Maleisië en Singapore
Het land bestaat uit twee afzonderlijke delen : een deel verbonden met Thailand ( vaste land dus ) en een deel op het Indonesische eiland Borneo ( wordt nog gemakkelijk vergeten ). En omsluit daar het sultanaat Brunei.
Tezamen dus, maar gescheiden door de Zuid-Chinese Zee.“En dan wordt het ingewikkeld.”
Het vaste land deel is Malakka in het westen, grenzend aan Thailand. Dat deel sluit de ruim 60 eilanden in wat we kennen als Singapore en wat echt wel een aparte staat is. Met als belangrijkste eilanden : Singapore, Jurong, Tekong, Ubin en Sentosa. Het tweede deel van Maleisië ligt op Borneo aan de bovenzijde en kennen we van Sabah, Sarawak, Labuan.
De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur. Een andere bekende stad is George Town.
handel = economie = voorspoed voor Maleisië
Het schiereiland Malakka voldoet aan dit criterium en vormt een Zuidoost-Aziatisch handelscentrum. Vooral dankzij de vaarroute China en India door de Straat van Malakka. De Europese handelslieden in de 16e eeuw hadden daar een ‘neus’ voor met als gevolg een dominantie van Portugezen, Nederlanders en Britten.
Tengevolge van de Britse kroonkolonie in 1826 opgericht en daarna, vergrootten de Britten hun controle over de rest van het schiereiland. De Japanse bezetting zette er toe aan om naar onafhankelijkheid onder het volk te streven.
Die onafhankelijkheid werd in 1957 bereikt met als naam de ‘Federatie van Malaya’, exclusief Singapore. 9 Maleise staten en 2 Britse kolonies. Samen met Singapore in het Britse Gemenebest in 1963.
Nieuwe federatie
Een nieuwe federatie met de naam Maleisië werd op 16 september 1963 opgericht door het samengaan van Maleisië, Singapore, en de Oost-Maleisische staten Sabah en Sarawak aan de noordkust van Borneo. De vroegere jaren werden gedwarsboomd door pogingen van Indonesië om Maleisië te overheersen, Filipijnse aanspraken op Sabah, en de uiteindelijke afscheiding van Singapore in 1965.
Maar 2 jaar later werd Singapore een zelfstandige republiek. Met, naast het Thaise Bangkok, een imposant vliegverkeer.
De natuur van Maleisië
Er zijn vele nationale parken maar enkele daarvan zijn het Nationaal park Taman Negara, Gunung Mulu, Kinabalu.
Bekende bergketens en je ziet de Britse invloed : Cameron Highlands en Genting Highlands, als befaamde berg Mount Kinabalu.
Klimaat in Maleisië
Maleisië heeft gegeven de ligging vrij logisch, een tropisch klimaat.
Het is er aldoor warm zo tussen 27 en 34 graden. En vochtig.
Vakantie Aanbiedingen
-
Djoser Reizen
Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!. -
Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld