Moeder of moederdag naast Vader en vaderdag – reden voor een feestje of kado cadeau al dan niet met hotel pension vakantiehuis cq vakantie-trip ?

moederdag-cadeau cadeautips
Moederdag , jaarlijks een kado moment of cadeau voor de vrouw als moeder of zoals men in sommige streken nog steeds spreekt over “moeder de vrouw 😉 .”

Moederdag datum

Op welke dag valt moederdag ?
Moederdag wordt op de tweede zondag in mei gevierd ter ere van het moederschap. Zowel in Amerika als in Europa.
In de omgeving van Antwerpen (België) wordt Moederdag echter op 15 augustus ( Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart of op z’n Frans: Sainte Marie) gevierd.

In Frankrijk valt Moederdag op de laatste zondag van mei , tenzij Pinksteren op die dag valt, want dan schuift deze dag naar de eerste zondag in juni door.

Mogelijk hebben de Europese emigranten deze feestdag

geëxporteerd naar Amerika, meegenomen dus, en is deze feestdag in de huidige vorm van daaruit over de rest van de westerse wereld verspreid, uiteindelijk ook weer bij ons in zwang gekomen.

Verwennen van moeder op Moederdag

Verwennen van moeder op Moederdag : in dié gezinnen, waar Moederdag gevierd wordt, staat de dag in het teken van het verwennen van de moeder in kwestie. Krijgt bijvoorbeeld ontbijt op bed en cadeaus – ter verhoging van de vreugde van het Midden- en Kleinbedrijf , dus goed voor de economie -. Daar vindt men deze gelegenheid echt geen straf, ook niet als het platvloers kado of cadeau heet, of gift, geschenk of ….

Daarnaast tot vreugde van partner en kroost worden huishoudelijke activiteiten door partner en kinderen overgenomen!

Soms ook hebben de kinderen op school cadeaus gemaakt, afhankelijk ook van het inspelen van de scholen op deze dag.

Moederdag herkomst

De herkomst van Moederdag : deze dag heeft al een heel oude historie. Bij de oude Grieken behoorde het vereren van de moedergod Rhea tot de feestrituelen in de lente.

De Rooms – Katholieke Kerk kent al een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus, wellicht ook als vervanging van de oude gebruiken van Grieken, Romeinen, Germanen, Kelten en noem maar op.

Moederdag = Aan de overkant van de Noordzee in Engeland is Mothering Sunday een (Anglicaanse-) feestdag of beter : afkomstig van de Saksische Angelen, die op de vierde zondag gevierd wordt in de vasten als aanloop naar Pasen. Denk hierbij ook aan de Engelse oorsprong en huidige naam : “Easter” = de oudtijdse godin van  de sensuele liefde of vruchtbaarheid: Astarte of Isjtar. Kijk eventueel op onze Paaspagina, bij het woord ‘Denenwet’ of ‘Danelaw’.

Mogelijk heeft qua vaststelling van de feestdag in de 13e eeuw koning Hendrik III van Engeland een rol gespeeld. Had wel iets met vrouwen.

Of is Moederdag nòg ouder

Lees dan onze webpagina over Valentijn in Noord-Brabant, waar het onder veel meer gaat over :
“Iuno waakt vooral over de vrouw als echtgenote en als moeder. Haar feest, de Matronalia van Iuno ……………. Deelname alleen jonge vrouwen en gehuwde vrouwen, …………….. èn (!) de vrouwen kregen cadeaus van hun echtgenoten(!)”

Amerikaanse filosofie op moederdag

In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia ( Amerika) een grote ,publiciteits campagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen.
Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders, waaruit mag blijken dat het onderwerp pacifisme en ontwapening weinig invloed heeft op een feestgebeurtenis.

Sedertdien en dan vooral na de Eerste Wereldoorlog heeft het gebruik zich verspreid over de wereld, en zeker nadat de commercie de kansen “rook”. Op zich niets mis mee, want ,

wat ons resteert, is dat er iets te vieren valt, dus doorgaans valt er iets te eten :.

Moederdag en moederdag cadeautips

Resteert ons nog 1 klein maar venijnig probleem : wij mannen, vaders, geliefden, verliefden, dochters en zonen, en allen die moeder een cadeau willen bezorgen : wèlk cadeau, wat voor presentje, verrassingspakket, zijn mannen in doorsnee toch al niet zo sterk in…….


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~

Laten we ons nu eens afvragen wat vrouwen graag willen , wat ze zoeken, wat ze bezig houdt, want je zal het niet willen geloven, maar de meeste moeders zijn vrouwen.

 • vriendschap, vriendschappelijkheid
 • vertrouwen, elkaar vertrouwen
 • veiligheid, geborgenheid
 • loyaliteit, wat er ook gebeurt
 • de enige willen zijn, voor jou, door jou
 • humor , al is dat nogal divers
 • waardering voor haar

Het lijstje is niet uitputtend, zal vast nog meer te verzinnen zijn. Maar in die geborgenheid en veiligheid zit ook iets van de verwachting, de hoop, dat de man in kwestie hier en daar de leiding kan nemen, antwoorden en oplossingen weet, positieve verrassingen heeft, romantiek, en , en,  en, daarop voortbordurend is er een cadeau voor haar te verzinnen, wat uniek zal zijn.  Een uniek cadeau omdat het naar ieders wens aan te passen is. Je maakt de dag apart.

Als cadeau voor haar, voor moeder, of voor geliefde, of voor vriendin, je boekt een hotel voor 1,2,3 of tot en met 14 nachten  en dan kies je ( weet ze natuurlijk nog niet ) voor :

 • een speciaal hotel
 • een secret hotel ( verrassingselement )
 • een dagaanbieding, elke dag is er een aangepaste aanbieding, kan van alles zijn
 • een topaanbieding , zeg maar een lastminute

Je kunt het nog verder toespitsen op :

 • goedkope hotels
 • romantische hotels
 • luxe hotels
 • hotel met een gastronomische beleving
 • wellness hotels

Kan je melden dat er keus is uit :

 • 236 hotels met beautysalon of wellness faciliteiten
 • 253 hotels met binnenzwembad
 • 64 hotels met buitenwembad
 • 883 hotels met fietsfaciliteiten
 • 421 hotels met een romantisch karakter

Kortom, Speciale hotels, lijkt het je wat ? Op diverse pagina’s zijn hotelsuggesties te vinden, gebruik het zoekvenster in de rechterkolom voor vergelijkingen wat je gaat helpen om voor moeder de dag geweldig te maken. Idee ? cadeau-idee !


 

top pagina

 


kenwoorden / tags : kenwoorden / tags : Amerikaanse achtergrond Moederdag, beauty, cadeau, de echte achtergrond van Moederdag, kado, romantisch hotel, wellness