Ierland Nenagh Tipperary vakantie

klaverdrie of 3 blaadjes van de drie-eenheid van St. Patrick brengt soms ook geluk net als de klavervier.

Ierland is een eiland west van Engeland. Een (ei-) landschap met imposante klippen. Vele culturele hoogtepunten en de bekende steden Dublin ( hoofdstad ) en Cork. Eiland. Mèt een schitterende natuur en vooral ook een kenmerkende geschiedenis. Maak kennis met de vakantie gastvrijheid in de vele pubs die Ierland rijk is.

De shamrock is een Iers nationaal symbool. Het officiële symbool van Ierland is overigens een harp. In het Engels is Ierland : Ireland, in Iers : Éire !

Het woord ‘Shamrock‘ komt overigens van het Ierse woord ‘seamair óg’ = jonge klaver. Volgens de legende als

symbool gebruikt door beschermheilige Sint Patrick. Lees voor het “geluk aspect deze pagina

Beetje vakantie historie van Ierland

Van de jaren vóórafgaand aan het jaar 1.000 is weinig bekend, anders dan dat de Kelten en verwanten er hun voetstappen ruimschoots hebben neergelegd.
Van 1171 tot ca 1541 praten we over de ‘heerlijkheid’ Ierland en die term kennen we in Nederland ook. Het bezit van een ‘heer’. In de Engelse / Ierse taal praten we dan over een Lord en diens Lordship.
En de toenmalige Paus had een zware stem in het kapittel : en wees diens vertegenwoordiger cq Lord aan. “Daaronder” erkende men nog een aantal lokale koningen, zoals die van Connacht, Leinster etc.

klik hier voor een plaat met plattegrond van Ierland

De Noormannen komen

In deze periode komen de Normandiers in beeld. En om hen weer kwijt te raken kennen we de Rozenoorlogen, ofwel een onrustig wereldbeeld in Ierland.

Koninkrijk Ierland

En dan spreken we over ca 1541 tot het jaar 1801, weliswaar als ‘personele unie’ met Engeland. Anders gezegd : er zijn dan 2 staten die samen 1 staatshoofd (er-) kennen.

Republiek

U ziet ‘m al aankomen, in 1801 wordt het land een Republiek tot en met de dag van vandaag.

Hoofdstad van Ierland is Dublin

Hoofdstad Dublin ligt in de provincie Leinster, aan de oostkust, aan Dublin Bay, een inham van de Ierse Zee. En dan ook nog eens aan de rivier de Liffey die oostwaarts uitstroomt in de Ierse Zee. Een reeks vakantie items.

Men zegt dat Dublin rond het jaar 988 gesticht is door de Normandiërs. Niet voor hun vakantie maar wellicht wel voor die van u.

Dublin de stad bekijken via video beelden

De naam Dublin lijkt afkomstig van ‘Dubh Linn’, Oud – Iers voor zwart of donker water. Kan ook ‘gevaarlijk’ water zijn. Dublin in onze tijd is een miljoenenstad.

Dublin in – maar waar voor ?

De belangrijkste vakantie winkelstraten zijn de Henry Street en Grafton Street.
Het Smithfield is de naam van een plein waar ook de Jameson Tower is gelegen, en die is weer afkomstig van de oude Jameson distilleerderij. Ook Ieren houden daar wel van. Bijvoorbeeld Ierse whiskey, ook lekker in vakantie tijd.

Maar dé hoofdstraat is wel O’Connell Street en de ‘Temple bar‘ is de plek voor cultuur en uitgaansleven.

Vakantie Ierland smaakmaker van de Dubliners en André Rieu

 

Irish Washerwoman – Ierse Wasvrouwen

De Ierse Wasvrouw ofwel “the Irish Washerwoman“, is een traditionele Ierse volksdans/volkslied in Ierland, de Britse Eilanden en Noord-Amerika. Het refrein wordt meerdere malen herhaalt, met een steeds sneller tempo tot een climax aan het eind. Is nog aanstekelijk ook, zelfs zonder whiskey. Let op : het is Ierse Whiskey en Schotse Whisky. Denk aan de ‘E’ van Éire als landnaam en niet de ‘I’ van Ireland.

Tijdens dit concert van André Rieu en z’n Strauss orkest haalt hij met de Irish Washerwoman in 2002 de herinnering op aan de Dubliners met violist John Sheahan. The Dubliners zijn in 1962 ontstaan in Dublin en van de originele leden van de band is hier relevant : John Sheahan (viool) sinds 1964, na 38 jaar muziek maken is diens vioolspel nog immer vaardig.

 

Connemara

Connemara is een landstreek van Ierland in het westelijke deel van het Ierse graafschap Galway, en de Baai van Galway. Met dorpen als An Spidéal en Letterfrack, iets groter Clifden. Alles aan het westen en dus aan de Atlantische Oceaan. Van imposant tot mysterieus, ‘vakantie must see’.

Een landschap Ierse hoogveengebieden. Maar ook begrensd door bergketens. Een deel als Nationaal Park Connemara.
Een beetje mystiek is Ierland niet vreemd. Pony’s ook niet. Mooie vakantie tocht.

Les Lacs du Connemara door Michel Sardou

De Franse zanger Michel Sardou ( Parijzenaar ) heeft de streek bezongen in zijn grootste hit: Les Lacs du Connemara in Ierland.

County Tipperary Ierland

Nenagh in Tipperary

Nenagh is een plaats in het Ierse graafschap Tipperary. Tot 2014 was Nenagh de hoofdplaats van het graafschap Noord Tipperary. Wat denk je van deze route door Ierland »

Een overtocht via Calais in Noord-west Frankrijk en daar over naar het Engelse Dover. Na de 1e nacht de overtocht vanaf Holyhead naar het Ierse Dublin middels een boottocht van zo’n 3,5 uur. Overnachting in een hotel aan de rand van Dublin in Ierland. Kàn een stadsrondrit ondernemen met een route langs Merrion Square, Dublin Castle en de grote St. Patrick’s Cathedral . En de O’Connell Street niet te vergeten.

Kies dan vervolgens een hotel in Nenagh.

Verblijf rondom Nenagh in Ierland

Denk voor de volgende dag aan een spectaculaire tocht via de “Ring of Kerry” door groene dalen en langs indrukwekkende bergen om het schiereiland Iveragh in de County Kerry.

Castlecove, met het imposante Staigue Fort uit 500 voor Christus, èn het schilderachtige Sneem met bontbeschilderde huisjes omringd door prachtige natuur worden evenmin vergeten. Typisch een vakantie “must see”.

Cliffs of Moher

Een natuurtocht door het beroemde nationaal Park Burren. Een ruig rotslandschap ( ‘kalksteenformaties’), doorsneden door kronkelende riviertjes en een wirwar van grotten en meren. Plus de klippen ( Cliffs ) van Moher, want het nationaal Park Burren grenst met de westzijde aan de steile klippen van Moher. Deze klippen of cliff’s in Ierland rijzen maar liefst 120 meter omhoog uit de Atlantische Oceaan en behoren tot de hoogste klipkusten in Europa.

Verder richting Limerick, met Bunratty Castle en Folk Park.

Cork in zuid Ierland

De op één na grootste stad van Ierland is Cork, verkorting van “corcaigh” dat moerassige plaats betekent en verwijst naar de ligging van de stad aan de rivier. Twee katedralen of Cathedral’s zou u zeker “moeten” bezoeken, namelijk de St. Mary’s Cathedral en de St. Finnbar’s Cathedral.

Klik hier voor : plaatwerk met de bezienswaardigheden in Cork Ierland display over deze pagina heen.

Terug van Rosslare naar Pembroke

Vertrek vanuit de haven van het Ierse Rosslare voor een 3½ uur durende overtocht van naar het Engelse Pembroke. En tot slot van Dover weer naar Calais, en terug naar Nederland. Al met al 8 dagen bent u dan onderweg volop deze “anders dan anders” geneugten.

Ierland staat in de aanbieding bij onder meer Kras/Tui, de Jong Intra, Vakantie Discounter en D-reizen : »

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

top pagina