Westerwolde Groningen en Emsland Duitsland route

Klik hier voor “de hongerige wolf”
Huis te Wedde op de Westerwolde Emsland route voor het bezichtigen en de andere leuke dingen, moet je zien

Toch liever Groningen – midden, noord en west – doorkruisen, dan is de Groningse Borgenroute een goed alternatief. Met de namen van grote – soms adellijke – families en de bijzonderheden er bij.

 vanuit Drenthe of vanuit het Westerwolde in Groningen langs de Ruiten Aa en de Wedderborg. Dan het Emsland met Schloss Clemenswerth en Schloss Dankern in Duitsland maakt een 3 landen route. Zowel Emsland als Westerwolde bieden voordeel, bieden cultuur, pretparken, winkelen … vakantie.

Aanvullend is er een ebook/pdf voor onderweg met kaarten en informatie, reactie even specifiek die vraag stellen.

In Groningen – OOST heet het Westerwolde (oud-nederlands : Wesderewolde). Over de grens bij Lathen zie je de Westerwolde – Hümmling route vanwege “Der Hümmling” bij Börger

,
terwijl

Borger ook in Drenthe ligt.

Westerwolde

Aanbiedingen

Het Westerwolde bekijken aan beide zijden van de grens is typisch vakantie

Naast de grensstreek van Twente, is dit Westerwolde wellicht een van de minst bekende streken van Nederland. Ken je de wegen, kun je uren rijden zonder een levensteken van mens of dier tegen te komen. Groningen heeft tussen Drenthe en Duitsland een “taartpunt” van ruwweg Ter Apel in het zuiden , Nieuweschans in het Noordoosten en Glimmen / Haren noordwestelijk.

Westerwolde – waar vinden we het Oosterwold(e) dan ?

Niet. Tenminste …. niet op het eerste gezicht en niet in Nederland.

op weg naar het Osterwald als tegenhanger van het Westerwold ?

Herbst im Osterwald

Interessant kan zijn, dat van hieruit gemakkelijk de Lüneburger Heide te bereiken is en een groot bosgebied onder Hamburg. Om nu te zeggen dat in Duitsland de kennis omtrent de tegenhanger van het Westerwald ruim aanwezig is….. De landkaart van rond het jaar 1.000 liet het nog iets verder naar het oosten zien. Tja. Er zijn een paar jaar verstreken ondertussen.

Moet u bij bedenken dat de grenzen niet exact eender waren zoals nu, en voorts dat het Westerwolde destijds ‘Duits bezit’ was. ( sterker : verwacht daar geen grensposten want Duitsland in de huidige vorm dateert van 1867 als Duitse Bond).

Namelijk bezit van de Abdij van Werden ( en deel van het toenmalig Duitse Westfalen) waar de stad Werden tegenwoordig een deel van de grootstad Essen is, op de hoogte van Nederlands Venlo.
Klik hier voor : de landkaart waar Werden ligt en de Abdij gesticht door Liudger (?) , (weergave plaatwerk over de pagina heen) . Er wordt ‘getwijfeld’ aan de gegevens rond Liudger, valt buiten het bestek van vakantie – doeleinden 😉

Nu kennen we de Bossen van Sellingen, maar het woord Wolde of woud is wellicht nu een beetje overdreven. Het is er wel mooi, dat zeker, en het bezoeken zeker waard. Bijvoorbeeld de weg van Vlagtwedde naar Ter Apel.

Gerelateerd aan het Duitse bezit : gedurende de 2e helft van de 14e eeuw heeft de familie Addinga met instemming van de Duitse Bisschop het bezit van het Westerwolde en het Huis te Wedde (zie bovenaan) overgenomen.

De bossen en het klooster van Ter Apel

 

Bos bij Ter Apel

Net als de Dr. Picardt route is ook dit dus een drielanden verhaal, want de Westerwolde Emsland toeristische vakantie route ( anwb ) “pakt” er twee en het thuisfront is in Drenthe, en dat is drie. (..).

Westerwolde Gronings België ?

Bekend is dat vele streken in Nederland ontwikkeld zijn door monniken, wonend in hun bekende of minder bekende kloosters.

Het klooster Corvey had het bezit over Westerwolde

En een deel van de huidige Groningse gemeente Reiderland, vormde wat je noemt “liggende gelden”. In 1803 is het einde oefening voor het Klooster Corvey. Het prins-bisdom gaat over in handen van de vorst van Nassau-Dillenburg ofwel de ons bekende Koning Willem I van Oranje. Maar in 1807 verliest deze het spel en gaat het bezit over in het koninkrijk Westfalen. Totdat het in 1815 na het Congres van Wenen onder Pruisen valt.

Het Kruisheren klooster Ter Apel

Laten we deze route beginnen in Ter Apel. In een bosrijke omgeving.
Het was in de Belgische contreien van Hoei / Huy ca 30 km zuidwestelijk van Luik in België, dat in 1465 het Generaal Kapittel van de Kruisheren bijeen kwam om zich te beraden over het cadeau van Jacobus Wiltingh, pastoor in Garrelsweer en vicaris in Loppersum : zijn nederzetting Apell onder voorwaarde dat er daar een klooster zou verrijzen binnen de Orde van het Heilig Kruis. Zal geen eenvoudig pastoor zijn geweest. Het geschenk werd in België aanvaard (..) en onder de hoede van het klooster Sint Gertrudis in Bentlage aan de Eems bij Rheine (Dld) werd een nieuw klooster in Westerwolde gesticht met als naam Domus Novae Lucis ofwel Huis van het Nieuwe Licht, dus met de Belgische zegen, in dit geval de Walen.

Het Kruisheren Klooster in Ter Apel is te bezichtigen, ertegenover een café voor de aansterking. Heb er goede koffie gedronken, toen ik daar was. Is nu andere, verse koffie.

En een goeie start voor een vakantie trip.

Klooster Ter Apel Domus Novae Lucis

Sellingen – Vlagtwedde – Onstwedde in Westerwolde

Westerwolde natuur


Dit is het beekje dat dwars door het bos in Ter Apel loopt.

We nemen de Sellingerstraat naar Sellingen langs de Ruiten Aa, naast de Sellinger Bossen.

Wilt u vandaag niet verder, maar naar de vesting Boertange, kunt u de binnenwegen direct nemen. Of van daaruit via de N976 ( gewoon rechtuit ) op naar Vlagtwedde, heeft u nog een keer de keus om naar Boertange te gaan.

Sellingen gezien vanuit de lucht

Klik hier voor : de Sellingen Ter Apel route , (weergave plaatwerk over de pagina heen) Van Vlagtwedde naar Ter Apel

Op doorreis – Vesting Bourtange

 

Vesting Boertange op doorreis

Boegbeeld van het Westerwolde : Huis te Wedde

Onder het woord HUIS kan veel worden verstaan, vroeger vaak ook een versterkt huis. Bijvoorbeeld omgeven door een gracht en ivm praktische doeleinden een ophaalbare brug. Soms ook een toren waar men zich in geval van nood kon terugtrekken en beter verdedigbaar bleek. En van daaruit ontstonden weer andere variëteiten.

Zo ook het Huis te Wedde, en de variëteit van nu is wel inspelen op vakantie bezoekers, hen meer te bieden dan alleen de kale historie. Ze zijn slagvaardig daar in Wedde en omgeving.
Dit is de website van Huis te Wedde, gelegen tussen Nieuwe en Oude Pekela, Onstwedde, Vlagtwedde, Winschoten en de Duitse grens.

Tussen Duitse grens en Dinosaurussen zou je een wolf kunnen tegenkomen in de Hongerige Wolf

Tenminste, we zien af en toe in de pers een eenzame wolf als grens-passeerder. En eer we de eerbiedwaardige dino’s gaan opvoeren, eerst even de hongerige wolf = buurtschap – onder het water van de Dollard en boven Bad Nieuweschans.

Lijkt een beetje een open deur intrappen : wel eens een niet – hongerige wolf meegemaakt ?

De werkelijkheid is taalkunde en dus eigenlijk oersaai.

In oude tijden werd het woord wolf ook gebruikt voor een plek aan de rand of de zelfkant van een gemeenschap, wat vroeger ook nogal eens beschermd werd met bijv. een palissade, draad, steen etc.

Met de ‘honger’ kun je het een beetje ‘plat’ uitspreken en kom je uit bij bijvoorbeeld ‘Ungarn‘ of ‘Hongaar‘ wat in diezelfde tijden een ander woord was voor zwervers, zwervende volkeren, die de mensen van toen en eigenlijk soms nu nog, buiten de kring willen houden, wegsturen naar net niet of eigenlijk net wel buiten de woongemeenschap.

En koppel je dat, krijg je “Hongerige Wolf” , heeft niets te maken met het dier dat wolf wordt genoemd en nog daargelaten of ie wel of geen honger heeft. Aldus Eppo van Koldam in het Harener Weekblad, citerend de heren Hendrik van der Ham en Gerrit Smit in 2015.

De Dollard en het Reiderland

Is alle spanning er wel uit, toch ? Aan de andere kant, een hongerige wolf zo dicht bij het water van de Dollard …… nou die Dollard, dié is pas heftig geweest, als een dolle.
Moeilijk vóór te stellen dat waar nu het water van de Dollard te zien is, vóór het jaar 1509 het welvarende Nederlands / Duitse Reiderland lag.

Wanneer het water weer een dolle bui had – let op : meermalen was er een forse overstromingsvloed in de regio zoals de Damianus vloed – was het vaak ‘kantje boord’. Ja er waren geschillen tussen de boeren en de toenmalige overheden, de boeren waren verantwoordelijk voor het dijk-onderhoud voor die tijd dan. Neemt niet weg, in 1509 was het over en sluiten voor dàt deel van het Reiderland. Zuidelijker is er nog wel Reiderland.
zie wikipedia omtrent het Reider- of Rheiderland.

 

Dinosaurussen in het bos bij landgoed Tenaxx op ca 6 km west van Wedde

 

Dino Wedde

 

Op de vakantie trip komen we bij Bellingwolde en Westerwolde

Bellingwolde, ook gebouwd op een zandrug al duidt de naam wolde op bos. Een dorp wat u de tegenstellingen van vroeger vertelt.

De hofstedes van de herenboer en de armoe huisjes afgelegen van “het volk” en mede daardoor reden voor een voorkeur voor communistische partijen.
Ook de herkomstplek van partijleider Fré Meis ( Oude Pekela, leider CPN ), de streek kleurde politiek rood.

Oudeschans, ook al een vesting, ditmaal niet een vijfhoek maar een ster met 7 punten. Het defensieve karakter is ontmanteld. Wat zeker resteert en evt een vakantie bezoek waardig kan zijn, is het museum.

Na zoveel militair vertoon duiken we Duitsland in, op naar :

Emsland


de Meyer Werf in Papenburg bouwt echt wel grote schepen

Website Scheepswerf Meyer Dld
denk aan de MSC = Motor Schip Cruises schepentips.

Bezoekerscentrum Meyer werf Papenburg, kies dan in het topmenu van Meyer voor achtereenvolgens : Besucher en Besucherzentrum.
Wie er zelf een cruise mee wil maken, kijk dan even op deze pagina van vakantie-trips.nl of gewoon de plaats Papenburg bezoeken
Papenburg is het waard om te bezoeken imho (aanrader)

 

Rhede als vissersdorp, mooi om te bekijken in je vakantie

Rhede vissersdorp, in het binnenland, nou ja, binnenvaart dan, de oude verbinding tussen Münsterland en Oost of Ost Friesland in het Noorden. En van hieruit volgen we in bijna rechte lijn richting zuid, de rivier de Ems , met bos, heide en wandelgebieden.

Heede aan de Ems, vakantie maar dan anders

Bedevaartsoord Heede naast de deur : in de jaren 1937 t/m 1940 hebben hier vier kinderen verschijningen gezien van de H. Maagd Maria. Heede groeide uit tot een bedevaartsoord en in 2000 werden de verschijningen erkend door de bisschop van Osnabrück. Maria wordt in Heede vereerd als Koningin van het Heelal met feestdag op 22 augustus.

Clemenswerth


De Emsland-Route is een vakantie belevenis. Bijvoorbeeld het beroemde, barokke jachtslot Clemenswerth, zorgvuldig gerestaureerde vakwerkboerderijen. 4.000 jaar oude hunebedden, windmolens, watermolens, geheimzinnige, verstilde lapjes moeras. En dan weer een trots buitenhuis op een landgoed : hoe je er komt ? Bij Lathen even de Emslandroute verlaten richting Sögel, 15 km en 15 minuten en je ziet :

Schloss Clemenswerth Sögel Nedersaksen

Schloss Clemenswerth is van oorsprong een jachtslot / kasteel van Keurvorst en Aartsbisschp van Keulen Clemens August I van Beieren. Eigenlijk een ‘simpel vakantie huis’. Nabij Sögel in de deelstaat Nedersaksen op de Hümmling.
zie deze plaat voor méér informatie omtrent Schloss Clemenswerth Sögel en Clemens August, keurvorst, aartsbisschop, grootmeester van de Duitse Orde.

Drenthe tips:
Even een wat grotere afstand nemen : stel vanaf Assen Drenthe naar Sögel in het Emsland » vergt via Stadskanaal, Ter Apel, Lathen een afstand van 88 km en anderhalf uur rijden, vakantie route dus. Te doen voor een eigen dagexcursie, met de auto dan 😉

Lathen aan de Ems in het Emsland van onze route

Lathen is bekend vanwege de testbaan van de magneetzweeftrein van Transrapid. Een door Siemens ontwikkelde magneetzweeftrein, waarvan het tussen Siemens en Thyssen-Krupp gevormde bedrijf intussen al weer enige jaren is ontmanteld. Ook in Nederland is de magneetzweeftrein nog niet van de grond gekomen, laat staan op een hoger niveau.

winkelplaatsen Haren en Meppen

Officieel niet meer tot de autoroute Westerwolde en Emsland behorend, zou u dóór kunnen rijden in plaats van retour via Ter Apel. Naar Haren aan de Ems, een best aardig maar niet al te groot centrum. Voorzien van enkele goede bakkerijen/conditorei en enkele winkels aan het plein. Het Emsland is rijk voorzien van veengebieden, maar terzijde van Haren aan de Ems is bij Tinnen, het grote hoogveenreservaat Tinner Dose te vinden.

Meppen aan de Ems daarentegen is al weer wat groter ( niet te verwarren met Meppen in zuid Drenthe ) . Met meer winkels, een alleraardigst gemeentehuis, een fotogenieke Gymnasialkirche. En dat kan zeker ook gezegd worden van de Herrenmuehle watermolen. Meppen aan de Ems. Staat in 2010 ook al weer 650 jaar op de kaart en dat willen ze daar wel weten ook.

Méér over Meppen hebben we op deze pagina. Meppen 18 km over de grens tussen Ems en Hase in het Duitse Emsland is een bezoek best wel waard. Al was het maar om een stukje geluk te scoren.

autoroute : terug van weggeweest, Westerwolde en Nederland wachten op u

U kunt dus nog even doorgaan naar Lingen, Rheine, Münster etc. , zo niet, komt u terug in Nederland via Rütenbrock, Emmen, Coevorden. Of de wat kleinere toegangswegen vanaf Meppen – Klazienaveen – Nieuw Amsterdam of Meppen – Schoonebeek – Coevorden / Dalen.


Vakantie suggesties Westerwolde


  1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

    Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
  2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

    Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
  3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

    binnen en buiten Nederland.
  4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

    Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


Voor de meeste Nederland bezienswaardigheden hebben we wel een hoofd- en detailpagina’s.
Zoals dat ook geldt voor Groningen en detailpagina’s zoals :
Emslandermeer – Vlagtwedde
Westerwolde Emsland route

top pagina