Malta en Gozo in de Middellandse Zee

Op smaak komen van Malta : inwendig en uitwendig da's pas vakantie !!

Malta en Gozo vakantie, krijgt u er al een warm gevoel bij ? Malta, Gozo, de omringende eilanden, de Middellandse Zee, de zon, de cultuur, een stukje Europa en toch ……. gaat om vakantie, om even helemaal los te komen van de dagelijkse ritmes en hectiek. Immers, tijd is op Malta een relatief begrip. Druk doen ? Hoeft op Malta niet. Files ? Kennen ze op Malta niet. Er moèt niets, is Malta vakantie = vakantie , punt.
Pagina navigatie Malta – Gozo

 

onderwerp navigatie deze pagina

Malta-vakantie land met cultuur en zon

 

Ofwel de Republiek Malta en in vroeger tijden : Melita, afgezien van de eigen Maltezer taal, wordt Engels ook verstaan en gesproken, en waar de hoofdstad op Malta Valletta is. Niet al te groot, zo ongeveer 400.000 inwoners en ligt in de Middellandse Zee met de eilanden Malta, Gozo, Comino en de kleinere, onbewoonde eilanden, Manoel Island, Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands.

vakantie op Malta met de Orde van Malta, de prehistorie, en een vliegveld

Ducky de royalty-prinses van Malta

Lees hier meer over Ducky of Victoria van Malta

Geen mens te zien ? Dacht het niet : ruim 1 miljoen vakantie toeristen bezoeken het eiland Malta ( plus bijbehorende eilanden als Gozo ) ieder jaar, waardoor het er soms behoorlijk druk is.

Malta heeft naast de vakantie-inkomsten nog scheepsbouw als voornaamste middel van bestaan, is een parlementaire democratische republiek met aan het hoofd een voor vijf jaar door het parlement gekozen president.

Klimaat van Malta en Gozo in de Middellandse Zee

Je zou Malta als prive eiland wensen, een soort permanente Malta vakantie, want Malta heeft ( hoe kan het ook anders )een Middellandse Zeeklimaat met een droge lange zomer van april tot en met oktober, gemiddelde temperatuur 26°C. Het winterseizoen is mild met een gemiddelde temperatuur van 12°C. Nog meer vakantiewensen ?

Islands of St. Paul, maar ook van Odysseus ?

De eilanden van Saint Paul zijn twee onbewoonde rotsklippen, die één eiland vormen, maar bij hoog water visueel gescheiden zijn, behoren tot Malta en liggen in de St.Paul’s Bay, ca. 100 meter van de kust van het hoofdeiland Malta.

Over het Porto Azurro hotel in St paul’s bay hebben we deze pagina.

Naar de legende stelt, zou de apostel Paulus in het jaar 59 na Christus hier schipbreuk geleden hebben, onderweg als gevangene naar Rome. Op een van de klippen staat een 12 meter hoog standbeeld van Paulus. Legendarisch is ook het vermoeden van een bezoek zijdens de Homerische Odysseus.

internationaal vliegveld Luqa op Malta

Luqa Malta airport voor Malta en Gozo, een uitkomst voor je vakantie op Malta

Luqa is een oude plaats in het zuidoosten van Malta met een inwoneraantal van een kleine 10.000, de naam is mede gegeven aan het eiland, één van de inkomsten- aders van Malta en Gozo. Bekeken vanuit de lucht, kun je het vliegveld nauwelijk mislopen en is een Malta vliegticket hier goed besteed.

Hèt feest van Luqa is de festiviteit rond St. Andrew in de eerste week van juli met versieringen, festiviteiten, bijna carnaval- achtig en gecentreerd rond het Parish plein.
De kerk op het dorpsplein is gewijd aan de apostel Andreas ( Andrew ), hoewel de kerkelijke viering op 30 november plaatsvindt, is enig toeristisch vakantie-belang aanwezig?

Julian van Sliema op Malta

Een Maltezer legende met of zonder waarheidsgehalte (..), Tas – Sliema ligt aan de noordoostelijke kust van Malta, telt ongeveer 15.000 inwoners, en was aanvankelijk een rustig vissersdorp totdat het door het toerisme ontdekt werd. De meest toeristisch interessante zaken : de horeca bijvoorbeeld, zijn te vinden tussen Sliema en het aangrenzende San Giljan (St. Julian’s) ten noorden van de hoofdstad Valletta.

De feesten in juli ter ere van het Heilig Hart en in augustus ter ere van Stella Maris behoren tot de populairste van het eiland Malta. De feestdag van beschermheilige Sint Julian valt op 12 februari.

Malta en Gozo ook uitstekend geschikt voor strand, zee, zwemmen , duiken Sint Julian
Mogelijk gaat de naam Sint Julian terug op Julian de Ziekenbroeder, ook wel Julian de Arme, een Romeins Katholiek heilige, naar men meent volledig legendarisch en wel heel veel gemeen heeft met de historie van de Ridders van Malta.

Heilig Hart verering op Malta

De Heilig Hart verering gaat terug op de doorboring van het lichaam van Jezus met een speer, zoals weergegeven in het Evangelie van de apostel Johannes.

Stella Maris op Malta

De 4e eeuwse kerkvader Hiëronymus van Stridon deelde de naam van de moeder van Jezus, Maria, hebreeuws : Maryam op in “Mar” en “Yam”, weergegeven in het Latijn wordt dit “Stilla of Stella Maris”, druppel of ster van de zee.
Deze uitdrukking “Stella Maris” was overigens ook een bijnaam van de godinnen Isis, Ishtar, Aphrodite, Venus etc. zoals de omstandigheid dat diverse eigenschappen aan meer dan 1 godin werden toegekend in de loop der eeuwen.

de invloed van de Paus op Malta en dus Valletta

Valetta hoofdstad van Malta ( Melita ) en Gozo e.o.

De hoofdstad Valletta is gebouwd in de 16e eeuw, in opdracht van Paus Pius IV en heeft een uniek middeleeuws centrum met volledig intacte ommuring. Zetel van de Maltese regering en parlement, belangrijk verkeersknooppunt en bezit een fraaie haven. De agglomeratie omvat een 300.000 bewoners, dus echt wel een stad van importantie, vergelijkbaar : de stad Utrecht. Valletta moet je op je Malta vakantie gezien hebben.
Valletta is dan wel een “geplande” stad, kijk maar naar het regelmatige patroon van straten, hoewel je dat ook van Amsterdam kunt zeggen. De stad werd aangelegd door de regerende Maltezer Orde, rekening houdend met de landen van Europa, waar hun leden woonachtig waren en moest dus elk een stek in de stad hebben, een zogenaamde auberge. Diverse van deze auberges zijn bewaard gebleven. Enig gevoel voor een Malta vakantie moet er bij hen al vroeg in gezeten hebben.

De stad Valletta is genoemd naar Grootmeester van de Maltezer Orde : Jean de la Vallette ( overleden in 1568 ).

het vroegere centrum van Malta : Mdina = L-Imdina

Waar Valetta is gebouwd in de 16e eeuw, moet er een ouder bestuurscentrum zijn geweest, precies, dat was dus Mdina, ca. 3000 jaar oud voorzien van Normandische ( ! ) en barokke gebouwen, gebouwd op een rotstop ca. 15km westelijk van Valletta. Helaas, ietsje vergane glorie, minder dan 1000 inwoners, maar wel mooi, moet je op je Malta vakantie ook niet gemist hebben. Het zouden de Feniciërs (Phoeniciërs) zijn geweest, die deze nederzetting Malet noemden, waar de Romeinen er Melita van maakten, in beide gevallen blijft Mlt overeind, de klinkers zijn de kleuren van de medeklinkers zoals ook in Malta = Mlt. En in de vaart der volkeren gaven de Arabieren hun interpretatie, namelijk Mdina.
Een Mlt vakantie? Klinkt niet, met klinkers : Malta vakantie, dat kleurt door de klinkers, kleurt door de zon, de zee en het strand.
De kathedraal van Mdina is gewijd aan Paulus, tevens patroonheilige van Malta, en heeft een gevel met twee klokkentorens.

stel je dit nou toch voor op Malta, midden in de blauwe zee, heerlijke zon, zwembad, pracht vakantieverblijf : vakantie op Malta is een goed vakantie idee
De St. Paulsbaai N.O. Malta, 15 km vanaf de hoofdstad Valletta.

 

2e vakantie-eiland op Malta vakantie is Gozo

zie ook de afzonderlijke pagina over Malta vakantie op Gozo

Let op: Victoria van Malta komt herhaaldelijk terug in dit verhaal : Gozo heeft ten opzichte van het eiland Malta een eigen karakter : iets minder toerisme, wat ruwere omgeving, wind en water hebben hun werkstukken achtergelaten en de hoofdstad, jawel : Victoria.

Victoria ofwel Ir-Rabat Ghawdex

Gozo, eiland binnen de republiek Malta, heeft als hoofdstad Victoria : met een kleine 10.000 inwoners niet direkt een wereldstad. De stad Victoria ontving haar naam in 1887 van de toenmalige Britse regering tgv het regeringsjubileum van Koningin Victoria, al blijft lokaal de naam Rabat in stand. Zie overigens hierboven het verhaal van Ducky van Malta en háár Malta vakantie, oorsprong en verdere leven.
Bezienswaardig in Victoria is de Citadel uit de oudheid, die nadien ook diende ter verdediging van Romeinen, kruisridders en andere onverwachte aanlopers, met binnen de muren de kathedraal van Gozo , minder oud namelijk daterend van de 17e eeuw, en gewijd aan Maria. Niet de enige kerk, want Victoria kent ook nog een kerk, gewijd aan Sint Joris.
Gewijd aan Maria en Sint Joris worden jaarlijks grote feesten gehouden en dat is best gezellig op je Maltezer vakantie.
Malta voor de zonaanbidder en Malta voor de cultuurkenner, dus Malta vakantie voor U?

Mosta op vakantie eiland Malta

Mosta is vooral bekend vanwege de Rotunda Santa Marija Assunta, met een niet ondersteunde koepel waarvan de diameter 40 meter telt, ontworpen door Giorgio Grognet de Vassé, gebaseerd op het Romeinse Pantheon, bouwperiode gedurende de 19e eeuw. Overigens is deze kerk gebouwd op de fundamenten van een daarvoor al bestaande kerk.

Voor het overige is Mosta een stad met niet veel meer dan 18.000 inwoners, ligt 9 km ten noordwesten van Valletta en vormt een strategisch verkeersknooppunt.

het blauwe raam = “t-Tieqa” Dwejra Bay op Gozo

Het Blauwe Raam is een maar liefst ± vijftig meter hoog gat in de klif van Dwejra Bay op Gozo, zustereiland van Malta. De Fungus Rock ligt aan de westkust, ca. 5 km. vanaf Victoria, van een koraalachtig kalksteen, waaruit door wind en water een enorm gat is uitgeslepen, fotografisch uitermate geschikt om vast te leggen. Het blauwe mediterranée staat bijna garant voor blauw, de rots levert het oog, het raam, tezamen een toeristische trekpleister voor Malta en Gozo.

Maltezer buro voor toerisme

Vliegen op Malta

Malta Air gaat vanaf Schiphol 2 x naar Malta,
KLM gaat vanaf Schiphol 1 x per week naar Malta,
overige luchtvaart lijnen door Sabena op Malta, Lufthanse op Malta en Alitalia op Malta.

en natuurlijk de nodige vakantie-charters.

Enkele zandstranden :
Maltezer stranden op Malta en Gozo

 • Golden Baai / Strand
 • Ghajn Tuffieha Baai
 • Armier Baai
 • Mellieha Baai
 • Paradise Baai
 • Gnejna Baai
 • Pretty Baai
 • Ramla Baai
 • San Blas Baai

 

top pagina

Pretpark PopeyeTown op Malta

Popeye Town Sweetheaven Malta attractiepark of pretpark op Malta
Popeyetown in Sweetheaven Village op Malta is een pretpark voor jong en oud, met per seizoen wisselende attracties, en wie kent er nu Popeye niet ?
Het park is te vinden op Malta nnw, zeg maar linksboven, tegenover zustereiland Gozo.

 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

top pagina