Egypte Vakantie boeken

Egypte Vakantie online boeken ….. tegenwoordig vraag je je niet onterecht af of een Vakantie naar Egypte niet alleen aantrekkelijk is, maar of vakanties Egypte veilig zijn, anno nu “het kan verkeren”. Niettemin. Ook Egyptenaren moeten leven, en dus gewoon werken, en dus zijn ze gebaat bij een rustig vakantiegebied. Maar check de betrokken instanties naar de stand van zaken.

onze pagina over Hurghada al gelezen ?


Historie

historie van Egypte : Eén van de oudste bronnen van cultuur, die we kennen en waar we ook veel aan te danken hebben, hoewel nog zoveel eigenlijk onbekend is. Alleen daarom al een vakantie bezoek waard, maar er zijn interessante te bezoeken plaatsen, monumenten, over en langs het zand, maar zeker onder water niet te vergeten.

lineaal en Egypte ( Mişr / Mizr )

Neem de kaart erbij en u constateert dat de zuidgrens van Egypte met Soedan, maar ook de westgrens van Egypte met Libië een akelig rechte lijn is. Het laat zien, dat landen als Engeland, Frankrijk, Duitsland in de landen rond de middellandse zee, en de strook Libanon tot en met Egypte in het bijzonder, nogal wat invloed hebben gehad, waarvan de rest-sporen niet direct wars van eigenbelang waren. En dus ook zijn de landsgrenzen van de huidige landen in het Midden Oosten vaak letterlijk met een lineaal getrokken, waarbij nou niet direct rekening werd gehouden met bewoners , culturen en plaatselijke verhoudingen. En de zelfstandigheid daarna ging ook niet vlekkeloos, maar ja, hoelang heeft Europa daarover gedaan…..

Egypte Brits gebied

In 1882 werd Egypte een Brits protectoraat, en bleef het tot 1922, toen voor Egypte de onafhankelijk realiteit werd. Feitelijke zelfstandigheid kwam pas in 1952 met de machtsovername van Kolonel Gamal Abdul Nasser ( ten koste van de regering van koning Farouk ), die één partij tot bloei bracht, die nog steeds de macht in handen heeft, met als opvolgers : Anwar Sadat die als eerste Egyptisch leider een toespraak heeft gehouden in de Israelische Knesset (volksvertegenwoordiging), en  Hosni Mubarak , opgevolgd door Abdul Fatah al-Sisi.

Van 1958 tot 1961 vormde Egypte met Syrië de Verenigde Arabische Republiek, daar is tegenwoordig niet meer zoveel van te merken.
Nasser bleef populair binnen Egypte en de Arabische wereld, niettemin diens buitenland beleid met name gericht tegen Israel leidde tot de Zesdaagse Oorlog: tussen Israel tegen Egypte, Jordanië en Syrië.

Egypte onder Mubarak

Onder president Mubarak is er een binnenlands economisch hervormingsprogramma gestart om de grootte van de openbare sector te verminderen en de rol van de particuliere sector uit te breiden, niettemin blijven de oppositiepartijen zwak en vormen geen tegenwicht voor de NDP van Mubarak.

Waar mogelijk probeert deze in zijn buitenlands beleid bruggen te bouwen en een stabiele sfeer te brengen. De economie wordt in de vaart der volkeren opgestuwd, niet in de laatste plaats ook dankzij het toerisme.

Anno 2012 weten we dat de periode Mubarak ten einde is gekomen, hoe het verder gaat in de politiek zullen we nog moeten afwachten : anno 2015 is President Abdul Fatah al-Sisi aan de macht, voortgekomen uit het leger.

Egypte en de Nijl

Om en nabij 6.000 kilometer lang, kronkelt de rivier de Nijl zich vanuit Blauwe Nijl ( Tanameer in Ethiopië) en vanuit de Witte Nijl ( Victoriameer in Kenia, Oeganda, Tanzania ) omhoog tot met de Nijldelta om daar in de Middellandse Zee uit te komen.

Aswan en de Nijl in Egypte

In wat we nu kennen als Zuid-Egypte, bij Aswan ( Assoean of Aswân ) liggen 2 dammen in de Nijl : de Hoge Aswandam en de Lage Aswandam ( door Engeland gestart in 1899 ), het reguleert het oppervlaktewater van de Nijl, en voorkomt grotendeels het risico op overstromingen. Het was al een reden om er een vakantie naar te plannen, door de nieuwe situatie is het dat wederom.

Gekleurd Egypte

Van oudsher, ook in West Europa, worden beelden en iconen voorzien van zwart gekleurde mensen. Een gewoonte om de bovenwereld qua goden en de onderwereld van geesten aan te geven, denk aan Zwarte Piet, de Duits-Oostenrijkse tegenpolen van Sinterklaas, de godin Cybele , de zwarte Madonna in Czestochowa ( Polen ) en Chartres ( Frankrijk ) en meer.
Datzelfde zien we ook in Egypte, al moeten we daar voorzichtiger in zijn. Waar het de godenfiguren zijn, wel, maar Egypte heeft belangen gehad ver voorbij Aswan, namelijk in Soedan en zelfs tot aan en in Ethiopie, voorzover de grenzen van dat land altijd gelijk zijn gebleven, wat niet noodzakelijk zo hoeft te zijn.

Er zijn dus een groot aantal beelden en afbeeldingen van farao’s, die zwart of behoorlijk gekleurd zijn, staan bekend als de Nubiërs en de Ethiopiërs. Dan wel niet diepzwart, maar gekleurd is farao Hatsjepsoet van Egypte wel degelijk, zie foto elders op de pagina.

Egypte, land van 2 werelden

Het zou farao Menes zijn geweest, die de twee werelden van Egypte combineerde tot 1 rijk, het zogenaamde Oude Rijk van Egypte. Dan hebben we het over de Delta en iets daarbuiten, ook wel Beneden Egypte en het deel richting Soedan en wellicht nog verder, Boven Egypte of Opper Egypte. Lijkt een beetje vreemd, wanneer je de landkaart van Egypte bekijkt, want dan zie de Delta juist als het bovenste deel.
Niettemin, je zou dit kunnen verklaren met te verwijzen naar de rivier de Nijl, dan praat je immers over de bovenloop ( hier in het zuiden, de herkomst ) en de benedenloop in de delta.
Nog een tikje extremer : gesteld dat de aardbol ooit andersom heeft gedraaid, stroomde toen de Nijl van Noord naar Zuid in plaats van de huidige Zuid naar Noord, en wordt alles anders.

De twee werelden komen terug in de kroon van de farao :
De rode kroon of Desjret is het symbool voor Beneden-Egypte en bestaat uit een rode mijter met aan de voorkant een opstijgend (krul) deel in de vorm van een slang, verwijzend naar de slangengodin Wadjet.
Zie ook de slangengodin van Kreta
De witte kroon of Hadjet is het symbool voor Boven-Egypte en is een langwerpige muts die “oneerbiedig” eindigt in een knot. Hier werd de heerser beschermd door de gierengodin Nechbet.
De dubbel vorm is aan de buitenzijde de rode kroon en van binnenuit komt dan de witte kroon omhoog en er zijn nog wel wat varianten, afhankelijk van de regerende families en omstandigheden.

Luxor / Thebe

Luxor, bij benadering gebouwd op de resten van het Egyptische Thebe ( er is ook een Thebe in Griekenland ! ) moet je eigenlijk gezien hebben, moeten, nou ja. Wanneer je zo dichtbij bent, zonde om al dat fraais, imposant en indrukwekkend, niet gezien te hebben.
Met Karnak er vlakbij en aan de overzijde van de rivier de Vallei der Koningen, enorm veel “oud”

Hurghada

Hurghada stad van deze tijd : bijna in tegenstelling tot Luxor / Thebe is niet eens zo ver weg : Hurghada.
Aan de oevers van de Rode Zee, Egyptisch toeristencentrum en badplaats, momenteel één van de leidende badplaatsen aan de Rode Zee, eersteklas hotels, uitstekende watersport faciliteiten voor surfers, zeilers, scuba duikers en snorkelaars en noem maar op. Niettemin, gesticht in het begin van de 20e eeuw.

Hurghada strekt zich over een lengte van circa 35 km (!) uit langs de kust van de Rode Zee en valt onder te verdelen in Sakkala: hotel gebied, Dahar, het oudste deel.
Op ca. 40 km. Sharm El Naga: bekend van een fraai koraalrif , El Gouna, ook een kunstmatig aangelegde luxueuze hotelstad waarbij de bebouwing gescheiden wordt door kanalen, verbonden door bruggen en eigenlijk een Egyptisch Venetië lijkt. En in zee de Giftun-eilanden.

Cairo hoofdstad van Egypte

Gizeh machtcentrum van vroeger, Cairo machtcentrum van nu : Caïro omvat westelijk ook het zeer oude Gizeh, bekend van de piramiden, en heeft ruim 16 miljoen inwoners, waarmee het de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten is.
Ten zuiden van Caïro is de locatie van het oude Memphis. De stad Caïro zou in 969 gesticht zijn door de Fatimiden, een Noord-Afrikaanse dynastie, nabij de garnizoensstad Fustat, zij noemden de stad Al-Medina Al-Qahirah ofwel de Overwinnende Stad. Er zijn ook andere afleidingen zoals de bakermat van de planeet Mars / Ares, die tijdens de stichting van de stad nogal nadrukkelijk aanwezig zou zijn geweest.
van oud naar nieuw : natuurlijk is de stad per vliegtuig bereikbaar.

Cairo en religie

Van zowel de Koptische kerk alswel de Islamitische zijn er gebedshuizen in Cairo, niet voor niets wordt Cairo dan ook wel de “moskeeënhoofdstad” van de wereld genoemd. De stad heeft een tolerabel image.

winkelen in Cairo

Het is een multi – miljoenenstad, en waar mensen zijn, zijn winkels. De kolossale bazaar in Cairo bijvoorbeeld. Toeristische winkels en in de donkere uren kun je uitgebreid genieten van het nachtleven. Waar we in Nederland ietwat problematisch over doen, doe eens een waterpijp in het cafe, en wanneer je hier toch bent : een Arabische buikdansshow blijft toch bijzonder.

Toch blijft het oude dichtbij : bijvoorbeeld Gizeh met wel heel oude piramiden.

Amenhotep IV = Echnaton, vergelijk het profiel met Toetanchamon en let op de volle lippen, heeft gelijkenis, bron foto : machersjunior.heim.at

Wordt hoog tijd om het allemaal zelf te gaan zien, zelf de sfeer te proeven, zelf vakantie nemen in het land waar ze de mystiek hebben uitgevonden, plus het goede leven van vandaag en morgen, idee : cruise op de Nijl ?

Luxor Thebe

Luxor, gebouwd op de resten van Thebe, tegenwoordig als een immens openluchtmuseum
Luxor / Thebe : vakantie in boven en beneden Egypte
voor wie het wil opzoeken :25°N en 32°Oost, met rechts – erboven Karnak, en ten westen aan de overzijde van de Nijl de Vallei der Koningen.

Amazones van de Nijl

farao-koningin Nerfertiti, rond 900 v.Chr één van de 3 spraakmakende vrouwen van Egypte
1 van de 3 topvrouwen van Egypte, Nefertiti, zowel de eerste vrouw van farao Amenhotep III , maar ook van de zoon Amenhotep IV = Echnaton “met de gezwollen voeten”, door onderzoeker Dr.Karl Abraham en auteur I. Velikovski ontmaskerd als het prototype voor Oedipus.

En tevens moeder van de wereldwijd befaamde Tut-anch-amon, kort regerend nadat hij zijn broer Schmenkare had uitgeschakeld onder protectie van de latere farao Eje.

Voor wie hier niet- Egyptische trekken in het gelaat vermoedt : afkomstig uit de regio Mitannië, de oude naam voor de Meden ( van Meden en Perzen ) , destijds in de contreien van de Turks/Armeense bergketen van de Ararat. Het laat tevens zien dat Egypte niet echt geïsoleerd was, er waren nauwe banden met de meeste landen rondom, ook met de toenmalige vorstenhuizen van turkije, Syrië , Irak en Iran ( Perzië). Of men toen vanuit de regio van de Ararat al op vakantie ging in Egypte, we hebben nog geen brochures uit die tijd gezien.


Toetanchamon, zoon van Nefertiti en Echnaton, belichaamd de mystiek van de farao in het vakantieland Egypte bij uitstek

Amazones van de Nijl

farao-koningin Cleopatra VII Philopator, rond 69-12 v.Chr één van de 3 spraakmakende vrouwen van Egypte
de laatste farao van de Ptolemaeïsche dynastie en daarmee de laatste Hellenistische heerseres van Egypte. Er waren vele gelijknamige Egyptische vorstinnen, Cleopatra VII wordt gewoonlijk kortweg Cleopatra genoemd en was ook de meest belangrijke, in de zin van haar “machtspolitiek” en haar beroemde partners zoals Julius Ceasar en Marcus Antonius. Zij is verfilmd met Elisabeth Taylor in de hoofdrol. Haar familie was oorspronkelijk van Grieks-Macedonische afkomst, wederom een farao uit de noordelijke landen rond de Middellandse Zee.

Amazones van de Nijl

farao Hatsjepsoet van Scheba, tijdgenoot Salomo van Israel, even later dan 1000 v.Chr één van de 3 spraakmakende vrouwen van Egypte
1 van de 3 topvrouwen van Egypte, Hatsjepsoet, zowel de eerste vrouw van farao Thoetmosis II en diens opvolger, aanvankelijk nog als man verkleed, naderhand ontpopte zij zich en toonde zich een invloedrijke farao, weliswaar door haar zoon Thoetmoses III in de geschiedenis zoveel mogelijk uitgewist ( lees de man zelf, maar zeker ook de kastes van dienaren en priesters om hem heen ).

Luxor / Karnak

In die contreien treft u ook de dodentempel aan van farao Hatsjepsut in Deir el-Bahri.
Deir el-Bahri wijkt enorm af van het gebruikelijke, bedenk daarbij de mogelijke invloed die het bezoek aan Fenicië heeft gehad tijdens haar - zeg maar - vakantie of zaken reis

En dan moet u zich proberen voor te stellen dat rondom dit gebouw een “bos” of tuin werd aangelegd, met bomen die ze uit het land Poent ( Fenicië ) had meegenomen. Ziet er dan toch heel anders uit !

Trekt u op het kaartje een lijn van Luxor naar Sharm el-Sheikh, of andersom, komt u aan de linkeroever van de Nijl van Egypte : Hurghada tegen.

Rosetta of El-Rashid in Egypte

Rosetta ligt ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van Alexandrië, nagenoeg aan de Middellandse Zee en aan de Baai van Aboe Qir. De stad is vooral bekend door de Steen van Rosetta, een platte beschreven steen met teksten, gevonden door een Franse soldaat ten tijde van Napoleon.

De steen bevat teksten in zowel de Egyptische hiërogliefen alswel in het Grieks alfabet, en dat gaf Jean-François Champollion uiteindelijk rond 1822 de kans om de definitieve vertaling tussen beide talen tot stand te brengen.

Damietta rechts in de Egyptische delta

Damietta is een haven aan the Middellandse Zee aan de Nijldelta. Deze stad heeft tengevolge van de strategische ligging gedurende de Kruistochten, nogal eens ongewenst bezoek ontvangen, en is niet ten onder gegaan.

Ramses I en II cs in Egypte

 

Trek op de kaart een lijn vanaf El Mansoera naar Port Said, en van Damiette naar Ismailia, ongeveer op het kruispunt ligt in de Delta van Egypte : San el Hagar, dicht daarbij de Tell Nebesjeh en Tanis. Tanis is vernoemd naar de Cathaagse versie van de godin Athene : Tanit met de cultus van Athene en Isis. De Hebreeuwse naam van Tanit was Zoan, de vroegere Egyptische naam Zane, in Assyrie was het bekend als Saanoe. Tanis ook Saïs is voor een bepaalde tijd hoofdstad van Egypte geweest onder de Ramessieden, zoals Ramses I en Ramses II, Seti I en II etc., ook wel bekend als de 19e en de 26e dynastie.

Alexandrië

Alexander de Grote , zoon van de Macedonische koning Philippus II en koningin Olympias, dus niet als eenvoudige jongen geboren. Deze Alexander de Grote vestigde een wereldrijk van Griekenland, Klein Azië, van Iran = Perzië, Syrië , Libanon en door naar Egypte. In zijn opdracht werd de stad gebouwd , vanaf ongeveer 330 v.Chr., en kreeg de naam Alexandrië. Alexander is 32 jaar oud geworden, deze naar hem vernoemde stad was circa 1.000 jaar hoofdstad van Egypte en bestaat nog steeds, zij het in iets bescheidener rol. Immers , Cairo is de hoofdstad. Men schat dat het inwoneraantal rond het jaar 0 toch rond de half miljoen moet zijn geweest, multi-cultureel.

De belangrijke bibliotheek is niet meer, een van de 7 wereldwonderen : de vuurtoren, evenmin. Maar na een lange periode van verval, herstelde de stad zich wonderwel en rond het jaar 1900 moet het inwonertal weer rond het half miljoen zijn geweest, en praten we anno 2010 over zo’n 4 miljoen ! Het ligt aan de noordwestpunt van de Nijldelta.

Alexandrië is een stad van deze tijd, met kantoren en woonhuizen, een belangrijke studentenstad met ruimte voor kunst en wetenschap en een rijk verleden. Sporen van dit verleden zijn terug te vinden zoals het Romeins Amfitheater, de Qaitbay Citadel of de Zuil van Pompeius, al zijn de meest spraakmakende bouwwerken zoals de vuurtoren van Alexandrië ten onder gegaan.. Vermoedelijk 140 meter hoog.

Archeologen hopen ooit het paleis van Cleopatra terug te vinden, ligt waarschijnlijk ergens diep verscholen in de Middellandse Zee.

Alexandrië was een centrum voor cultuur, kennis en geleerdheid, en de befaamde bibliotheek was met meer dan 500.000 boekrollen misschien wel uniek. Men kan slechts gissen wat we missen aan kennis van toen, en nog ouder. Ondanks dat is er een nieuwe bibliotheek gebouwd in het jaar 2003 , de Bibliotheca Alexandrina geopend.

En anno einde 2010 is dan ( na eeuwen weer ? ) besloten om rond Alexandrië de “Egyptische Rivière” aan te leggen met witte stranden aan de Middellandse Zee : de ‘ White Med’ Rivièra om daarmee toeristen te trekken, ‘t zal nog wel een paar jaar bouwen vergen.

geen zand, maar vruchtbare Nijldelta in Egypte

We weten er in Nederland alles van, laat een paar rivieren naar je land toe stromen en de vruchtbare klei bezorgt je polders vol groei en bloei. Eeuwen lang is dat in Egypte ook het geval geweest, de Nijldelta, samen met de oevers van de Nijl, boden het land voeding en economie. Soms kon er iets teveel vocht langs komen, met dank aan de stuwdammen werd dat ingedamd.
De westelijke hoofdaftakking van de Nijl komt in de Middellandse Zee uit bij Rosetta, de oostelijke hoofdaftakking mondt uit bij de plaats Damietta in de zee. Aan de zuidpunt van de Nijldelta liggen Caïro en Gizeh.

groene delta, geel zand en Mizr

De drie kenmerken van de groene delta, het gele zand van de woestijn staan in totaal voor de naam van het land nu : “Jumhuryal Misr al-Arabiyah” en in het Nederlands de Arabische Republiek van Egypte. Komt ook voor als Mizr met een ‘z’ of als Mizraim en vertrouwend op de geschriften van geschiedschrijvers Manetho en Herodotus, staat het voor koning Menes of Min. En omdat eenheid in geschiedschrijving een hachelijk verhaal is, zijn er meningsverschillen over de herkomst en de betekenis.

Ook de nalatenschap van Amarna spreekt over Misr, als Musur en Musri, en staat daarmee voor het begrip land. Land van zongebrande aarde.

Gizeh

Gizeh is in feite nu een voorstad van Cairo, maar is vooral ook bekend gegeven de grote piramides:

  • piramide van Cheops of Chufu
  • piramide van Chefren
  • piramide van Mycerinus
  • Sfinx van Gizeh

 

Fayoum en het Egyptische Moerismeer

Iets ten zuidwesten van Cairo vinden we in Egypte de Fayoum , voordat we in de Westelijke Woestijn terecht komen en vanuit Cairo gaat er een directe weg van ongeveer 100 kilometer naar deze ‘oase van Egypte’ ook wel Fajoem-oase. Geen echte oase, het water komt niet van een diepe bron, maar van een zijstroom van de Nijl : Bahr Yusef. De antieke naam is Medinet-el-Fajoem , de stad van.

Een verademing in vergelijking tot de geluiden van een miljoenenstad als Cairo. Ook het Labyrint beschreven door Herodotus en Strabo.

krokodillen in de woestijn van Egypte

het nabijgelegen Karoenmeer ( Qarunmeer ofwel Birkat al-Qarun, in vroeger tijden het Moerismeer ) werd als heilig beschouwd, en dat kwam de daarin zwemmende krokodillen wel goed uit, was daarbij een populair vakantiegebied in de oudheid, want jawel, ook de farao en diens huishouding hadden somtijds behoefte aan de vlucht uit de realiteit van alledag.
De Fajoem schijnt iets van 2 miljoen mensen te huisvesten, niet direkt een dorp, maar zeker geen aglomeratie van 17 miljoen.

Bij de ingang van de stad ziet u al direkt de Obelisk van Senoesert, een pilaar, een obelisk uit de 12e dynastie, daarnaast een groot aantal moskeeën, zoals de Kaitbei-moskee. In het centrum van de stad treft u natuurlijk talloze theehuizen, winkels en restaurants.

Egyptische Sinai

Grenzen met Soedan,Libie en Israel : voorbij Port Said komt er nog het schiereiland Sinai, voordat de grenzen van Israel bereikt worden, de oostbuur. Het heeft een oorlog gekost om weer met elkaar te kunnen praten, lange tijd zelfs was de band tussen Egypte en Israel zodanig dat men elkaar in de wereld steunde. In het licht van de vakantie-bestemming mag dat zo blijven, beide landen kunnen de toeristische muntjes wel gebruiken, de plaatselijke bevolking zeer zeker.

Port Said

Port Said grenst aan de oostkant van de Nijldelta, en toch ook zo’n 600.000 inwoners. Port Said is gesticht door de naamgever, Said Pasja, oorzaak : het aanleggen van het Suezkanaal.
De haven is onder meer van belang voor toerisme, scheepvaart, handel en visserij.

Suez

Golf van Suez en het Suez kanaal : Van Suez is er door het land een verbinding ooit tot stand gekomen richting Middellandse Zee en dat is van historisch belang geweest : Suez kanaal dus, uitmondend bij Port Said of Bûr Sa’îd, en niet alleen historisch ook fenomenaal economisch en strategisch, want het varen rondom Afrika naar het Verre Oosten werd er ernstig door bekort, alles kon en ging sneller.

Suez of as-Suways

Suezkanaal tussen Egypte en het Sinai schiereiland : Suez en de monding van het Suez kanaal aan de zuidkant, een stad met ca. een half miljoen inwoners.
Het Suezkanaal is ca.163 km lang en verbindt Port Saïd aan de Middellandse Zee en Suez aan de Rode Zee met elkaar, en is daarmee tevens de scheiding tussen Afrika en Azië.
Het kanaal heeft gegeven hetzelfde waterniveau geen sluizen, maar bestaat uit een strook met verschillende passeermogelijkheden, toch goed voor zo’n 15.000 schepen elk jaar weer, die de elf tot zestien uur durende tocht door het Suezkanaal ondernemen, ook strategisch van groot belang want het kan het varen rondom Afrika nogal bekorten.
Aan de bouw van het Suez kanaal is de naam van Ferdinand de Lesseps verbonden hoewel het ontwerp afkomstig was van Alois Negrelli, Oostenrijkse ingenieur. Port Said aan de Middellandse Zee is nieuw aangelegd voor het kanaal en vernoemd naar de Egyptische heerser, die toestemming gaf aan de Lesseps om het kanaal aan te leggen, dat uiteindelijk is geopend op 17 november 1869, de openingstocht duurde toen wel drie dagen.

Memphis : Egypte

Memphis op de westelijke oever van de Nijl, ca. 20 km ten zuiden van het huidige Caïro, door koning Narmer ( vlg.overlevering ) gesticht, die hier een vesting en een tempel voor Ptah bouwde.

Memphis werd “Hut-ka-Ptah” ofwel “Huis van de geest van Ptah” betekent. Via het Myceens ( oud Grieks ) werd dit Aiguptos of Aegyptus en werd het hele land mee bedoeld waarover Memphis heerste, dus Egypte.
De bijbelse naam voor Memphis is Nof.

Kopten in Egypte

Via de woorden “Kubti” en “kuptaion” komen we weer uit bij “Aiguptos”, en zijn Kopten in feite “Egyptenaren”, zijn ze ook, alleen wordt bij die naam eerder gedacht aan de Egyptenaren met de Christelijke Religie.

Memphis en Thebe

Na de verwoesting van Thebe in 663 v.Chr. werd Memphis wederom de hoofdstad van Egypte, naderhand overvleugeld door Alexandrië, Cairo kwam aan bod via de voorloper Foestat rond 641 n. Chr. ten noorden van Memphis.

Sinai tussen Egypte en Israel

Tussen Golf van Suez en Golf van Akaba, als uitlopers van de Rode Zee : Sinaï een zogenoemd schiereiland, ten noorden begrensd door de Middellandse Zee en ten zuiden door de Rode Zee, weliswaar door de twee zee – armen de Golf van Suez en de Golf van Akaba, al blijft er nog een behoorlijk stuk land cq. woestijn over tussen de watertjes.
Ook al ligt er veel zand, het is een plek met historie en is vele malen zwaar bevochten geweest, vooral aan de randen heel geschikt voor een Egypte Vakantie all inclusive.

Niet in het minst door de aanwezigheid van water aan de randen en zand, bergen en woestenij in het midden, zijn de voornaamste economische aktiviteiten toerisme, veeteelt (schapen en kamelen) op nomadische wijze, visvangst en wat er maar voor handen komt, logisch op soms moeilijk toegankelijke plaatsen en de regerings – centra op wat grotere afstand.

Aqaba

De buren van de Golf van Akaba of met q, dan is het Aqaba : de golf van Aqaba wordt aan de oostelijke zijde begrensd door Saoedi Arabië , zeg maar voor 90% terwijl daarboven een klein deel eigendom is van Jordanië en daar ligt in het hoekje in de zon te bakken : Aqaba en is de naamgever van deze golf “Golf van Aqaba” , al zullen de Saoedi’s vanzelfsprekend hun eigen naam aan de golf geven.
Vakantie in Eilat, boven en onder water prachtig
Vlakbij Aqaba ligt een ietsje groter deel wat eigendom is van Israël en ook zij hebben daar een voormalige havenstad en tegenwoordig veel meer toeristisch centrum : Eilat of Elat en kennen de Golf dan ook als de “Golf van Elat“. Mogelijk heeft Eilat nog historische connecties met de legendarische koning Salomo en diens expansie met schepen richting de rest van de wereld. Praten we wel over ruwweg 1000 jaar vóór Christus en ondanks de faam van koning Salomo, is hij als historisch figuur nog niet zo gemakkelijk te traceren. Ook wel een beetje logisch wanneer je bedenkt dat koningen in die tijd over meerdere namen beschikten, heel veel meer en ook in meerdere talen, en soms de naam ook achteraf kregen toegekend. Anderzijds, de ook zeer bekende Wetten van Meden en Perzen, zijn gebleven in ons taalgebruik, maar ook nooit echt in een museum terecht gekomen….tot dusver dan.

Maar van daaruit is het gebied westelijk van de Golf van Aqaba langs de ronding de Golf van Suez in, geheel Sinaï -gebied en na een lange periode van Israelische bezetting, weer Egyptisch terrein, mede ook door de goede verhoudingen met destijds de Egyptische president Anwar Sadat, die ook naam maakte door een toespraak te houden voor de Israelische volksvertegenwoordiging : de Knesset.

Golf van Akaba

Golf van Akaba , een ideaal gebied om te duiken en te snorkelen, er liggen ook enkele eilanden, waaronder in het noorden het Koraaleilaland en in het zuiden het eiland Tiran.

De Straat van Tiran, tussen Tiran en Sinaï, is de belangrijkste verbinding met de rest van de Rode Zee, strategisch belangrijk.
Aan Egyptische kant zien we dan ook nog de toeristenplaatsen : Dahab ( betekent ‘goud’), Nuweiba, Râs al-Burka en Taba.

Sharm el Sheikh

 

Sharm el-Sheikh is de bekende badplaats op het Egyptische schiereiland Sinaï, aan de monding van de Golf van Aqaba, gelegen tussen Sinaï en Rode Zee, en dan dus nagenoeg het zuidpuntje ervan.
Sharm el-Sheikh is een belangrijk toeristisch centrum, het heldere water van de Rode Zee maken het tot een populaire duikbestemming, natuurlijk ook gegeven het onderwaterleven. Het nabijgelegen Râs Mohammed is een nationaal park. Hotels zijn er vele en natuurlijk een vliegveld.

De toeristische èn politieke troefkaart voor Egypte, een wel heel bekende trekpleister is dit aan de zuidpunt gelegen : Sharm el Sheikh. Gaat U voor een “wandeling” even richting noord zo’n 100 kilometer, kunt U daar even een berg beklimmmen van 2285 meter en dan vindt u daar het Catharinaklooster op de Gebel Mûsa ofwel de berg van Mozes. Nee , het is zeker niet “vals plat” daar, er zijn stevige berg wandelingen te maken , maar aan het strand liggen, kan ook, of diepzee duiken, wordt heel veel gedaan, of snorkelen.

Mocht het U in het verleden zijn ontgaan : Mozes zou ongeveer op die plek , de “stenen tafels” hebben ontvangen met de tien geboden ingegraveerd, waarmee de periode van ongeschreven wetten werd afgesloten en de periode van een wetgeving gebaseerd op 10 regels is ingegaan, die op zich zou worden gevolgd door een wetgeving / interpretatie van 2 regels, waarin eigenlijk alles van belang was besloten.

Met recht een plaats van belangrijke historie en dat gecombineerd met het natuurgebied van Râs Muhammad, en luxueuse hotels van Sharm el Sheikh ( “kh” wordt meestal als “g” uitgesproken ).

Niet voor niets, dat de Egyptische regeringsleiders hun hooggeplaatste gasten vaak onthalen in of rond Sharm el Sheikh. Goeie reden om hun voorbeeld te volgen, toch ?

Dahab

Dahab ofwel vertaald : goud of gouden stranden, ligt aan de Golf van Akaba. Plaatsen ontstaan ook bij ons, doorgaans aan wegen, waterwegen, zo ook hier, het water gaf de oase, de oase gaf de economie en dus al een vestigingsplaats voor nomaden. Een kleine stap verder en werd bij die oases de stad Dahab door Israëliers gesticht. Interessant of zeker praktisch is wel dat deze plaats ca een uur rijden is benoorden Sharm el-Sheikh, is namelijk een vliegveld. Zeker voor de sportiviteit van duiken en snorkelen is Dahab een pracht vakantiebestemming, de naam zegt het al : gouden stranden, dus wie van zon, zand en zee houdt, hier moet je zijn.

Nuweiba

Nuweiba, waar hierboven al van oases is gesproken, water dat opborrelt, ligt dat ook in de naam van Nuweiba besloten : “borrelende bronnen”. Nuweiba omvat het vissersdorp El Mezzina, mogelijk verwijzend naar de stam van de Bedoeïenen : de Muzzeina. Vanuit de haven van Nuweiba wordt een dagelijkse veerdienst op Akaba in Jordanië onderhouden en dat is voor de economie van groot belang. Het toerisme is een steeds belangrijker belang.

Taba

In het noordelijke puntje van de Golf van Aqaba, vinden we dan aan de kust Râs el Masri en iets het binnenland in : Taba ook wel de Taba rivièra , ga je verder ( ca. 2 km. van de grens ) om de bocht krijg je het Israelische Eilat, en daarna het Jordaanse Aqaba. Taba is gericht op toerisme, heeft dus een toenemend aantal hotels, winkels en een casino, ligt op enige afstand van Taba International Airport – niet onbelangrijk – en op 19 kilometer van Eilat, heeft ook een vliegveld.

Het vliegveld is gebouwd door Israel tijdens de 6-daagse oorlog met Egypte, vandaar ook de afstand tot de stad, toenmalige naam was “Etzion Air Force Base”, het vliegveld is in 1982 overgedragen aan Egypte.

Egypte Vakantie all inclusive, is tegenwoordig de trend. Zeker nivo Hurghada danwel de oostkant van de Sinai, dus Sharm el Sheik tot en met Eilat is een gebied waar de vakanties Egypte veilig genoemd kunnen worden. Dan is er weinig op tegen om de warmte op te zoeken, de bijzondere onderwaterwereld met duiken te verkennen, Luxor bezoeken en u komt dagen te kort.

  1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

    Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
  2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

    Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
    Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
  3. Trivago

    » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
  4. Vakantie Discounter

    » bij voorbeeld : .
    Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

 

top pagina