Groninger Klederdracht, plaatsing met toestemming van betrokken familie

Groningen als provincie en Groningen als stad, heb je ook de Lauwerszee, Lauwersoog en de kluis van de kluizenaar. Onbekend ? Groningen-provincie heeft méér dan je denkt ! OK beetje gas, maar Groningers zijn ‘opgeluchte’ mensen, gastvrij en vriendelijk : vakantie 😉
Pagina navigatie provincie Groningen

onderwerp navigatie deze pagina


Aanbiedingen

Groningen als provincie

Groningen-provincie of Grun heeft méér gemeen met Friesland en Drenthe , waar het door begrensd wordt, dan elk van de drie soms wil toegeven, niettemin, qua telling van de steden is het een toonbeeld van eenvoud : er is maar 1 Groningen-stad, binnen Groningen-provincie. Je ziet dat ook terug in de aanleg van de kanalen en de wegen, alles voert naar dè stad, als de spin in het web van de Ommelanden.

Deze provincie grenst aan de Waddenzee, mede ook door de inhammen Eems en Dollard ( vroeger was de Groningse Dollard een grotere binnenzee) geeft het een economische binding met Nedersaksen in Duitsland, en dat heeft ook weer een positief gevolg voor de scheepsbouw in Noord Duitsland in combinatie met de scheepsbouw bij het Groningse Hoogezand tot en met Winschoten en Delfzijl.

Bij deze Groningse provincie horen de drie kleine en onbewoonde waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes, waar jaarlijks een aantal malen wadlooptochten naar toe worden georganiseerd.

Voor wie wil Wadlopen, gewoon naar Pieterburen wil afreizen om de zeehondencreche te zien, of meer van Noord Groningen ontdekken, lees dan ook deze pagina even over de Waddenzee en Hotel Waddenweelde.

Groningen-Stad en de Ommelanden binnen Groningen-provincie

De aanduiding Groningen-stad en Ommelanden binnen de provincie  gaat terug op het historisch gegeven dat de van oorsprong Saksische stad plus Gorecht en Westerwolde, en het omringende van oorsprong Friese platteland lange tijd in onmin geleefd hebben: de Ommelander kwartieren zijn Hunsingo, Fivelingo en het Westerkwartier. Sedert de 15e eeuw zijn de talen en de dialecten aardig in elkaar verstrengeld, al zijn plaatselijke emotionele gevoelens soms nog onderhuids latent aanwezig tussen de drie provincies ten opzichte van elkaar.

de kanalen in deze provincie :

De belangrijkste kanalen zijn het Reitdiep, het Van Starkenborghkanaal, het Eemskanaal, het Stadskanaal en het Winschoterdiep. Daarbij zegt de naam “het Stadskanaal” eigenlijk precies wat hierboven aangegeven is, vanaf het zuidpunt in oostelijk Grun voert het kanaal naar de Stad, waarmee de stad Grun bedoeld is, en niet de andere kant van het kanaal , de plaats Stadskanaal. Ook bekend is het meanderend riviertje de Westerwoldse Aa die ten zuiden van Wedde, de Ruiten Aa wordt genoemd. Zie omtrent het Westerwolde en Emsland ook deze pagina.

De Stad heeft de joker ingezet

Groningen zet ook voor de vakantie de joker in
Groningen-stad heeft de joker ingezet : wie de stad nadert vanuit de richting Hoogezand / Nieuweschans ziet net voordat de stad genaderd wordt, enkele kunstwerken van de Amerikaanse architect John Hejduk (1929-2000): het bestaat uit een “speelkaarten-toren”, een “naamtoren” en “de joker zittend op de paal“. De vier series van dertien speelkaarten staan uiteraard voor de 52 weken van het jaar, terwijl het kaartspel en de joker verwijzen naar de middeleeuwen hoewel ook nu nog immer populair, maar vooral verwijzen naar het 950- jarig bestaan in 1990.

Groninger Slochteren : zout en gas

De Meister Toren van de Nederlands Hervormde kerk van Uithuizermeeden, in micro en macro uitvoering, een vakantiebezoek waard
Het Groninger Slochteren : zout en gas. Alom bekend zijn de belangrijkste bijdragen van Groningen aan de Nederlandse economie de delfstoffen. Rondom Veendam en Heiligerlee werd zout gewonnen en in 1959 het aardgasveld van Slochteren aangeboord. Het is bij Slochteren niet gebleven. Ook in delen van Drenthe lopen de velden door. En voor zover leeg, vermoedelijk weer als tijdelijke opslag gevuld met ander gas.
En zo rond Veendam in Groningen zijn zoutlagen. Waar het zout naar boven gehaald wordt met het natuurlijk mineraal magnesium, en naar het publiek gebracht door het bedrijf Zechsal.

Groningse vakantie

Korenbeurs en Aa kerk aan de Vismarkt in Groningen, waardig doel voor uw vakantie
Het Groningse vakantie toerisme heeft Stad en Ommelanden ook gevonden en omgekeerd. Nu was het destijds niet zozeer uit cultureel gevoel dat de bisschop van Münster : Christoph Bernhard Freiherr von Galen (1606 – 1678), bijgenaamd Bommen Berend, naar deze regio kwam. Helaas voor hem is ie ook verslagen. De laatste van zijn pogingen was tijdens de Hollandse oorlog in 1672 om de Stad te veroveren. Hij liet Groningen met bommen bestoken, wat hem de bijnaam Bommen Berend opleverde. Daarbij schoten de Groningers schoten terug met het kanon de Grote Griet, het einde van het beleg staat bekend als het Gronings Ontzet en wordt jaarlijks gevierd op 28 augustus. De naam van zijn familieslot : Haus Assen in Münsterland, niet te verwarren met Assen in Drenthe, dat zou op ca.20 kilometer van ‘de Stad’ wel heel wrang zijn. Hoewel …

Groningen bezienswaardigheden

 1. Museum Stadskanaal

  Streekhistorisch Centrum Huize ter Marse, 25.000 foto’s, 15.000 documenten, boeken, krantenknipsels, dia’s en video’s, die de geschiedenis van de Kanaalstreek en Westerwolde vertellen.

 2. De Snikke van Stadskanaal

  In onze nagebouwde Groninger Snikke zit vaart, maar de gezelligheid is gebleven met het comfort van vandaag en vaart rond in Oost-Groningen en omstreken, van eind april tot uiterlijk half oktober.

 3. Spoorlijn STAR Stadskanaal

  Droom je er al eens van om in een echte stoomlocomotief te kijken? Of op de stoel van de machinist zitten? Dat kan in de rijtuigenloods bij het station Stadskanaal en de Museumspoorlijn STAR

 4. Broeder Hubert in Warfhuizen

  De kluis van Warfhuizen is nog niet zo oud: gesticht in 2001. Er is in Warfhuizen een Mariabedevaart ontstaan, waar een in eenzaamheid levende monnik de zorg voor draagt. Wel mèt website (..)

 5. Borkumer Kleinbahn op eiland Borkum

  Oost van Rottumeroog : eiland Borkum boven de Eemshaven van Groningen.Kun je met Arriva en een ferry naar toe en op Borkum bijvoorbeeld de stoomtrein doen

 6. zeehondencreche Pieterburen

  Een bezoek aan de Zeehondencrêche is geschikt en interessant voor iedere leeftijdsgroep. U kunt met eigen ogen zien met welke problemen zeehonden te maken hebben en wat de crêche daaraan doet.

 7. Fraeylemaborg in Slochteren

  De borg dateert van de middeleeuwen, werd allengs een imponerend gebouw, de laatste bewoners, de familie Thomassen Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 Fraeylemaborg museum.

 8. Groningse Stripmuseum

  Alle striphelden komen tot leven in Het Nederlands Stripmuseum Groningen! Van de stoere Storm tot de malle DirkJan; ze zijn er allemaal.

 9. Klooster Ter Apel

  In 1464 schonk Jacobus Wiltingh, pastoor in Garrelsweer en vicaris in Loppersum, zijn nederzetting Apell aan de Orde van het Heilig Kruis onder voorwaarde dat op deze plek een klooster zou verrijzen.

 10. Groninger museum in de Stad

  archeologische vondsten, portretschilderijen van vooraanstaande Groningers uit afgelopen tijd, en regionale kunstnijverheid, als Gronings zilver maar ook Aziatische keramiek en moderne kunst.

 11. Notoarestoen in Eenrum

  Een internationale plantencollectie met de Japanse tempelboom, Chinese vaantjesboom, Amerikaanse Sequoia’s, rododendrons en nog veel meer, levenswerk van notaris Smit uit Eenrum :’Notoarestoen’.

 12. Vesting Boertange

  In 1580 gaf Willem van Oranje opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras een fort aan te leggen. Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke nooit ingenomen vesting.

 13. Hortus Haren

  De Hortus Haren Holland is een van de oudste botanische tuinen van Nederland met 20 hectare tuinen, wo een wilde plantentuin (Laarmantuin), een Keltische tuin en een Chinese tuin met authentiek Chinees theehuis.

 14. Martinitoren bij de Martinikerk

  Deze 97 meter hoge toren is te beklimmen. Beklimmen van de toren kan tot de eerste trans.Beloning: prachtig uitzicht. Voor kinderen is er een zoektocht naar de schat van Sint Maarten. Martinus.

 15. Oudeschans Bellingwolde

  Tijdens de 80-jarige oorlog tegen Spanje aangelegd iov Willem Lodewijk van Nassau aan zee (!), de Dollard kwam toen een stuk het land in, en begrijpelijk is dan dus de belangrijke rol van Oudeschans.

 16. Menkemaborg Uithuizen

  De Menkemaborg dateert van de 14de eeuw, nadien verbouwd met oog voor kunst en vee (schathuis) en in 1927 opengesteld voor publiek en in eigendom bij het Groninger Museum.

 17. Borg Ewsum Middelstum

  Jonker Ewe in den Oert liet in de 13e eeuw de Borg Ewsum bouwen, genaamd Ewsum (samenvoeging van Ewes heim).Ridder Onno van Ewsum bouwde in 1472 de nog aanwezige gevechtstoren.z.o. Mensinge in Roden.

 18. WonderWereld Ter Apel

  In de bossen van Ter Apel vind je een wondere wereld vol spanning en avontuur. Beleef de fantastische sprookjeswereld van Greurt de Groninger reus, tante Beppie de heks en Zwammer het paddenstoelenmannetje.

 19. Nationaal Park Lauwersmeer

  Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap een echt vogelparadijs. En rondom een nieuw landschap voor militaire oefeningen en onderkomen voor toeristen zoals Esonstad en camping Louwersoog.

 20. Familiepark Nienoord Leek

  In 1525 koopt jonker Wigbold van Ewsum land bij Midwolde. Hij bouwt er een nieuw huis op, de Nije Oord.Uiteindelijk Nienoord en vele eeuwen later het Familiepark. z.o. bij Drenthe = grensgeval.

Delfzijl

zie voor Delfzijl deze pagina

Heb nog een tip op een aparte pagina : hotel restaurant landgoed Ekenstein en Appingedam

vakantie in Stadskanaal in de provincie Groningen

Over vakantie in Stadskanaal leest u méér op deze pagina

Brug of Til / Tille

vakantie Groningen : reist u door Groningen, is de kans groot dat u borden ziet staan met “til” als achtervoegsel. Dan weet u dus nu dat het gaat om een brug in of bij … En als voorbeeld zo tussen Groningen en Friesland : Kootstertille en in noord Groningen : Doodstil en er staat niet : dood stil ;-).

De kluizenaar van Warfhuizen

Anno 2001 tot , nee niet tot, wellicht tot voorbij 2012. Immers Broeder Hubert is van 1976. Dus in termen van … nog maar piepjong en absoluut van deze tijd. Broeder Hubert heeft een website, zie elders vermeld overzicht van bezienswaardigheden. En wat hij kwijt wil op z’n website vanaf laptop en iphone komt op die site terecht als “Geruis uit de kluis“. Maar eerlijk gezegd, op de weg van Lauwersmeer – Ulrum – Warfhuizen – in de richting van Uithuizen had ik een dergelijke kluis en de entourage van de kerk en kluis in Groningen niet verwacht. Voor sommigen een bedevaartsoord, daar bij de kluizenaar van de Besloten Tuin.


hotels en vakantiehuizen in de provincie Groningen

 1. Groningse vakantie bungalow of vakantiehuis via Bungalowspecials met special prijzen

 2. Gronings vakantie hotel via Hotelspecials in de provincie Groningen

  met special arrangementen

 

Groningen en vakantie, misschien denk je er niet direct aan. Maar dan zeker in tweede instantie wel doen. De Stad Groningen heeft cultuur en een pracht van een winkelcentrum, grote kerken , musea. In de Ommelanden de nodige states / herenhuizen, water en bos, toch wel vakantie.


top pagina