rond 14 ºC. De tussenliggende woestijngebieden zijn extremer van temperatuur.In juli naar het Great Barrier Reef om er te gaan duiken.
Nationale Parken bijvoorbeeld, natuur, fauna en flora
En u pakt andere delen van het jaar voor andere interesses:
- Kangaroo Island in het zuiden een “place to be” voor dierenliefhebbers : de koala en de kangoeroe bijvoorbeeld.
- Fraser Island National Park
- de Whitsunday Islands, tropische eilanden met witte stranden, groene bossen grenzend aan een diepblauwe zee aan de oostkust van Australië
Abel Tasman en Tasmanië
Even zuidelijk ( op 240 kilometer ) van Australië ligt het eiland Tasmanië met de hoofdstad Hobart. Oppervlakte 68.401 km2 met een 460.000 inwoners, ter vergelijking Nederland : 41.528 km2 met krap 17 miljoen inwoners.
Abel Tasman en de Filippijnen
In april 1648 was er de opdracht om met acht schepen bij de Filipijnen de Spaanse zilvervloot uit Mexico te onderscheppen. Men wist op dat moment nog niet van het laatste nieuws. Namelijk dat er onderhand Vrede was gesloten. De Vrede van Münster in 1648 of wilde het niet weten. Immers je kunt altijd doen alsof en ondertussen de bank ( zilvervloot ) veiligstellen.
Helaas, lukte niet. Waarna de schepen van Tasman – je zal onderweg ook moeten eten – de kuststreek van de Filipijnen hebben geplunderd.
VOC mentaliteit riep ‘premier Balkenende van Nederland’ nog.
En Abel ?
In januari 1649 keerden ze terug in Batavia. Tien jaar later overleed Abel Tasman in Batavia, 56 jaar oud. Veel gezien in zijn leven, weinig eer aan overgehouden in eigen land.
Zeecruises rond Australië Tasmanië Filippijnen
Kortom, wanneer u ooit een culturele reden zoekt om een wellness tocht ergens op deze wereld te maken, pak een zeecruise. Een zeecruise in de contreien van deze gebieden. De zeven provinciën ofwel de VOC is u voorgegaan, heeft de kaarten gemaakt, de koers uitgezet.
De meeste cruise-schepen zijn voorzien van al hetgeen gedefinieerd wordt met wellness, goed eten, goed slapen , zwembad aan boord, therapie, massage, de internationale hoogtezon laat u in deze omgeving nauwelijks in de steek.
Australië Vakantie Aanbiedingen
-
Djoser Reizen
Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!. -
Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld
Zelf Australië ontdekken in de voetsporen van
Denk ook aan een combinatie van Cairns en het Great Barrier Reef.
En bij Centraal Australië aan : Darwin, Alice Springs, de Aboriginal-cultuur, Ayers Rock, Red Centre.
Bij Oostelijk Australië, denk dan aan Lamington National Park – Sydney in New South Wales naar Melbourne in Victoria – Van de wijngaarden van Hunter Valley naar het Blue Mountains National Park – Port Douglas met een fantastisch tropisch regenwoud en voor de kust het Great Barrier Reef – Frasereiland, het grootste zandeiland ter wereld – Adelaide – de Outback, het wandelparadijs Grampians National Park, de kustroute over de Great Ocean Road en de pinguïns op Phillip Island.
Specifiek Tasmanië, de kleinste Staat van Australië, aan de zuidkust en het schiereiland Freycinet, ook een aardige combinatie.
Westelijk Australië met de ruigste en meest afgelegen gebieden van Australië, de Kimberley – van Darwin naar Broome – de bizar gevormde rotsen van de Bungle Bungles – van Perth naar de indrukwekkende kalkstenen rotspilaren van The Pinnacles.
Zuidelijk Australië met de Great Ocean Road – Melbourne – Mornington Peninsula – koala’s, wallabies en zeeleeuwen op Kangaroo Island.
Inderdaad, Australië doe je er niet “even” bij. Is een continent immers. Maar dan anders.
lees ook onze pagina over Nieuw Zeeland
Op deze pagina van vakantie-trips over Zeecruises staat wellicht ook een optie voor u.