Filipijnen vakantie met als grootste eilanden Luzon en Mindanao, hoofdstad Manilla en het lied over Anak

.

De eilandengroep Filipijnen op de hoogte van Zuid Vietnam, en dan hemelsbreed ca 1600 km oost van Saigon of Ho Chi Minh stad, via de noordelijke ‘Stille Oceaan’.

Filippijnen ( mag immers ook met 2 p’s worden geschreven ) is een archipel met zo’n 7107 eilanden ( u mag het natellen …) met als grootste Luzon en Mindanao. Tezamen 2/3 van de totale eilandengroep. Is een republiek. Praten we over iets van 100 + miljoen inwoners en qua land ruim 7x Nederland. De hoofdstad Manilla ligt op Luzon aan de Baai van Manilla.

kaart Filipijnen boven Indonesie

Herkomst van de naam

Hoe komen we op de landsnaam Filipijnen : ooit voor ruim 300 jaar een Spaanse kolonie geweest. En land-ontdekker Ruy Lopez de Villalobos noemde in 1543 de eilanden naar de toenmalige Spaanse Kroonprins – kennen we ook – Filips II. Of beter Felippe of Filippe en zie je de naam ontstaan. Ook de Amerikanen hebben hier voetstappen staan.

Bevolking

Er is een kleine rijke bovenlaag en een groter maar relatief arme bevolking. Heel bekend is nog wel de president Ferdinand Marcos wiens eega schoenen verzamelde. Zijn opvolger Corazon Aquino was de eerste vrouwelijke president.
Uiteindelijk ‘haar opvolger’ komt ook ruimschoots in de Westerse aandacht sedert 2016 : Rodrigo Duterte.

Filipijnen 2017

 

Buurlanden of buurwateren

De Filipijnen als eilandengroep hebben geen buurlanden, maar omring door water en daarna door Vietnam in het westen, China in het noordwesten, Taiwan in het noorden.
Dan Indonesië, Maleisië en Brunei in het zuiden en zuidwesten.

Bekende en relevante waterpartijen zijn de Filipijnenzee, de Celebeszee in het zuiden, de Zuid-Chinese Zee in het westen en noorden. De Filipijnen kennen enkele actieve vulkanen, waaronder Mount Pinatubo. En dat maakt weer deel uit van de zogenaamde “Ring of Fire”. Maar ja, neem Italië met de Etna. Ons aardbolletje maakt zich soms druk.


Manila, Filipijnen

 

Klimaat

En natuurlijk, de Filipijnen hebben een tropisch klimaat. Dus hoge en soms vochtige temperaturen. Zien we ook terug in de beplanting en de voorkomende dierenwereld.

Tagalog als bevolkingsgroep en taal

Ongeveer driekwart van de inwoners van de Filipijnen zijn van Maleise afkomst, uit overgekomen van het vasteland naar men aanneemt. De grootste bevolkingsgroep daaronder zijn de Tagalogs (ca 28%). Hun taal is het “Tagalog” en qua oorsprong Australische taalvorm.
Het Tagalog is wereldwijd bekend geworden door het nummer Anak (Tagalog voor ‘kind’), van Freddie Aguilar.
Heb je het eenmaal beluisterd, vergeet je de melodie niet zo makkelijk. Vind ik zelf. Om medestanders te plezieren hier de zanger met zijn mooie lied.

Anak

 

Freddie Aguilar zingt over Anak : mijn zoon / mijn dochter

De originele versie is in het Tagalog en stond in 1980 twaalf weken in de Nederlandse Top 40.
Deze eerste song van Freddie Aguilar zou min of meer autobiografisch zijn.


  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~


top pagina