Nieuw-Zeeland Kaap Maria Auckland Abel Tasman Maori en de ‘Bay of Plenty‘ wat toch hoopvol klinkt

Kaap Maria, klinkt bekend, maar dat klinkt Nieuw-Zeeland ook. Wie was dan Maria ….. in dit geval. Gaan we hieronder uitleggen.
Nieuw-Zeeland ligt in de Grote of Stille Oceaan en bestaat uit twee eilanden die bepalend zijn en een aantal kleinere. Elizabeth II van het United Kingdom ( Engeland ) is ook hier het officiële staatshoofd.

Abel Tasman noemde Nieuw-Zeeland : Stateneiland, maar zijn mede VOC-collega Hendrik Brouwer gaf aan, dat Nieuw-Zeeland geheel los stond van Zuid Amerika, waarop de VOC besloot om de naam te wijzigen naar “Nova Zeelandia” en een latere eeuw nadien maakte zeevaarder James Cook er “New Zealand” van en dat is het nog immer, behalve voor de Nederlandstaligen.

Maar wie waren er vóór Abeltje ?

  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

lees ook onze pagina over Australië

Maori’s de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland

De oorspronkelijke bewoners ( althans voor zover we weten, want ook zij kwamen van weer andere eilanden in de omstreken ) de Maori’s hanteren als naam “Aotearoa” : “land van de lange witte wolk” voor Nieuw-Zeeland.
Verklaring zou zijn, dat ze bij aankomst het land als een wolk aan de horizon zagen liggen, we waren er destijds niet bij, maar het lijkt een wat dunne verklaring. De aankomst van de Maori’s wordt ingeschat – nogal ruim – tussen 500 en 1300 na het begin van de gewone jaartelling, al noemen we hen dan nog Polynesiërs.
Zoals bijvoorbeeld het Taupomeer aangeeft, in het centrum van het Noordereiland, is enige vulkanische activiteit denkbaar. Ergens tussen 500 en 1300 kan er dus best wel meermalen wat vulkanische wolken zichtbaar zijn geweest, het kan ook de neerslag zijn geweest, oorzaak van de witte puimstenenstranden.
Tenslotte is er ook in onze huidige eeuw of de vorige, nogal eens sprake van een vulkanische werking, tot uiting komend in een vulkanische uitbarsting in de regio dan
wel een tsunami.

geysers op Nieuw-Zeeland
Denk ook aan Rotorua hieronder, kan bij heviger “opstomen” ook verantwoordelijk zijn voor een lange witte wolk als “Aotearoa”.

Cap Maria op Nieuw-Zeeland

Puntje noord noord west , zeg maar die “vinger” die naar boven wijst : Kaap Maria van Diemen.

Komt het bekend voor ? Kleine kans. Zoals Abel Tasman destijds “zijn” Tasmanië eerst het Van Diemensland noemde, de Engelsen maakten er Tasmanië van, dus Abel, met dank aan …. , zo herinnert deze Maria van Diemen aan de V.O.C., en een van diens leidende figuren van die tijd.
En dat zit zo :
Anthonie van Diemen, gouverneur-generaal van Nederlands Oost-Indië was in die functie opdrachtgever van Abel Tasman. Van Diemen werd geboren als zoon van de burgemeester van Culemborg, en is na een wankele start opgeklommen tot een voor die tijd bijzondere positie.
Op 17 januari 1630 gehuwd met Maria van Aelst, die hiermee op afstand herinnerd wordt. Immers, naar haar is die Kaap vernoemd.

Cape Reinga

Iets van 6 ½ km oostelijk is nog een landtong en die wordt door de oorspronkelijke bewoners, Maori’s, de Cape Reinga genoemd. Voorzien van een 961 voet of 293 meter hoge vuurtoren, zichtbaar tot op 50 km bij benadering. Reinga lijkt te betekenen “rustplaats van de zielen” of onderwereld. Rechts ervan vind je dan ook de Spirits Bay.

Méér vulkaan in Nieuw-Zeeland

In de nationale parken loop je bij wijze van spreken door tussen het hete stromend water en wellness baden rondom
Rotorua ( Maori-taal : “tweede meer” ) , ca 60.000 inwoners liggend zeg maar halverwege het Taupomeer en de kust bij de Baai van Plenty. ( plenty .. toch echt wel uitnodigend , toch ? )

Rotorua op Nieuw-Zeeland

Rotorua is ondanks de immer aanwezige geur van rotte eieren ( tgv zwavel ) de populairste bestemming van het Noordereiland, jawel ! Jezelf helemaal laten reinigen in modderpoelen, warmwaterbronnen en hydrothermische meren, kan hier allemaal. Het Rotoruameer is het grootste van 17 meren in het gebied. En ruim voorzien van wellness resorts, wellness hotels, wellness .. noem het maar.Enkele grote geisers zijn de Pohutugeiser in Whakarewarewa en de Lady Knoxgeiser in Wai-O-Tapu.
Rotorua heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste toeristische trekpleister, en tot een kuuroord van internationale allure, en dat bij een stichtingsjaar van 1880 nog maar … hoewel, het ons bekende Almere in Flevoland is ook nog niet zo oud, en qua bronnen ? Burgemeester Jorritsma van Almere heeft al een buisje laten graven, eerst maar eens voor eigen verwarming, maar je weet maar nooit. Wat natuurlijk wel heeft meegeholpen, is de instelling van een “Department of Tourist and Health Resorts” ofwel een departement voor toerisme en kuuroorden.

Bay of Plenty

De Maori's gunnen een blik in hun oude cultuur met mysterieuze afbeeldingen en gebaren
Bay of Plenty is de regio op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. De twee grootste steden zijn Rotorua en Tauranga van maar liefst een 120.000 inwoners voeren de boventoon, maar bestuurlijk – zien we in Nederland ook bij gemeentelijke herindelingen – Whakatane met zeg 20.000 inwoners de hoofdstad. Wel gelegen aan de Baai van Plenty ofwel overvloed. En die naam dankt het dan weer aan de befaamde ontdekkingsreiziger James Cook, zou gebaseerd zijn op de ruime voorraden van de Maori’s. En nu denkt u …. zeker wel, de Bay of Poverty ( armoe ) is er ook, even bij de bocht rechts de hoek om, van de Bay of Plenty dus, even opschuiven naar de East Coast, stukje zuidelijk en dan bij de stad Gisborne, die is dus gelegen aan de Bay of Poverty. Maar bossen en bergen zijn er daar weer “plenty”.

James Cook en the Bay of Plenty

Wat te denken van deze bespiegelende namen :

James Cook en the Bay of Plenty : overvloedige voorraden ? wie zal het zeggen wanneer je deze maori-voedselkast ziet.

  • Hell’s Gate
  • Wai Ora Spa
  • Polynesian Spa
  • Te Manaroa Spring
  • the “Living Waters” of Waikite Valley
  • Waikite Valley Thermal Pools Springs and Spa

 

Auckland

Auckland is het meest dichtbevolkte gebied van Nieuw-Zeeland op het Noordereiland. Daar heb je gelijk een kwart van de gehele Nieuw-Zeelandse bevolking te pakken, ruim 1,2 miljoen inwoners. Klimaat is er best aantrekkelijk : zomertemperatuur tussen de 21 en 24°C, wintertemperatuur boven 12°C, er zijn twee zeehavens in de aanbieding, vulkanische objecten, zoals vulkaankegels, meren, lagunes en eilanden, al met al een perfecte achtergrond voor die momenten, dat uw wellnessgevoel toch ook wat activiteiten vraagt.

Tonga, de nummer 1 in het land van de tijd

Zoals die andere ontdekking van Abel Tasman : het eiland Tonga zo ongeveer op Tonga breuk ligt, maar tevens bijna op de internationale datumlijn ligt, zo ligt Nieuw-Zeeland daar ook heel dichtbij. Moet toch een goed gevoel zijn, de wetenschap dat je elke dag bijna de eerste bent.

De Pohanga river in de Pohanga valley, een wat vriendelijker omgeving

 

Best Places to Visit in New Zealand 2019 ofwel Nieuw Zeeland in ruim 10 minuten

 

Nieuw Zeeland in 10minuten

  1. Djoser Reizen

    Meer dan 200 reizen naar zo'n 100 landen. Bij Djoser zit je goed!.
  2. Sawadee Verre Reizen Vakanties Rondreizen naar de mooiste bestemmingen in de wereld

~

top pagina