Slowakije Vakantie boeken met ondermeer Bratislava, Martin en de Hoge Matra

 

Slowaaks Paradijs, iets voor U zo’n Slowakije vakantie ? De helft van Tsjecho-Slowakije van toen. Bratislava, Kosice, Nitra, Samorin, Martin bekend van Sint Maarten en Presov, ‘t zal u vast bekend voorkomen. Evenals de Hoge Tatra, de Lage Tatra en de Fatra. Niet ? Nu de tijd voor wel, want is een mooi land, gastvrije mensen en een heel betaalbare vakantie, idee ?

Kun je daar met vakantie naar toe ?

Absoluut, zie overzicht elders op deze pagina.

is dat voor land, dat Slowakije ?

Slowakije maakte zich in januari 1993 los van Tsjechie uit de combinatie Tsjecho | slowakije. Oriëntatie : Tsjechië in het westen, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het zuidwesten.

Overwegend een bergachtig land, uitermate geschikt voor een vakantie in een vakantiehuis in Slowakije, met de Hoge Tatra , een bergmassief van 20 kilometer ( nationaal park en ideaal voor kamperen en wandelen ) en de Lage Tatra. Er zijn legio kloven, spelonken, druipsteengrotten, evenals burchten, kastelen, de historische Jan en Alleman komen tijdens een vakantie bij je langs.

Tot 1918 was Slowakije onderdeel van de combinatie : Oostenrijk-Hongarije, tot 1939 onderdeel van Tsjechoslowakije, tot 1945 formeel een zelfstandige staat (lees : satellietstaat van nazi-Duitsland, tot 1992 weer onderdeel van Tsjechoslowakije, maar nu onafhankelijk en lid van de Europese Unie sedert 2004.

De hoofdstad is op een kilometertje of 68 van Wenen :

top pagina

Slowakije is het waard om bezocht en bekeken te worden, de foto laat het zien

Bratislava of Presburg – Slowaaks: Prešporok

Bratislava de hoofdstad van Slowakije, het kreeg deze naam in 1919, ligt in het zuidwesten van het land, aan weerszijden van de Donau ( oude centrum op de linkeroever ) en aan de voet van de “Kleine Karpaten”, ca. een half miljoen inwoners. De naam Pressburg voert terug op Preslavasburch, naar Vratislav van Moravië, die hier een burcht had laten bouwen, in het Hongaars heet de stad van oudsher Pozsony, afgeleid van het Latijnse Posonium hoewel ook Istropolis gebruikt werd, naar de Griekse naam voor de Donau of Ister.

Zoals zoveel landen in Midden Europa, zijn er velen al dan niet vrijwillig als gast of bezoeker of anderszins over de vloer gekomen, zo kwam het land in 907 in handen van Hongarije, vanaf de dertiende eeuw kwamen er veel immigranten uit Duitse landen wonen. Koning Matthias van Hongarije stichtte hier in 1467 een van de eerste Midden-Europese universiteiten, de Academia Istropolitana, in 1914 kreeg de stad opnieuw een universiteit, maar deze verhuisde in 1921 naar Boedapest en later naar Pécs en de huidige dateert van 1919 onder de naam Comenius Universiteit.

Sinds Buda (van BudaPest) in 1541 in Turkse handen was gekomen, werden de Hongaarse koningen hier gekroond en tot 1848 zouden hier de Hongaarse rijksdagen plaatsvinden. Daarna herkreeg Boedapest zijn oude rol en viel Bratislava terug.
In 1993 verwierf Bratislava voor de derde keer de status van hoofdstad, ditmaal van de nieuwe republiek Slowakije.

De Burcht ofwel in de lokale taal : “Hrad” van Bratislava is het symbool van de stad : natuurlijk op een strategische plaats aan de westkant van het centrum, op een heuvel terzijde van de Donau.

Het oude stadshart is zeker het bezien waard, gegeven de kleuringen van het verleden en diens bezoekers. Hier is ook de Michaeltoren in barokstijl van belang, die deel uitmaakt van de oude stadsmuur. De Martinsdom is de grootste kerk in de stad: hier werden eeuwenlang de koningen van Hongarije en Oostenrijk gekroond. Een belangrijk gebouw is ook het Primatiaal Paleis, waar Frankrijk en Oostenrijk na de Slag bij Austerlitz in 1805 de Vrede van Pressburg tekenden.

top pagina

Een vakantiehuis in Slowakije tref je in doorsnee minder aan in de hoofdstad, vaker op het platteland van Slowakije of in de bergen, en dan in de ruime omgeving van de kleinere steden en dorpen.

Košice duitstalig : Kaschau

Košice is na Bratislava de grootste stad van Slowakije, ongeveer 250.000 inwoners en ligt in het oosten van het land in de vallei van de Hornád. De stad wordt omringd door de bergen van de Čierna Hora in het noorden en de heuvels van de Volovské vrchy in het westen, heeft een historisch centrum met de grootste kerk van Slowakije, een universiteit en verscheidene culturele instellingen.

De oudste vermelding van Košice dateert van 1230 als nederzetting met Slavische en Duitse inwoners in het Hongaarse rijk, waartoe het tot 1526 zou blijven behoren, kreeg in 1248 stadsrechten en beleefde een bloeiperiode in de 14de en 15de eeuw. In 1526 kwam de stad aan de Habsburgers, en in de 19de eeuw werd de stad opnieuw Hongaars, deel van de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie.

top pagina

Poprad duitstalig : Deutschendorf

Poprad in het noorden van Slowakije aan de voet van het Tatra gebergte, is vanwege haar historisch centrum een bezienswaardigheid, bezit een internationaal vliegveld en is inderdaad gelegen aan de Poprad rivier.

bratislava of Presburg is een vakantie in Slowakije alleszins waard en reuze betaalbaar

Nitra Duitstalig: Neutra

Nitra is de vierde stad van Slowakije, ligt in het zuidwesten van het land aan de voet van de Zobor in het Tribec-gebergte, en is circa een 100.000 inwoners groot. Nitra heeft belangrijke voedingsmiddelen- industrie, telt twee universiteiten en is dankzij het tentoonstellings- centrum Agrocomplex een belangrijke beurzenstad en van oudsher een bisschopszetel.

Nitra was het centrum van een Slavisch vorstendom onder prins Pribina, toen in 828 de eerste christelijke kerk van de wijde omtrek werd gewijd door de Salzburgse bisschop Adalram. In 833 werd Pribina door Mojmír I verdreven en werd Nitra de oostelijke hoofdstad van diens Groot-Moravische Rijk. In 925 versloegen de Hongaren dit rijk, waarna Nitra tot 1918 deel van Hongarije uitmaakte.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Nitra is het hooggelegen ommuurde burchtcomplex, waarbinnen zich eveneens de kathedraal bevindt, bestaand uit drie kerken : een gotische bovenkerk, een barokke benedenkerk, tot slot de romaanse Emmeramuskerk ( naar Bisschop Emmeramus van Regensburg ). Met deze drie kerken is ook het naastgelegen bisschoppelijke paleis verbonden. Voor de ingang van het burchtcomplex staat een barokke pestzuil uit 1760.

top pagina

Šamorín of Sommerein

Šamorín iets ten noorden van de Donau, dicht bij het drielandpunt met Oostenrijk en Hongarije is een kleinere stad 15.000 inwoners , heeft sinds 1405 stadsrechten.

Martin

Martin ligt aan de voet van de Kleine Tatra, in de “kraj” (provincie) Žilina, heeft ruim 60.000 inwoners en is genoemd naar Sint-Maarten, tot 1950 was de naam ze Turčiansky Svätý Martin en herbergt verscheidene nationale musea.

Martin werd voor het eerst genoemd ( 1284 ) als Villa Sancti Martini, en was toen eigendom van de Hongaarse koning. Voor wie meer wil weten over Sint Maarten, we hebben er een aparte pagina over want ook in onze contreien is Sint Martinus niet onbekend.

Mošovce

Mošovce ligt in het noorden in de regio Turiec, destijds de ene nederzetting Machyuch, in de omgeving van het huidige Starý Rad en de tweede nederzetting Terra Moys, die aan het dorp zijn huidige naam gaf, en bezette de plaats van het hedendaagse Vidrmoch.
Terra Moys , Terra is grond , aarde, of land van in dit geval Mojs, kan erop duiden, dat het het land van de Slavische Mojtech kan zijn geweest, er zijn variaties te over.

Sinds het midden van de 14de eeuw een vrijstad, onderworpen aan het koninklijke kasteel van Blatnica, maar in 1527 viel het in de handen van de Revay-familie, voor een 4 eeuwen einde privileges. Tegenwoordig is de stad een belangrijk toeristisch gebied met vele bezienswaardigheden, veel bewaarde historische gebouwen, een neogotische Katholieke kerk met een waardevol altaar, een Art-Nouveau orangerie etc.

De omgeving van Mošovce is zeer fraai : een veelheid van bossen, een indrukwekkend landschap, het verlengde van de beboste Velká Fatra bergen, net haar kalksteen en dolomieten in indrukwekkende vormen, de nabije Blatnická-vallei en Gaderská-vallei.

Prešov of Preschau

Prešov in het noordoosten is de derde stad van het land met ca. 100.000 inwoners, de hoofdstad van de Prešovský kraj ofwel provincie en ligt aan de rivier de Torysa. De stad heeft een historische binnenstad, is het culturele centrum van de Oekraïense minderheid in Slowakije: hier is de enige Grieks-Katholieke bisschopszetel van het land.

De zoutwinning van Slowakije heeft in deze streek een lange geschiedenis, in Prešov staat dan ook de enige zoutfabriek van Slowakije. Deze streek was ten tijde van de Hallstattcultuur (denk ook aan Hallstatt in het Salzburgerland van Oostenrijk !) al bewoond, eerste vermeldingen van de stad dateren uit 1247, kreeg in 1299 stadsrechten en in 1324 verhief koning Karel Robert de stad tot Vrije Koninklijke Stad. In de 16de eeuw beleefde de stad een economische bloeitijd. Prešov werd een centrum van de reformatie. En in 1656 werden er boeken gedrukt.

Trnava of Tyrnau

Trnava ca. 70.000 inwoners groot ligt in het westen van Slowakije en is sinds 1978 eveneens zetel van een aartsbisdom, waarmee Slowakije een zelfstandige kerkprovincie werd. De eerste vermeldingen van Trnava dateren uit de 13e eeuw, en de naam is afgeleid van de rivier de Trnávka, ooit Trnava genoemd, wat staat voor “stromend door het doornengewas”. Een industriestad.

Slowaaks Paradijs,onbekend en onbemind. Maar het is nooit te laat om nu te doen , wat geen uitstel meer nodig heeft : immers een mooi land, gastvrije mensen en een goedkope Slowakije vakantie. De kans van je leven.


 1. Tui discover your smile » van strandvakanties tot eilandhoppen

  Vakantie reizen in vele modellen, organisaties (incl. voormalige KRAS, prijsklasses.
 2. D-reizen Vakanties of Prijsvrij

  Van lastminutes - verre reizen - vliegtickets - auto vakantie - stedentrips - cruise!
  Nog even (14-08-2021) afwachten omtrent de doorstart.
 3. Trivago

  » Vind je ideale hotel en vergelijk prijzen van verschillende websites
 4. Vakantie Discounter

  » bij voorbeeld : .
  Aruba - Curacao - Mexico - Bali - Thailand - Marokko - Egypte - etc.
~

 

top pagina

Verder gaat het via het menu 🙂