Jordanie met Amman en de oudere namen als Akaba Petra en natuurlijk de Dode zee

het befaamde Petra in Jordanië

Petra in Jordanië is een van de wereldwonderen, ook wel de roze – rode oude stad genoemd. Oogt mytisch, bijna paranormaal, die gebouwen in die omgeving, uitgehouwen in rotsen. Petra werd vóór onze tijd opnieuw ontdekt in 1812 door de Zwitser Johann Burckhardt. Petra zou de oude hoofdstad zijn geweest van de oude Nabateeërs, waarvan men vermoedt (weinig schriftelijke informatie van) dat hun toenmalig gebied nogal groot was : het huidige Jordanië, Syrië, Saoedi-Arabië en Israël….. In ieder geval hadden ze voor Petra een ingenieuze watertoevoer geregeld middels slim gemaakte ondergrondse kanalen, waardoor men kon leven maar ook landbouw kon uitoefenen.

Het rijk van de Nabateeërs kwam tot een eind door

verovering zijdens de Romeinen onder Keizer Trajanus in het jaar 106.
vakantie Aanbiedingen

zie ook deze pagina over de oudere historie van Jordanië en de wellness van nu

Petra of rots

Petra in Jordanië, waarvan de naam uit het Grieks vertaald “rots” betekent. Wat niet direct wil zeggen dat de naam de oorspronkelijke zou zijn geweest, dan wel lokaal diezelfde betekenis had.

 

Petra in video beelden

In het Arabisch is de naam ‘Al-Butr’. Omgeving : de Wadi Araba, die zich uitstrekt van de Dode Zee tot aan de Golf van Aqaba met aan de oostelijke de begrenzing van de berg Hor.
Nee, komt u met een bus, dan stapt u niet direct uit in Petra, het vergt ongeveer 1 ½ km wandelen door een relatief smalle kloof, maar bent u dié gepasseerd dan wordt u direct verrast met een prachtig in rotsen uitgehouwen ‘paleis’ cq graftempel, genoemd de Schatkamer of ‘Al Khazneh’ van Petra.

De tijdrange van de Nabateeërs wordt ingeschat vanaf de 6e vóór tot en met de 1e eeuw na Chr.
Actueel zijn er de volgende bijzondere objecten naast de schatkamer : Het Klooster, de Grote Tempel, Kerk van Petra, de Koningsgraven, Zuilenweg, het Obeliskengraf, Amfitheater, Paleis Qasr Al-Bint, Little Petra.

Waar ligt Petra bij de Wadi Musa in Jordanië

Petra bij de Wadi Musa ligt op ca 225 kilometer zuidelijk van Amman in Jordanië. En ja, er gaat een redelijke snelweg naar toe, waar dagelijks tientallen bussen van en naar Petra toesnellen. U begrijpt het : het is een publiekstrekker.

De voorkeur om hier naar Petra in Jordanië te gaan is eigenlijk het voorjaar qua temperatuur, maar dan bent u zeker niet de enigste. In het najaar gaan is ook een goeie optie, de winter geeft wel rust en dat is niet voor niets : kan zelfs daar behoorlijk regenen, en de zomer is toppie wat hitte betreft.

Jordanie of het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië

Jordanie of het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië.
het sympathieke Koningspaar Koning Hussein en Koningin Noor, ook bevriend met onze toen nog Koningin Beatrix en Prins Claus
Wat ging er aan vooraf: Jordanië maakte in 1922 nog deel uit van het Britse Mandaatgebied Palestina. Maar in 1923 werd Abdoellah I van Jordanië tot Emir van Transjordanië verklaard. En op 1 maart 1946 werd het land formeel onafhankelijk, maar bleef Transjordanië (‘over de Jordaan’) heten en werd Abdoellah I Koning van Jordanië. Na een korte regeerperiode van de zoon, Koning Talal, volgde zijn zoon hem op als Koning Hoessein bin Talal, die in de wereld grote sympathie verwierf, gehuwd met Koningin Noor (4e huwelijk). En nu, na Koning Hoessein, is er weer een Koning Abdoellah II als oudste zoon van Hoessein.

Koning Abdullah II van Jordanië en Koningin Rania, met in haar armen Prinses Salma
De Hasjemitische afkomst van Koning Hussein en Koning Abdullah II : ze behoren tot de stam van de Hasjemieten, en in de stamboom daarvan is Abdullah een nazaat van de profeet Mohammed in de 43e generatie. De Hasjemieten behoren tot de Qoeraisj. En deze Qoeraisj, zijn afkomstig uit Mekka en waren in de tijd van de profeet Mohammed, beheerders van het heiligdom : de Ka’aba.

 

De hoofdstad van Jordanië is Amman

Amman is de hoofdstad van Jordanië, met ongeveer 2 miljoen inwoners en ligt in het noordwesten van Jordanie, op enkele tientallen kilometers van de Westelijke Jordaanoever en de Dode Zee. Ook in en bij Amman zijn archeologische vondsten gedaan van oudsher een bekende woonomgeving.
links de Citadel van Amman, van heel oud, midden de King Abdullah Moskee, voltooid in 1989, en rechts het Abu Samara House, ontwerp van Symbiosis Designs in Amman Jordanie, project van 2008, conclusie de tijd verstrijkt maar de rechte lijnen komen soms terug !

 

Natalie Tran in Jordanie in video beelden

 

Aqaba of Akaba deelt Jordanie met Israel , Saoedi Arabie en Egypte, qua water.

Aqaba of Akaba deelt de Rode Zee met Jordanie, met Israel , met Saoedi Arabie en Egypte, qua water dus. Want immers, Israel heeft daar de plaats Eilat en de Golf van Eilat. Grenzend aan Eilat vinden we dan Akaba, de enige badplaats en havenstad van Jordanie.
Maar niet alleen havenstad, de Golf van Aqaba kent een beschermde onderwaterwereld met mooie koraalriffen en kleurrijke vissen en dus een eldorado voor duikers. Al valt onder water moeilijk de grens tussen Golf van Akaba en Golf van Eilat te ontdekken.
Aqaba in Jordanië biedt u een weliswaar klein, maar knus en oud centrum voorzien van winkeltjes, en natuurlijk enkele restaurants. biedt u een weliswaar klein, maar knus en oud centrum voorzien van winkeltjes, en natuurlijk enkele restaurants.

Wadi Rum vallei

De Wadi Rum is een vallei met rotswanden van zandsteen en graniet.
Jordanie met de wadi rum vallei
Deze Wadi of rivierdal vind u in het zuidwesten van Jordanië, is ook de grootste in z’n soort. Tegelijkertijd ook een gekende omgeving voor het opnemen van films.

Dode Zee van Jordanië

de Dode Zee aan de kant van Jordanië
Tja, de Dode Zee van Jordanië is natuurlijk net zo nat en net zo zout, zoals aan de kant van Israel. Het is aan de gast om uit te kiezen welke het meest comfortabel is, cq waar u toevallig aangekomen bent. Heilzaam, dat kan het water zeker zijn.

Dana Natuurpark in Jordanië

Dana Natuurpark / Natuurreservaat in Jordanië is het grootste natuurreservaat van Jordanië, Midden-zuid-Jordanië. Het werd opgericht in 1989 en beslaat iets van 300 vierkante kilometer.
Hike through Dana national park

 

Natalie Tran in Jordanie in video beelden

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina