Flevoland tips voor vakantie watersport ontdekkings-sport

Vakantie Flevoland gaat over land in plaats van water. Toch blijft er ruim genoeg water voor veel watersport. 

 

Almere als meest geruchtmakende stad van Flevoland. Met een dijkverbinding naar Noordholland.  Zeewolde een vakantie bestemming gaat worden en Biddinghuizen in beeld komt als attractie omgeving.

 

Pagina navigatie provincie Flevoland

 

Flevoland

Letterlijk uit de zee gewonnen, en net als elk ander kind gaat dat in fases, enkele uit die reeks zijn :

 • 1932 de Afsluitdijk, het laatste gat is gedicht in 1932, waarmee de Zuiderzee is afgesloten van de Noordzee, Zuiderzee heet voortaan IJsselmeer
 • 1940 de droogmaking van de Noordoostelijke Polder is gereed
 • 1957 de droogmaking van Oostelijk Flevoland is een feit
 • 1968 de droogmaking van Zuidelijk Flevoland is gereed
 • 1986 de provincie Flevoland wordt opgericht, en de Overijsselse gemeenten Urk en Noordoostpolder worden daaraan toegevoegd

Ofwel een bevalling van 68 jaar. Het was dan ook wel een behoorlijk project en de provincie is daarmee de twaalfde van Nederland. Flevoland wordt in het noorden begrensd door Friesland. In het oosten door Overijssel en Gelderland. Het zuiden door Utrecht en Noord-Holland. Westelijk nog water en de Markermeer, en tot aan de afsluitdijk ook allemaal Noordholland.

Flevo met nieuwe en dus open indeling

Wat u zelf ook zoekt met vakantie : open ruimte.

Maar ook een strakke indeling. Dat zijn wel de toverwoorden, je ziet het ook aan de secundaire wegen, bijna landingsbanen. In vreemde tegenstelling daarmee zijn de 4-baanswegen redelijk kronkelend aangelegd. Maar eer die uitgevoerd werden waren bepaalde inzichten al weer verder ontwikkeld.

De bruggen van Flevoland

De Flevopolder is verbonden met het vasteland door een tweetal bruggen. De Hollandse Brug bij Muiden en de Utrechtse Brug bij Huizen in het Gooi. Bij Nijkerk is een toegangsbrug, bij Harderwijk eveneens. En de laatste brug die toegang geeft tot de oorspronkelijke Flevopolder ligt bij Elburg.

Vervolgens kun je vanaf de Zuidelijke naar de Noordelijke polder, de Noordoostpolder via de Ketelbrug.

De Noordoostpolder is een deel van Flevoland

De Noordoostpolder is verder vanaf het vasteland bereikbaar vanaf Kampen, Vollenhove en Lemmer. Westelijk is er dan nog middels de dijk een verbinding tussen Lelystad en Enkhuizen in Noordholland. Wat wel opvalt is dat bij de aanleg van de Zuidelijke polder meer aandacht is gegeven aan watersport. En dus binnenmeren. Waarmee ogenschijnlijk de Zuidelijke polder meer op afstand van het vaste land is gebleven. Terwijl de Noordelijk polder bijna vergroeid is met de Kop van Overijssel en Friesland. Met de laatste zodanig dat je nauwelijks het gevoel hebt dat je over een waterovergang heen gaat. Conclusie : als vakantie gebied ruim toegankelijk.

5 meter onder de zeespiegel

De gehele provincie Flevoland ligt om en nabij 5 meter onder de zeespiegel.

Gemeenten in Flevoland:

omringd door het Hulkesteinse Bos aan het Eemmeer, met aan de overzijde Bunschoten- Spakenburg en Nijkerk.

 1. Almere en veruit inmiddels de grootste stad van Flevoland
 2. Dronten
 3. Lelystad en tevens de hoofdstad van Flevoland
 4. Noordoostpolder
 5. Urk
 6. Zeewolde

 

Recreatie tijdens vakantie

Behalve steden, dorpen en polders zijn er ook een aantal bosgebieden en recreatiegebieden. De Oostvaardersplassen, Lepelaarsplassen, het Veluwemeer (oost), Eemmeer , Gooimeer en Ketelmeer en op het IJsselmeer en het Markermeer.

Bij Biddinghuizen is het attractiepark Walibi World te vinden. Verder kennen we ook het Kuinderbos bij Kuinre en het Voorsterbos bij Kraggenburg en niet te vergeten het Urkerbos bij Urk.

Rondom Almere

Bij Almere hebben we het Waterlandse Bos en het Muiderstrand. Tegenover Nijkerk het Hulkesteinse Bos, bij Zeewolde het Horsterwold. En tegenover Harderwijk het Harderbos. Eigenlijk de gehele strandweg aan de polderkant tot aan Het Roggebotzand bij Dronten is een groenstrook van jewelste. Plus nog wat kleinere in het binnenland, want naarmate Flevoland doorgroeit, wordt de “bekleding” ook steeds groener en fraaier. Verdwijnt het pionierskarakter en wordt het pas echt het Groene Hart van Nederland.

verbindingen en voor Pampus liggen

 

Voor wie Pampus onbekend is : een eilandje in het zicht van Amsterdam, nu ook in het zicht van Almere , zeker met een Pampushaven ; schepen die gevuld met koopwaar op weg waren naar Amsterdam konden niet zomaar even Amsterdam binnenvaren, dat zou een drukte van belang geven, dus bleven ze tot nader order op de rede van Pampus wachten, totdat ze “door” mochten.

Daardoor is wel het spreekwoord ontstaan “voor Pampus liggen” ofwel uitgepraat, uitgeput, achter adem, sprekend dus.

Wegen voldoende, spoorwegen iets minder. Spoorweg verbinding van Amsterdam via Weesp naar Almere en Lelystad. De Flevolijn en al jaren is er een twistappel met Nederland-Noord om deze door te trekken over Dronten naar Kampen, zodat een verbinding met Zwolle tot stand komt onder de naam Hanzelijn.

Dit is een zogenaamd elastiek projekt. Zodra er zicht komt op iets concreets, wordt het weer ingetrokken en bijna op het kortst, wordt de lijn gevierd en is weer sprake van aanleg. En jawel, anno 2012 dreigt het voltooid te worden. En nadien “afgekocht”.

Voor Flevoland maakt die discussie verder weinig uit. Die heeft meer een discussie met het rijk over de verbinding via de Hollandsche Brug tussen Almere. En dus de rest van Flevoland, en Amsterdam en de Randstad in het algemeen.

Immers, een reden om tot uitbreiding van Almere te komen, was spreiding vanuit Amsterdam, men heeft echter voortdurend naar de toekomst geschoven het heikele punt van de verbindingen. En nu zou deze via een stuk natuurgebied moeten komen, of file blijven met alle nadelige
milieu-problemen van dien.

Almere en Flevoland in het zicht van Amsterdam

Men zal het zich niet gerealiseerd hebben in Almere. Wat het betekende in de oudheid, om met de toenmalige schepen voor Pampus te liggen in het zicht van Amsterdam. Sommige zaken laten zich niet veranderen, liggen helaas vastbesloten in hogere sferen.

vakantie tips voor trips in Flevoland :

 

 1. Orchideeën hoeve in Luttelgeest

  Vlindertuin de Orchideeenhoeve biedt orchideeen, vlinders, tropische vissen en tropische planten iets van 3000 soorten! Met restaurant, een jungle voor de kinderen en een trouwkapelletje .. precies om te trouwen

 2. Batavia werf in Lelystad

  De scheepswerf, de boot, het water, da’s niet nieuw, ze zijn ook niet nieuw maar met speciale materialen wordt juist een oude boot gemaakt, een boot met nieuwe historie, van oude cultuur, ons verleden, da’s mooi!

 3. Werelderfgoed Schokland

  Schokland, eiland op het droge, biedt cultuurhistorie en natuur. Met museum en bekijk hoe het leven was op Schokland, de Gesteentetuin en leer over het ontstaan van gesteenten en wandel door het Schokkerbos.

 4. Batavialand het verhaal van water

  Nieuwland-erfgoed is een overheids-initiatief voor een museum dat het voormalige oude gebied laat zien en hoe de polders nu zijn geworden aan de Oostvaardersdijk 113 bij Lelystad

 5. Walibi Holland

  5D Experience in Walibi, de Hudson Bay, La Grande Roue, Le Tour Des Jardins, Los Sombreros, Merlin’s Magic Castle, Merrie Go’round, Rattle Snake, Spinning Vibe, Super Swing, Walibi Express

 6. Flevo landschap

  Het Flevo-landschap wordt sinds 1986 beheerd qua natuur met 56 gebieden voor behoud, bescherming en ontwikkeling

 7. Batavia STAD Fashion Outlet

  Batavia Stad Fashion Outlet is slim shoppen met meer dan 250 grote modemerken; van fashion tot sport, van business suits tot lingerie, van schoenen tot parfum en van chocolade tot interieur. Van 10 tot 18 uur.

 8. Luchtvaart museum Aviodrome

  Aviodrome Lelystad voor een leuk dagje uit stijgen naar grote hoogte. Je kunt namelijk ruim tweehonderd luchtvaartjaren van begin tot eind herbeleven, alleen hier kun je vliegtuigen op veel manieren bekijken.

 9. Galerie ArtNivo

  Galerie ARTnivo heeft moderne kunst voor je interieur en tuin. Abstract, impressionistisch, expressionistisch,(sur)realistisch, maar ook spiritueel en intuïtief.

 10. Museum Het Oude Raadhuis

  Tot 1939 was Urk een eiland in de Zuiderzee, dus een beeld van hoe de Urkers geleefd hebben. van armoedige eilandbewoners tot een redelijke welstand, met eigen klederdracht, levend van het water en de visserij.

 11. Botters Westhaven op Urk

  De Westhaven wordt een historische haven van waaruit historische visserijgerelateerde evenementen worden georganiseerd met een educatief centrum over de visserijgeschiedenis van Urk.

 12. De Stekkentuin

  De Stekkentuin in Espel Plantenliefhebbers kunnen hier rondstruinen.wie weet, vindt u hier net die ene stek. De planten staan dus in de volle grond!! U wijst de plant aan die u graag hebben wilt: wordt er ter plekke uitgespit.

 13. Outdoorpark Sec Almere

  Outdoorpark (Survival) voor Jeugd & Kinderen 5 t/m 7 jaar, 8 t/m 14 jaar, 14 t/m 17 jaar, Schoolreisje, Club & Vereniging, Bedrijfsuitje, Vrijgezellenfeest, Volwassenen of Familie

 14. Leisureworld ijsbaan fietsen fitness Dronten

  Skeeler Dome, naast kunstijsbaan Ice Center. De kunstijsbaan van 8.500 m2 voor recreant en geroutineerde schaatser. De ijsbaan is goed bereikbaar en ligt centraal in Nederland.

Positieve gedachte :

Stel nu eens dat Almere met Lelystad en de rest van Flevoland, de rollen omdraaien. Gebruik maken van de ruimte en er een pracht industrieel wonder in de polder maken. Hoeft niemand van de inwoners meer in de file te staan. Staat hooguit regerend Nederland in de file voor de Hollandsche Brug, moet kunnen.

zwembad in Flevoland

 

 • Almere , zwembad Zwemmen Almere en Zwemschool Aquayara
 • Biddinghuizen , zwembad Akwaak Biddinhuizen
 • Emmeloord , zwembad Het Bosbad
 • Lelystad , zwembad Akwaak Lelystad en De Koploper
 • Zeewolde , zwembad De Eemhof en Het Baken

 

Vakantie Flevoland gaat over het water wat er was. De Zuiderzee die er niet meer is. Het IJsselmeer wat er nog een beetje is maar genoeg. Ruim genoeg voor veel watersport. Almere als meest geruchtmakende grote stad van Flevoland.

Waar de hoofdstad van Flevoland Lelystad heet met een dijkverbinding naar Noordholland.  Zeewolde een vakantie bestemming gaat worden, net als Kuinre. Biddinghuizen in beeld komt als attractie omgeving.

vakantie aanbiedingen

vakantiehuis en/of vakantie hotel in deze regio :


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

 

top pagina

En hierboven komt u in het menu terecht 😉