Valkenburgse Waterkracht Groene Stroom al vanouds

Limburg Vakantie met vlaai en natuur gaat over de vele kastelen, het Limburgs land van een goed glas wijn, cultuur, vlaai, bergen en carnaval. Met de Limburgse taal waant u zich in het buitenland en toch ideaal reisdoel voor een goedkope vakantie.

En dan natuurlijk de vele hotels en vakantieparken niet te vergeten.

Pagina navigatie provincie Limburg
onderwerp navigatie deze pagina

Limburg, zuidelijke landsdeel van Nederland

Limburg, zuidelijke landsdeel van Nederland, is eigenlijk méér dan een provincie, in Bourgondische termen gesproken is er zelfs een fors verschil tussen Noord Limburg en Zuid Limburg. Ook het Limburgse landsdeel  in Nederland, waar nog een berg te vinden is : de Cauberg bij Valkenburg met 134 meter. Tja, geen berg in termen van hoogte, is wel de naam, zeker in fietstermen.
De St. Pietersberg bij Maastricht : 107 meter hoog.
De Vaalserberg  dan ….. met 322,7 meter hoogte, komt al in de buurt, is geen berg in de zin van > 500 meter, maar toch een Limburgse ‘berg’.
De zuidoostelijke begrenzing van ons land is de provincie Limburg, een lange smalle strook land, plaatselijk een geheel andere cultuur dan in de rest van Nederland en eigenlijk alleen goed te begrijpen, wanneer je je verdiept in de vraag hoe het in het verleden zo is gekomen, ook ten aanzien van gelijknamige landsdelen in België. En altijd Nederland ? Nou nee. Zowel Nederland als deze provincie zijn dynamischer geweest qua oppervlakte en regio-indeling dan we vaak vermoeden.

De hoofdstad van Limburg is Maastricht

Sint Servaasbrug over de Maas bij Maastricht in Limburg, Nederland
De 13e-eeuwse Sint Servaasbrug Kun je niet missen. De Sint Servaasbrug meet ca 160 meter en moet tussen de jaren 1280 en 1298 in opdracht van het Kapittel van Sint Servaas gebouwd zijn. Voordien was er nog een Romeinse brug ( bij Mosa ad Traiectum = weg over de Maas = Mosa / Maas en Trajectum / tricht ) maar dat was zelfs in de 13 eeuw niet meer van die tijd (..) . De Sint-Servaas verbindt de wijk met de naam Wijck met het centrum van Maastricht.


video beelden van Maastricht, oudste stad van Nederland, een korte stadstour

Klik hier voor méér info over Hubertus, Lambertus , Luik en Maastricht.


video beelden van Shopping Shoppen ofwel Winkelen in Maastricht

De hoofdstad van Limburg is Maastricht, een uitermate prettige winkelstad aan de Maas met een gezellig stadshart, een gezellig Vrijthof, gezellige terrasjes en je waant je eigenlijk al een beetje in het buitenlandse vakantieland. Goed toeven daar.

landschap van Limburg

Landschappelijk Limburg heeft aan beide zijden van de Maas van zuid tot noord in belangrijke mate zandgronden ten opzichte van de rest van Nederland op “hoog niveau”, wat dieper in de grond waren er ( zijn er, maar worden niet meer uitgewonnen ) de kolenmijnen, en als bovenlaag hier en daar de grondsoort löss , zeer vruchtbaar. De krijtlagen, die her en der aan de oppervlakte komen, leveren mergelblokken die in groot en in klein formaat gebruikt worden als bouwsteen en daarbij een geheel eigen karakter geven.

Gaande bijvoorbeeld van de meest bekende toeristische stad Valkenburg in deze provincie naar het nabijgelegen dorp Sibbe zijn er een aantal ingangen naar steengroeven en mergelgebruik in de huizen, ook benoorden Cadier en Keer is een groeve, en laten we de Pietersberg bij Maastricht vooral niet vergeten.

Noord Limburg tussen Hertogdom Brabant en Hertogdom Gelre en Gulik

Noord-Limburg tussen Hertogdom Brabant en Hertogdom Gelre en Gulik met historische, interessante maar zeker ook toeristische hoogtepunten.
Toeristisch is deze regio van belang, gegeven de vele campings en bungalowparken die daar links en rechts van de Maas voorkomen maar ook de nabijheid van Nijmegen, Venlo, Aken, Luik etc., het Zuid-Limburgse is een begrip geworden. Het Noorden daarentegen leunt met de regio Weert tegen de historie van het aloude Hertogdom Brabant aan met illustere verhalen zoals de Graven van Horne, Anna van Egmont en vooral ook Antje van de Statie.
Dat is dan het westen van Noord Limburg, aan de oostkant grenst het via het Herckenbosch aan de oorsprong van het aloude Hertogdom Gelre en Gulik of Jülich.

Enkele rivieren die je in Limburg tegen kunt komen, zijn:

  • Geul
  • Gulp
  • Jeker
  • Maas
  • Niers
  • Roer
  • Swalm
  • Worm

Limburgse taal en eigenheden

Net als het Fries in Friesland, wordt in Nederland het Limburgs als een taal beschouwd, met daar weer van afgeleide dialecten, gevoel voor muziek in de taal, denk voor beiden ( muziek èn muziek in de taal) aan de befaamde orkestleider André Rieu, geboren in Maastricht.
Die muziek komen we ook tegen in de vele fanfares, harmonie-orkesten en schutterijen, het gevoel voor een goed leven komen we tegen bij de culinaire specialiteiten als de Limburgse vlaai.
Als voorbeeld een uitvoering van dit orkest in 2014:

het Johan Strauss Orkest van André Rieu in Maastricht mmv sopraan Laura Engel met : Besame Mucho

Bésame Mucho” ( Bésame = Kus me en Mucho = veel) is een liedje geschreven in 1940 door een Mexicaanse liedjes-schrijver : Consuelo Velázquez, hij was toen 15 jaar oud !

Soms heb je een goed argument nodig om van het goede leven te genieten, beide hebben ze in deze Limburgse contreien, de argumenten en het goede leven : de schutterijen meten zich jaarlijks met de nodige festiviteiten en het carnaval wordt niet gevierd, het wordt beleefd en geleefd.

Bier in Limburg

Bier in Limburg, ooit aan getwijfeld? Dansen en zingen geeft warmte, wat op regelmatige basis noodzaakt tot bevochtigen en ook dat kunnen ze hier : bekend vanwege de vele bierbrouwerijen zoals De Lindeboom in Neer, Brandbrouwerij in Wijlre, Gulpenerbrouwerij in Gulpen, Christoffelbier ( met die hele grote flessen ), Leeuw bier , Hertog Jan in Arcen, kortom , zet je maar schrap om alles te proeven

Proeven ? Hebben ze ook (!) : het “preuvenement“.

Tips en trips

Maar ze hebben nog veel meer tips en trips:tips en trips

lees meer over deze provincie tussen Brabant, Gelre, Gulik, Luik over een tikkie historie 😉


Chateau Neercanne in het Limburgse Zuiden

De chef-kok van het befaamde Chateau Neercanne in het Limburgse Zuiden is zo vriendelijk geweest om ons een recept te geven voor exclusieve vermelding op onze keukenpagina en het met u te delen. Dat is de Limburgse gastvrijheid.
( op deze website lekker-koken hebben we de kookpagina’s ondergebracht buiten vakantie-trips.nl )

Gemeenten en zwembaden in deze provincie

zie hiervoor deze klikbare PDF weergave over gemeenten en zwembaden die als een overlay over deze pagina heen afgebeeld wordt gemeenten en zwembaden in Limburg in PDF bestand

Valkenburg toeristische centrum aan de Geul in Zuid Limburg

Klik hier voor onze pagina over Valkenburg en Oud-Valkenburg

Deze pagina gaat over het Vorstendom Thorn, gaat over het drielandenpunt Vaals, over Valkenburg en de Valkenburcht, de Europese stad Maastricht en er tussenin : die smakelijk hoogstaande restaurants zoals Neercanne, land van een goed glas wijn en carnaval. Zou het niet genoeg zijn, is een uitstap naar Luik en de rest van Belgie zo gemaakt, een uitstap naar Monschau en de rest van Duitslands Eifel ook zo gemaakt, en door taal en omgeving waant u zich in het buitenland, een vakantie waardig.


naar de zuid limburg vakantieparken en hotel Aanbiedingen


top pagina