Kroatie vakantie boeken + zonnig aanbod

Dubrovnik in Kroatie ademt de sfeer van de Balkan en een pracht van een vakantieland

Kroatie vakantie. Kroatie (Hrvatska) ver? Het klinkt ver. Klagenfurt in Oostenrijk ver?, awel, dan is Kroatie ook niet ver weg. Kijk je van bovenaf op Kroatie neer, zie je aan de Adriatische Kust Pula, Rijeka, Zadar, Split en Dubrovnik als “eye-catchers”, aan de Adriatische kust “Jadranska obala”. Waar Rijeka op de “hoogte” ligt van Venetië, ligt Dubrovnik op de hoogte van Rome, dus ver ?

Klinkt ver en dat is

weer goed voor ons vakantie-gevoel.

Kroatie cultuur strand perfekte vakantie
Kroatië vakantieland in Zuid-Europa, eerder deel van Joegoslavië. Het land wordt begrensd door Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en via de zee door Italië.
De Kroaten zijn een Slavisch volk afkomstig van Galicië ( noordwestelijk van de Oekraïne en zuid-Polen) , van daaruit zijn ze in de 7e eeuw in zuidelijke richting geëmigreerd, naar het huidige Kroatië, in 925 – onder leiding van koning Tomislav – werd het een sterk onafhankelijk land , maar in 1102 eindigend in Hongaarse overheersing.

Ottomaanse invloed

In het midden van de 14e eeuw kreeg het toenmalige Hongaarse Koninkrijk zware druk te weerstaan tijdens aanvallen van het Ottomaanse Rijk.
Dubrovnik was destijds een stadstaat onder Romeins gezag , later Venetiaans gezag, in tegenstelling tot andere  stadstaten werd Dubrovnik onafhankelijk.

Samen met de Slovenen

Na de Eerste Wereldoorlog sloot Kroatië zich aan bij de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven. Samen met Slovenië verklaarde Kroatië zich op 25 juni 1991 onafhankelijk van Joegoslavië, wat het begin inluidde van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. In het begin van 1992 erkenden vele invloedrijke landen Kroatië. Joegoslavië moest daardoor wel de nieuwe landen erkennen, en het Joegoslavische leger trok zich terug.

De Serven ook op zich zelf

De Servische bevolking in Kroatië was het niet eens met de onafhankelijkheids-verklaring en stichtten hun eigen staat, de Republiek van Servisch Krajina. Onder supervisie van de VN werd een voor Kroatië bevredigende regeling getroffen hoewel een groot deel van de vroegere Servische inwoners is vertrokken.
De officiële en meest gebruikte taal is Kroatisch.
Kroatië is sedert 2013 aangesloten bij de Europese Unie.

Kennis maken met Kroatië

Zagreb (Duitstalig : Agram ) hoofdstad van Kroatie

Zagreb ligt in het noorden van dit vakantieland Kroatie, categorie miljoenenstad qua inwonertal, aan de Sava en aan de voet van het gebergte Medvednica aan de rand van de Pannonische vlakte.
Zagreb word in 1094 voor het eerst genoemd, toen stichtte de Hongaarse koning Ladislaus de Heilige er een bisdom op de heuvel Kaptol, op een naburige heuvel de burgerlijke tegenhanger Gradec en in de zestiende eeuw groepeerden ‘deze starters’ zich verder tot één stad.

Vanaf de berg de Medvednica (Zagrebačka gora), met als hoogste punt Sljeme (1033 meter) heeft u een prachtig overzicht op Zagreb, de valleien van de rivieren de Sava en de Kupa en op de regio Hrvatsko Zagorje. Bij de Medvednica ligt Medvedgrad, een middeleeuwse burcht uit de 13e eeuw.

Istrië

Een bekend vakantie gebied in Kroatië is het schiereiland Istrië in het noorden van de Adriatische Zee tussen de Golf van Triëst en de Kvarner.

Van belang is te weten, dat de korte kuststrook van Slovenië ook Istrië heet, dus ingeval van……. reis wel naar het goede land.

In het Sloveense Istrië liggen de havensteden Izola , Piran , Portorož , Ankaran en Koper , de enige commerciële haven.

In het grootste deel, het Kroatische deel, kennen we natuurlijk Pula en Opatija. Nog een band tussen Slovenië en Kroatië op Istrië is het bergmassief Cicarija , vanuit de lucht bekeken vanuit Muggia in de richting van Opatija, met een top van 1273 meter : de Planik.
Istrië erft overigens zijn naam van een Illyrische stam de Histri, Strabo al verwees naar hen als de bewoners van deze landstreek.

De eigenschap van een schiereiland is vooral een lange kustlijn, lukt hier ook : ca.200 km nauw contact met de Middellandse Zee ! , 100 naar beneden van Portorož naar Premantura en nagenoeg hetzelfde van Premantura naar Opatija / Volosko. Vol met vele strandjes en baaien, voor zwemmen en stranduren, nog andere redenen voor een vakantie hier ?

Sport (tennis) en watersport is hier ook ontdekt, fraaie natuur ( groen, bosrijk, weilanden, akkers, wijngaarden en lichtglooiend tot heuvelachtig ) wacht om ontdekt te worden door u, net als de cultuurhistorische bezienswaardigheden. Daarbij moet vanzelfsprekend de fraaie kustweg, de Jadranska Magistrala , niet vergeten worden.
Aan de noordoostkust van Istrië vinden we het Učka-gebergte (max. 1401m) met de Učka- Tunnel die ruimte biedt aan de doorgaande wegen.
Het grootste winkelaanbod is toch wel aanwezig in het sfeervolle Poreč.

Pula

Pula is de meest zuidelijk gelegen stad van het schiereiland Istrië en zou al meer dan 3000 jaar oud zijn. We hebben dit niet persoonlijk kunnen vaststellen.

 

video over Pula

Opatija in Kroatie

Opatija in Kroatie, in de baai van Riječky ofwel Rijeka, badplaats en rijk aan historische gebouwen, onder meer in barokstijl, al geruime tijd een doel van nederlandse reisoperators en van vakantie van vele Nederlanders.

Rijeka Italiaanse naam : Fiume , beiden betekenen ‘rivier’

Rijeka is de derde stad van het land en de voornaamste havenstad,  en ligt aan de Adriatische Zee. Tegenover de stad ligt het eiland Krk, waarop zich het vliegveld van de stad bevindt.

De stad ontwikkelde zich na 1873 stormachtig: in dat jaar werd de stad aangesloten op het spoorwegnet: haven plus spoorweg, en volgde ook hier de industriële revolutie.
In 1920 sloten Italië en Joegoslavië het Verdrag van Rapallo, ontstond de Vrijstaat Fiume, dan weer onder Italie om na de Tweede Wereldoorlog onderdeel van de Joegoslavische deelrepubliek Kroatië te worden en dus nu het onafhankelijke Kroatië.

 

Split Italiaanse naam Spalato maar wel in Kroatie

Het keizerlijk paleis van Diocletianus is een van de belangrijkste werken van de antieke, vroeg-christelijke en Byzantijnse architectuur

Split in Kroatie is de grootste en belangrijkste stad in Dalmatië, telt zo’n kleine 200.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van Kroatië. Vakantie-gebied, toerisme en visserij, wijn en chemie, daar leven ze van in hoofdzaak. Het eiland Brač ligt tegenover de stad Split en een niet onbekende lokale voetbalploeg heet Hajduk Split.

Centraal in Split is het paleis van Diocletianus. Deze Romeinse keizer liet omstreeks het jaar 300 dit paleis bouwen, wat gezien wordt als het begin van het bestaan van de stad Split.

De noordelijke poort of Golden Gate van het Paleis van Diocletianus

De noordelijke poort of Golden Gate van het Paleis van Diocletianus was de hoofdingang van het paleis.
De Tetrarcy ( tetra is hier viervoud ) viervoudig bestuur.
Vier grote sokkels staan er nog steeds, naar het idee van historici zouden hierop de standbeelden hebben gestaan van de 4 keizers van het Romeinse Rijk van die tijd – bekend als de tetrarcy. En daarmee dus Diocletianus ( 244 – 311) die buiten Split werd geboren in de buitenwijken van Salona, waar Split een schiereiland lijkt, ligt Salona in de kustzone van het vaste land in de regio Splitsko-Dalmatinska.

Zijn mede- heerser, Maximianus ( 286 – 305 ), ook een Illyriër, regeerde over de westelijke helft van het rijk als tweede.
En de twee – zeg maar vice – regeerders maken het viertal compleet.
Zoals vermoedelijk destijds het Paleis van Diocletianus en de andere 3 kornuiten er uit heeft gezien in Split Kroatië
Toch vreemd : van Diocletianus wordt gezegd dat hij ofwel van lage afkomst was of een vrijgelaten slaaf (wellicht wel met opleiding) , blijkt een groot organisator en maakt carrière tot Keizer, Ceasar en laat zich even nadien noemen als “dominus et deus’ ofwel heer/keizer en god. Dan ben je je afkomst wel echt vergeten. Of het één of het ander zal overdreven zijn.

En nadat de opvolging door hem geregeld was …. trad hij af, trok zich terug in zijn paleis in Split om te gaan tuinieren. Vreemde jongens die Romeinen!

Buiten de Muren van de Golden Gate : Gregorius van Nin ofwel Grgur Ninski

Bisschop Gregorius van Nin, Kroatisch voorvechter van de Kroatische identiteit en het Glagolith alfabet

Direct buiten de muren van de Golden Gate staat een groot en dus imposant standbeeld van Bisschop Gregorius van Nin, met zijn vinger naar boven gericht. Dit is het symbool van de overwinning van Kroatië op het gebruik van het oude en zeer geavanceerde alfabet met de naam : Glagolith alfabet.

Grgur Ninski of Gregorius van Nin was een belangrijke Kroatische bisschop ( stond onder bescherming van Koning Tomislav ), die vocht voor de rechten van de Kroaten èn daarmee verbonden : om hun specifieke alfabet te gebruiken en zich daarmee te onderscheiden. We praten over rondom het jaar 900.
Volgens de legende brengt het geluk, wanneer je de grote teen aanraakt en dat het gebeurt : let op de glanzende teen. D.w.z. daaraan kun je zien dat die teen aangeraakt wordt, of het geluk brengt …….

Dubrovnik Italiaans Ragusa maar toch in Kroatië

Dubrovnik is een havenstad in Dalmatië, met ca. 50.000 inwoners gelegen aan de voet van de berg Srdj, wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust in Kroatie beschouwd. Er zijn veerdiensten met Bari en Ancona in Italië.

Dubrovnik werd gesticht door Illyriërs uit Epidauros (het huidige Cavtat) die op hun beurt op de vlucht waren voor de binnenvallende Slaven, zoals er vaker volksverhuizingen zijn geweest. Zij stichtten de stad in de 7e eeuw – onder de naam Ragusa – op een eiland, ongeveer 20km ten noorden van Epidauros. De Slavische naam van de stad werd Dubrovnik.
De stad leefde destijds van zeevaart en handel, viel in 1204 in Venetiaanse handen waarbij het bestuur omgevormd werd naar Venetiaans model, gegeven het succes van Venetië in die tijd, geen slechte zaak, economisch gezien.
In 1458 werd Dubrovnik een Osmaanse vazalstaat tot het begin van de negentiende eeuw, hierna ging Dubrovnik deel uitmaken van Oostenrijk-Hongarije en na de Eerste Wereldoorlog werd het deel van Joegoslavië en na de oorlog werd het gebied een Kroatische exclave. Kortom, vele ongenode gasten, qua vakantie juist wel genode gasten !

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

Kvarner baai in Kroatie

De Kvarner Baai “kvarnerski zaljev” is de opvallende baai in het Noorden van de Adriatische Zee van Kroatie, tussen het Istrisch schiereiland van Pula naar Rijeka, en de Noordelijke Kroatische kust. Daartussen vindt u dan de grotere eilanden zoals Cres, Krk, Pag, Rab en Lošinj. In de richting van Zadar ziet u dan een smaller deel, meer een kanaal tussen Cres, Krk, Rab en Pag : de kleine Kvarner “Kvarnerić”.

Kroatie »600 km kust

Met zo’n lange kustlijn van meer dan 600 km, ook nog eens “beschermd” door langgerekte eilanden, is het logisch dat er ideale strandmogelijkheden aanwezig zijn, en dus een strandvakantie. Wie wil genieten van de zon in Kroatië kan onder meer kiezen uit een vakantie naar Opatija, Lovran, Rabac, Crikvenica of een van de andere gezellige kustplaatsen aan de Kvarner baai. Over het algemeen wordt de kust van Kroatië gekenmerkt door rotspartijen en kiezelstranden, met uitzondering van Crikvenica waar u uitgestrekte zandstranden vindt.

 

Zadar of Zara (It.)

Zadar, voormalig hoofdstad van Dalmatië, havenstad aan de Adriatische Zee, ligt op een schiereiland en is het economisch en culturele centrum van Noord – Dalmatië. Voorzien van een regionale luchthaven en rijk aan historische bouwwerken.

De “Kalelarga” met boetiekjes is een te ontdekken straat in deze fraaie stad met schilderachtige steegjes, historische gebouwen als de kathedraal Sveta Stosija en de ronde kerk Sveti Donat. In en rond de stad natuurlijk voldoende stranden. Zadar ligt op een smal schiereiland eertijds bewoond door Illyriers met later Romeinse invloeden. De eilanden van de Zadar-archipel, de mediterrane begroeiing, de duikmogelijkheden , de strandmogelijkheden, wat mist u nog naast betaalbare prijzen ?

Sibenik

Een historische stad, historie van meer dan 1000 jaar, een verleden van Venetiaans pracht en praal naast handelsgeest. Pronkstuk van Sibenik is de witte Jacobuskathedraal met zijn gewelfde dak en een indrukwekkende doopkapel met prachtige reliëfs.

Trogir

Trogir, een prachtige stad in Dalmatië. Geniet van haven en nauwe straatjes van een sfeervolle oude binnenstad, gelegen op een schiereilandje.

Nationaal Park Kornati

De eilanden van dit Nationaal Park Kornati vormden vroeger de toppen van een bergketen, met spierwitte steile rotskusten in fel contrast met het rijke en gevarieerde zeeleven met vele planten- en dierensoorten.

de Kornati eilanden van Kroatië

De Kornati eilanden van Kroatië vormen de grootste archipel van eilanden in de Middellandse Zee en bieden u een temperatuur van het water zo rond de 25°C.
Het voordeel van de Kornati eilanden is dat ze nog niet ‘volgelopen’ zijn met toeristen en ook nog dun bevolkt zijn. Het zijn er wel 147 ! Klinkt veel, maar je kunt alles wat boven de waterspiegel uitsteekt eiland noemen, is daarmee nog niet te rangschikken als ‘bewoonbaar’.
Gestructureerd vervoer is er niet altijd, maar de aanbieders van vakantiemogelijkheden bieden doorgaans wel een transportmogelijkheid.

Waar vind u ze : in het water natuurlijk , maar dan tussen de plaatsen Zadar en Dubrovnik.

Nationaal Park Krka

Nationaal Park Krka ligt om de rivier de Krka heen, uitmondend in de Baai van Sibenik. De 75 km lange rivier kent spectaculaire watervallen als de Roski Slap en Skradinski Buk, vormt daar meren en stroomversnellingen. Een boottochtje over het Visovac- meer is wel een aanrader, zoals de kennismaking met het Visovac- klooster met de witte muren en oranje daken, verborgen op een eilandje en te midden van prachtig groen

vliegvelden (HR=kroatie)

 

 1. Dubrovnik airport
 2. Osijek airport
 3. Pula airport
 4. Rijeka airport
 5. Split airport
 6. Zadar airport
 7. Zagreb airport

Kroatie is onderverdeeld in naar nederlandse begrippen provincies en in hun wereld “graafschappen” ( županije ) en 1 stad- staat : Grad Zagreb , waar Zagreb tevens de hoofdstad is. Qua regio is zeer bekend : Istrië, Dalmatië. In de lengte is het land van behoorlijke omvang en ….. kom je er achter dat dat een route is van 614 km , vergt ca. 7 uur. Niet iets om voor het ontbijt even een vers broodje te halen. In de breedte : van Zagreb » Rijeka is bijv. 166 km en vergt ca 2 uur rijtijd, nog breder : van Rijeka » Osijek als autoroute 440 km bij 4 ½ uur.

 

Eten

Ander land, ander eten. De Kroatische keuken is zeer gevarieerd, maar natuurlijk heel anders dan de Nederlandse keuken. In veel gevallen krijgt u grotere porties vlees, maar kleinere porties groenten. Aarzel niet om ook eens een Kroatische specialiteit te proberen.

Waar een land qua vormgeving naar toe wil zie je soms aan de recente hotels :
waar een land qua vormgeving naar toe wil zie je soms aan recente hotels, Kroatie is volledig bij de tijd, onze tijd, uw vakantie

Hotel Lone is in 2011 gebouwd en ligt in het natuurpark Zlatni rt (Gouden Kaap) op 200 meter van de zee en op 15 minuten lopen van het centrum van Rovinj , Kroatië, plaatje toch ?

Drinken

Maak kennis met de Vinjak, Kruskovac (perenlikeur), Prosek (rode dessertwijn) en pivo (bier) en nog veel meer likeuren en bitters, zeker op het platteland wordt nog wel het een en ander gestookt met eigen receptuur en smaakt naar meer.

Feestdagen voorzover afwijkend van de onze

 

 • 30 mei Onafhankelijkheidsdag
 • 22 juni Dag tegen het fascisme
 • 5 augustus Nationale dankzegging

 

Klimaat

De Adriatische Kust wordt hier overheerst door het Middellandse Zeeklimaat, met zachte, regenrijke winters en warme en droge zomers, gemiddelde zomertemperatuur van 23 tot 26 graden°.

Munt

Alhoewel Kroatië per 1 april 2009 lid van de Navo is geworden, wel kandidaat lid van de EU is , is het muntje hier nog niet de euro. Officieel dan, want hier en daar wordt de euro wel geaccepteerd. Daarop blind gaan is dus niet slim. Welke munt kennen we hier : de Kuna, verhouding ongeveer 1 euro : 7 Kuna. Mocht u de koers willen weten, hou er dan rekening mee dat internationaal / engelse voertaal het land bekend staat als Croatia met een “C” !

Afstand

Vanaf Utrecht is het afhankelijk van de plaats van bestemming, ongeveer 1566 kilometer tot bijvoorbeeld Zadar. Kunt natuurlijk ook de slaaptrein nemen, vergt anderhalve dag en “kedeng kedeng” in benen en oren. Een autoreis en een (zelf te kiezen) aanrij-tijd van 2 dagen is dan de betere vakantie-oplossing, toch ? Bijvoorbeeld.

 

Taal

De officiële taal is Kroatisch, uiteraard, maar wanneer u die taal (nog) niet machtig bent, kunt u veelal goed terecht met Engels en Duits, met name in de toeristische gebieden.

De mooiste stranden van Kroatië

Op Istrië liggen de zandstranden wel heel voor de hand zoals het populaire Rovinj op Crveni Otok, het Rode Eiland.

Bij Dalmatië kijk je naar de eilanden bijv bij Biograd na Moru. Maar ook Drazica Beach, en een wat rustiger strand aan een inham met niet te diep water : Crvena Luka, op 5km van Biograd.

Rond Dubrovnik, het toch ietsje mondaine Banje Beach met uitzicht biedt op de oude stad. Ook hier is een ‘rustiger’ variant namelijk Lokrum Island Beach.

Eilanden zijn ‘van nature’ voorzien van strand, zoals op Hvar bij Milna en Dubovica. Minder druk bezocht zijn Zavala of Sveta Nedjelja. Het mooiste strand van het eiland Krk is Vela Plaza bij Baska. Zlatni Rat Beach wellicht Brac.

En na bovenstaand, is uw Kroatie vakantie niet ver meer.

 

top pagina