Turkije en all in vakantie dat is in Turkse sfeer genieten, cultuur opsnuiven, zonnen op de stranden, sporten in het water

All in betekent in principe dat alle kosten in de totaalprijs zijn opgenomen, maar let op, ‘all in’ kan soms nòg meer betekenen, maar ‘all in’ kan soms ook minder betekenen, gaat immers altijd ook om wat je zelf als ‘normaal inbegrepen’ beschouwd. Check daarom altijd of jouw | uw ‘all in vakantie’ overeenkomt met wat er in de boekingsafspraken staat.

Pagina navigatie Turkije

 

Aanbiedingen

Ankara

citadel Ankara Turkije
Ankara, hoofdstad van Turkije, gelegen aan de Ankara – rivier, in Centraal-Anatolië, een stad van ca. 3 miljoen inwoners.
Ankara is het administratieve centrum van het land (regering en parlement) en tevens een belangrijk handelscentrum, tezamen met andere activiteiten. Natuurlijk bij zoveel cultuur zijn er diverse musea (etnografisch, archeologisch, natuurkundig museum), theaters, opera en vier universiteiten.

De oude stad rond de hooggelegen Byzantijnse citadel biedt nog een typisch Oosterse aanblik, met winkeltjes, bazaars en historische gebouwen, in het bijzonder de “Arslanhane Camiimoskee” uit 1290. Niet te missen is het mausoleum van Atatürk.

De stad, oudtijds Ancyra geheten, zou volgens de sage door Midas. Dus nog eens … de stad …. zou in de 9de eeuw v.Chr. zijn gesticht

Midas op een detail van het schilderij van Hendrick de Cleck ca. 1620 Rijksmuseum Amsterdam uit de historie van Turkije en was in de Romeinse tijd een bloeiend centrum van handel en een knooppunt van wegen. In 621 werd de Turkse stad Ankara door Arabieren ingenomen en in de 13de eeuw door de Seldjoeken. In 1919 verkoos Mustafa Kemal Ankara als zetel van zijn bewind; in 1923 werd het hoofdstad van de nieuwe republiek, waarna Ankara weer snel tot bloei kwam. Tot 1930 heette Ankara : Engürü, in Europa bekend als Angora.

Turkije in de vaart der volkeren

Turkije in de vaart der volkeren had in het midden van de 18de eeuw een heftig conflict met Perzie (huidig : Iran ), de gevaarlijkste tegenstander van de Turken werd echter Rusland.
Opstanden op de Balkan leidden tot ingrijpen van Rusland in de jaren 1877 – 1878, dat tot vlak bij Constantinopel doordrong.

Het Congres van Berlijn in 1878 bracht voor de sultan in Turkije wel enige verlichting, maar deze was nu geheel afhankelijk van de mogendheden. Cyprus kwam onder Brits bestuur, Bosnie onder dat van Oostenrijk – Hongarije, Griekenland kreeg uitbreiding van gebied. Roemenie werd geheel onafhankelijk en Bulgarije werd een autonome provincie. Het werd er niet echt rustig op.

Turkije was financieel geheel afhankelijk van de toenmalige grootmachten.
Tegen de afloop van de oorlog kwam het nationalisme in verzet. Hierin vervulde Mustafa Kemal Pasja, na 1934 Kemal Atatürk genoemd, de hoofdrol.

Bij de Arabieren niet direct aansluiting vindend, bij Europa niet geheel los van strubbelingen, bleef en blijft het voor Turkije zoeken naar een nieuw evenwicht. Het tekent wel de houding die Turkije actueel aanneemt.

Turkije een al heel oude beschaving

Turkije wordt wel de als één van de beschavingsbronnen genoemd. En wanneer u door dit land trekt, wordt meteen duidelijk waarom. Een van de oudste steden ter wereld – een neolithische stad bij Çatalhüyük – dateert uit 6500 v. Chr. Sindsdien kan Turkije zich beroemen op een rijke cultuur die een blijvende invloed heeft gehad op onze moderne beschaving. Deze waardevolle traditie maakt van Turkije een paradijs van informatie en culturele rijkdom. Hattiërs, Hettieten, Frygiërs, Urartiërs, Lyciërs, Lydiërs, Ioniërs, Perzen, Macedoniërs, Romeinen, Byzantijnen, Seldjoeken en Osmanen, ze zijn allemaal “langs geweest”, elk heeft zijn stempel gedrukt op de Turkse geschiedenis, hoewel sommige volkeren wellicht dezelfden zijn geweest onder een iets andere naam zoals Hattiërs en Hettieten.

Zee van Marmara

vakantie tafelen met uitzicht op de Aya Sophia, is dat wat?

Zee van Marmara of Marmora, binnenzee tussen Europa en Azië, door de Dardanellen verbonden met de Egeïsche Zee en door de Bosporus met de Zwarte Zee, 280 kilometer lang, tot wel 80 kilometer breed en een voor zover bekend grootste diepte van 1355 meter. In vroeger tijden luidde de naam “Propontis”. In het westen ligt het eiland Marmara, het voormalige Proconnesus, hoogste punt op bijna 600 meter. Er zijn nog oude marmergroeven.

Dardanellen of Hellespont

De Turkse naam Çanakkale Bogazi voor de Dardanellen of Hellespont, de zeestraat aan de zuidkant richting Middellandse Zee , voor over een lengte van ca. 65 kilometer en gemiddeld 5 tot 6 kilometer breed en op z’n smalste 1350 meter, 50 tot 100 meter diep, verbindt de Egeïsche Zee met de Zee van Marmara.
De Europese oever bestaat uit steile en onvruchtbare heuvels, daarentegen de Aziatische kust heeft wijngaarden en zuidvruchtenteelt, het is soms onduidelijk verdeeld in de wereld. De Dardanellen hebben een relatief zoutarme bovenstroom in zuidwestelijke richting en een zoutrijke onderstroom in de richting van de Zee van Marmara.
Dat zoute karakter vinden we ook terug bij de Turkse ‘Dode Zee’ in Turks : Ölüdeniz , ten zuiden van Fethiye.

de andere ontsluiting:

Bosporusbrug, verbinding Europa met azie

de Bosporus west van Turkije

De Turkse naam voor Bosporus : Karadeniz bogazi, deze zeestraat verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmara, zo’n 30 kilometer lang en 300 meter tot 3 kilometer breed, en tot 105 meter diep.
De dieptestroom is richting Zwarte Zee en een minder zoute oppervlaktestroom richting Zee van Marmara.
Even boven Istanbul wordt de Bosporus overspannen door een brug afgebouwd in 1973 en een tweede brug, van West Istanboel naar het Aziatische deel, kwam in 1988 gereed. De naam “Bosporus” werd door de Grieken afgeleid van bous (= rund) en poros (= doortocht), omdat Io op haar zwerftocht in de gedaante van een koe erlangs zou zijn gekomen.

Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland

De Egeïsche Zee ( Grieks: Aigaion Pélagos en Turks: Ege Denizi ) staat voor een deel van de Middellandse Zee, tussen het Balkanschiereiland van Griekenland en Klein-Azië (Turkije), grotendeels behorend tot Griekenland, met een oppervlakte van 196.350 km2, van noord naar zuid 670 kilometer lang en gemiddeld 300 kilometer breed; de grootste diepte echter is bij het eiland Kreta: 2250 meter.

Zwarte Zee tussen Turkije en Rusland

De Zwarte Zee (Russische naam Tsjornoje More, Latijnse naam Pontus Euxinus en Turkse naam Kara Deniz is een nagenoeg afgesloten binnenzee tussen Zuidoost-Europa en Klein-Azië, zo’n 465.000 km2 groot, met de Middellandse Zee verbonden door de (Thracische) Bosporus en de Dardanellen.

Water, water en water……….watersport misschien? Ook een goedkoop Vakantie Turkije idee.
Vanaf het zuiden langs de kust omhoog, heel veel water en interessante kustplaatsem , zoals :

Fethiye in Turkije

onze pagina over Fethiye vind u hier met 1 klik 😉

Istanbul ooit Constantinopel

onze pagina over Istanboel vind u hier met 1 klik 😉

Marmaris in Turkije

In de zomermaanden wordt het aantal inwoners van Marmaris in het uiterste zuidwesten van Turkije met gemak vertienvoudigd. De aantrekkingskracht van het Turkse Marmaris is vooral gelegen in de grootste jachthaven van Turkije en de omgeving met haar mooie stranden en met naaldbomen begroeide bergen. Behalve de resten van een kruisridderslot , een karavanserai uit 1545 (de Menzilhane, nu ingericht als winkelcentrum) en de uit de 18e eeuw daterende lbrahim Pascha Moskee heeft Marmaris geen historische gebouwen van betekenis.
Voordat rond 1980 het massatoerisme op gang kwam, was Marmaris de verzamelplaats van de Turkse jetset.

Bodrum in Turkije

Bodrum in Turkije wordt ook wel het Turkse ‘St.Tropez’ genoemd, ligt in het zuidwesten van Turkije aan de Egeïsche Zee, in een schilderachtige baai met een grote jachthaven. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door het majestueuze Kasteel van St. Peter, dat in de 15e eeuw werd gebouwd door de Ridders van Rhodos. In de oudheid lag hier Halicarnassus, de geboorteplaats van Herodotus. Het huidige Bodrum is het trefpunt van watersportliefhebbers, maar ook van Turkse en internationale kunstenaars.

kaart met landstreken in de oudheid van Turkije

Troje en strategisch Hissarlik

Het huidige Hissarlik lag bijzonder strategisch in het noord-westen van het huidige Turkije aan de Dardanellen. Wel is er altijd een zekere mate van twijfel geweest of het opgegraven Troje wel groot genoeg was voor het Troje van de Griekse schrijvers. Waar Homerus Troje en Ilium als één stad beschouwt zijn er andere schrijvers die dat niet doen. Zou Homerus ongelijk hebben, dan ligt er, hetzij op een andere plaats aan de Dardanellen, hetzij verder weg, nog een tweede, mogelijk groter Ilium/Troje.

Turks Kusadasi aan de Egeische Zee

Kusadasi is gelegen aan de Egeïsche Zee en uitvalsbasis bij uitstek voor de historische bezienswaardigheden, die er in de directe omgeving te vinden zijn, zoals Efes, het huis van de Heilige Maagd Maria en de Basiliek St. John. Maar ook andere bezienswaardigheden zijn vanuit Kusadasi goed te bereiken zoals Pamukkale en Afrodisias.
Kusadasi heeft 3 havens, een marinehaven, een jachthaven, maar ook een haven voor cruise- boten, die hier regelmatig aanleggen.

vakantie aan de Turkse Riviera & Konya

Hier vind u nu de pagina over Konya boven Antalya en Alanya en de Turkse Riviera

Alanya aan de Turkse Riviera

Voor Alanya is 1 klik op deze link voldoende

Antalya aan de Turkse Riviera

Voor Antalya is 1 klik op deze link voldoende

Myra Demre ofwel de bron van het KLAAS mysterie ?

Myra en Sint Nikolaas

Myra of zoals de huidige naam ” Demre ” in het turks: ” Kaleüçagiz “, is een dorp tussen Finike op 25 kilometer en Kas op 48 kilometer, ten zuidwesten van Antalya , ligt aan de rivier de Myros (Demre Çay). Myra was in de klassieke tijd verbonden met de zee door de haven van Andriake. Klik hier voor onze pagina met meer informatie over Sinterklaas als bisschop van Myra!.

Informatie over het Italiaanse Bari in Italië vindt u op de Italië pagina.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Uw all in vakantie turkije online, de Turkse geneugten, historie, stranden, sporten: met een veelheid aan vakantie aanbiedingen, zonnige.. u komt woorden en vakantietijd tekort om overal geweest te zijn. Maar dat is niet erg, kom gewoon nog een paar keer terug.

 

top pagina

Turkije all in vakantie staat voor u open, voorafgaand aan deze pagina is het menu, en natuurlijk de hierboven genoemde detailpagina’s over Turkije en omstreken.