Engeland ( Groot Brittanië ) plus Schotland plus Noord – Ierland ofwel United Kingdom

Hier hebben we historisch gezien véél meer mee dan we doorgaans paraat in beeld hebben. Al zijn ze wat groter gegroeid als het Gemenebest ( Commonwealth ) van Groot-Brittannië. Maar qua zeevaart, mentaliteit, handelsgeest en vorstenhuizen zijn er banden.

Pagina navigatie

 

 

Onderwerpen op deze pagina

De Engelse keuken is niet saai, heeft wereldse trekjes, kijk naar Nigella Lawson

 

Engeland tips voor shoppen, weekend, Kerstreis  of Kerstmarkt : Vakantie Engeland : zoals in kookboeken : dé Engelse keuken. Engeland tips voor shoppen, weekend, Kerstreis  of Kerstmarkt : Vakantie Engeland en dé Engelse keuken om te ontdekken, Engelse Cultuur om je in onder te dompelen, de Engelsen hebben veel gemeen met ons, zoals

gastvrijheid, lees

verder …

Engeland, land van de Engelen.

Weet niet hoe het u vergaat, maar ik zie de laatste tijd merkwaardig weinig gevleugelde  prinsWilliam Kate Middleton voorafgaand aan hun huwelijk in Engeland
Engelen op straten en wegen
, ook niet linksgaand ipv rechts zoals wij. Waarom dan Engeland ?

Dat moet dan volgens de heersende wetenschappers en andere deskundigen afkomstig zijn van de Angelen en de Saksen, een tweetal Germaanse stammen waarbij qua herkomst wordt gekeken naar het Duitse Sleeswijk Holstein. Men ziet daar ook iets liggen wat lijkt op ‘Angeln‘. Ben toch al eigenwijs, maar dit wil niet binnenkomen. De Angelsaksen dan ? Wel in geschiedboeken tegengekomen. De Saksen in het algemeen, daar struikel je bijkant over, zie Drenthe, Oost Overijssel, Oost Gelderland, zat invloeden van de Saksen.

Historisch gezien : de oude Tacitus ( 98 na Chr.) ziet de Anglii, maar in die tijd was noord en zuid, oost en west niet zo streng vastgepend op de landkaarten, dus zijn locatie laten we ook maar even voor wat ie is.

Kijken we naar de mobiliteit : Ford Anglia , zal er vermoedelijk iets mee hebben, Ford maakte deze in de jaren 50 en 60 in Dagenham, Groot Londen zeg maar , ‘t is in de buurt maar meer ook niet Anglia – Engeland  ….

Het Duitse woord Angel en tegelijkertijd ook het Friese, dat brengt ons bij hengel, maar vooral bij “scharnier” en “kern” van kernpunt, andersgezegd bron of ‘oer’,  dan kun je wellicht ook spreken van de oer-Saksen, de oorspronkelijke Saksen als deel van de grotere groep. En dan zie je dat ze ook in Engeland geschriften kennen die spreken over de oud-Saksen : “Eald-Seaxan”, de ‘Alt-Sachsen’ en Angli Saxones. Laten we het dan maar op de Angelsaksen houden, en zonder “Engelen”.
Maar wel Engeland
.

oer-Saksen op de loop

Er zijn er, die de Saksen ook localiseren Noord-west Frankrijk en aan de andere kant van de grens. zuid-west België. En zijn onder “zachte dwang” maar feitelijk gedeporteerd onder aansturing van Karel de Grote, richting Duitsland. Eerst in het westen en noorden, uiteindelijk zo richting Thuringen. Bijv. regio Gotha. Dáár vandaan zien we ook een Koningshuis : Van Saksen-Coburg en Gotha. Dat Huis heeft zich vanwege de naam in invloeden van WO I anders genoemd : het Huis Windsor. En dat is het nog steeds. Zie ook onze pagina over Malta in verband met nog méér connecties.

Groot Brittannie en Engeland

Nòg een keertje moeilijk doen : Groot Brittannië staat voor Engeland + Wales + Schotland en qua herkomst wordt verwezen naar de Griek Pytheas en diens Pretaniké of Pretani als bewoners. Sterker : er zijn er die verwijzen naar een herkomst vanuit Armenië. Nou ja, zeg.
En nòg sterker : verwijzingen naar Armorica waar de bewoners toch al tegen de Romeinen waren. Armorica ? Nou even niet lachen, daar worden ook Asterix en Obelix geplaatst in de strip, maar Armorica lag/ligt wel degelijk in Frans – Bretagne ! En zo moeilijk is de overgang van Bretagne naar Brittannie nou ook weer niet. Tenslotte zullen de Saksen ook wel voor de kortste weg gekozen hebben. En later, zo rond het jaar 1067-1280 kwamen de Noormannen met Frans accent, zoals beschreven : het Anglo Normandisch klinkt niet Deens of Zweeds, maar wel Frans.Queen ElisabethII And Prince Phlip van Engeland

Oudtijds, aan het begin van de historische geschriften over Engeland, waren er koningen èn koningen over koningen, en zo’n “super king” was Bretwalda. Tijdgenoten:  king Alfred en king Egbert. Opvallend is dan weer zo’n afwijkende naam als van Bretwalda. Misschien kennen ze in Engeland de analoge duistere eeuwen die we in Nederland ook tegenkomen. Maakt niet uit, Groot Brittannië is gelokaliseerd, maar we gebruiken in ons taalgebruik toch meestal Engeland, we zoeken per maand tussen de 9900 en 12.000 keer op Engeland, 2400 keer op Groot Brittannië en 1900 keer op het Verenigd Koninkrijk ( United Kingdom ).  Engeland dus, waar de neef van Asterix , Notax, woont.

Engeland, Londen, 2012

In 2012 werden er in Londen, Engeland,  de zomerspelen van de Olympische Spelen gehouden, 27 juli tot 12 augustus 2012.

Londen als hoofdstad

Sfeerbepalend , zie pagina : Westminster.

Londen BigBen Westminder Abbey City of the Town Engeland

Londen, de hoofdstad van Engeland, een stad met oude cultuur en imposante bouwwerken als Westminster Abbey, St. Paul’s Cathedral, Tower of Londen. Bovendien is er geen stad met zoveel winkels, zoals in de Oxford Street, Regent en Bond Street. In een half uur heel Londen bekijken en 36 bruggen, 7 graafschappen?

Warenhuizen als Harrods, en meer, straten vol. Qua kerstmarkten is Londen niet direct de 1e keus wellicht, maar die van Hydepark borrelt op, of die bij het reuzenrad de Londen Eye. Of een wervelende show of musical op wereldniveau in Engeland , ook een idee. Kortom, de één naar de sport, de ander de winkel in, keuze voldoende.

Met de boot Engeland bezoeken : P&O Ferries en DFDS Seaways doen overtochten van Calais naar Dover in Engeland. Niet voor niets heet het daar ‘Pas de Calais’ en tegelijkertijd ‘Street of Dover’. Via de tunnel van Calais naar Folkestone in Engeland : 35 minuten. En je kunt ook nog een nachtboot nemen, leg je de reis slapend af. Of een vliegtuig, maar met aan en afvoerreizen scheelt dat in tijd niet zóveel.

Voor het overige : Engeland in één dag ? OK Schiermonikoog, kun je in een dag doen, Engeland moet je eigenlijk plannen, er is té veel, het land is té groot, en gewoon zonde om zoveel te laten liggen en er te snel doorheen te jakkeren.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Canterbury in Kent – Engeland

Direkt na binnenkomst bij Dover in Engeland heb je aan je rechterhand al direkt een brok historie : Canterbury, met de kathedraal en daarmee de vestiging van de aartsbisschop van Canterbury tevens hoofd ( na de vorstin ) van de Anglicaanse Kerk. En fraaie middeleeuws aandoende panden.

 Ramsgate haven

Ramsgate met haar haven, is vooral het eindpunt van de veerdienst op België vanuit Engeland, maar is ook voorzien van zandstranden.

Hastings en de Noormannen op Engelse grond

Gaan links af de kust langs, zien we al snel Hastings liggen. Het zet je op het verkeerde been omdat ie Willem de Veroveraar werd genoemd, niks Willem, Frans : Guillaume le Conquérant zul je bedoelen, Hertog van Normandië en de eerste Normandische Koning van Engeland omdat hij bij Hastings de zittende Koning Harald II, de laatste Saksische koning van Engeland had verslagen. In etappes dan. Het waren onrustige tijden. Maar ook die Willem is in Engeland geweest en Hastings ligt er nog.

Southampton in Hampshire

Southampton is natuurlijk perfect gelegen als havenstad, is dan ook de grootste van Engeland, met Portsmouth ervóór aan de monding met de zee, waar Portsmouth dan ook een militaire haven is. Op die plek in Engeland ligt er tegenover het eiland Wight.

stonehenge engeland versteend mysterie

Van Southampton naar Salisbury en Stonehenge omhoog

Hoewel het gebied tussen Southampton en Bournemouth best fraai is, voert de tocht omhoog en via Salisbury langs de rivier de Avon naar Stonehenge. De stenen herinnering aan wat ooit kan zijn geweest en nog immer niet is begrepen. Ook in West Frankrijk zijn stenen herinneringen, maar Stonehenge slaat alles. Een cirkel van kleine tot zeer grote stenen, ook nog eens opgericht zodanig dat je van een zonnewijzer zou kunnen spreken, er zijn graven gevonden maar of en in hoeverre van dezelfde ouderdom is onzeker, er zijn “leylijnen” aangetroffen waarvan enkele een verbinding vormen met de Kathedraal van Avebury, de vraag blijft waarom en hoe die grote stenen van Wales naar Stonehenge over te brengen met alleen dat doel; is iets wat je gezien moet hebben tijdens de vakantie in Engeland.

What A Wonderful World

 

Ruti Olajugbagbe and Tom Jones Perform ‘What A Wonderful World’: The Final | The Voice UK 2018

 

What A Wonderful World

 

Oxford en universiteit

Zonder al te veel kennis is duidelijk dat veel steden hun ontstaan te danken hebben aan doorwaadbare plekken in rivieren en stromen, zo ook Oxford » te splitsen in Ox en ford, ofwel os en voorde, en dan is de naam wel duidelijk. Bekend is ook dat het een oude en befaamde Engelse universiteit herbergt en gegeven de ouderdom en dus de vele oude gebouwen met bijbehorende historie zijn een toeristisch bezoek waard.

Cambridge universiteit

En dat is dan die andere befaamde universiteit, Cambridge aan de brug over de Cam, in volle rivaliteit met het Engelse Oxford, maar nu ten noordoosten van Londen. Een groene stad met veel parken, maar niettemin ook heel veel jaren oud, men spreekt van een 3500 jaar ouderdom.

Norwich, de Angelsaksen en de Denen

Hier storten we ons in de contreien van de Angelsaksen, zoals de Engelse universiteit van East Anglia al doet vermoeden.  De Kathedraal, het kasteel en eigenlijk de hele stad is bezienswaardig. Ten zuiden vinden we Ipswich en aan zee : vanuit Harwich in Engeland met veerverbindingen met Zeebrugge, Hoek van Holland en Göteborg.

Labyrint van Saffron Walden

In Engeland net even ten noorden van Londen treffen we in Saffron Walden een grasmat labyrint, niet de enigste in Engeland en de Wereld, wel de grootste met een 35 meter diameter. Voorzover bekend ontstaan in 1699 al zijn er bronnen die reppen over het feit, dat deze weer een kopie is van een vorige. De route die in dit labyrint gevolgd kan worden is 1500 meter lang. Wilt u ze allemaal bezoeken surf dan even op ‘historic turf labyrinths’.

Londen, centrum van ….. Britannia, rule the waves

Want Engeland  is niet alleen een eiland in de Noordzee, de macht reikte soms wereldwijd, menigmaal heeft ook Nederland als zeevarende natie een robbertje uitgevochten met de Britten maar nog steeds speelt Engeland in meerdere andere landen wereldwijd een rol van betekenis. Dan mag Westminster Abbey in het Engelse Londen niet ontbreken in uw vakantie.

De kerkelijke rustplaats van koninklijke hoogheden, waaronder ook de Nederlandse Willem III, Koning van Engeland, Stadhouder van Nederland en zijn eega Mary Stuart II. De ‘Houses of Parliament’ en de Big Ben als waarschuwende vinger.

Buckingham Palace The Royal Family of England

Buckingham Palace van de Royals mag evenmin gemist worden, zeker niet in het licht van het jubileum wat Queen Elisabeth II in 2012 vierde. In Greenwich kunt u letterlijk op de 0-meridiaan staan, het begin en het eind van onze tijdmeting.

Bezoek de St Paul’s Cathedral van binnen en geniet van het uitzicht op grote hoogte. De Tower Bridge, The London Eye voor een overview, Trafalgar Square en natuurlijk de grote winkelbedrijven als een Harrod’s, Bond Street, Regent Street, Covent Garden, Knightsbridge, Oxford Street. En nee ……. ze hebben de euro niet. Wel het ‘pond’ : £ en op 17 mei 2012 was 1 euro 0,8 pond waard, andersom, je hebt € 1.24 nodig voor 1 pond,  maar is natuurlijk een tijdsopname. Wel Engeland natuurlijk.

Nottingham en het geld

Wanneer het geld door het winkelen in London is opgeraakt, is wellicht een bezoek noordelijk van Londen aan Nottingham een idee. Vooral het bos, het Forrest, is dan het doel, immers het roemruchte werkterrein van Robin Hood, stal van de rijken voor een goed doel en dat zeggen de meeste … bedoel maar. We vinden daar ook Nottingham Castle in Engeland.

York waar de Ouse en de Foss samenvloeien

Nog zo’n oude universiteitsstad in Engeland, dit keer zou er al in 8000 bewoning zijn aangetoond, de huidige studenten zijn jonger, maar York is befaamd. De Minster kathedraal staat bekend vanwege de gebrandschilderde ramen.

Newcastle upon Tyne

En bij Newcastle upon Tyne komen we nagenoeg aan de bovengrens van Engeland, heeft ook de Romeinen meegemaakt, heeft ook de Scandinaviers meegemaakt, maar is nadien niet meer tot spraakmakende akties gekomen.

Lake District onder Carlisle

Aan de overkant van Newcastle treffen we Carlisle en daaronder een groot natuurgebied, met de echte bergen van Engeland met toppen van 900 meter hoog en meer, er zijn 16 behoorlijke meren te vinden en die combinatie van bergen en meren geven het idee dat je heel ergens anders bent.

Lake District Engeland Natuur Bergen Meren

Iets zuidelijker ligt het Yorkshire Dales National Park, de hoogtes zijn ook wat lager,  wel schilderachtig en trekt toch iets van 10 miljoen bezoekers per jaar.

High Tea

 

Nog even over de Engelse keuken : De gewone Engelse High Tea bestaat uit het Engeland, mystiek, mysterie, illusie, is nooit helemaal zekerovergebleven vlees van het zondagse middagmaal, versierd met sla, tomaten, pickles en daarbij een heleboel kaas, boter, en brood. Een onmisbaar onderdeel is de bos knapperige selderijstengels die in een hoog glas op tafel hoort te staan….. En daar hoort thee bij. Vul een ketel met zacht water. Terwijl het water aan de kook komt, zet u de theepot, de kopjes, de melk, de suiker en het theezeefje klaar. Als de pot maar goed schenkt, maakt het materiaal niet uit. Belangrijk is dat de pot voorverwarmd wordt met heet water, vlak voordat de ketel water aan de kook komt. Breng de pot dan naar de ketel en niet andersom.

Gebruik een schepje thee per kop plus één voor de pot. Laat de thee 5 minuten trekken en roer erin voor het uitschenken. Suiker en melk naar smaak toevoegen. aldus Wendy Savory in haar boek ‘de Engelse keuken

Engelachtig Engeland, land van Charles Dickens, land van sprookjes en land van wereldmacht, land van hightea en Jamie Oliver, Agatha Christie en Livingstone, we denken ze te kennen maar het is méér dan links rijden.

Uitstekende reden voor een vakantie Engeland.

 

top pagina

 


Tips voor shoppen en bezienswaardig in Engeland : Londen

 

 • Royal Albert Hall
 • Big Ben, de bekendste klok ter wereld
 • National Gallery, bijzonder om de kunstwerken die er hangen van bijv. Van Gogh en Da Vinci
 • Buckingham Palace, residentie van de Koningen en Koninginnen van Engeland. Let vooral op de wisseling van de wacht en het ceremonieel, typisch voor Engeland!
 • Royal Albert Hall, waar vele bekende artiesten nog steeds optreden
 • St. Paul’s Cathedral, grote kerk in Engeland die gebouwd is in de 17e eeuw, 108 meter hoog reikt

 

Tips voor shoppen en bezienswaardig in Engeland : Birmingham

 

 • Alexandra Theatre, grootste theater van Birmingham Engeland, gebouwd in 1901
 • Museum & Art Gallery, bevat een grote collectie keramiek, juwelen en archeologie
 • New Street station
 • Chinese Quarter, de Chinese wijk van Birmingham in Engeland, met toko’s, restaurants en wervelend nachtleven
 • Jewellery Quarter, hart van Europa op het gebied van juweliers en juweliersartikelen

 

top pagina