Delft en de grachten van Delft met terrassen en middels oude grachten sfeervol shoppen

Vakantie Zuid-Holland gaat over grote steden als Den Haag.  En Rotterdam, Delft, Gouda,  Zoetermeer en Leiden, dorpen ertussen in.  Het water van de rivieren en deels rond de Zuidhollandse eilanden. Meren, hotels, vakantiehuizen en vakantieparken.
Pagina navigatie provincie Zuid-Holland

en de

onderwerp navigatie deze pagina

dagtrips en vakantietips van Zuid-Holland plus overnachting etc KLIK HIER

Aanbiedingen

Zuid-Holland en Zuid-Hollandse streken

Zuid-Holland grenst aan de Noordzeekust, kent daar badplaatsen waar bijvoorbeeld Scheveningen naast Den Haag zeker niet het minst bekend is, maar nog vele anderen. Grenst in het zuiden aan Zeeland, maar niet vergeten mag worden dat de bovenste eilanden wel degelijk Zuid-Hollandse eilanden zijn.

De Zuidhollandse eilanden zijn voor een deel volledig bebouwd of in industrieel gebied veranderd, denk aan Rozenburg met de petrochemische industrie en de haventerreinen van Europoort. Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard zijn nog landelijk. Voormalige eilanden zijn Voorne-Putten, IJsselmonde en het Eiland van Dordrecht. Ook Zuid-Holland.

Een echt eiland, zonder vaste verbindingen is nog Tiengemeten.

Oostelijk zien we een van de bekendste handelsmerken van Nederland, namelijk de typisch Hollandse molens bij Kinderdijk en omstreken en in het noorden grenst het, hoe kan het ook anders, aan Noord-Holland. Het is een van de meest dichtbevolkte en geïndustrialiseerde gebieden in Nederland, de wereldbekende “poort” ofwel Europoort bij Rotterdam (doorvoer-)haven en motor van economisch Nederland. En met natuurlijk het regeringscentrum Den Haag binnen de grenzen, waar ook allerlei internationale instellingen en instituten aanwezig zijn.

Water en rivieren in Zuid-Holland

Nederland kent meer waterrijke provincies, maar Zuid-Holland is speciaal omdat heel veel grote rivieren in takken / zijstromen een ander leven en een andere naam krijgen en voor een belangrijk deel Zuid-Holland doorsnijden. De belangrijkste zijn wel de Oude Rijn, de Gouwe, de Hollandsche IJssel, de Lek, de Nieuwe Maas, de Nieuwe Waterweg, de Oude Maas, de Noord, de Merwede, het Hollands Diep en het Haringvliet.

Ook niet onbelangrijk zijn de wat meer gesloten types van watertjes, zoals grote plassengebieden als Braassemermeer, Kagerplassen, Nieuwkoopse Plassen, Reeuwijkse plassen en de Hollandse Biesbosch.

Landschappen en het Groene Hart Zuid-Holland

Het feit, dat men een groene oppervlakte in de provincie Zuid-Holland heeft aangemerkt, waar verminderd gebouwd mag worden ( hoewel onze knabbel-babbel oftewel de landelijke overheid daar hoge snelheidstreinen doorheen laat rijden met très grande vitesse ) geeft al aan door de noodzaak, dat de provincie rondom dat Groene Hart ernstig vol raakt met bebouwing en bevolking.

Het dichtstbevolkt zijn de gebieden rond Leiden, Den Haag als regeringscentrum, Rotterdam als haven en industriecentrum en Dordrecht. In de Bollenstreek, rondom Alphen aan den Rijn waar de hedendaagse Romeinen de vooruitgang nog even weten tegen te houden, en Gouda, ten zuiden van Zoetermeer en het Westland : waar Zuid Holland in ieder geval rijk aan is, zijn files al heeft ze daar niet alleen het alleenrecht op.

Zuid-Holland omvat het zuiden van het voormalige Holland uit de tijd van de Republiek van de 7 Provincien. In 1815 in verband met het matigen van de macht is Holland verdeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland. Gebruik je Zuid-Holland als bijvoeglijk naamwoord, dan wordt het Zuidhollandse gemeenten, dus zonder streepje.

 

Gemeenten in Zuid-Holland:

Een overzicht van de gemeenten in Zuidholland staat op deze PDF, die in een overlay over deze pagina kan worden geopendPDF wordt over deze pagina heen weergegeven met gemeenten in Zuidholland

Vakantie Zuid-Holland Tips

Zuid holland kent aan Pretparken bijvoorbeeld Drievliet in Rijswijk, Duinrell in Wassenaar en Attractiepark Zoetermeer.
[llm category=”2″]


vakantie aanbiedingen

Vakantie tips in Zuid-Holland


zie ook : vakantie in de Delftse Hout bij Delft, met winkelen in Den Haag, Delft en Rotterdam, bezienswaardigheden van 3 landelijke trekkers en tot vakantierust in de Delftse hout. Met video’s.

Maduro in Madurodam Zuid-Holland

En waar hierboven een verwijzing is naar Madurodam in Zuid-Holland, ooit afgevraagd, waar dat “Maduro” op van toepassing is ?
In 1916 werd in een Joods gezin op Curaçao : George John Lionel Maduro geboren. Was gedurende WO II officier in het Nederlands leger, maar heeft na de capitulatie in het Duitse Dachau z’n einde gevonden. Postuum geëerd met de Militaire Willems-Orde. 1916 – 2016 en dus wordt op Madurodam èn op Curaçao de honderdste geboortedag gevierd.
Na de oorlog heeft de familie de oprichting van Madurodam gefinancierd als een herinnering aan hun enig kind.
Méér over Curaçao op deze pagina


top pagina