Zuid-Holland Rotterdam Den Haag Regerings-centrum en centrum voor vakantie

Delft en de grachten van Delft met terrassen en middels oude grachten sfeervol shoppen

Vakantie Zuid-Holland gaat over grote steden als Den Haag.  En Rotterdam, Delft, Gouda,  Zoetermeer en Leiden, dorpen ertussen in.  Het water van de rivieren en deels rond de Zuidhollandse eilanden. Meren, hotels, vakantiehuizen en vakantieparken.

 

Pagina navigatie provincie Zuid-Holland

en de

onderwerp navigatie deze pagina

 


Aanbiedingen

Zuid-Holland en Zuid-Hollandse streken

Zuid-Holland grenst aan de Noordzeekust, kent daar badplaatsen waar bijvoorbeeld Scheveningen naast Den Haag zeker niet het minst bekend is, maar nog vele anderen. Grenst in het zuiden aan Zeeland, maar niet vergeten mag worden dat de bovenste eilanden wel degelijk Zuid-Hollandse eilanden zijn.

De Zuidhollandse eilanden zijn voor een deel volledig bebouwd of in industrieel gebied veranderd, denk aan Rozenburg met de petrochemische industrie en de haventerreinen van Europoort. Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard zijn nog landelijk. Voormalige eilanden zijn Voorne-Putten, IJsselmonde en het Eiland van Dordrecht. Ook Zuid-Holland.

Een echt eiland, zonder vaste verbindingen is nog Tiengemeten.

Oostelijk zien we een van de bekendste handelsmerken van Nederland, namelijk de typisch Hollandse molens bij Kinderdijk en omstreken en in het noorden grenst het, hoe kan het ook anders, aan Noord-Holland. Het is een van de meest dichtbevolkte en geïndustrialiseerde gebieden in Nederland, de wereldbekende “poort” ofwel Europoort bij Rotterdam (doorvoer-)haven en motor van economisch Nederland. En met natuurlijk het regeringscentrum Den Haag binnen de grenzen, waar ook allerlei internationale instellingen en instituten aanwezig zijn.

Water en rivieren in Zuid-Holland

Nederland kent meer waterrijke provincies, maar Zuid-Holland is speciaal omdat heel veel grote rivieren in takken / zijstromen een ander leven en een andere naam krijgen en voor een belangrijk deel Zuid-Holland doorsnijden. De belangrijkste zijn wel de Oude Rijn, de Gouwe, de Hollandsche IJssel, de Lek, de Nieuwe Maas, de Nieuwe Waterweg, de Oude Maas, de Noord, de Merwede, het Hollands Diep en het Haringvliet.

Ook niet onbelangrijk zijn de wat meer gesloten types van watertjes, zoals grote plassengebieden als Braassemermeer, Kagerplassen, Nieuwkoopse Plassen, Reeuwijkse plassen en de Hollandse Biesbosch.

Klik hier voor : Holland Waterland zonder dijken , weergave plaatwerk over de pagina heen. Maar eertijds heel veel ‘vakantie water’.

 

Landschappen en het Groene Hart Zuid-Holland

Het feit, dat men een groene oppervlakte in de provincie Zuid-Holland heeft aangemerkt, waar verminderd gebouwd mag worden ( hoewel onze knabbel-babbel oftewel de landelijke overheid daar hoge snelheidstreinen doorheen laat rijden met très grande vitesse ) geeft al aan door de noodzaak, dat de provincie rondom dat Groene Hart ernstig vol raakt met bebouwing en bevolking.

Het dichtstbevolkt zijn de gebieden rond Leiden, Den Haag als regeringscentrum, Rotterdam als haven en industriecentrum en Dordrecht. In de Bollenstreek, rondom Alphen aan den Rijn waar de hedendaagse Romeinen de vooruitgang nog even weten tegen te houden, en Gouda, ten zuiden van Zoetermeer en het Westland : waar Zuid Holland in ieder geval rijk aan is, zijn files al heeft ze daar niet alleen het alleenrecht op.

Zuid-Holland omvat het zuiden van het voormalige Holland uit de tijd van de Republiek van de 7 Provincien. In 1815 in verband met het matigen van de macht is Holland verdeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland. Gebruik je Zuid-Holland als bijvoeglijk naamwoord, dan wordt het Zuidhollandse gemeenten, dus zonder streepje.

 

Gemeenten in Zuid-Holland:

Zuid-Holland bezienswaardigheden

 1. Familiepark Drievliet

  Een familiepretpark dat al langjarig in Rijswijk grens Den Haag (Laan van ‘s-Gravenmade Den Haag) staat met o.m. zweefmolen, twistrix, theeleut, amuhal, waterwars, spookslot, piratenboot etc.

 2. Vakantie- en attractiepark Duinrell

  Duinrell : Duinrell 1 2242 JP WASSENAAR biedt Attractiepark Duinrell (29 mrt-27 okt 2013), het Tikibad (hele jaar door), Vermaak en eindeloos genieten in bossen, duinen, strand en de zee.

 3. Diergaarde Blijdorp Rotterdam

  Rotterdam Zoo Dierentuin aan de Blijdorplaan 8, 3041JG Rotterdam met vlinderparadijs Amazonica, het Oceanium, en de rest van de beestenboel

 4. futureland aan de Maasvlakte Rotterdam

  Ervaar de toekomst op Europaweg 902 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam met fossielenweekenden tot kunsttentoonstellingen, meebouwen aan de Maasvlakte, zie hoe en wanneer het land boven water komt

 5. Kinderdijk Molens Alblasserwaard Zuidholland

  19 authentieke, iconische windmolens het polderlandschap sieren in de Alblasserwaard van Zuidholland, Overwaard 2, 2961 AT Kinderdijk wereldbefaamd.

 6. Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven Zuidholland

  Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven heeft een collectie Nederlands gebruikszilver van 1600 tot heden. Van koffie- en theeserviezen tot bonbonlepels. Kazerneplein 4 2871 CZ Schoonhoven.

 7. Nieuwe Kerk Delft Zuidholland – Oranje

  Sinds Willem van Oranje worden bijna alle leden bijgezet in de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk. Zowel de Oude (Heilige Geestkerkhof 25) als de Nieuwe Kerk (Markt 80) zijn te bezoeken in Delft, Zuidholland.

 8. Oudewater en Swiebertje in Zuidholland

  De Heksenwaag 16e eeuw, Touwmuseum, Oude ambachten museum Vergeer, plaats van opname tv-serie Swiebertje, 3 monumentale kerken, 400 jr oud stadhuis, spoorlijn van Apekop van 1857, mooi dorp, probeer de route Linschoten – Haastrecht : Hollandse IJssel

 9. Gouda Zuidholland Stadhuis St Janskerk

  Gouda heeft een pracht stadhuis (Kerst : kerstboom + kaarsjesavond ) en de St Janskerk met de Goudse Glazen, de Waaiersluis in de Hollandsche IJssel, molens en het nieuwe Huis van de Stad

 10. Kaag, de Kagerplassen, het Braassemmermeer

  Watersport, culinaire omgeving, cultuur in omliggende dorpen, overnachten in hotel, camping, b&b etc allemaal in Zuidholland

 11. Leiden, tastbaar verleden in Zuidholland

  Stadhuis, de Burcht, de Waag, het Gravensteen, Hooglandse Kerk, Sint Anna Aalmoeshuis, de Breestraat, Marekerk en de Sterrenwacht, allemaal punten in Leiden om te leren kennen in Zuidholland

 12. Den Haag strand Kijkduin Zuidholland

  Boulevard vol liefdestegels, het brede langgerekte strand loopt geleidelijk af in zee, de Jutterskeet, het Hemels Gewelf, winkels en restaurants, en soms is er de zon !
  Den Haag strand Scheveningen Zuidholland 11 kilometer strand om te vliegeren, bungeejumpen, surfen, zwemmen, zonnen, de boulevard langs : espresso met … , glas wijn, tapas, verse vis, Circustheater, Sea Life, Visafslag, bowling, Fish Spa Wellness !

 13. Katwijk strand Zuidholland

  Strand van Katwijk en de bijna 2 kilometer lange Boulevard met oa de Andreaskerk, vuurtoren De Vuurbaak en strandpaviljoens, restaurants, hotels en pensions, Katwijk biedt ook het Valkenburgse Meer en Space Expo.

 14. Rotterdam Zestienhoven Zuidholland in aktie

  Ontdek hier hoe Rotterdam blijft verrassen met nieuwe architectuur, festival & evenementen, attracties en gedurfde kunst & cultuur. Met de leukste uitgaanstips, restaurants, hotels en winkels in Rotterdam.

 15. Den Haag Regeringscentrum Zuidholland

  Leidt voor even ook dat vorstelijke leven in de Hofstad. Bezoek plekjes waar prinses Beatrix ook komt. Ga naar een restaurant waar koning Willem-Alexander en koningin Maxima ook dineren. Shop waar koningin Maxima shopt. … (?)

 16. Archeon Alphen en de Romeinen in Zuidholland

  Archeon heeft 43 gebouwen, boerderijen en hutten uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Dagelijkse historische activiteiten voor een Middeleeuwse vakantie !

 17. Madurodam ‘s-Gravenhage

  miniatuur Nederland, maak een mini 3D kopie van je zelf, kraandrijver voor 1 dag etc

 18. Corpus Experience museum Oegstgeest

  In CORPUS beleef je in 55 minuten een spectaculaire ‘reis door de mens’. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden. Dat is het motto van CORPUS!

 19. Ruïne Kasteel Van Teylingen Voorhout ZH

  Ruïne van Teylingen is een indrukwekkende ronde waterburcht van 12,13e eeuw, o.a.bewoond door Simon v Bentheim, maar ook Jacoba van Beieren (1433), door de Spanjaarden verworden tot wel te bezoeken bouwval.

 20. Markt hallen van Rotterdam in Zuidholland

  geopend per 1 okt 2014 een pracht markthal analoog aan de Spaanse inkoop en geniet hallen, tussen Blaak en Grote Markt.

 


vakantie aanbiedingen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


zie ook : vakantie in de Delftse Hout bij Delft, met winkelen in Den Haag, Delft en Rotterdam, bezienswaardigheden van 3 landelijke trekkers en tot vakantierust in de Delftse hout. Met video’s.

Maduro in Madurodam Zuid-Holland

En waar hierboven een verwijzing is naar Madurodam in Zuid-Holland, ooit afgevraagd, waar dat “Maduro” op van toepassing is ?
In 1916 werd op Curaçao : George John Lionel Maduro geboren. Was gedurende WO II officier in het Nederlands leger, maar heeft na de capitulatie in het Duitse Dachau z’n einde gevonden. Postuum geëerd met de Militaire Willems-Orde. 1916 – 2016 en dus wordt op Madurodam èn op Curaçao de honderdste geboortedag gevierd.

Na de oorlog heeft de familie de oprichting van Madurodam gefinancierd als een herinnering aan hun enig kind.
Méér over Curaçao op deze pagina


top pagina