Slagharen is Overijssel met heel veel vakantie en vakantiehuizen
Van Twente en Salland in het zuidoosten tot aan het Steenwijkerland waarin Neerlands Venetie: Giethoorn, is eigenlijk één vakantie bestemming :  één natuurgebied, één cultuurgebied, een brok historie waar je ‘U’ tegen zegt en tegelijkertijd een oase van vakantierust : Vakantie Overijssel.

Pagina navigatie provincie Overijssel

onderwerp navigatie deze pagina


Aanbiedingen

Overijssel als provincie

Overijssel als provincie onder Drenthe, boven Gelderland, oostelijk van Flevoland, zuidoostelijk van Friesland, ten noordoosten van Duits Nedersaksen ,ten zuidoosten Duits Noordrijn-Westfalen , gescheiden door de IJssel, precies daar.

De grotere regio’s, ook in het algemeen bekend, zijn de Kop van Overijssel, het Vechtdal in Overijssel, Salland en Twente. Het dialect dat vooral in het oosten wordt gesproken rekent men tot het Nedersaksisch, zoals ook in Drenthe het geval is.

Overijssel hoofdstad Zwolle

Zwolle is de hoofdstad van Overijssel , nog fraai omringd door water en deels door de oude vestingwerken, die smaakvol gecombineerd worden met nieuwbouw. Een gezellig stadscentrum, winkelcentrum voor een groot achterland, maar ook actief met een groot en ruim industrie-gebied en middels de IJsselhallen wordt ook geparticipeerd in de tentoonstellingswereld, cq. beurzen en dergelijke.

Het rivieren -rijk van Overijssel

Bekende rivieren in Overijssel zijn de IJssel,het Zwarte Water,de Overijsselse Vecht,de Dinkel en de Regge en de Reest.
Maar vergeet niet in de gebieden rond Giethoorn het vele water, de gebieden in de Kop van Overijssel, er is daar voor vaar- en natuurliefhebbers veel te genieten.

Over IJssel of over sticht in Overijssel

In 1528 werd de naam Overijssel voor het eerst (h)erkend, voordien sprak men van het Oversticht. Waarom? Het gebied werd bestuurd vanuit en door het Bisdom Utrecht, ofwel het “Sticht“, en die stukken bezijden de IJssel waren dan het “Over Sticht” en bestond uit het land van Vollenhove, Salland, Twente en Drenthe(!) dus best wel groot.

De bisschop van Utrecht stond in 1528 het Sticht , dus Utrecht en het Oversticht af aan keizer Karel V die daarmee ook Heer van Overijssel werd. En van Heer naar Heerlijkheid is niet zo’n grote stap, al werd daar iets anders mee bedoeld dan lekkernij. Dus de ‘heerlijkheid Overijssel’.

tips en trips in Overijssel

Overzicht van de tips en trips in Overijssel, regio rond Giethoorn, Zwolle, Salland en Twente:
ultimo juli 2014 toegevoegd : Pretpark Waarbeek in Hengelo, zie hieronder …..


[llm category=”8″]


Gemeenten in Overijssel:

klik hier voor de lijst van gemeentes en zwembaden van Overijssellijst van gemeentes en zwembaden in Overijssel deze lijst in PDF formaat opent zich als een overlay over deze pagina.
top pagina