Groningen als stad, als “Ommelanden” en als Provincie, economisch centrum van het noorden maar ook zeker wel als toeristische trekpleister of vakantie regio

Groninger Klederdracht, plaatsing met toestemming van betrokken familie

Groningen als provincie en Groningen als stad, heb je ook de Lauwerszee, Lauwersoog en de kluis van de kluizenaar. Onbekend ? Groningen-provincie heeft méér dan je denkt ! OK beetje gas, maar Groningers zijn ‘opgeluchte’ mensen, gastvrij en vriendelijk : vakantie 😉

 

Pagina navigatie provincie Groningen

 

goed bed - goed eten - gastvrij

onderwerp navigatie deze pagina

 


Aanbiedingen

Groningen als provincie

Groningen-provincie of ‘Grun’ heeft méér gemeen met Friesland en Drenthe , waar het door begrensd wordt, dan elk van de drie soms wil toegeven, niettemin, qua telling van de steden is het een toonbeeld van eenvoud : er is maar 1 Groningen-stad, binnen Groningen-provincie.
Je ziet dat ook terug in de aanleg van de kanalen en de wegen, alles voert naar dè stad, als de spin in het web van de Ommelanden.

Deze provincie grenst aan de Waddenzee, mede ook door de inhammen Eems en Dollard ( vroeger was de Groningse Dollard een grotere binnenzee) geeft het een economische binding met Nedersaksen in Duitsland, en dat heeft ook weer een positief gevolg voor de scheepsbouw in Noord Duitsland in combinatie met de scheepsbouw bij het Groningse Hoogezand tot en met Winschoten en Delfzijl.

Bij deze Groningse provincie horen de drie kleine en onbewoonde waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes, waar jaarlijks een aantal malen wadlooptochten naar toe worden georganiseerd.

Voor wie wil Wadlopen, gewoon naar Pieterburen wil afreizen om de zeehondencreche te zien, of meer van Noord Groningen ontdekken, lees dan ook deze pagina even over de Waddenzee en Hotel Waddenweelde.

Groningen-Stad en de Ommelanden binnen Groningen-provincie

De aanduiding Groningen-stad en Ommelanden binnen de provincie  gaat terug op het historisch gegeven dat de van oorsprong Saksische stad plus Gorecht en Westerwolde, en het omringende van oorsprong Friese platteland lange tijd in onmin geleefd hebben: de Ommelander kwartieren zijn Hunsingo, Fivelingo en het Westerkwartier. Sedert de 15e eeuw zijn de talen en de dialecten aardig in elkaar verstrengeld, al zijn plaatselijke emotionele gevoelens soms nog onderhuids latent aanwezig tussen de drie provincies ten opzichte van elkaar.

de kanalen in deze provincie :

De belangrijkste kanalen zijn het Reitdiep, het Van Starkenborghkanaal, het Eemskanaal, het Stadskanaal en het Winschoterdiep. Daarbij zegt de naam “het Stadskanaal” eigenlijk precies wat hierboven aangegeven is, vanaf het zuidpunt in oostelijk Grun voert het kanaal naar de Stad, waarmee de stad Grun bedoeld is, en niet de andere kant van het kanaal , de plaats Stadskanaal. Ook bekend is het meanderend riviertje de Westerwoldse Aa die ten zuiden van Wedde, de Ruiten Aa wordt genoemd. Zie omtrent het Westerwolde en Emsland ook deze pagina.


De Stad heeft de joker ingezet

Groningen zet ook voor de vakantie de joker in
Groningen-stad heeft de joker ingezet : wie de stad nadert vanuit de richting Hoogezand / Nieuweschans ziet net voordat de stad genaderd wordt, enkele kunstwerken van de Amerikaanse architect John Hejduk (1929-2000): het bestaat uit een “speelkaarten-toren”, een “naamtoren” en “de joker zittend op de paal“. De vier series van dertien speelkaarten staan uiteraard voor de 52 weken van het jaar, terwijl het kaartspel en de joker verwijzen naar de middeleeuwen hoewel ook nu nog immer populair, maar vooral verwijzen naar het 950- jarig bestaan in 1990.

Groninger Slochteren : zout en gas

De Meister Toren van de Nederlands Hervormde kerk van Uithuizermeeden, in micro en macro uitvoering, een vakantiebezoek waard
Het Groninger Slochteren : zout en gas. Alom bekend zijn de belangrijkste bijdragen van Groningen aan de Nederlandse economie de delfstoffen. Rondom Veendam en Heiligerlee werd zout gewonnen en in 1959 het aardgasveld van Slochteren aangeboord. Het is bij Slochteren niet gebleven. Ook in delen van Drenthe lopen de velden door. En voor zover leeg, vermoedelijk weer als tijdelijke opslag gevuld met ander gas.
En zo rond Veendam in Groningen zijn zoutlagen. Waar het zout naar boven gehaald wordt met het natuurlijk mineraal magnesium, en naar het publiek gebracht door het bedrijf Zechsal.

Groningse vakantie

Korenbeurs en Aa kerk aan de Vismarkt in Groningen, waardig doel voor uw vakantie
Het Groningse vakantie toerisme heeft Stad en Ommelanden ook gevonden en omgekeerd. Nu was het destijds niet zozeer uit cultureel gevoel dat de bisschop van Münster : Christoph Bernhard Freiherr von Galen (1606 – 1678), bijgenaamd Bommen Berend, naar deze regio kwam. Helaas voor hem is ie ook verslagen. De laatste van zijn pogingen was tijdens de Hollandse oorlog in 1672 om de Stad te veroveren. Hij liet Groningen met bommen bestoken, wat hem de bijnaam Bommen Berend opleverde. Daarbij schoten de Groningers schoten terug met het kanon de Grote Griet, het einde van het beleg staat bekend als het Gronings Ontzet en wordt jaarlijks gevierd op 28 augustus. De naam van zijn familieslot : Haus Assen in Münsterland, niet te verwarren met Assen in Drenthe, dat zou op ca.20 kilometer van ‘de Stad’ wel heel wrang zijn. Hoewel …

hotels en vakantiehuizen in de provincie Groningen


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

top pagina

 

Op de volgende deel – pagina méér over de Groningse Bezienswaardigheden

Zie linksonder de nummering.