Belgie vakantie huis hotel stedentrip sneukelen

 

Vakantie België. Welk Belgie ? België is een federale staat met 3 gemeenschappen, de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige gemeenschap, daarbij drie gewesten, Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

het Manneken Pis in Brussel België, niet meer weg te denken

Pagina navigatie België

 

onderwerp navigatie deze pagina

 

 

Aanbiedingen

België is een constitutionele monarchie met aan het hoofd anno 2013  koning Filip | Philippe, als opvolger van Koning Albert en Koning Boudewijn.

Dan moeten we België voor vakantiedoeleinden maar eens nader bekijken.

Vlaanderen (Flandre)

Een beeld van België met natuur, atomium , manneke pis en het europees parlementsgebouw
Belgisch Vlaanderen ( je hebt ook Frans Vlaanderen ) omvat vijf provincies, tezamen het Vlaams Gewest  en een ‘extra provinciaal’ het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de Vlamingen delen met de Franstaligen. Dit Brussels Gewest behoort grondwettelijk tot het Nederlandstalige taalgebied en daardoor formeel tot Vlaanderen waarbij dan de  hoofdstad van Vlaanderen Brussel (Bruxelles) is en ook van België als totaal.
Deze provincies zijn (tussen haakjes de Franse naam):

 1. Antwerpen (Anvers), met hoofdstad Antwerpen (Anvers)
 2. Limburg (Limbourg), met hoofdstad Hasselt (Hasselt)
 3. Oost-Vlaanderen (Flandre orientale), met hoofdstad Gent (Gand)
 4. Vlaams-Brabant (Brabant flamand), met hoofdstad Leuven (Louvain)
 5. West-Vlaanderen (Flandre occidentale), met hoofdstad Brugge (Bruges)

Hiernaast mag bekend worden verondersteld, dat Brussel ( overigens naast Straatsburg ) een centrale rol speelt binnen de Europese Unie.

Wallonië of Wallonne

Ook hier zijn er vijf provincies te tellen waarbij de stad Namen (Namur) de hoofdplaats van Wallonië is.

Deze provincies zijn:

 1. Henegouwen (Hainaut), hoofdplaats Bergen (Mons)
 2. Luik (Liège/Lüttich), hoofdplaats Luik
 3. Luxemburg (Luxembourg), hoofdplaats Aarlen (Arlon)
 4. Namen (Namur), hoofdplaats Namen
 5. Waals-Brabant (Brabant Wallon), hoofdplaats Waver (Wavre)

In de provincie Luik ( Lüttich ) wordt in het oostelijk deel en dus tegen de Duitse grens, Duits gesproken.

Informatie over Brussel en omstreken vindt u op deze pagina

Luik Liège Lüttich Lîdje
(resp.NL – Fr – D – Waals)

Luik - Seraing en kristal, u vindt het bijv. bij Val Saint Lambert

Luik in Wallonië, België, ligt aan de Maas, ongeveer 30 km onder Maastricht. Halverwege de 20e eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw, staalindustrie èn wapenindustrie, de stad telt ruim 200.000 inwoners. Met de bekende voorsteden zoals Seraing, Saint-Nicolas, Ans, Herstal en Flémalle) vallen er circa 600.000 inwoners te tellen. Tijdens uw vakantie Belgie toch zeker een doel.

Dinant

Dinant aan de Maas in Belgie

Klein maar fijn, ofwel : zeker even bekijken en indien mogelijk ook van bovenaf : Dinant aan de rivier de Maas in de Belgische provincie Namen en ca. 13.000 inwoners klein, is vanwege de strategische ligging menigmaal het toneel van strijd geweest. Na een opstand, hebben Hertog Filips de Goede en zijn zoon Karel de Stoute (Karel de Kale) in 1466 de stad laten plunderen ( tegenwoordig heet dat politiek 🙂 ) en verwoesten. Karel de Stoute gaf het bevel om 800 bewoners van de stad twee aan twee geboeid in de Maas te werpen, niet direkt hoogstaand te noemen. Dinant komt ook op deze pagina aan de orde.

Namen

Namen in Belgie (Waals: Nameur, Frans: Namur) ligt daar waar de rivier de Samber in de Maas vloeit. Hoofdstad van Wallonië en de provincie Namen, ligt op een afstand van 65 km zuidoostelijk van Brussel. Het stadsdeel op de rechteroever van de Maas, in de gemeente Jambes is met de gemeentelijke herindeling van 1977 bij Namen gevoegd.

Van oudsher is  het Belgische Namen vooral een bestuurlijk en militair centrum geweest, getuige ook de beroemde citadel die de stad domineert . De foto hieronder illustreert de noodzaak om Namen tijdens uw vakantie Belgie niet te vergeten.

Namen historie en natuur

Vakantie Belgische kust:

De tekst omtrent de Belgische Kust streek vindt u op deze pagina

Nederland – Belgische Kust

De Belgische kust is natuurlijk te benaderen via het Nederlandse Zeeuws Vlaanderen, meer voor de hand ligt de weg van Antwerpen ( A10) naar Brugge en de snellere snelweg van Antwerpen via Gent naar Oostende, of tijdig afgeslagen, de weg ( A18) richting Duinkerken

Leuven

Leuven dat in het Frans: Louvain heet, maar in het Duits: Löwen, is gelijk wel duidelijk waar Leuven op slaat; nee ? nou niets met leeuwen. Er gaan stemmen op voor “prettig / aantrekkelijk oord”, maar meer waarschijnlijk slaat het op de scheiding tussen bossen (‘lo’ ook in Nederland) en ‘ven’ of veen. Dus Lo – ven.

Leuven is gelegen in het centrum van Belgie,  Vlaamse regio  in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant .
Leuven is onder meer bekend om zijn universiteit, de oudste van de ‘Lage Landen’ en beschouwd als één van de beste in Europa. Op ander niveau is Leuven ook de vestigingsplaats van de multinational InBev , voorheen beter bekend als Stella Artois, Interbrew ofwel bier, wegens de eeuwenlange aanwezigheid van de brouwerij Artois en het studentenleven wordt Leuven ook wel de bierhoofdstad van België genoemd.

Leuven komt ook op deze pagina van Graaf Ansfried aan de orde.

Mechelen

Mechelen is op z’n Frans : Malines danwel in het Duits : Mecheln, ligt in het Vlaams Gewest, provincie Antwerpen, gelegen aan de Dijle, maar gewoon een stad in Belgie.
Het begijnhof de Sint-Romboutskathedraal en de reuzenstoet zijn bezienswaardig.

Charleroi

Een grote industrie-stad in de Belgische provincie Henegouwen, vinden we  aan de rivier de Samber. Charleroi heette oorspronkelijk Charnoy, de huidige naamgeving is te “danken” aan de Spanjaarden die de belangrijke vesting vernoemden naar koning Karel II (?)

Charleroi, eens een belangrijk industrieel centrum (koolmijnen en staalindustrie), probeert een herstart te maken door nieuwe bedrijven aan te trekken. Zo kent de luchthaven van Charleroi , sedert 2001 toen de luchtvaartmaatschappij Ryanair er neerstreek, als “Brussels-South Charleroi Airport”, een forse toename van het aantal reizigers.

Maar lees ook deze pagina waarin Charleroi mede aan de orde komt.

Antwerpen

lees hier méér over Antwerpen

Gent – het Steen – Gentse waterzooi – Gentse huizen

Gent is een veel te mooie stad om iets van weg te laten. Er is ruimte nodig en dus is voor Gent een afzonderlijke pagina gemaakt en die pagina over Gent Vakantiestad stedentrip staat hier.

Oostende

Oostende is een havenstad in West-Vlaanderen, die ongeveer centraal langs de Belgische Kust ligt, een belangrijk toeristisch en economisch centrum, op ongeveer 35 km van de Nederlandse grens en 30 km van de Franse grens, in de duinen- en kuststreek.

Oostende is een centrumstad met een historische stadskern, 19e eeuwse gordel en uitlopers langs de kustlijn. De lucht– en spoorhaven hebben de plaats van de zeehaven ingenomen op het vlak van internationale verbindingen. De Casino -Kursaal is nu een van de grootste evenementzalen in Oostende. Het biedt plaats aan meer dan 2000 mensen en achter het podium bevindt zich een glazen muur met zicht op zee. Bovenop het kursaal is een van de chicste restaurants van de stad gevestigd. Ook op cultureel vlak heeft de stad een aantal troeven. Vakantie in Belgie : niet vergeten, hier moet je geweest zijn , je zou natuurlijk de Belgische kust tram kunnen nemen.

Kortrijk

Maagd van Vlaanderen is een standbeeld van de hand van Devreese ,  dateert van 1906 en is bedoeld als symbool van de Gulden Sporen Slag van het jaar1302 kortrijk

Kortrijk (Frans: Courtrai)  ligt aan de rivier de Leie en is daar economisch gezien eeuwenlang mee verbonden. De Leie splitst zich ongeveer in het centrum van de stad en komt wat verder weer samen, zodat er het Buda-eiland ontstaan is.
Nog steeds speelt de regio Kortrijk een belangrijke rol in de textielindustrie.
De stad laat zich kennen als Guldensporenstad door de Guldensporenslag, die plaatsvond op de Groeningekouter te Kortrijk op 11 juli 1302.
En van oorlog naar vrede : Kortrijk is ook de eerste stad in België die in 1962 een verkeersvrije winkelstraat aanlegde.

Oostelijk van Kortrijk het Kasteel Bossuit bij Avelgem
Oostelijk van Kortrijk het Kasteel Bossuit bij Avelgem

De Gallo-Romeinse woongemeenschap Cortoriacum lag op de heerweg Keulen – Maastricht – Kassel – Boulogne-sur-Mer en de heerweg Doornik – Oudenburg. Boudewijn II de Kale, graaf van Vlaanderen versterkte deze plaats in de 9e eeuw tegen de Noormannnen. ( Normandiërs ? zie boven ) De band die de stad oorspronkelijk met Doornik had werd doorbroken toen Kortrijk in 1071 hoofdplaats werd van een kasselrij.

Kortrijk won in de 13e eeuw aan belang door de lakenindustrie. In de 15e eeuw kreeg het linnen dat uit het ter plaatse verbouwde vlas werd gemaakt, meer belang dan het laken.

Bergen ofwel Mons

Bergen of naar het Frans : Mons, is de hoofdstad van de Waalse provincie Henegouwen ( Hainault). Bergen is gelegen in de Borinage ofwel ‘het zwarte land’, zoals dit industriegebied wordt genoemd en tevens een Militair Hoofdkwartier van de Navo.
Pas rond het midden van de 7e eeuw ontwikkelde zich hier een belangrijke stadskern, rond een kasteel van de lokale graven woonden. Deze ontwikkeling was mede het gevolg van de stichting van een klooster, rond 650, door de heilige Waltrudis. Dit klooster zou later in de 11e eeuw hervormd worden tot een kapittel van adellijke, seculiere kanunnikessen, dat het geestelijke leven in de stad bleef domineren tot de opheffing in 1792. In 1295 werd Bergen de hoofdplaats van het graafschap Henegouwen. De lakennijverheid legde de basis van een economische bloei, die pas zou eindigen in de 16e eeuw, met de godsdienst troebelen.

De stad Bergen of Mons ontstond op een heuvelachtig terrein tussen de rivieren de Hene en de Trouille.

 

Ath of Aat in vakantieland Belgisch Henegouwen

lees méér over Ath of Aat op deze pagina over Henegouwen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

top pagina

Belgie, land van de patatten, het patatkot, de pilsen , de bieren en de geuze, de vogeltjesmarkt, het kristal in Wallonie, de wijnen, de keuken, de …… vakantie België, en je hoeft er niet eens ver voor te reizen!