Limburg Vakantie met vakantiehuis of vakantiebungalow

Valkenburgse Waterkracht Groene Stroom al vanouds

Limburg Vakantie met vlaai en natuur gaat over de vele kastelen, het Limburgs land van een goed glas wijn, cultuur, vlaai, bergen en carnaval. Met de Limburgse taal waant u zich in het buitenland en toch ideaal reisdoel voor een goedkope vakantie.

En dan natuurlijk de vele hotels en vakantieparken niet te vergeten.

Pagina navigatie provincie Limburg

 

onderwerp navigatie deze pagina

 

Limburg, zuidelijke landsdeel van Nederland

Limburg, zuidelijke landsdeel van Nederland, is eigenlijk méér dan een provincie, in Bourgondische termen gesproken is er zelfs een fors verschil tussen Noord Limburg en Zuid Limburg. Ook het Limburgse landsdeel  in Nederland, waar nog een berg te vinden is : de Cauberg bij Valkenburg met 134 meter. Tja, geen berg in termen van hoogte, is wel de naam, zeker in fietstermen.
De St. Pietersberg bij Maastricht : 107 meter hoog.
De Vaalserberg  dan ….. met 322,7 meter hoogte, komt al in de buurt, is geen berg in de zin van > 500 meter, maar toch een Limburgse ‘berg’.
De zuidoostelijke begrenzing van ons land is de provincie Limburg, een lange smalle strook land, plaatselijk een geheel andere cultuur dan in de rest van Nederland en eigenlijk alleen goed te begrijpen, wanneer je je verdiept in de vraag hoe het in het verleden zo is gekomen, ook ten aanzien van gelijknamige landsdelen in België.

En altijd Nederland ? Nou nee. Zowel Nederland als deze provincie zijn dynamischer geweest qua oppervlakte en regio-indeling dan we vaak vermoeden.

De hoofdstad van Limburg is Maastricht

Sint Servaasbrug over de Maas bij Maastricht in Limburg, Nederland
De 13e-eeuwse Sint Servaasbrug Kun je niet missen. De Sint Servaasbrug meet ca 160 meter en moet tussen de jaren 1280 en 1298 in opdracht van het Kapittel van Sint Servaas gebouwd zijn. Voordien was er nog een Romeinse brug ( bij Mosa ad Traiectum = weg over de Maas = Mosa / Maas en Trajectum / tricht ) maar dat was zelfs in de 13 eeuw niet meer van die tijd (..) . De Sint-Servaas verbindt de wijk met de naam Wijck met het centrum van Maastricht.


video beelden van Maastricht, oudste stad van Nederland, een korte stadstour

Klik hier voor méér info over Hubertus, Lambertus , Luik en Maastricht.


video beelden van Shopping Shoppen ofwel Winkelen in Maastricht

De hoofdstad van Limburg is Maastricht, een uitermate prettige winkelstad aan de Maas met een gezellig stadshart, een gezellig Vrijthof, gezellige terrasjes en je waant je eigenlijk al een beetje in het buitenlandse vakantieland. Goed toeven daar.

landschap van Limburg

Landschappelijk Limburg heeft aan beide zijden van de Maas van zuid tot noord in belangrijke mate zandgronden ten opzichte van de rest van Nederland op “hoog niveau”, wat dieper in de grond waren er ( zijn er, maar worden niet meer uitgewonnen ) de kolenmijnen, en als bovenlaag hier en daar de grondsoort löss , zeer vruchtbaar. De krijtlagen, die her en der aan de oppervlakte komen, leveren mergelblokken die in groot en in klein formaat gebruikt worden als bouwsteen en daarbij een geheel eigen karakter geven.

Gaande bijvoorbeeld van de meest bekende toeristische stad Valkenburg in deze provincie naar het nabijgelegen dorp Sibbe zijn er een aantal ingangen naar steengroeven en mergelgebruik in de huizen, ook benoorden Cadier en Keer is een groeve, en laten we de Pietersberg bij Maastricht vooral niet vergeten.

Noord Limburg tussen Hertogdom Brabant en Hertogdom Gelre en Gulik

Noord-Limburg tussen Hertogdom Brabant en Hertogdom Gelre en Gulik met historische, interessante maar zeker ook toeristische hoogtepunten.
Toeristisch is deze regio van belang, gegeven de vele campings en bungalowparken die daar links en rechts van de Maas voorkomen maar ook de nabijheid van Nijmegen, Venlo, Aken, Luik etc., het Zuid-Limburgse is een begrip geworden. Het Noorden daarentegen leunt met de regio Weert tegen de historie van het aloude Hertogdom Brabant aan met illustere verhalen zoals de Graven van Horne, Anna van Egmont en vooral ook Antje van de Statie.
Dat is dan het westen van Noord Limburg, aan de oostkant grenst het via het Herckenbosch aan de oorsprong van het aloude Hertogdom Gelre en Gulik of Jülich.

Enkele rivieren die je in Limburg tegen kunt komen, zijn:

 • Geul
 • Gulp
 • Jeker
 • Maas
 • Niers
 • Roer
 • Swalm
 • Worm

 

 

Limburgse taal en eigenheden

Net als het Fries in Friesland, wordt in Nederland het Limburgs als een taal beschouwd, met daar weer van afgeleide dialecten, gevoel voor muziek in de taal, denk voor beiden ( muziek èn muziek in de taal) aan de befaamde orkestleider André Rieu, geboren in Maastricht.
Die muziek komen we ook tegen in de vele fanfares, harmonie-orkesten en schutterijen, het gevoel voor een goed leven komen we tegen bij de culinaire specialiteiten als de Limburgse vlaai.
Als voorbeeld een uitvoering van dit orkest in 2014:

het Johan Strauss Orkest van André Rieu in Maastricht mmv sopraan Laura Engel met : Besame Mucho

Bésame Mucho” ( Bésame = Kus me en Mucho = veel) is een liedje geschreven in 1940 door een Mexicaanse liedjes-schrijver : Consuelo Velázquez, hij was toen 15 jaar oud !

Soms heb je een goed argument nodig om van het goede leven te genieten, beide hebben ze in deze Limburgse contreien, de argumenten en het goede leven : de schutterijen meten zich jaarlijks met de nodige festiviteiten en het carnaval wordt niet gevierd, het wordt beleefd en geleefd.

Bier in Limburg

Bier in Limburg, ooit aan getwijfeld? Dansen en zingen geeft warmte, wat op regelmatige basis noodzaakt tot bevochtigen en ook dat kunnen ze hier : bekend vanwege de vele bierbrouwerijen zoals De Lindeboom in Neer, Brandbrouwerij in Wijlre, Gulpenerbrouwerij in Gulpen, Christoffelbier ( met die hele grote flessen ), Leeuw bier , Hertog Jan in Arcen, kortom , zet je maar schrap om alles te proeven

Proeven ? Hebben ze ook (!) : het “preuvenement“.

Limburg vakantie bezienswaardigheden Tips en trips

 

 1. Toverland in Sevenum Attractiepark

  Snelste, hoogste, langste houten achtbaan Benelux! De grootste splash maak je buiten : boomstammen-wildwaterbaan Backstroke met een geweldige duik van 15 meter eindig je in de vijver van de Tovertuin.

 2. Wereldtuinen Mondo Verde Landgraaf

  wereld tuinen, dierenpark en attracties

 3. Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek

  de Broek of polder,het Kasteel en de familie Hoen, het begint al rond 1388 en we kennen het als Kasteel Hoensbroek, 5km ten noorden van Heerlen bij de samenloop van 3 beken in een moerasgebied.

 4. Thermen museum Romeins badhuis Heerlen

  Thermenmuseum in Heerlen met indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis. Vanaf een grote loopbrug kun je de resten bewonderen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland.

 5. Gaia Zoo Kerkrade

  GaiaZOO biedt een adembenemende wereld van dier en natuur., een dierentuin dus, in het Limburgse.

 6. Drielandenpunt

  Labyrint Drielandenpunt bij Vaals Labyrint heeft een unieke vorm, met in het heggenpatroon van boven zichtbare figuren die met Nederland, België en Duitsland te maken hebben, plus nieuw waterspeelplein aangelegd met tientallen fonteinen.

 7. Kasteelruine en Fluweelgrot Valkenburg

  Kasteelruïne en Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. Als vluchtweg voor ridders en hun krijgsknechten en voor mergelwinning ontstaan .. permanent 12 graden ! Onderga het verleden, hou het warm!

 8. Wilhelminatoren Valkenburg

  Bekijk Valkenburg eens van grote hoogte! De Wilhelminatoren is DE blikvanger van Valkenburg.

 9. Valkenier – Pretpark in Valkenburg

  Pretpark De Valkenier biedt een kinderboerderij, een indoor speelparadijs, een spookkasteel, waterfietsen, een reuzenrad, een achtbaan, een waterglijbaan en zelfs een speeltuin voor mindervaliden.

 10. Sprookjesbos Valkenburg aan de Geul

  Fantasie en werkelijkheid ontmoeten elkaar in het Sprookjesbos in Valkenburg aan de Geul nabij het dorp Sibbe: Van Doornroosje en Sneeuwwitje tot Klein Duimpje en de Bremer Stadsmuzikanten.

 11. Miljoenen spoorlijn Simpelveld

  Vanaf Valkenburg per stoomtrein naar Simpelveld, overstappen op de historische Schienenbus naar Vetschau (D). Terug een uitgebreide lunch in de stationsrestauratie van Simpelveld en nog méér .

 12. Dolfijn en watersport in Mook

  U kunt hier sportieve kano- of zeiltochten ondernemen, zeillessen en fiets- of mountainbiketrips, kruisboogschieten, sumoworstelen of levend tafelvoetbal. U kunt het zo gek niet bedenken. Of wel ?

 13. Hertog Jan Weizener Brouwerij Arcen

  De Hertog Jan Brouwerij staat nog altijd op dezelfde plek waar vier bevriende brouwers deze 100 jaar geleden begonnen. Je bent van harte welkom op de brouwerij voor een rondleiding.

 14. Bonnefanten Museum Maastricht

  het verwerven van een relevante collectie internationale hedendaagse kunst vanaf 1970 en het uitbouwen van een afdeling oude kunst.

 15. Kasteel Genhoes Oud Valkenburg

  Natuur, cultuur en historie komen samen in deze omgeving langs de Geul. Wandel van kasteel Genhoes naar het fraaie kasteel Schaloen, bezoek de kasteeltuin of Oud-Valkenburg..

 16. Kasteel Hotel Schaloen Oud Valkenburg

  De oudste delen van Schaloen zijn van 1200 als verdedigingsburcht met muren van twee meter dik, toch kan dat niet verval en geldnood weerstaan, sedert 1985 wordt Schaloen gerestaureerd met commercieel uitbaten..

 17. Brand Bier Brouwerij Wijlre

  Maak kennis met de Brand Brouwerij en de eeuwenoude geschiedenis van het Limburgse bier waar ze trots op zijn. Voel, ruik en proef de bijzondere bieren van Brand tijdens een rondleiding met koffie en Limburgse vlaai..

 18. Chateau St. Gerlach Houthem

  De geschiedenis van dit landgoed gaat terug tot het jaar 1201, naamgeving dankt het aan kluizenaar Gerlachus, en nadien heeft het gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Roemrijk Hotel in het Limburgse Bourgondische land..

 19. Kasteel Hotel Geulzicht Berg en Terblijt

  Geulzicht dateert nog maar van de 19e eeuw, was al in de 30-er jaren hotel, is tot 1982 bewoond geweest door (wieler_) sport journalist Jean Nelissen, sedertdien weer hotel binnen de Hamshire organisatie.

 20. Sint Pietersberg en de grotten

  Sint-Pietersberg natuurgebied ligt tussen de Jeker en de Maas. Van een indrukwekkende groeve tot spannend hellingbos en van bloemrijk grasland tot poelen boordevol met kikkers. Bezoek waard.

 21. Steenkolenmijn Valkenburg

  bezoek met een ex-mijnwerker de wereld van de steenkoolwinning. Beleef die harde maar indrukwekkende wereld van de mijnwerkers. Bekijk de machines, die werden gebruikt om kolen te winnen.

 22. Regina Carmeli Sittard Bezinningshuis

  Dit Huis wordt geleid door de Zusters Karmelitessen ofwel de ‘Zusters van de Kollenberg’ In onze Karmel wordt de contemplatieve Karmelspiritualiteit verbonden met actief apostolaat.

 23. Botanische Tuin Jochumhof Steyl / Tegelen

  Verborgen achter oude muren, in het mooiste kloosterdorp van Nederland, vindt u de Jochumhof; enclave van natuur, historie en ontdek de Botanische tuin: bijzondere, oude en exotische planten, heesters en bomen.

 24. Kasteel de Hoogenweerth bij Maastricht

  Kasteel De Hoogenweerth (1444) is een romantisch kasteel op een schiereiland in de Maas, in 1904 door een groot – industrieel, Petrus Regout ( aardewerk ) ,gekocht, bewoond en verbouwd, te huur voor evenementen.

 25. Kasteel Limbricht bij Sittard

  start in de 13e eeuw als motte aan de Lin, later verbouwd tot een echt middeleeuws kasteel. Limbricht is ook oud, nieuw: na Woensdag of als groep open voor koffie en vlaai, ook voor huwelijk en feest.


tips en trips

lees meer over deze provincie tussen Brabant, Gelre, Gulik, Luik over een tikkie historie voor het begrijpen van de binding tussen beide regio’s maar heel plezierig verrassende vakantie – doelen. Kent bepaald niet iedereen. 😉


Gemeenten en zwembaden in deze provincie

Weergave gemeenten en zwembaden.

gemeenten en zwembaden in Limburg in PDF bestand

Valkenburg toeristische centrum aan de Geul in Zuid Limburg

Klik hier voor onze pagina over Valkenburg en Oud-Valkenburg

Deze pagina gaat over het Vorstendom Thorn, gaat over het drielandenpunt Vaals, over Valkenburg en de Valkenburcht, de Europese stad Maastricht en er tussenin : die smakelijk hoogstaande restaurants zoals Neercanne, land van een goed glas wijn en carnaval. Zou het niet genoeg zijn, is een uitstap naar Luik en de rest van Belgie zo gemaakt, een uitstap naar Monschau en de rest van Duitslands Eifel ook zo gemaakt, en door taal en omgeving waant u zich in het buitenland, een vakantie waardig.

vakantiehuis of vakantiehuizen in Limburg

Hieronder een overzicht van vergelijkers van het vakantiehuis of vakantiepark :


 1. vakantie huis of vakantiebungalow, camping etc in deze vakantie regio

  Vakantiehuizen in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
 2. vakantiebungalow boerderijvakantie in deze vakantie regio

  Be ne lux landen - Duitsland - Polen - Frankrijk - Spanje - Portugal -Zweden - Tsjechië - Kroatië - Oostenrijk - Hongarije - Curaçao etc.
 3. Bekijk hier de uitgebreide collectie Landal vakantie bungalows

  binnen en buiten Nederland.
 4. hotel of pension via Trivago in deze vakantie regio

  Vakantiehotels in vele modellen, organisaties, prijsklasses.
~


top pagina