Zwitserland ofwel de Schweizerische Eidgenossenschaft, in de latijnse taal : Confoederatio Helvetica (CH), U herkent direkt de kentekenletters, maar de kern van dit alles : vakantie Zwitserland met kaas en klokken, heeft u al geboekt ?
Vico Torriani (1920-1998) Zwitsers Schlagerzanger ( La campanella, La Montanara, Du Schwarzer Zigeuner ), (film-)acteur ( Tatort ) , Showmaster ( 'Grüezi, Vico', 'Hotel Victoria', de 'Vico-Torriani-Show' en het 'goldene Schuß'), hotellier en kookboekenschrijver. Tijdgenoten, de Duitsers Caterina Valente, Helmut Zacharias en de Oostenrijkse Peter Alexander en dus een wat langzamer tijdritme dan de huidige tijd.

Pagina navigatie Zwitserland
onderwerp navigatie deze pagina

Aanbiedingen

Collectie foto’s van vooral Zwitserland en aanvullend Liechtenstein

Collectie foto’s van Zwitserland, bergen, water, sneeuw en steden voor een globaal overzicht van deze vakantie bestemming :

Er worden hier naast de nodige dialecten, zoals we dat in Nederland ook kennen, een viertal officiele talen gesproken :

 1. Duits voor 2/3 en zij wonen in Schweiz of in Zwitserland
 2. Frans 20% en zij wonen in Suisse of in Zwitserland
 3. Italiaans 8% en zij wonen in Svizzera of in Zwitserland
 4. Retro-Romaans 1% en zij wonen in Svizra of in Zwitserland, grofweg dan.

rivieren in Zwitserland

zwitserland bern uhr : zicht op de klok

De voornaamste rivieren zijn de Rijn met als zijrivier de Aare, de Rhône en de Inn, die alle in Zwitserland ontspringen, de eerste vertrekt naar Duitsland, de tweede naar Frankrijk en de derde zien we naar Oostenrijk uitlopen. Een soort “kraantje lek” in vakantie land. De vierde, de Rijn bij Schaffhausen, is er maar heel even, de Rheinfall.

Uit de naam “Eidgenossenschaft” valt al af te leiden, dat het niet om een standaard staatsvorm gaat in Zwitserland, maar een verbond en dus is Bern niet de staats-hoofdstad, maar de bondsstad. Subtiel verschil.
Qua religie, half om half Rooms Katholiek en Protestantse Kerken, en ca. 2% Islam.
De muntjes zijn de Zwitserse frank (CHF), en u ziet het : ze hebben ‘m nog! Tot dusver is de euro € nog niet doorgedrongen in Zwitserland, zelfs de EU hebben ze met een krappe meerderheid nog weten af te houden, al zijn inmiddels wel legio (handels-)afspraken gesloten die per referendum zijn goedgekeurd. Voor uw vakantie is het niet makkelijk, maar per 14 mei 2012 is 1 Zwitserse Frank 0,83 euro. Tijdsopname natuurlijk, tijdelijk. Anno 13 juni 2016 0,92 , dus redelijk stabiel.

De onafhankelijkheid van Zwitserland werd pas internationaal erkend bij de Vrede van Westfalen in 1648, waarmee ook een einde werd gemaakt aan de Tachtigjarige Oorlog en de Dertigjarige Oorlog, soort van opruiming.
Niettemin – en dat is aantoonbaar met de Bondsbrief – is vakantieland Zwitserland al onstaan op 1 augustus 1291, uit de toenmalige kantons Uri, Schwyz en Unterwalden waaruit dan Zwitserland is ontstaan en na verloop van tijd sloten ook andere kantons zich er bij aan.


De vrijheid van Zwitserland, van Wilhelm Tell, Habsburg en Nederlands Ootmarsum

Klik hier voor : Wilhelm Tell Denkmal in Altdorf, a.h. Meer van Luzern bezuiden Schwyz ,de legendarische kruisboogschutter Wilhelm Tell die in 1307 ( niet veel later dan de Bondsbrief van 1291 ) weigerde de “hoed te groeten” van de heersende Zwitserse Habsburgers, waarbij het niet zozeer om de appel ging, maar meer om de vrijheids-strijd, de rest is franje, of het nu op waarheid berust of niet. Let ook even op de fraaie schildering achter het standbeeld, waar men in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid Duitsland zo sterk in is.

Wilhelm wilde die Habsburgse hoed niet groeten, het Habsburgse Huis is van stamvader Gontran en afkomstig uit het Zwitserse Aargau, wat ten opzichte van Altdorf 87 km noordelijk is bij Zürich. Wilhem Tell “vluchtte” na de ‘appel-affaire’ naar Küssnacht en dat ligt op 37 km van Aargau, het stamslot van Habsburg van de hoed, zelfs in Zwitserland vlakbij met de grens van het kanton Aargau op enkele kilometers (..)
Kern van de Vrijheid en Plaats delict : Meer van Luzern = Vierwoudstrekenmeer, de plek waar ook de Schweizerische Eidgenossenschaft tot stand is gekomen …… Luzern en Aargau aan de noordkant evenals Küssnacht, Altdorf aan de zuidkant van dat meer in Zwitserland.

En nog steeds is er een hoofd v.h. Habsburgse Huis : de Oostenrijkse aartshertog Karel van Habsburg-Lotharingen, lid van de Duitse Orde en souverein van het Gulden Vlies, ingesteld door de vader van Keizer Karel V die we ook in Nederland hebben leren “kennen”.

Nog een merkwaardige connectie : wereldlijke heersers hebben en hadden geestelijke instituten, zoals bisschoppen, maar ook kloosters en abdijen.
Kleinzoon van Gontran : Rudolf van Habsburg stichtte rond 1020 het Benedictijner Klooster Ottmarsheim bij Sankt Gallen bij het Meer van Konstanz of Bodensee en dat gaat terug op de daar als heilig vereerde Ottmar of Odomar uit het jaar 798.
Vanuit die lijn komt Sint Omaars in Frans Vlaanderen voort en Ootmarsum in Nederland in beeld, lees méér op onze pagina daarover.


Bern

bern zwitserland Bern Schweiz

Bern, het heeft iets met Beren, is de hoofdstad let wel: bondsstad van Zwitserland en van het kanton Bern. Nog niet eens zo groot in verhouding tot Zürich, en de vierde stad in grootte.
Er waren weliswaar al nederzettingen, maar de huidige stad Bern werd gesticht door Hertog Berthold V van Zähringen in 1191, die volgens de sage op deze plaats een beer heeft gedood, die vervolgens gepromoveerd is tot mascotte van de stad.

Merkwaardig is dan wel dat bij zoveel meer Europese steden, denk bijvoorbeeld aan het ook in Zwitserland liggend Sankt Gallen, het Duitse Berlijn, een beer het loodje heeft gelegd ten behoeve van een legende. Niettemin, een opgewekte legende is nooit weg in een vakantie land en beren kwamen fysiek in die jaren ook vaker voor dan tegenwoordig. Net als al die arenden in de stads- en landswapens.

Berchthold bouwde met beleid, want door de stad te omringen door de rivier de Aare aan drie zijden, werd deze Zwitserse stad goed verdedigbaar.
We kennen tegenwoordig ook hoge, lange muren, dus ook toen konden we er wat van, en werd de “lege” zijde opgevuld met een muur, en een toren. Verdedigingstechnisch natuurlijk geheel verantwoord.

Na het uitsterven van het geslacht van de Zähringer in 1218 werd Bern een vrije stad.

Zürich

Zürich, de stad die in het zwitserduits Züri, Italiaans Zurigo, Reto-romaans Turitg heet, is de grootste stad van Zwitserland en is hoofdstad van het kanton Zürich.
Zürich ligt aan de rivier de Limmat en de Sihl in een breed dal aan het gelijknamige meer hoewel dat in de Duitse taal een “see” genoemd wordt.
De stad is het economisch centrum van Zwitserland, belangrijke banken hebben hier een vestiging, de Zwitserse beurs is hier gevestigd al is dat door de globalisatie in de wereld van steeds minder groot belang, nog afgezien van de automatisering en herbergt grote financiele instellingen. Zoals het Zwitserse klokje tikt, geldt het geld bijna werelds belang.

zurich schweiz Zwitserland Aanvankelijk nauw gelieerd aan het Hertogdom Zwaben en de Duitse koningen verkreeg Zürich in 1262 de titel van Reichsstadt, maar kwam pas in 1648 los van het Heilige Roomse Rijk. Samen met Bern nam Zürich het voortouw binnen de (nog) statenbond, waar in 1519 Ulrich Zwingli de geestelijke leiding ter hand nam, met als gevolg dat Zürich een centrum van het Protestantisme werd, zie ook Calvijn elders.

Genève Duits : Genf Italiaans:Ginevra, maar blijft Zwitserland

Geneve aan het gelijkname Meer van Geneve, van politiek,van cultuur en van koningshuizen, is na Zürich de grootste stad van Zwitserland en ligt in het Franstalige gedeelte van Zwitserland , is ontstaan als nederzetting van de Keltische stam Allobrogi. Na verovering door de Romeinen was het deel van Gallia Narbonensis en het was bij Genève dat Julius Caesar de naar het westen oprukkende Helvetiërs tegenhield. Zo, even een brok historie als basis voor de vakantie aktiviteiten.
In de 9e eeuw werd het de hoofdstad van Bourgondië, in 1815 sloot het zich als kanton bij Zwitserland aan. Geneve ligt aan de westelijke punt van het Meer en wordt doorsneden door de rivieren de Rhône en de Arve.

En natuurlijk vindt u in deze Zwitserse stad delegaties of bijkantoren van de Verenigde Naties , het Rode Kruis en Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast ook een aantal onderwijs- en onderzoeksinstellingen, zoals CERN, de Université de Genève.

Basel

Basel aan de Rijn,verbonden met 7 bruggen. 7 is vaak een mystiek getal, misschien was het toeval, misschien opzet om tot 7 bruggen te komen. Niettemin, Basel is de derde stad van Zwitserland en ligt in het noordwesten van het land aan de Rijn en de Birs, grenzend in het noordwesten aan Frankrijk en in het noordoosten aan Duitsland.
Basel schweiz Zwitserland
Al in 374 na Christus wordt de naam van een nederzetting met die naam aan de Rijn, Basilea, genoemd. Met de machtig wordende Roomse Kerk wordt rond 740 Bazel een bisschopsstad, met invloed en dus ging het ook Basel als stad voor de wind en trad men in 1501 toe tot de Zwitserse confederatie als kanton Basel.
Opmerking : soms wordt Basel ook met een z, dus Bazel genoemd.

De twee stadsdelen van het Zwitserse Basel worden met elkaar verbonden door genoemde zeven bruggen, waarvan de Mittlere Brücke de bekendste is. Groot Basel herbergt het historische stadscentrum waar de Münster (12e eeuw) onmiddellijk in het oog springt. Münster slaat al op klooster, dus niet verwonderlijk dat een ander belangrijk plein : de Barfüsserplatz (in Basel : “Barfi”), genoemd naar de Franciskanen die hier ooit hun klooster hadden en blootsvoets (=barfuss) rondliepen.

Tussen Basel en Lausanne ziet u het Bielermeer, en de stad Biel waar bijvoorbeeld het concern Swatch Group is gevestigd, van de Swatch horloges.

Lausanne

Lausanne, de hoofdstad van het Zwitserse kanton Vaud, ligt in het Franstalige deel van Zwitserland, aan het Meer van Genève, ligt op een 500 m hoogte, in een wijnstreek, en herbergt een van de mooiste gotische kerken van Zwitserland.
Zo’n 130.000 inwoners, en gegeven het daar gevestigde Internationaal Olympisch Comité (IOC) is de stad zeker bij de sporters, maar ook buiten die groep bekend.

Op de plaats van een Keltische nederzetting bouwden de Romeinen er een versterking, die zij Lousanna noemden, de stad die er uit voortkwam werd bestierd door de Hertogen van Savoie en de bisschop van Lausanne, en kwam gedurende 1536 tot 1798 onder de vleugels van Bern. In 1803, werd Lausanne de hoofdstad het gevormde Zwitserse kanton met de naam Vaud.

Lugano

Lugano aan het Lago di Lugano, het klinkt Italiaans en eigenlijk is het dat ook en is de grootste stad van het Italiaans-talige Ticino in Zuid-Zwitserland, duidelijk Italiaans karakter, maar met Zwitserse praktische inslag.

Ontstaan door invloeden van de Italiaanse Etrusken, Galliërs en Romeinen, bevochten gedurende de Middeleeuwen door de bisdommen van Como en Milaan , werd het sinds de 16de eeuw door een baljuw tot aan de onafhankelijkheid binnen de Zwitserse Confederatie in 1803.

Lugano ligt aan het Meer van Lugano = Ceresio ofwel Lago di Lugano, liggend tussen het Lago Maggiore en het Comomeer (zie ook onze pagina over Noord Italië). Lugano ligt aan de A2 ofwel de “Gotthardroute” van Zwitserland, en is de belangrijkste verkeersader van het land.

Naast het meer zijn de bezienswaardigheden als de kathedraal (13de eeuw) en kloosterkerk Santa Maria degli Angeli te noemen, met fresco’s en daterend uit de 15e eeuw.

Luzern

Luzern van de Kapelbrucke (bekend van puzzels ),Gotthard Pas en Vliegveld is de hoofdstad van het gelijknamige district en kanton Luzern in Zwitserland. De stad ligt aan het nw van het meer van Luzern, ter hoogte van de  aansluiting op de rivier de Reuss.  De rivier de Reuss verdeelt de stad in het oude stadsdeel en het nieuwe, de oudste, overdekte houten brug van de wereld (Kapellbrücke) met de watertoren en de Spreuerbrücke verbinden de oude en nieuwe stad.

De stad ligt op een hoogte van 436 meter en telt een kleine 70.000 inwoners, werd als stad vooreerst genoemd in 840 als Luciaria, na de opening van de Gotthard- Voor die tijd hadden ze een vooruitziende blik, die pas zou van pas komen als vakantie-land.

fondue en kaas

Bodenmeer of meer van Konstanz in Zwitserland

Het Bodenmeer of Bodensee ( meer van Konstanz) wordt grotendeels gevoed door de Rijn, die het meer in het oosten binnenstroomt en in het westen weer verlaat. verdeling Bodensee / Meer van Konstanz, Bregenz etc. vrn oostzijde
Het meer behoort tot drie landen: Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, grenzen zijn er niet in het meer =  een gedeelde soevereiniteit. Aan het meer liggen oa Konstanz en Friedrichshafen aan de Duitse zijde, en Bregenz in Oostenrijk.

Niet te vergeten en liggend aan Duitse zijde:

 • Lindau (de oude stad ligt op een eiland verbonden met een brug ook vaak op puzzels vereeuwigd)
 • het eiland Reichenau.

In het Bodenmeer ligt het bloemeneiland :

Mainau

Klik hier voor de pagina over Mainau.

Sankt Gallen

Klooster ofwel Abdij, wereldlijk en religieuze macht, èn Benedictijner Orde in Sankt Gallen Zwitserland
Sankt Gallen de stad, het klooster, bezienswaardig oord. Sankt Gallen is hoofdstad en Zwitsers kanton. De naam van de stad stamt af van de stichting van het klooster van Sankt Gallen in 720 op de plaats waar de monnik Gallus in 612 een kerk bouwde, in die tijd, zie ook onze pagina over Bonifatius en de activiteiten van Willibrord en Bonifatius, een méér dan en onverwacht actief gebeuren.

Schaffhausen

Schaffhausen in Zwitserland is zeker in nederland bekend van de bron van de rivier de rijn, en zeker bekend van de grootste waterval van Europa: de Rheinfall, Rijn Waterval.
De binnenstad is een bezoek waard evenals de burcht Munot.

Andermatt

Zwitserland : Andermatt en omgeving

Andermatt hooggelegen aanleunend tegen het Gotthardplateau, ligt in het Zwitserse kanton Uri, gelegen op een vrijwel boomloze hoogvlakte die in het zuiden wordt begrensd door het Gotthardmassief.
Voor de gezelligheid : ten zuiden van de plaats ligt de woeste Schöllenenschlucht waaronder de Teuvelsbrücke is gebouwd. Het zegt wel iets van het fraaie landschap in Zwitserland.

Andermatt is een belangrijk knooppunt : naar drie roemruchte bergpassen leiden, de Furkapas, Oberalppas en de Gotthardpas.
Op de hellingen van de 2961 meter hoge Gemsstock kan men de skies uitproberen gedurende de winter en in de zomermaanden is het een geliefde bestemming van bergwandelaars. Het kenmerkende van het dorpscentrum is de kapel Sankt Peter met zijn rode toren daterend uit 1448. Zeker aan te bevelen als vakantie-doel.

Interlaken

Interlaken in het Berner Oberland ligt tussen het Meer van Brienz en het Meer van Thun. Door Interlaken stroomt de rivier de Aare, die de Brienzersee en Thunersee met elkaar verbindt en dat vind je ook terug in de naam : Inter (ofwel tussen) en Laken komt van Lacus ofwel meren.
Interlaken in Zwitserland Een fraai uitzicht biedt de stad op de top van de Jungfrau.

Dan is toch de volgende foto van iets minder vriendelijkheid maar wel een Alp met sfeer :
de Eiger Nordwand Im Grindelwald
Deze Eiger Nordwand im Grindelwald zuidoost van Interlaken, bedwing je niet op een achternamiddag. Dit zijn bergen van het zuiverste water, wat je ook verwacht in Zwitserland op vakantie.Liechtenstein klein, onafhankelijk maar wel financieel verbonden, neemt deel aan een douane-unie met Zwitserland, hanteert de Zwitserse frank als munteenheid, en er is dus voldoende reden om in te passen op deze pagina’s met betrekking tot Zwitserland:

Het Vorstendom Liechtenstein

Liechtenstein als belastingparadijs en toeristisch oord en vooral een postzegel : niet bepaald erg groot land, begrensd door Zwitserland westelijk en Oostenrijk in het oosten. Het is een wintersportoord en zeker niet te vergeten een belastingparadijs. Zoals Zwitserland geen lid van de Europese Unie.

In 1699 kocht Johan Adam van Liechtenstein het gebied Schellenberg en in 1712 het graafschap Vaduz, met als doel een zetel te krijgen in de regering van het Heilige Roomse Rijk. Op 23 januari 1719 regelde de toenmalige keizer Karel VI van de graafschappen Vaduz en Schellenberg een vorstendom, waarmee Liechtenstein was “geboren”, ten behoeve van de medewerker van de keizer : Anton Florian von Liechtenstein.
De economische malaise van na wereldoorlog I gaf Liechtenstein aanleiding tot het aangaan van een douane- en monetaire unie met Zwitserland.

Liechtenstein eigentijds en eigenzinnig land(je) verweven met Zwitserland

Liechtenstein is een parlementaire democratie, geleid door de vorst, en vorm gegeven door de landdag: 25 door het volk gekozen vertegenwoordigers. Sinds 1984 (!) kent het land vrouwenkiesrecht en de vorst kan echter zowel parlement als kabinet naar huis sturen op enig moment, heeft een veto in de benoeming van ambtenaren en rechterlijke macht.

De Rijn vormt de gehele westgrens van het land, het oostelijk landsdeel ligt het hoogst, met de Grauspitz (2599 meter) als het hoogste punt van het land.

Liechtenstein Vaduz oude grandeur en nieuw geld Ongeveer een derde van de inwoners bestaat uit buitenlanders, Duitsers, Oostenrijkers en Zwitsers. De landstaal is Duits, hoewel de meesten een Alemannisch dialect spreken.


Terug in Zwitserland : Wallis

Wallis samen met Tessin de meest zuidelijke kantons van Zwitserland, en de hoofdstad van dit kanton Wallis in Zwitserland is Sion, een kanton wat meer namen heeft : duitstalig Wallis, Engels en Franstalig : Valais, Italiaans talig : Vallese , Reto-Romaans : Vallais (t.o.v. Frans / Engels een dubbel ‘l’ en dus een klankverschil.

Het Rhônedal maakt een groot deel van het gebied uit, alsmede de contreien van de Simplonpas, beide toch wel bekende namen.

Sion in Wallis , Zwitserland

Sion gelegen in het Rhônedal, dus uiteraard langs de rivier de Sionne! Ja, de stad moet ergens naar genoemd zijn, toch? Maar ok, de Sionne komt weer uit in de Rhône.
De stad is bereikbaar via de spoorlijn Lausanne – Brig en via de autosnelweg en last but not least via een klein vliegveld, en ligt temidden van de druivenvelden,een goed verstaander weet dan dat het klimaat goed is en het er goed toeven is, zowel voor de uitwendige als de inwendige mens.

Hoewel de stad Sion niet vreselijk groot te noemen is, is het best bezienswaardig, denk aan een middeleeuwse stadsbeeld, met de pelgrimskerk Notre-Dame de Valère uit de 12e eeuw en de ruïne van de antieke burcht van de bisschop uit de 13e eeuw.

erdpyramiden

Wallis Valais Zwitserland en de bergen voor wintersport en zomer vakantie

Ten zuiden van Sion zijn de zogenaamde erdpyramiden te vinden, erdpyramide = aardpiramide of aardpijler genoemd, een geologisch object ontstaan door erosie. Wat na erosie is blijven staan, lijkt op piramide- of pijlerachtige gesteenten.

De bergen van Wallis

Tussen het meer van Lausanne en de Rhô liggen de Berner Alpen, met onder andere de Bietschhorn (3934 mtr ), de Jungfrau (4158 mtr) en de Mönch (4099 mtr), de Aletschhorn (4195 mtr ) met de Aletschgletsjer etc.etc. en ten zuiden de Walliser of Penninische Alpen, met onder andere de Weisshorn (4506 mtr ) en de Matterhorn (4478mtr). De Dufourspitze (4634 mtr) is de hoogste berg grotendeels op Zwitsers grondgebied, we zijn er wel trots op, maar de Cauberg bij Valkenburg, toch iets kleiner. Anders gezegd, deze bergen zijn sneeuwklassiekers, en voor een wintersporter maar ook een zomergenieter, is dit wel vakantie bergland in Zwitserland, toch ?

Belangwekkende plaatsen in het Zwitserse Wallis

 • Brig
 • Crans
 • Montana
 • Ecône
 • Leuk
 • Martigny
 • Monthey
 • Saas-Fee
 • Sierre
 • Sion, de hoofdstad, zie hierboven
 • Verbier
 • Zermatt

Gegeven de positie van het Rhonedal met de aanliggende bergketens mag het duidelijk zijn dat meest gemakkelijke rijrichting vanaf het meer van Lausanne is via de E62 / E27 richting Sion, Sierre en Brig. In de Noord – zuid variant wordt het wat lastiger : vanaf Bern – Thun – Brienz is met dank aan de Grimselpas eveneens het Rhonedal te bereiken, sterker nog, je komt bijna uit bij de Rhône gletscher !
Italië is bereikbaar middels de bekende Simplonpas en de Grote Sint-Bernhardpas en tunnel.

Wintersport in Wallis

Waar bergen zijn, zijn onvermijdelijk dalen, dus voor beide liefhebbers een vakantie oord, met de ski, met de après-ski, met de langlaufski, en alle andere vormen van boards kun je hier wel een paar dagen rond breien, geldt dus ook voor de zomertijd, alleen pas je dan de ski aan, en gaat bijvoorbeeld wandelen, nordic- walking, mountain-biken, rondtouren, en in beide gevallen cultuur opsnuiven.

Vliegvelden

Internationale luchthavens zijn er in: Zürich, Bern, Genève en Bazel.

Economie

Zwitserland van het bankgeheim en zwart sparen, zwart vermogen of wit van de sneeuw, ze zouden het geld kunnen hebben uitgevonden, nu geldt dat niet specifiek voor Zwitserland, maar ze hebben wel altijd iets gehad met geld en geheimhouding……
Misschien mede als gevolg daarvan is de financiële dienstverlening sterk vertegenwoordigd en geconcentreerd in Zürich; Genève en Lugano. Bekende grote banken zijn UBS en Crédit Suisse, waarvan de laatste ook in beleggingsland en verzekeringsland een bekende naam is. Qua verzekeraars is natuurlijk ook een Wintherthur te noemen.

Andere zwaartepunten liggen bij de chemische en farmaceutische industrie, de fabricage van instrumenten, levensmiddelen en het toerisme. Rondom Bazel zijn de chemische en farmaceutische industrie met bekende namen als Novartis, Roche, Syngenta en Ciba. Het grootste voedingsmiddelenbedrijf in de wereld, Nestlé, is Zwitsers, maar met byzonder veel handelsmerken.Zwitserland, echt wel centraal in Europa gelegen, een land van pieken en dalen, zomerzon en wintersneeuw, drankjes van Almdudler tot gluhwein, met de kaas op een puntjespyramide en de precisie van het Zwitsers uurwerk, waar wacht u op ? Boek uw vakantie Zwitserland nu (..)
Klik hier voor : kaart of Plattegrond van Zwitserland


top pagina