la douce france of beter in onze taal : het land van de levensgenieters

Abdij Mont Saint Michel Normandie in Noord West Frankrijk

Frankrijk Noord Vakantie lijkt op de lage landen aan de kust, is heuvellandschap erachter, is mystiek in Normandie en Bretagne, is het land van het goede leven en dat wisten zelfs Asterix en Obelix al. Het moet bekend zijn geweest bij acteur Rijk de Gooyer: bracht de Franse smaak van kaas naar voren en zelf weten we maar al te goed wat Franse wijnen zijn.

 

Pagina navigatie Frankrijk

de regio in noord frankrijk bij naam

onderwerp navigatie deze pagina

Muziek om even in de Franse “mood” te komen

Le Temps Est Bon:

[sc_embed_player fileurl=”/muziek/Bon Entendeur vs Isabelle Pierre – Le Temps Est Bon (Clip Officiel).mp3″]
waarschuwing : de melodie is een soort “oorwurm”, blijft zomaar in je gehoor ‘hangen’ en gaat over : “Het weer is goed, de lucht is blauw. Ik heb twee vrienden die ook mijn geliefden zijn. Het weer is goed, de lucht is blauw. We hebben niets te doen, gewoon om ….

Abdij Mont Saint Michel in noord west Frankrijk

De Abdij Mont Saint Michel op het schiereiland vóór de kust van Normandië in Noord West Frankrijk is op z’n minst een fenomeen. Het oogt als een rots in het water, de waarheid is dat het omliggende zand is weggespoeld. Ondanks de moeilijkheidsgraad is de Abdij en abdijkerk er gekomen. Wel uniek. De weg er naar toe is verhoogd, het vaste land is dus ‘altijd’ te bereiken. Bezienswaardig !

Gelukkig zijn er ook nog vakantie-verblijven op korte afstand, kunt u gelijk ook bijvoorbeeld het westelijk gelegen

Saint Malo in Bretagne

bezoeken, of oostelijk in Normandië

Caen

met bijvoorbeeld het Chateau van Willem de Veroveraar ( niks Willem, helemaal niet Nederlander, maar Guillaume als Normandiër en uit Frankrijk naar de huidige begrippen ), althans wat er van het Kasteel over is en dat is het bezien wel waard, zoals ook het fraaie stadhuis.

Bayeux in Frankrijk

En natuurlijk, toch in de buurt, Bayeux in Frankrijk niet vergeten van dat fenomenale borduurwerk.

Marmoutiers

De ook in Nederland bekende Sint Martinus stichtte hier omstreeks 375 de abdij, zie onze pagina over Sint Maarten en bijbehorende lekkernijen.
In 371 werd hij door het volk gekozen tot bisschop van Tours, zie verderop, het klooster werd een centrum van studie en missionering voor geheel Gallië. Zijn leven werd beschreven door Sulpicius Severus en Gregorius van Tours. Beiden behoorden tot de meest gelezen auteurs in de middeleeuwen en dit verklaart welicht de grote populariteit die Martinus genoot.
Marmoutiers ligt iets ten noordwesten van het Noord Franse Straatsburg.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Troyes in Frankrijk

Troyes in Noord Frankrijk oostelijk van Parijs
Troyes in Frankrijk, onder de Romeinen Civitas Tricassium, werd in de 4de eeuw zetel van een bisdom, waarvan een van de bisschoppen, Lipus, erin slaagde de stad te vrijwaren van de plundertochten van Attila en de Hunnen.

Er zijn schrijvers die erop attenderen, dat de rol van Troyes ten tijde van Karel de Grote belangrijker moet worden gedacht.
Troyes werd naast handelscentrum tevens een belangrijk centrum voor de middeleeuwse geldhandel. De naam ‘troy’ komt dus van de Franse stad Troyes, de troy ounce is de eenheid voor de waarde van edele metalen; in gewicht : 1 troy ounce = 31.1034768 gram. Hoeveel troy ounce is uw vakantie in Noord Frankrijk waard ? 🙂 .
Tijdens de Honderdjarige Oorlog weerstond Troyes de Engelsen, tot Karel VI in 1420 in deze stad Hendrik V van Engeland als Frankrijks toekomstige koning erkende (Verdrag van Troyes). Karel VII nam in 1429 met hulp van Jeanne d’Arc de stad weer in.
Tijdens de Franse Revolutie bleef Troyes sterk royalistisch. In 1814 werd Troyes achtereenvolgens door Napoleon I en door de geallieerden bezet, bij welke gelegenheid de stad zich opnieuw royalistisch toonde ten gunste van Lodewijk XVIII. Wanneer u hier bent tijdens uw Noord Frankrijk Vakantie moet u zich realiseren dat deze plaats waarschijnlijk een grotere rol voor Karel heeft gespeeld dan normaal gesproken beschreven staat.

Troyes ligt aan de Seine en het Canal de la Haute-Seine, in de regio Champagne / Ardenne.

Lady of Czestochowa - in het Jasna Gora Klooster in Polen
dit icoon te Czestochowa is gevat in een veel groter “werk” , voorstellend de heilige drievuldigheid : vader zoon en heilige geest

Noyon in Frankrijk

Noyons La Cathedrale Notre Dame de Noyon waar Charlemagne / Karel de Grote tot koning is gezalfd in 768 n.Chr. Noyon beschikt over een gotische kathedraal, in een stad van een 15.000 inwoners in de Franse regio Picardië op 100 km. van Parijs.
Tevens de geboortestad ( 10 juli 1509 ) van de protestantse reformator Johannes Calvijn , die in Nederland grote invloed heeft gekregen. Hij overleed op 27 mei 1564, heeft dus kort geleefd maar toch een enorme invloed op het religieus denken vooral ook in ons land.
Van hem is de leer van het viervoudig ambt : herders moesten prediken en sacramenten toedienen, leraren moesten predikanten opleiden, ouderlingen hadden als taak om samen met de predikant de religieuze orde te handhaven en tot slot de diakenen dienden de armen te ondersteunen en de zieken te verzorgen. “Ville de Art et d’Histoire”, zoals de gemeente zelf in haar website aangeeft.
Noyon in Frankrijk zal nog belangrijker blijken, wanneer de historieboeken nog eens worden opgeschud, niet tijdens, maar na uw Noord Frankrijk Vakantie. Neem dan gelijk ook even Atrecht mee.

Chartres

Chartres, het Romeinse Autricum, was in de middeleeuwen de hoofdstad van het landschap Beauce, nadien het graafschap Chartres en werd door Frans I in 1528 in een hertogdom veranderd.
Chartres ligt op een afstand van rond 77 km. van Parijs. De oude binnenstad heeft schilderachtige straten en oude huizen, naast de kathedraal zijn er nog zes oude kerken, waarvan de abdijkerk St-Pierre de interessantste is, met gebrand – schilderde ramen uit de 14de tot 16de eeuw.

Chartres : Zwarte Madonna
De kathedraal Notre-Dame is gebouwd op een plaats waar in de Gallo-Romeinse tijd een heiligdom stond. In de 4de eeuw werd hier de eerste christelijke basilica gebouwd, die in 743 door brand werd verwoest. Daarna is het gebouw nog viermaal afgebrand, maar werd telkens groter opgebouwd.
Specifiek deze kathedraal bevat een fraai beeld van de “Zwarte Madonna”, hoewel zeker niet de enigste.Kijk bijvoorbeeld op zoekmachine Edge of Google naar zwarte madonna, of voor Italie de zoekterm ‘Madonne Nere’.
Ook onze pagina geeft meer informatie rond de band tussen Sinterklaas Diana en Chartres. Deze pagina gaat meer over de Noord Frankrijk Vakantie.

Le Mans

De stad is bekend van de 24 uur van Le Mans, de race die sinds 1923 op het 13,65 km lange ‘Circuit de la Sarthe’ circuit wordt gehouden. De naam van het circuit komt van de rivier de Sarthe, waar Le Mans aan ligt. Tijdens de race is het de bedoeling om in 24 uur tijd zo veel mogelijk ronden te rijden en wordt jaarlijks in het tweede weekend van juni gehouden.
Le Mans is de hoofdstad van het departement Sarthe.

Rennes

In de omgeving van Rennes wonen in het totaal meer dan 510.000 mensen, Rennes is de hoofdstad van Bretagne. De stad heeft twee universiteiten en een aantal hogere technische scholen.

Op zoek naar Asterix in Bretagne, westelijk van Rennes

Vakantiedoel : waar zijn Asterix en Obelix gebleven in Armorica of Bretagne, ergens bij Carnac of toch niet ?
Zuidwestelijk van Rennes ligt in Bretagne Noord Frankrijk de plaats Auray en Carnac.
In die regio is qua menhirs ( grote staande steenblokken ) geen tekort. Daar vlakbij ligt ook Karaval. Men ( grenswetenschappen.nl ) zegt dat daar vlakbij,  het dorp van Asterix en Obelix heeft gelegen en nu,  onlangs, teruggevonden is in Armorica wat Keltisch is voor Bretagne.
We mogen hopen dat het nièt zo is, zou immers het hele verhaal z’n romantiek verliezen en gereduceerd worden tot een verhaal van de Telegraaf.
Vakantietips : U zou natuurlijk zelf even een vakantie onderzoek in kunnen stellen tussen al die menhirs en oude Keltische sagen en legenden, daar in Bretagne, ergens tussen Carnac en Karaval (..)

Brest

De haven van Brest is al eeuwenlang een belangrijk strategisch punt. De militaire haven werd oorspronkelijk versterkt door Vauban (1633-1707), en tijdens de Tweede Wereldoorlog was Brest een thuishaven van een grote Duitse vloot onderzeeboten.

Met een bevolking ruim 155.000 inwoners is de stad , gelegen op de westerse punt van het schiereiland Bretagne, nog steeds een stad van belang , tevens een belangrijke militaire en burgerlijke haven.

Orléans

Orleans in Noord Frankrijk
Orléans is een universiteitsstad en een bisschopszetel, met een indrukwekkende kathedraal. Onder de naam Cenabum was het een versterking van de Galliërs, werd in 52 v. Chr. veroverd en vernietigd door de Romeinen onder Julius Caesar. Orléans werd gesticht tijdens de regering van de Romeinse keizer Aurelianus, en van zijn naam is de naam van de stad afgeleid.

Ten tijde van de Merovingen werd Orléans zelfs korte tijd een zelfstandig koninkrijk (511-613). Van 1428-1429 was het beleg van Orléans het keerpunt in de honderdjarige oorlog, op 8 mei 1429 werd ze onder leiding van Jeanne d’Arc bevrijd. Van uw Noord Frankrijk Vakantie hoeft u vermoedelijk niet te worden bevrijd….

De bekendste bezienswaardigheid is de Cathédrale Ste-Croix uit het jaar 1278, ten oosten van het Place du Martroi (waar sinds 1855 een ruiterstandbeeld van Jeanne staat).

 

Nantes

Aan de zuidrand van Bretagne, waar de rivieren Erdre en Sèvre uitmonden in de Loire, op bijna 60 km van de zee ligt de havenstad Nantes. Samen met de stad Saint-Nazaire vormt de stad Nantes in Frankrijk het economische en culturele centrum van een groot deel van Bretagne.

4e – 14e eeuw Nantes dankt zijn naam aan de Gallische Namneten voor wie het onder de naam Condivicnum een belangrijkste stad was.
Vanaf het einde van de 14e eeuw werd Nantes een steeds belangrijker havenstad voor de handel met Spanje, Engeland, de Scandinavische landen en Nederland, nadien steeg de omzet dankzij de slavenhandel, waarmee overigens ook ons land zich liet gelden.

Nantes heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk economisch centrum, in de nabijheid is een luchthaven aangelegd, de haven die dreigde te verzanden werd toegankelijk gemaakt voor grote zeeschepen en het industriegebied (vooral ten zuiden van de stad) werd uitgebreid.


creatieve vakantie met meer mensen, alleen of samen

en

actieve vakantie in Frankrijk Charente

Bordeaux

Bordeaux : Pont d'Aquitaine Frankrijk West

Bordeaux in Frankrijk werd gesticht in de 3e eeuw v. Chr. onder de naam Burdigala, heeft een zeehaven en ligt aan de rivier de Garonne en telt als agglomeratie bijna een miljoen aan inwoners, hoofdstad van de regio Aquitanië. In Bordeaux ligt de laatste brug over de Garonne, de “Pont d’Aquitaine”, dermate hoog dat zeeschepen onder deze hangbrug door kunnen varen.
Verder stroomafwaarts verenigt de Garonne zich met de Dordogne en kan de brede Gironde slechts met veerpont worden overgestoken ter hoogte van Blaye en Royan. Bij het centrum van Bordeaux ligt de mooie en bij nacht verlichte, pont de Pierre en is doorgang voor scheepvaart niet meer mogelijk.

De 18e eeuw was de ‘Gouden Eeuw’ voor Bordeaux, mede dankzij de handel met de Antillen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de Duitse troepen Parijs bedreigden, was Bordeaux de zetel van de Franse regering, eveneens in 1940 was dit korte tijd opnieuw het geval.

Bordeaux is ook de naam voor een wijnsoort die in de omgeving van Bordeaux gemaakt wordt. Is lekker. Niet rijden of laten rijden tijdens uw Noord Frankrijk Vakantie.


Biarritz Baskisch: Miarritze)

De oorspronkelijke naam van de stad is Béariz. In haar stadsschild staat de boot van een walvisvaarder, tot op heden het symbool van de stad. Ligt aan aan de Golf van Biskaje in Frans-Baskenland, telt ongeveer 30.000 inwoners, die Biarrots worden genoemd.

Biarritz is een bekende badplaats en luchtkuuroord sinds de negentiende eeuw, nog een klein dorpje toen Victor Hugo het ontdekte in 1834. Biarritz kwam echter in de belangstelling toen keizerin Eugénie besloot om er haar vakantie-oord van te maken in 1854 en Napoleon III er een paleis in de vorm van de letter E bouwde. Dit zorgde ervoor dat Biarritz in Frankrijk een centrum werd voor de Europese adel.

Tours

Tours in Frankrijk was in de Gallische tijd de hoofdplaats van het volk van de Turones. Sinds de 3de eeuw was het de residentie van bisschoppen, van wie de bekendste H. Martinus / Sint Maarten (in 371 tot bisschop gekozen) was. In 1154 werd Tours met het omliggende land, Touraine, deel van het graafschap Anjou onder het Huis Plantagenet, dat ook in Engeland regeerde.

Tours, aan de Loire en de Cher heeft gevarieerde industrie en is een handelscentrum vooral voor landbouwproducten uit de Touraine (wijn). Knooppunt van wegen en spoorwegen, heeft een vliegveld en mede door die faktoren is de stad ook toeristisch van belang:
Tours bezit, ondanks verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog, nog verscheidene historische gebouwen en een groot aantal oude huizen, daterend uit de 13de tot de 18de eeuw (waaronder enkele van hout). De binnenstad Vieux Tours is ingrijpend gerestaureerd.
De nieuwe, eind 19de eeuw gebouwde St-Martin-basiliek bezit nog de oude crypte met de graftombe van Martinus van Tours (ca. 316-397).
Voor Marmoutiers, zie hierboven

 

Noord Frankrijk Vakantie is laagland, is heuvellandschap, is mystiek landschap (Normandie/Bretagne), is het land van het goede leven en vooral dat laatste moet niet vergeten worden

 


top pagina

En hierboven gaat het in het MENU verder …..