Overijssel met de regio Twente en Giethoorn en hoofdstad Zwolle en van vroeger tijden : Over Sticht

Slagharen is Overijssel met heel veel vakantie en vakantiehuizen
Van Twente en Salland in het zuidoosten tot aan het Steenwijkerland waarin Neerlands Venetie: Giethoorn, is eigenlijk één vakantie bestemming :  één natuurgebied, één cultuurgebied, een brok historie waar je ‘U’ tegen zegt en tegelijkertijd een oase van vakantierust : Vakantie Overijssel.

Pagina navigatie provincie Overijssel

 

tips deze provincie

Aanbiedingen

Overijssel als provincie

Overijssel als provincie onder Drenthe, boven Gelderland, oostelijk van Flevoland, zuidoostelijk van Friesland, ten noordoosten van Duits Nedersaksen ,ten zuidoosten Duits Noordrijn-Westfalen , gescheiden door de IJssel, precies daar.

De grotere regio’s, ook in het algemeen bekend, zijn de Kop van Overijssel, het Vechtdal in Overijssel, Salland en Twente. Het dialect dat vooral in het oosten wordt gesproken rekent men tot het Nedersaksisch, zoals ook in Drenthe het geval is.

Overijssel hoofdstad Zwolle

Zwolle is de hoofdstad van Overijssel , nog fraai omringd door water en deels door de oude vestingwerken, die smaakvol gecombineerd worden met nieuwbouw. Een gezellig stadscentrum, winkelcentrum voor een groot achterland, maar ook actief met een groot en ruim industrie-gebied en middels de IJsselhallen wordt ook geparticipeerd in de tentoonstellingswereld, cq. beurzen en dergelijke.

Het rivieren -rijk van Overijssel

Bekende rivieren in Overijssel zijn de IJssel,het Zwarte Water,de Overijsselse Vecht,de Dinkel en de Regge en de Reest.
Maar vergeet niet in de gebieden rond Giethoorn het vele water, de gebieden in de Kop van Overijssel, er is daar voor vaar- en natuurliefhebbers veel te genieten.

Over IJssel of ‘over sticht’ in Overijssel

In 1528 werd de naam Overijssel voor het eerst (h)erkend, voordien sprak men van het Oversticht. Waarom? Het gebied werd bestuurd vanuit en door het Bisdom Utrecht, ofwel het “Sticht“, en die stukken bezijden de IJssel waren dan het “Over Sticht” en bestond uit het land van Vollenhove, Salland, Twente en Drenthe(!) dus best wel groot.

De bisschop van Utrecht stond in 1528 het Sticht , dus Utrecht en het Oversticht af aan keizer Karel V die daarmee ook Heer van Overijssel werd. En van Heer naar Heerlijkheid is niet zo’n grote stap, al werd daar iets anders mee bedoeld dan lekkernij. Dus de ‘heerlijkheid Overijssel’.

tips en trips in Overijssel

Overzicht van de tips en trips in Overijssel, regio rond Giethoorn, Zwolle, Salland en Twente:
ultimo juli 2014 toegevoegd : Pretpark Waarbeek in Hengelo, zie hieronder …..


Overijssel bezienswaardigheden

 

 1. Nat.Park De Weerribben

  Van open water tot moerasbos, oprukkende oeverbegroeiing, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. Moerasbewoners zoals vogels, vissen, zoogdieren, reptielen,insecten, neem vakantie tijd en kijk ernaar.

 2. Hellendoorn Avonturenpark

  Verscholen in de bossen liggen ruim 30 topattracties, mooie shows en evenementen met spetterende waterpret in de twee wildwaterbanen of drie achtbanen! Avonturenpark Hellendoorn is compact, overzichtelijk.

 3. Sassenpoort van Zwolle

  De Sassenpoort is een stadspoort, gebouwd in 1406 opgebouwd uit 101.000 stenen als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. In 1409 voltooid, door ‘Meister Henric van Roden’. Geschikt voor pek en veren!

 4. Oudheid kamer Enter met klompenmuseum

  Oudheidkamer ‘Buisjan’, het Klompenmuseum ‘Sköpke’ en het Zompenmuseum Enter.

 5. Twente Ballonnen stijgen op in augustus

  Twente Ballooning is een jaarlijks terugkerend evenement niet alleen genieten van de vele heteluchtballons die op meerdere ballonfiësta’s opstijgen, maar eveneens van verschillende luchtvaartdisciplines.

 6. Delden Zoutmuseum

  Het zoutmuseum te Delden laat de geschiedenis van zoutwinning zien en toont vanuit diverse invalshoeken de vele facetten van deze kostbare bodemschat.

 7. Genemuiden Tapijtmuseum

  Het begon met Genemuider biezenmatten, en daarna -1920- kokosmatten. Rond 1960: tapijt van nylon en wol. Tapijten werden groter, meer inzet van grotere machines, minder bedrijven, meer tapijtkeuze, U vind het hier.

 8. Vriezenveen Veenmuseum

  Over het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente (± 1850 tot ± 1950).

 9. Museumboerderij Staphorst

  Staphorst is cultuur, bevolking, landschap, Staphorster boerderij, klederdracht, het melkrek, de boerenwagens, de Staphorster jaarmarkt, speciale stoffen voor de klederdracht en meer.

 10. Los Hoes Ootmarsum Openluchtmuseum

  Land van Heeren en Boeren van honderd jaar geleden in Twente met Saksische boerderijtjes, bakspieker, een smidse, een wagenmakerij, een bijenstal, veeschuren, wagenschuren, kapschuur voor landbouwgereedschappen.

 11. Tinnen Figuren Museum in Ommen

  Kunst, ambacht, geschiedenis, kinderspeelgoed en veldslagen; de tinnen figuren lijkt heel erg op de echte wereld maar dan slechts 30 mm hoog. Wandschildering van Matthijs Röling, vult het gehele trappenhuis.

 12. Museumboerderij Olde Maat Giethoorn

  100 jaar wonen en werken in waterdorp Giethoorn. Een originele Gieterse boerderij, vissershuisje, hooiberg en tjasker. Een blijvende tentoonstelling, digitale presentatie en gratis rondleiding.

 13. Oranje Museum Diepenveen

  Oranjemuseum Nieuwe Haghuis Diepenheim Twents in een koninklijke ambiance Het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis is het Twents-/Oranjemuseum in Diepenheim. Borden, schalen, tegels, bekers en andere Oranje-artikelen.

 14. Tuinen Mien Ruys

  Mien Ruys (1904) kwam op 19-jarige leeftijd in dienst Bij Moerheim Kwekerij v/h B. Ruys, vaste plantenkwekerij, niet zozeer voor het kweken van planten, maar meer hun toepassing in tuin en landschap.

 15. Familliepretpark de Waarbeek Hengelo

  Voor een betaalbare prijs de hele dag Botsauto’s, Hully Gully, Calypso,Rodelbaan, Bungee Diver, Toffe Twister etc. Op 6 augustus komt Grote Smurf en Smurfin op bezoek, terwijl Bob de Bouwer komt bij de afsluiting 13 Augustus.

 16. Kasteel Warmelo Diepenheim

  Landgoed Warmelo dateert van 1339 met een park in 16e en 17e eeuwse franse stijltuin oa rococovijver, beelden, rozentuin , vogeltuin; 18e eeuws pinetum, sterrebos en vijverpartijen, Borculoseweg Diepenheim.

 17. Kasteel Landgoed Nijenhuis Diepenheim

  Landgoed Nijenhuis en Westerflier in de zuidwesthoek van Twente is grotendeels opengesteld en dus voor iedereen gratis toegankelijk om te wandelen en te fietsen. Huis Nijenhuis dateert deels van 1662.

 18. Kasteel Landgoed Weldam Diepenheim

  Weldam wordt al genoemd omstreeks 1380 in den kerspel van Gore ofwel Goor bij Diepenheim. Landgoed Weldam is opengesteld voor wandelaars en fietsers, routes zijn beschikbaar, het Kasteel is niet toegankelijk.

 19. Landgoed Kasteel Twickel Ambt Delden

  Kasteel Twickel is een bewoond huis en geen museum. Toch is het op een beperkt aantal dagen per jaar mogelijk om een rondleiding te boeken + Entree tuinen en Koffie of thee met taartje in de oranjerie.


Gemeenten in Overijssel:

klik hier voor de lijst van gemeentes en zwembaden van Overijssel
lijst van gemeentes en zwembaden in Overijssel deze lijst in PDF formaat opent zich als een overlay over deze pagina.


Vakantie-suggesties Overijssel


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


top pagina

andersgezegd de pagina over Overijssel